Thriller politic in Moldova: Presedintele Nicolae Timofti l-a sfidat pe Vlad Plahotniuc si l-a desemnat drept premier pe Ion Paduraru, seful cancelariei sale. Urmeaza anticipate? Se anunta proteste de la Chisinau

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 14 ianuarie 2016, 9:50 Actualitate | Esenţial


Timofti vs Plahotniuc
Foto: Hotnews
Noua coalitie de guvernare din Republica Moldova a facut miercuri seara un gest de forta: l-a propus pe oligarhul Vlad Plahotniuc premier pentru a doua oara consecutiv, in ciuda faptului ca presedintele Nicolae Timofti a refuzat sa-l desemneze prim-ministru pe motiv de lipsa de integritate. In schimb, Presedintele Nicolae Timofti l-a propus in functia de prim-ministru pe Ion Paduraru, secretarul general al Presedintiei. Presedintele Republicii Moldova  sustine ca-si doresete evitarea alegerilor anticipate. Totusi, potrivit sefului statului acest lucru depinde doar de parlamentari, potrivit Unimedia.

In Parlament se vorbeste deja despre o posibila suspendare a presedintelui Timofti, iar Chisinaul asteapta azi cel putin doua mitinguri.

Un miting a fost anuntat de Andrei Nastase, liderul noului partid anti-coruptie Demnitate si Adevar, la ora 10.00 in Piata Marii Adunari Nationale, al doilea a fost anuntat de liderul pro-rus Renato Usatii. Pe de alta parte, si Maia Sandu, politician cu reputatie de reformist care tocmai a anuntat ca isi va face un partid, si-a chemat sustinatorii la un miting.
 • Urmareste LIVETEXT pe HotNews.ro evenimentele decisive de la Chisinau


22:37 Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, sustine ca-si doresete evitarea alegerilor anticipate. Totusi, potrivit sefului statului acest lucru depinde doar de parlamentari, potrivit Unimedia.

22.30: Reactia lui Marian Lupu (PD): Eram in drum spre Presedintie pentru a propune un alt candidat, dar situatia s-a schimbat/ Decizia lui Timofti impinge Moldova spre alegerile anticipate

Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat intr-o interventie la Publika TV ca decizia lui Nicolae Timofti de a-l desemna pe Ion Paduraru candidat la functia de premier impinge tara spre alegerile anticipate.

"Nu s-a discutat aceasta candidatura. Este o decizie surprinzatoare pentru noi si una care nu prea este pe intelesul nostru. Si spun acest lucru in conditiile in care, nu demult, dupa discutiile pe care le-am avut cu institutia prezidentiala, noi am fost invitati la Presedentie pentru a discuta o alta propunere din partea majoritatii parlamentare. Ca, la jumatate de drum spre Presedintie, sa fim informati ca situatia s-a schimbat, iar la scurt timp s-a emis decretul. Mai multe detalii vom da maine dimineata. Aceasta decizie, intr-adevar, probabil tine cont de impingerea Moldovei spre alegerile anticipate. Acest candidat nu intruneste vointa fractiunilor si sunt si alte cusururi. Vom face o analiza serioasa si vom veni maine cu o pozitie din partea majoritatii parlamentare, care a existat si continua sa existe".

Si site-ul Deschide.md relateaza ca seful statului l-a fi desemnat pe consilierul sau Ion Paduraru candidat la functia de premier in timp ce Marian Lupu era in drum spre Presedintie cu un alt candidat. Potrivit sursele Deschide.md, liderul PD mergea sa-l propuna pe Pavel Filip la sefia Executivului.

Marian Lupu a confirmat pentru Deschide.md ca s-a pornit la Condrita (resedinta presedintelui) cu un alt candidat, la invitatia presedintelui, insa la jumatate de drum a fost instiintat ca seful statului a semnat decretul privind desemnarea unui candidat din propria initiativa.

21.47: Presedintele Nicolae Timofti l-a propus in functia de prim-ministru pe Ion Paduraru, secretarul general al Presedintiei.

Potrivit Agora.md, presedintele Nicolae Timofti a semnat decretul de desemnare a candidatului la functia de prim-ministru al Republicii Moldova. Este vorba de consilierul sau - Ion Paduraru.

Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de Vlad Turcanu, purtatorul de cuvant al Presedintiei moldovene.

In anuntul postat pe site-ul Presedintiei Republicii Moldova se arata ca, potrivit Decretului prezidential, "Ion Paduraru este autorizat sa intocmeasca programul de activitate si lista Guvernului si sa le prezinte Parlamentului spre examinare in termen de 15 zile".

 • Ion Paduraru este nascut la 18 ianuarie 1961 in satul Tapletesti, raionul Sangerei, Republica Moldova. Este de profesie jurist. In perioada 1998-1999 a detinut functia de ministru al Justitiei, in cabinetele Ion Ciubuc 2 si Ion Sturza. Anterior a activat in calitate de procuror, judecator, sef a Sectiei juridice a Cancelariei de stat, vice-ministru al Justitiei. In perioada 1996-2012 a fost, cu intermitente, avocat si decan al Baroului Chisinau. Din luna aprilie 2012 si pana in prezent a functionat in calitate de Secretar General al Aparatului Presedintelui Republicii Moldova. Este casatorit si are 2 copii.

21:15 Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei: "Este esential ca Presedintele Nicolae Timofti sa isi mentina pozitia oricat s-ar agita oligarhul Plahotniuc si parlamentarii pe care i-a cumparat si il sustin. In pozitia lui, Presedintele Nicolae Timofti este sustinut de partea sanatoasa a societatii, dar si de democratiile europene.
Pentru credibilitatea si viitorul Republicii Moldova, Presedintele Republicii, Nicolae Timofti, este obligat sa castige confruntarea cu oligarhul Plahotniuc".

18.40: PD, partidul lui Plahotniuc, respinge cererea lui Timofti si ameninta cu declansarea alegerilor anticipate. Un comunicat PD prezentat de Publika.md arata ca "nu exista nici un temei juridic de a revedea decizia majoritatii luate, o decizie semnata si reconfirmata prin documente care au fost inaintate sefului statului" si ameninta ca "declansarea alegerilor anticipate in Republica Moldova a fost realizata cu buna stiinta de catre seful statului". Mai jos, comunicatul oficial:

"Pe masa presedintelui Nicolae Timofti se afla inca din data de 11 ianuarie a.c. un document oficial, prin care este confirmata constituirea unei majoritati parlamentare absolute, o majoritate care se angajeaza sa sustina candidatul inaintat de catre Partidul Democrat pentru functia de prim-ministru. Acest document este valabil, nu se poate prescrie la dorinta gruparilor de interesele politice si economice care au interes sa destabilizeze situatia din tara, nici la insistenta partidelor care promoveaza alegerile anticipate, nici macar la dorinta sefului statului.
 
Ulterior, incepind din data de 11 ianuarie 2016, majoritatea parlamentara absoluta a indeplinit absolut toate demersurile procedurale necesare. L-a informat pe Presedinte despre decizia unanima a celor 56 de deputati de a inainta candidatul la functia de prim-ministru din partea PDM. Toate actele au fost perfectate si formalizate in stricta conformitate cu Hotararea Curtii Constitutionale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Ultima declaratie de reconfirmare a pozitiei majoritatii parlamentare a fost inregistrata la cancelaria Presedintiei chiar astazi, 14.01.2016.
 
La acest moment, nu exista nici un temei juridic de a revedea decizia majoritatii luate, o decizie semnata si reconfirmata prin documente care au fost inaintate sefului statului. Mai mult, apreciem ca solicitarea de reconfirmare a semnaturilor, pornind de la zvonul unor ezitari neconfirmate, ar putea sa ne aduca la o situatie absurda similara cu o eventuala solicitare a Presedintelui tarii de a reconfirma si voturile deputatilor, pentru alegerea sa, in 16 martie 2012.
 
Facem un nou apel catre Presedintele Nicolae Timofti sa tina cont de Constitutie, sa respecte procedurile si sa se ghideze in activitatea sa decizionala de documente oficiale. Declaratia de constituire a unei majoritati parlamentare, semnata de 56 de deputati, este un astfel de document oficial. Declaratiile facute in spatiul public de catre unii deputati, asa cum se mentioneaza in comunicatul Presedintiei, raman doar declaratii facute in spatiul public. Deciziile institutionale pot fi luate doar in baza prevederilor Constitutiei si jurisprudentei Curtii Constitutionale, dar nu pe afirmatii neconfirmate, aparute in spatiul public.
 
In concluzie, daca Presedintele Nicolae Timofti nu isi va onora obligatiile care ii revin, potrivit Constitutiei Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata ca declansarea alegerilor anticipate in Republica Moldova a fost realizata cu buna stiinta de catre seful statului, la dorinta si insistenta grupurilor de interese politice si economice, indeplinind solicitarile partidelor care solicita expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj institutional care risca sa se transforme intr-o criza politica profunda.
 
Asa cum am declarat anterior, Partidul Democrat este gata sa participe in alegeri anticipate si in fata vointei poporului, stiind ca am facut tot posibilul, pana la acel moment, pentru a evita destabilizarea situatiei din tara".

18.05: Prima dizidenta in partidul lui Plahotniuc: Andrei Popov (ambasadorul in Austria) si-a dat demisia din conducerea PD si isi exprima dezacordul fata de politica formatiunii de a-l inainta la functia de prim-ministru pe Vlad Plahotniuc (Radio Chisinau):

 • Multi dintre ei imi scriu, spun ca nu inteleg ce se intampla, de ce Vlad merge naprolom, de ce PD-ul a trebuit sa provoace aceasta criza politica daca nu avea un Plan B realist, de ce nimeni nu-i intreaba ce cred, de ce a trebuit show-ul umilitor de ieri ce aduce a vremuri de trista amintire cu mobilizarea "voluntara" a miilor de suporteri.... de ce se irosesc atatea resurse pentru... pentru a demonstra CE? Si multe, multe alte intrebari... Principala intrebare - daca conducerea partidului nu a pierdut legatura cu realitatea? Altminteri, cum poti sa mergi pana in panzele albe, sa risti alegeri anticipate, sa evoci posibilitatea impeachmentului Presedintelui tarii, sa mergi - ca tancul, vorba lui Alexandru Lapusneanu, "daca voi - peste 80% nu ma vreti, eu va vreau!", a scris Popov pe Facebook

18.03: Iurie Leanca: majoritatea parlamentara absoluta declarata nu are legitimitate (Ziarul de Garda)

18.00: Sase deputati PLDM si-au retras semnatura de pe declaratia de ieri care il propunea premier pe Plahotniuc, ceea ce inseamna ca nu mai exista majoritate parlamentara, a anuntat liderul PLDM Valeriu Ghiletchi dupa o sedinta a partidului (Ziarul de Garda)

16.48: Iata si comunicatul oficial de la Presedintiei, in care Nicolae Timofti cere renumararea semnaturilor pana la ora 21.00:

Presedintele Timofti solicita majoritatii parlamentare reconfirmarea semnaturilor in sustinerea unui candidat la functia de prim-ministru

Luand in considerare declaratiile facute astazi, 14 ianuarie a.c., in spatiul public de catre unii deputati, semnatari ai Declaratiei de sustinere a domnului Vladimir Plahotiniuc la functia de prim-ministru, prin care respectivii deputati au anuntat ca isi retrag semnaturile de pe Declaratia mentionata, presedinele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicita majoritatii parlamentare constituite recent dintr-un numar de 56 de deputati reconfirmarea pe parcursul zilei de astazi, 14 ianuarie a.c., pana la ora 21.00, a semnaturilor acordate in sustinerea unui candidat la functia de prim-ministru, in vederea intrunirii conditiilor de formalizare a majoritatii parlamentare, potrivit Hotararii Curtii Constitutionale de pe data de 29 decembrie 2015, i.e. ...necesitatea constituirii in mod transparent a majoritatii parlamentare, pentru ca alegatorul sa poata identifica actorii politici carora le revine responsabilitatea politica pentru actul de guvernare. Din aceste considerente, majoritatea parlamentara urmeaza a fi formalizata, nu doar declarata, cu identificarea deputatilor care o constituie, cu specificarea disponibilitatii de a sustine o candidatura pentru functia de prim-ministru si cu notificarea oficiala in adresa presedintelui Republicii Moldova.

16.41: Raspunsul lui Timofti a venit la scurt timp dupa ce PD a anuntat intr-un comunicat de presa ca ii cere sa-l desemneze premier pe Plahotniuc. PD se anunta pregatit insa pentru alegeri anticipate. Iata continutul integral al comunicatului:

Partidul Democrat din Moldova este in asteptarea unei decizii pozitive din partea sefului statului, o decizie in acord cu Constitutia Republicii Moldova, cu privire la desemnarea candidatului inaintat de catre majoritatea parlamentara absoluta pentru functia de prim-ministru.

In situatia in care Presedintele Nicolae Timofti nu isi va onora obligatiile care ii revin, potrivit Constitutiei Republicii Moldova, in desemnarea candidatului majoritatii parlamentare pentru functia de prim-ministru, Partidul Democrat din Moldova va constata ca s-a ajuns intr-un blocaj politic si institutional major, care risca sa se transforme intr-o criza politica profunda.

Deja constatam ca situatia din tara este la un pas de destabilizare, iar prelungirea crizei politice risca sa duca la violente care nu sunt de dorit. Daca un astfel de scenariu dramatic se va realiza, atunci se va confirma faptul ca declansarea alegerilor anticipate in Republica Moldova este o dorinta a unor grupuri de interese politice si economice, o dorinta pusa in aplicare de catre seful statului, cu implicarea sa.

Cu toate acestea, avand in vedere faptul ca un segment relevant din populatia Republicii Moldova isi doreste schimbarea situatiei din tara prin alegeri anticipate, lucru care reiese din cercetarile sociologice la nivel national, Partidul Democrat este gata sa participe la un exercitiu politic de acest fel. Noi avem obligatia sa mergem in fata poporului si sa lasam cetatenii sa decida directia spre care doresc sa se indrepte mai departe Republica Moldova.

In ceea ce ne priveste, noi am facut toate demersurile neceare din punct de vedere constitutional si politic, pentru a oferi o solutie constructiva la actuala situatie decriza politica. Ne-am exprimat determinarea de a veni cu reforme menite sa imbunatateasca rapid situatia economica si sociala din tara, precum si pentru a face ordine in sistemul corupt al statului.

Noi am oferit solutia pentru a fi rezolvata criza politica, prin constituirea unei majoritati politice consistente, lucru care insa nu a convenit unor partide si grupari de interese - care spera ca prin alegerile anticipate vor intra in Parlament si pun, mai presus de stabilitatea tarii, interesul lor politic ingust. Cetatenii sunt cei care le vor da calificativul cuvenit, prin vot, in urma alegerilor anticipate.

16.35: Reactia presedintiei: Presedintele Timofti solicita reconfirmarea semnaturilor de ieri care consfinteau o majoritate parlamentara, a anuntat purtatorul de cuvant Vlad Turcanu pentru HotNews.ro. Ieri au fost 56 de semnaturi, dar pana astazi mai mult parlamentari au anuntat public ca nu il mai sustin pe Plahotniuc

16:20 Zeci de protestatari se afla la Condrita, resedinta presedintelui Nicolae Timfoti. Potrivit informatiilor oferite de politie si citate de Unimedia, acestia ar fi sustinatorii Platformei Demnitate si Adevar.

15:13 Si Nicolae Juravschi, deputat in grupul Leanca, a declarat ca isi va retrage semnatura de pe declaratia de formare a majoritatii parlamentare daca PDM nu va propune un alt candidat la functia de prim-ministru.

"Eu m-am inteles cu PDM ca semnez acea declaratia doar pentru a evita alegerile anticipate si a implementa reforme in domeniul sportului. Vedem ca acest candidat propus de PDM nu face decat sa blocheze situatia, lucru ce va duce la alegeri anticipate. In cazul in care PDM nu va propune un alt candidat, eu imi voi retrage semnatura de pe declaratie", a declarat Nicolae Juravschi, pentru Unimedia.

14.36: Parlamentul a dezmintit informatia ca s-ar intruni azi in sedinta pentru a incepe procedura de suspendare a lui Timofti (Agora)

14.21: Ion Sturza nu a respins ideea de a fi din nou nominalizat premier de presedintele Timofti (Unimedia)

14.03: Liderul celor 7 parlamentari PLDM care au plecat la partidul lui Plahotniuc a declarat pentru Unimedia ca cei 7 isi vor retrage semnaturile de pe declaratia de formare a majoritatii parlamentare daca PD nu-si schimba candidatul la functia de prim-ministru pana la ora 14.00.

13.21: Mihai Ghimpu (seful PL, pretins pro-european si unionist) este apostrofat si numit "Iuda" de miile de manifestanti din Chisinau, care-l acuza ca i-a tradat prin alianta cu Plahotniuc

Scrisoarea lui Plahotniuc catre Timofti
Foto: Hotnews

12.54: Plahotniuc a facut publica o scrisoare prin care ii cere presedintelui Timofti sa-l desemneze premier. Plahotniuc arata in scrisoare ca, daca va fi desmenat, va semna o declaratie de integritate (Radio Chisinau)

12.35: Tudor Deliu, deputat PLDM, a anuntat ca toti cei 7 deputati PLDM care au semnat pentru majoritatea parlamentara formata de Plahotniuc isi vor retrage semnaturile (Ziarul de Garda). Daca informatia se va confirma, fara cele 7 voturi va fi pierduta majoritatea din Parlament.

11.39: Plahotniuc mai pierde un parlamentar: Deputatul PLDM Vladimir Hotineanu a anuntat pe Facebook ca isi retrage semnatura si paraseste majoritatea parlamentara daca pana la ora 11 nu va fi propusa o alta candidatura la functia de sef al executivului (Ziarul de Garda).

11.23: Evolutie extrem de interesanta: Igor Dodon, seful Partidului Socialist (aliat fidel al Moscovei, al doilea cel mai mare grup parlamentar) a anuntat ca NU va vota o eventuala suspendare a presedintelui Timofti in Parlament. Dodon a declarat ca "Demisia lui Timofti acum ar deschide calea oligarhilor si eurounionistilor pentru 3 ani. Noi nu vom participa astazi la nicio sedinta", potrive Deschide.md. Daca Timofti ar fi suspendat, presedinte interimar ar deveni seful Parlamentului, Andrian Candu, care e si finul lui Plahotniuc. Candu ar putea semna imediat decretul de nominalizare a lui Plahotniuc ca premier si ar evita astfel anticipatele, or Dodon si socialistii sai insista pentru anticipate

11.17: Plahotniuc a pierdut un parlamentar: Aliona Gota, deputat PLDM (partidul lui Filat) a anuntat pe Facebook ca renunta sa-l mai sustina pentru postul de premier. E prima fisura in "oastea" de parlamentari pe care Filat a adunat-o in ultimele saptamani, prin racolari masive de la Partidul Comunistilor si de la PLDM (partidul controlat de Vlad Filat, celalalt mare oligarh moldovean, aflat acum in arest preventiv pentru un dosar de mega-coruptie)

10.56: Maia Sandu: "Plahotniuc a trecut linia rosie. Este o sfidare fara precedent. Se creeaza impresia ca nu au mai ramas in Moldova oameni, cetateni cinstiti si doar el poate deveni premier" (Moldova.org)

10.47: Monica Macovei: Este un moment de rascruce pentru Republica Moldova si pentru politicienii ei. Decizia de joi, 14 ianuarie, a coalitiei majoritare de la Chisinau va ramane in istorie ca ingropare a democratiei sau ca salvare a ei. Singura solutie democratica este propunerea unui alt candidat pentru functia de premier.

10.32:
In Piata Marii Adunari Nationale a inceput mitingul organizat de Partidul Demnitate si Adevar. Citeva sute de oameni infrunta gerul diminetii la Chisinau

 • "S-ar putea sa mergem la resedinta presedintelui Timofti sa-i spunem sa stea copacel, ca poporul il sustine", a declarat unul dintre organizatorii mitingului

10.18:
Timofti ar fi spus intr-o intalnire cu sefii structurilor de forta ca "sunt gata sa mor, dar nu voi permite hotilor sa captureze tara", sustine Ion Sturza intr-o postare pe Facebook

9.47: Nicolae Timofti a primit spijin public de la presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul. Acesta l-a felicitat pe Twitter pentru decizia de a nu-l desemna premier pe Plahotniuc: "Am mare respect pentru decizia presedintelui Timofti de a aplica legea si de a refuza un candidat lipsit de integritate. Prin decizia presedintelui Timofti de astazi statul de drept in Moldova este mai puternic. Integritatea si combaterea coruptiei nu sunt doar vorbe".

VIDEO: Imagini in direct din piata unde va avea loc mitingul organizat de platforma Dreptate si Adevar (Andrei Nastase, anti-Plahotniuc)Context:

Presedintele Nicolae Timofti a respins miercuri candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru functia de premier. Timofti le-a cerut reprezentantilor coalitiei sa propuna un alt nume pana joi la ora 12.00. Miercuri seara, coalitia a anuntat ca il va propune din nou pe Plahotniuc, escaladind astfel conflictul constitutional.

Timofti si-a motivat refuzul pe prevederi ale Constitutiei Republicii Moldova si pe Hotarari ale Curtii Constitutionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 ca "orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate" si "este contrara principiilor statului de drept numirea in functii de conducere a persoanelor asupra carora planeaza dubii de integritate", potrivit Agora.md.

Timofti "considera ca exista suspiciuni rezonabile" ca Plahotniuc "nu intruneste criteririle de integritate necesare desemnarii sale in functia de prim-ministru, avand in vedere si faptul ca prin Hotararea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicata in Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neincredere, in calitatea sa de prim-vicepresedinte al Parlamentului, aducandu-i-se acuzatii de implicare in activitati ilegale care vin sa prejudicieze imaginea Parlamentului si a Republicii Moldova", arata sursa citata.

Hotararea din 22 februarie 2013 a Parlamentului Moldovei, invocata de presedintele Timofti, consfinteste votul de neincredere acordat de majortatea parlamentarilor la acea data pentru Vlad Plahotniuc in calitate de prim-vicepresedinte al Parlamentului.

Reamintim ca o coalitie parlamentara construita in jurul PD, care are majoritatea in Parlament, l-a propus astazi pe Vlad Plahotniuc drept premier.


Un candidat desemnat de presedinte pentru functia de premier are la dispozitie 15 zile pentru a cere votul de incredere al Parlamentului.

Inaintea lui Plahotniuc, presedintele Timofti il desemnase candidat la functia de premier pe Ion Sturza, dupa demiterea in Parlament a guvernului Strelet. Parlamentarii moldoveni au boicotat sedinta inc are Sturza trebuia sa ceara votul de investitura, astfel ca el si-a depus mandatul.

Reamintim ca Republica Moldova a ramas fara Guvern pe 29 octombrie, anul trecut, cand o motiune de cenzura impotriva guvernului Strelet (PLDM) a fost votata de 65 de parlamentari din totalul de 101. Printre cei care au votat motiunea s-au numarat si parlamentarii PD,, partid care la acel moment facea parte din coalitia guvernamentala.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29596 vizualizari

 • -1 (21 voturi)    
  armata romana sa se pregateasca ! (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:54)

  un domn [utilizator]

  Mujicia nu va bate la usa..pana la galati !
  • +23 (23 voturi)    
   cica semneaza declaratie de integritate (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:15)

   alin [anonim] i-a raspuns lui un domn

   unii oameni nu au simtul ridicolului
   Nimic si nimeni nu te poate face integru si cu atat mai putin daca semnezi o hartie.
   • +18 (18 voturi)    
    Declaratie de integritate (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:41)

    Caligula [anonim] i-a raspuns lui alin

    Cea mai puternica declaratie de integritate pe care Plahotniuc poate sa o faca, e sa renunte la candidatura. Doar in felul asta poate dovedi ca are bunul simt sa nu candideze pentru sine.
    • +12 (12 voturi)    
     corect ! (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:17)

     Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

     Plahotniuc este un cap al caracatitei care mananca Rep.Moldova de resurse
  • +1 (1 vot)    
   Putin nu mai are bani (Vineri, 15 ianuarie 2016, 10:01)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   embargoul occidental si scaderea preturilor la hidrocarburi au secatuit rezervele valutare ale Rusiei. Rubla se prabuseste, iar Rusia pur si simplu nu mai are bani. Ei si-au facut bugetul la un pret al barilului de 100 usd, adica veniturile erau bugetate la acest curs: 100 USD/baril. Cand barilul a ajuns la 28 USD/baril, au fost afectati extrem de mult, pt ca ei isi au majoritatea veniturilor din exportul de petrol si alte hidrocarburi.
   Prin urmare nu mai au bani....salariile angajatilor de stat din Transnistria nu le-au mai platit de vreo 5 luni (pt ca banii in Transnistria vin de la Moscova)...e greu de crezut ca Putin mai suporta inca un conflict, care sa ii manance banii. Asa ca eu nu cred ca Moscova va interveni in Rep Moldova.
 • +27 (27 voturi)    
  alegeri anticipate.... (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:07)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  .....poate fratii nostri s-au saturat de rusi si de corupti si nu-i mai vor vota.
  • +1 (1 vot)    
   poate ca da poate ca nu (Vineri, 15 ianuarie 2016, 8:38)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

   Tu nu vezi ca noi (care pana una alta suntem un pic in fata Moldovei) nu am inteles inca mare lucru din istorie si inca votam cum votam.

   Romania democrata abia ce a trecut de adolescenta (25 de ani). Romania matura (45 de ani) probabil ca va lua alte decizii... sper

   Moldova insa deocamdata nu e democrata deci mai avem mult de asteptat pana sa vedem decizii corecte de la votantii de peste Prut.
 • -25 (35 voturi)    
  democracy (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:17)

  Mazeta [utilizator]

  "Ai noștri" sunt pe cale să piardă puterea. Decât să câștige "ai lor" mai bine suspendăm democrația, nu ne avantajează. Sau facem un Maidan.

  P.S. Luni vine Victoria Nuland la București.
  • +15 (19 voturi)    
   da, si va spune FY Mazeta (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:06)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Din Toata Inima !!!
  • +31 (33 voturi)    
   faptul ca trolisorii pro-rusi.. (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:30)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   il sustin pe Plahotniuc imi spune ca cea face Timofti e bine.
  • +19 (21 voturi)    
   https://dexonline.ro/definitie/mazetă (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:38)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   MAZÉTĂ s. f. jucător slab (la jocul de cărți, la biliard etc.); (p. ext.) ageamiu. (< fr. mazette)
   • +13 (15 voturi)    
    Mujicia a trecut la fumatul de ruble (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:49)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui ty

    foitzele de 100 ruble sunt la ordinea zilei, distribuite ordonat de banca nationala in loc de pufoaika...de fumat
 • -13 (27 voturi)    
  Chisinaul fierbe (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:40)

  Trojan.H [utilizator]

  Chisinaul fierbe la temperatura camerei. Cu o majoritate iubitoare de limba rusa si cu o Romanie pe care doar banii UE o mai tin sa nu se vinda rusilor si chinezilor mi-e teama ca zarurile au fost aruncate. Cel putin, ca si in cazul nostru, cei care refuza sa le fie furate vietile de clanurile interlope ale lui Plahotniuc sau Ponta pot pleca in Occident, unde se mai pot bucura de libertate vreo citiva ani, pina la disparitia acestuia.
 • +6 (14 voturi)    
  Nu stim sigur cine are dreptate acolo (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:00)

  un cititor [anonim]

  dar ne putem da seama urmarind pe cine sustine dna. Macovei.
  • +11 (11 voturi)    
   Varianta simplă (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:01)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui un cititor

   Lucrurile sunt foarte complicate, dar pot fi reduse la o explicație simplă despre cine sunt Plahotniuc, Lupu și PDM: după președinția lui Voronin și eșecul lui de a-i mai conserva pe comuniști la putere, în jurul lui Lupu s-a format o mișcare care a vrut să-l urnească pe Voronin de la conducerea partidului. N-au reușit, dar au reușit să-i ia partidul de sub picioare. PCRM a rămas o epavă părăsită, în timp ce vechii comuniști sunt acum fie în PSRM la Dodon (ăia care nu se feresc să-i pupe picioarele lui Putin), fie (mai mulți) în PDM la Lupu și Plahotniuc. Pe lângă ei, mai poate fi remarcat și Candu, într-o relație de cumetrie cu Plahotniuc.

   Deci, PDM este doar aceeași cioară comunistă vopsită. PSD-ul nostru își dorea prin 2002 să fie un partid comunist reformat, dar nu i-a ieșit. PDM vrea să fie un fel de PSD, dar nu se ridică nici măcar la nivelul lor. Emblematic e momentul când un pesedist de la noi i-a întrebat pe alde Lupu de sănătate și PDM-ul s-a rățoit la el (căutați Andi Cristea videoconferinta).
   • +9 (13 voturi)    
    ati schitat foarte corect esicherul politic din RM (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:27)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

    este extrem de trist pentru Rep. Moldova, pentru ca sunt:

    1) PCRM - partid comunist sadea, declarat pro-Rusia si pro-URSS daca s-ar mai putea

    2) PDM ex-comunisti - de cand Lupu nu a vrut sa mai astepte ca Voronin sa iasa la pensie de la PCRM

    3) Partidul Socialist RM condus de agentul KGB - Igor Dodon - declarat pro-Putin care urmareste strict interesele Rusiei, extrem de vehement impotriva Romaniei
    (deasemenea a stat in PCRM si vazand ca nu poate sa fie lider in PCRM a plecat ca si Lupu)

    4) PLDM - initial mai european dar dominat de oligarhi si corupti din RM care nu vor Unirea cu Romania sub nici-o forma pentru ca nu vor sa piarda controlul puterii coruptie din Rep. Moldova (odata facuta Unirea cu RM cu RO atunci ei nu ar mai fi nici parlamentari si nici nu ar putea sa fure asa in veselie - stiti miliardul de euro !!! real !! - pentru ca ar exista un control de la Bucuresti, nu numai politic dar si prin DNA de exemplu)

    5) Partidul Liberal a lui Ghimpu - SINGURUL partid real democratic si pro-european si care nu cere dar nici nu se opune unei eventuale uniri a RM cu RO - partid aflat intr-o panta descendenta de ani si ani de zile

    Adica avem vreo 80%-90% partide clar COMUNISTE , ex-comuniste, cica socialiste, foarte pro-ruse care domina Rep. Moldova.


    Singurul partid care doreste clar si deschis Unirea cu Romania (au castigat in justitie chiar dreptul de a avea aceasta platforma politica !!!) este PNL RM , Partidul National Liberal din Rep. Moldova
    dar partid care este ignorat complet de Bucuresti pe motivul ca politicienii nostri (si chiar si Basescu) sunt niste complet idioti la acest capitol !
    • 0 (2 voturi)    
     Partidullui Ghimpu - SINGURUL partid democratic? (Joi, 14 ianuarie 2016, 19:44)

     Nickson [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

     Ce e cu voi, cei care scrieti asemenea ineptii? Pai nu s-a dus Ghimpler al vostru cu tot alaiul la resedinta lui Timofti ca sa confirme sustinerea partidului sau "pro-romanesc" pentru candidatul Plahotniuc? Azi toata ziua in piata s-a scandat "Ghimpu - Iuda!"
     Bine face Basescu ca il ignora pe acest impostor.
  • +11 (11 voturi)    
   ... (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:08)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui un cititor

   N-are macovei treaba.
   Da' Mazeta spune ca democratia-i de partea lui Plahotniuc.
   Carevasazica-i clar.
   Desi era si inainte...
   hi hi hi
 • +6 (12 voturi)    
  Plahotniuc poate plati agitatori destui !!! (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:11)

  andreesanu [utilizator]

  Dle Timofte o sa vezi inca odata ca mafia este mai numeroasa decat cinstea + demnitatea !!!
 • +14 (20 voturi)    
  Basarabia a ajuns rau ... (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:14)

  Marse [anonim]

  .. sub controlul unui singur .. sa-i spunem om, in lipsa unui termen adecvat. Cred ca SIE ar trebui sa-l aduca - intr-un mod oarecare - pe teritoriul Romaniei unde sa poata fi arestat si anchetat de catre DNA (sigur a comis si in RO destule). Apoi, dupa ce ia 10 cu executare, poate sa inceapa o vasta opera literara, ca sa i se mai scada din pedeapsa ...
 • -6 (8 voturi)    
  :) (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:39)

  Analfabet [utilizator]

  citatul corect este: ”Demisia lui Timofti acum ar deschide calea oligarhilor și eurounioniștilor pentru 3 ani. Noi nu vom participa astazi la nicio sedinta” (deschide.md)
 • +13 (13 voturi)    
  :) (Joi, 14 ianuarie 2016, 12:12)

  alex [anonim]

  Cum sa ai un prim-ministru cu doua nume- unul in pasaportul moldovean si altul in pasaportul romanesc?
 • +6 (18 voturi)    
  o singura solutie (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:33)

  toma [anonim]

  frati romani,
  Mai ramane o singura solutie se ne scape de leprele astea cineva sa ne ocupe militar rapid si sa ii spanzure public pe toti parlamentarii nostri care impart milioane si miliarde cand tara moare. Se conduce tarisoara noastra ca un biznes. Cei tineri au plecat peste hotare, cei care raman ori vor sa plece ori au 'relatii'. Am ramas parinti si bunei. Oamenii nu mai vor proeuropeni, proromani, prorusi, sa vina oricine sa ne scape de animalele astea. Cel mai mult ne e frica de un maidan, care sa faca un razboi intre noi. Americanii nu o sa aduca pace sigur, rusii o sa aduca alti oligarhi, iubire fata de Basarabia poate veni doar din Romania. Ocupati-ne!
  • +6 (10 voturi)    
   ... (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:10)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui toma

   De ce i-ati dat ma minus omului?
   Ati citit pana la capat?!?
  • -3 (11 voturi)    
   Pai cin' sa te ocupe??? (Joi, 14 ianuarie 2016, 15:45)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui toma

   Ca n-ai vazut mentalitatea romaneasca? Americanii is redneci fara cultura, nemtii is vanduti rusilor, norvegienii is nazisti, rusii se stie cum is....mujici, and so on.
   Romania nu are nevoie sa fie ocupata, este cea mai tare, ortodoxie ca aici nu mai este nicaieri, scoala romana le da peste bot la cele mai avansate sisteme de educatie, sanatatea este sublima, chiar daca lipseste cu desavarsire. Economia si turismul is atat de excelente ca nici nu au nevoie de infrastructura. Cel mai tare internet este in Romania, cea mai frumoasa si verde iarba este tot aici ca-i de acasa. Ciobeni si pochi sunt pretutindeni, la fel ca si pensiunile, cu oferta gratuita de Salmonel.
   • -3 (3 voturi)    
    Tomica, tata (Joi, 14 ianuarie 2016, 18:15)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Tomica, tata, daca tara e "condusa ca un biznes", cu conducatori din afara Moldovei, unde crezi tu ca se vor duce profiturile? Cum crezi ca vor fi oamenii, mai saraci decat acum sau mai bogati? Altfel spus, "managerilor" pusi de straini le la pasa mai mult de oameni decat politicienilor de acum, care - de bine, de rau - sunt alesi de populatie?
    • +1 (1 vot)    
     Dughin Black Angel (Joi, 14 ianuarie 2016, 23:49)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     ar fi bun ca Angel Investor in Moldova ?
  • +11 (11 voturi)    
   ”OCUOATI-NE” ? ! (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:21)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui toma

   Basescu a spus nu o data UNIREA ? ”Cereti-o si se va infaptui!! ALT ADEVAR NU EXISTA !
  • +8 (8 voturi)    
   frati moldoveni (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:57)

   Dicu [utilizator] i-a raspuns lui toma

   In principiu aveti dreptate atata doar ca Romania nu poate intra cu trupe la dvs. Singura solutie trebuie sa vina de la dvs. Daca dvs veti cere unirea cu noi, adica se voteaza peste 50% atunci poate se va face. La noi sunt peste 75% care doresc asta. Altminteri incercati prin actiuni de strada sa aduceti un guvern "tehnocrat". Oare Maia n-ar fi buna? Sigur mai sunt si altii buni dar cineva trebuie sa-i aduca la putere.
   Oricum Timofti scrie istorie azi si-i doresc sa poata rezista.
 • +13 (13 voturi)    
  Ca-n Siberia salbatica (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:58)

  MPopa [utilizator]

  Trebuie sa apreciemfaptul ca presedintele Timofti e un om integru si nu a cedat, desi am inteles ca s-au formulat amenintari la adresa familiei sale. O mana de oameni mai stau acum in calea lui Plahotniuc si a dorintei sale de a pune mana pe Moldova. Sper ca moldovenii vor reusi sa se coalizeze si sa apere democratia fragila pe care o au altfel Moldova va deveni un nou Kazahstan, doar ca fara petrol.
 • +4 (8 voturi)    
  ... (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:05)

  pathfinder [utilizator]

  Mamaaa da' ce lucreaza serviciile astazi la Chisinau!!!

  La ora asta pare ca baietii nostri cu ochi albastri calaresc bine fesebistele blonde in permanenta cautare de ...
  Valuta!

  he he he
 • -20 (20 voturi)    
  jocurile cui le face Timofte? (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:06)

  demaGOGU [utilizator]

  ...sa nu fi aflat ca au fost vanduti deja de Occident, la pachet cu Ro, Russiei?
 • +1 (7 voturi)    
  gura aurita... (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:46)

  Florin [anonim]

  Plahotniuc CONTESTA caracterul FALS al acuzatiilor :))))))))))
 • +6 (6 voturi)    
  Si uite-așa cu... Romania noastra (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:41)

  solar [utilizator]

  Daca pierde PD principalul artizan majoriar al statlismului independist moldav - care este de 2 culori a) rosu bolsevic b)albastru cu stele - cei de la PD nu pot s-o ia decat spre SIBERIA; daca pierde TIMOFTI si ceilalti aștia nu o pot lua decat spre ROMANIA .
  NU E CLAR ???
  Aici s-a ajuns pentru ca toti am stat si stam cu limba-n gura cu Romania noastra cu tot si nu vrem sa vedem ce mari pericole vin si mai pot sa vina dinspre EST!
  Ce facem acum ? reeditam situatia din 23 august 1939 cand s-a pus in aplicare tratatul secret Ribenntrop - Molotov cu deplinul aport al OCIDENTULUI ? Haideti, care raspundeti ???
  Nu vrea nimeni sa vada ca s-a ajuns ..la final? Bagam capul in nisip precum strutii? Cu presedinte, cu guvern, cu societate civila cu tot ???Ș
 • +6 (6 voturi)    
  Chisinau (Joi, 14 ianuarie 2016, 18:15)

  takadab [anonim]

  Kaghebistii lui Putin pot pregati "evenimente" pe ruta Odessa-Tiraspol-Chisinau.

  Ei de abia asteapta sa puna mana pe putere in regiune. Pentru a compensa anumite pierderi economice ei vor incerca sa castige politic si militar in regiunea Odessa-Tiraspol-Chisinau.
  Asa ca atentie la neatentie.
 • +4 (4 voturi)    
  O garnizoana la palat (Joi, 14 ianuarie 2016, 20:10)

  shlomo_bernstein [utilizator]

  Se pregateste o lovitura de stat?
  http://www.publika.md/foto-o-garnizoana-intreaga-in-fata-resedintei-de-stat-nimeni-nu-stie-ce-se-intampla_2499311.html
  Cu siguranta mujicia nu va lasa fraiele din maini, Timofti e in pericol! Acum e timpul sa-i ajutam, sa fim uniti! Sa dam dovezi la lume ca-n aste maini mai curge un sange de ROMAN!
 • +2 (2 voturi)    
  Remember (Joi, 14 ianuarie 2016, 20:16)

  I.Puscas [anonim]

  Iata ce seriam in urma cu aproape un an:
  "În cadrul articolului Chisinaul protesteaza fata de implicarea Rusiei in procesele politice din Republica Moldova


  Momente dificile (Sâmbătă, 7 martie 2015, 22:13)

  Incep sa se vada rezultatele esecului constituirii unui guvern la Chisinau, din cele trei partide "Pro-Europene".Slaba coalitie minoritara va fi de acum la cheremul partidului comunistilor, care va fi "motivat" tot mai activ de la Moskova, in contextul ofensivei Rusiei spre statele de la granita sa vestica.Din nefericire Moldova se afla inca odata intr-o situatie de slabiciune si diviziune politica interna intr-un moment decisiv pentru destinele sale.Nu trebuie lasata singura"

  Aceasta este, de fapt, situatia actuala a Moldovei: este victima ofensivei Rusiei spre vest, cu alte mijloace decat cele folosite in cazul Ucrainei. Nici nu este nevoie sa foloseasc forta in cazul micutei Moldova, deoarece gaseste aici, inclusiv printre politicienii moldoveni si liderii partidelor politice care se declara "pro-europeni" foarte multi,dispusi sa colaboreze cu elementele rusofone finantate de la Moscova, sacrificand interesele nationale ale Moldovei.Sa ne imaginam ce ar mai insemna o Republica Moldova care l-ar avea prim ministru pe mogulul ruso-ucrainean Plahonjuk.Nu mai ramane nimic.
 • -1 (7 voturi)    
  e clar Nuland (Joi, 14 ianuarie 2016, 21:13)

  smen [anonim]

  trebuie trimisa de urgenta la chisinau sa faca o revolutie portocalie-maidaneza
 • +4 (4 voturi)    
  Mai exista majoritatea absoluta a lui Plahotniuc ? (Joi, 14 ianuarie 2016, 21:17)

  Susufler0 [utilizator]

  Timofti rezista neasteptat de bine dar trebuie sa reziste in continuare iar daca cei 7-8 chiar si-au retras sustinerea pt majoritate trebuie cum spune Timofti sa o "formalizeze" printr-un document, sa existe o dovada palpabila a pierderii majoritatii de catre Plahotniuc. Numai asa ar putea renunta asta.
 • +2 (4 voturi)    
  acum pot sa fiu sigur ca nu gresesc (Joi, 14 ianuarie 2016, 21:47)

  solar [utilizator]

  am scris mai sus un raspuns pentru usernam-ul toma, am adaugat si un comentar personal ulterior. iata ca dupa ce am citit interventia pe facebook a lui basescu privind basarabia si evenimentele de acolo,declar cu toata convingerea :basescu ramane cel mai important politician roman !!
  marele johannis votat si de mine cu mare entuziasm este un ...(calificati-l dv cum doriti!) timofti acorda o decoratie importanta sefului nostru de stat, iar acesta nici macar elemantara polittete nu a avut sa muktumeasca, intelegandu-i dl. timofti mesajul , poate, subliminal!!
  nu , domnilor, cauza basarabiei nu e problema de nationalism romanesc, ci de reparatie istorica a unei nedreptati istorice care se poate perfect repara prin mijloacele democratice si ale statului de drept ! ideologia ”political corect” nu are nicio relevanta in acest sens.dupa 77 de ani de la raptul teritorial ribentrop -molotov . ro nu mai poate plati niciun pret nimanui pt gresala lui antonescu si a conciliatorismului batranei europe. exact precum polonia sau, de ce nu?- germania reunificata deja!! romania a invins si ea atat fascismul (1944) cat si comunismul(1989) cui mai trebuie sa plateasca? si de ce ?
 • -7 (9 voturi)    
  hehe (Joi, 14 ianuarie 2016, 22:10)

  Mazeta [utilizator]

  "Nicolae Timofti l-a sfidat pe Vlad Plahotniuc si l-a desemnat drept premier pe Ion Paduraru, seful cancelarei sale".

  Democrație 100%. Bine că nu și-a desemnat pisica.
  • -2 (6 voturi)    
   Să sperăm că nu se va întâmpla la fel în RO (Joi, 14 ianuarie 2016, 22:55)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   L-am avea premier pe Mihalache.
  • +1 (1 vot)    
   doare Mazetel ? (Vineri, 15 ianuarie 2016, 9:49)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Cand un presedinte da peste bot Mosvovei si oamenilor sai?
   Nenea ala propus premier e fost ministru prin vreo doua guverne si decanul Baroului Chisinau, ti se pare putin.
   Eu cred ca Basescu mai bine numea o pisica acum 4 ani decat pe "pisicul" Am fi fost mai castigati.
   • -1 (1 vot)    
    ... (Vineri, 15 ianuarie 2016, 10:28)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    E o confuzie majora, Plahotniuc nu este omul Moscovei, nici macar nu e pro-rus declarat, ci pro-european. Oamenii Moscovei sunt Dodon (oficial si pe fata) si Usatii.
    Plahotniuc a fost directorul Petrom, are si cetatenie romana, si legaturi puternice cu anumite partide si personalitati din Romania. Este doar un om corupt, evident nedovedit. Problema este ca impreuna cu Filat, prin actele lor de coruptie, au compromis curentul pro-european Moldova.
    • +1 (1 vot)    
     XXXX (Vineri, 15 ianuarie 2016, 11:58)

     solar [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

     Da, asa e . Plahotniuc cu doua identitati de cetatean roman : unul se cheama PLAHOTNIUC , celalalt ULINICI . Amandoua valabile !! CLONARE ? Da,din condei si din CORUPTIE . Si,uite, mai dau un exemplu de cetatenie romana foarte ...reusita.Deputatul GUMA! in Parlamentul Romaniei (PSD) si in Parlamentul moldav tot GUMA (PD) Condamnat in RO pt coruptie, achitat in republica moldova(RSS MOLDOVENEASCA)
     TRAIASCA FRATIA DINTRE RSS MOLDOVENESCA SI REPUBLICA SOCIALISTA ROMANIA !! NOI SI-AI NOSTRI !! HIP,HIP URA !!
    • +1 (1 vot)    
     Da, confuzia e intr-adevar majora, dar (Vineri, 15 ianuarie 2016, 13:01)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

     e a celor care inghit pe nemestecate faptul ca a te declara pro-european, doar ca sa ajungi la butoane, pt a fura si bani europeni, nu numai ruble si lei moldovenesti, inseamna in realitate ca esti anti-european, fiind departe de valorile si de filosofia UE. Doar faptul ca e omul lui Putin il impiedica pe Plahotniuc sa se declare ca e si pro-atlantist, pt a ajunge mai usor si la dolarii americanilor.
 • +6 (6 voturi)    
  Domnule Timofti (Joi, 14 ianuarie 2016, 22:11)

  verdeata [anonim]

  continuați să acționați în continuare conform principiilor și intereselor oamenilor cinstiți pecare îi reprezentați. Meritați tot respectul pentru conduita dvs.
 • -1 (1 vot)    
  Democratia Virtuala s-a nascut in Ramania (Vineri, 15 ianuarie 2016, 3:01)

  Lucian Apollo Zalmoxe Lumina Ilea [anonim]

  Solutia e Democratia Virtuala Atlanta care a renascut azi in Ramania dintr-o idee de-a mea mai veche din 1999
  Vizitati constitutie.democratie-virtuala.com pt a citi Constitutia Virtuala inceputa a Ramaniei
  si puteti propune si vota legi pe forum.democratie-virtuala.com la sectiunea Legislativ
 • +2 (2 voturi)    
  Ultima sansa (Vineri, 15 ianuarie 2016, 9:45)

  Azra [utilizator]

  Iata unde au dus orgoliile" liderilor" politici Ghimpu, Lupu, Filat, in realitate deveniti niste colaborationisti care au adus Moldova pe marginea prapastiei, Ei vor trebui sa raspunda insa odata pentru acest dezastru pe care l-au provocat, cel putin, si in mod sigur, in fata istoriei!
  Singurul om POLITIC vertical ramas in Moldova este presedintele Timofti, care este ultimul zagaz firav in fata "viiturii"devastatoare.
  Singurul lucru posibil acum pentru moldoveni, pentru a-si salva firava democratie si independenta tarii este sa iasa cu totii in strada,intr-o grandioasa manifestare pasnica- asa cum Ghandi i-a mobilizat pe indieni pentru a-si cuceri independenta- si sa acorde tot sprijinul lor presedintelui Timofti, pentru ca guvernul, cu primul ministru pe care el l-a propus sa fie aprobat de Parlament si a se evita alegerile anticipate.Apoi, sa inceapa, ca si la Bucuresti un proces hotarat si rapid de purificare a partidelor politice de toate elementele straine interesului national si independentei Moldovei, incepand cu incompetentii lideri ai acestora.Concomitent va trebui atacata si starpita imensa coruptie care a secatuit tara. Numai asa se va putea continua drumul european inceput.
  Doar de moldoveni depinde sa arate in mod hotarat ca vor sa isi apere tara.Asa ar face si Stefan cel Mare daca ar trai acum!!
 • +1 (1 vot)    
  Cine pe cine sfidează? (Vineri, 15 ianuarie 2016, 10:01)

  mircea [anonim]

  Eu cred-că Plahotniuc sfidează.PreședinteleTimofti își exercită un drept constituțional,de a nu accepta ca prim ministru o persoană dubioasă.Propunerea lui Timofti ar trebui acceptată,Păduraru fiind o persoană independentă și integră neînregimentată partidelor care se încaieră acum.Pe Plahotniuc cred că îl doare refuzul lui Timofti.Cred că a și cheltuit mulți bani și primește o lecție,că politica nu se face cu bani,dacă se vrea democrație.La corupția din Moldova,toți politicienii de la Chișinău ar trebui să facă un pas afară din politică,să lase tinerii școliți să-și clădească viitorul democratic.
  • 0 (2 voturi)    
   DA,MIRCEA ? (Vineri, 15 ianuarie 2016, 12:04)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   DU-TE TU SI ROAGA-I FRUMOSPE CEI DIN CLASA VOASTRA POLITICA SA FACA UN PAS AFARA.Poate te asculta !! Nu ti-e clar nici acum? Ce-AI VOTAT ,ACEEA AI
 • +1 (1 vot)    
  Mai bine mai tarziu decat niciodata ! (Vineri, 15 ianuarie 2016, 12:03)

  Susufler0 [utilizator]

  Astazi Iohannis a declarat ca il sustine pe Timofti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by