Sefa Sectiei de Nefrologie a Spitalului Marie Curie, Mihaela Balgradean, a declarat sambata ca dintre cei sapte copii ramasi internati, doi de la Terapie Intensiva au fost transferati la sectia de Nefrologie, precizand ca in ceea ce priveste cazul de la Bacau nu se poate confirma sindromul hemolitic uremic, transmite Mediafax.

In ceea ce priveste cazul fetitei in varsta de un an si o luna, de la Bacau, Mihaela Balgradean a precizat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca nu se poate confirma sindromul hemolitic uremic din mai multe motive.

"A debutat in urma cu doua saptamani, a fost tratat la domiciliu, s-a mers intr-un laborator privat unde s-au facut niste investigatii si se confirma doar o parte din diagnosticul sindrom hemolitic uremic. Fetita se afla la Spitalul Sfanta Maria din Iasi, dar nu este vorba despre acest sindrom. A fost exclusa si infectia cu rotavirus", a spus Balgradean.

La randul sau, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a declarat ca in acest moment se raporteaza in toate spitale bolile diareice acute. Ministrul Sanatatii a atras din nou atentia asupra masurilor de igiena pe care trebuie sa le respecte toata lumea.

"Trebuie sa constientizam ca o lipsa intr-un lant de informatie poate avea rezultate catastrofale. Am solicitat sa se raporteze toate bolile diareice. Fac un apel in continuare la respectarea tuturor masurilor de igiena: spalarea pe maini, spalarea fructelor si legumelor, prepararea termica a alimentelor", a spus ministrul.

Anterior se anuntase ca la bebelusul din Bacau a fost depistat sindromul hemolitic - uremic ce a ucis pana acum trei bebelusi din Arges internati in spitalele din Bucuresti. Daca nu s-ar fi infirmat informatiile initiale, acest caz ar fi fost primul depistat in afara judetului Arges.

Starea copilului adus de la Bacau, dupa ce s-a constatat ca sufera de sindrom hemolitic, este relativ buna, a declarat sambata dr. Catalina Ionescu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Pediatrie "Sf. Maria" din Iasi.

Potrivit medicului, copilul de un an si trei luni este internat la Sectia de Terapie Intensiva.

"Analizele efectuate nu au indicat valori crescute ale ureei si creatininei, asa ca nu putem spune ca e sindrom hemolitic uremic, ci doar sindrom hemolitic. Analizele sunt si vor fi repetate periodic. In prezent, starea pacientului este relativ buna", a precizat, pentru Agerpres, dr. Catalina Ionescu, purtatorul de cuvant al Spitalului "Sf. Maria" din Iasi.

Conform acesteia, copilul urmeaza sa fie mutat la Clinica de Nefrologie a spitalului, sub stricta supraveghere medicala.

DSP a inceput investigatia epidemiologica, luand inclusiv probe din alimente.

42 de copii erau internati miercuri in spitalele din Arges cu infectii digestive usoare si medii, necomplicate. 33 de copii sunt internati la Spitalul de Pediatrie din Pitesti, iar 11 dintre acestia s-au prezentat doar miercuri. Alti trei copii din Arges au decedat in spitalele din Bucuresti.