CEDO decide, in urma plangerii unui roman, ca angajatorii pot monitoriza comunicatiile pe internet ale angajatilor in timpul orelor de lucru

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 12 ianuarie 2016, 23:23 Actualitate | Esenţial


CEDO
Foto: echr.coe.int
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a respins, marti, plangerea unui inginer roman care a fost concediat dupa ce a fost monitorizat folosind internetul in scopuri personale la serviciu si care a denuntat decizia angajatorului invocand incalcarea dreptului la intimitate, instanta europeana hotarand ca supravegherea comunicatiilor purtate pe internet de angajat in timpul orelor de lucru este justificata.

Reclamantul, Bogdan Mihai Barbulescu, este un cetatean roman nascut in 1979 si care locuieste in Bucuresti.

Din 1 august 2004 pana in 6 august 2007, Barbulescu a fost angajat de o companie privata pe postul de inginer insarcinat cu vanzari. La cererea angajatorului sau, el a creat un cont de Yahoo Messenger cu scopul de a raspunde cererilor clientilor. Pe 13 iulie 2007, Barbulescu a fost informat de catre angajator ca discutiile sale pe Yahoo Messenger au fost monitorizate in perioada 5-13 iulie 2007 si ca inregistrarile arata ca a utilizat internetul in scopuri personale. Barbulescu a raspuns in scris ca a folosit serviciul doar in scopuri profesionale. I-a fost prezentat apoi un transcript al comunicatiilor sale, inclusiv mesaje schimbate cu fratele sau si cu logodnica sa referitoare la chestiuni personale, precum sanatatea si viata sa sexuala. La data de 1 august 2007, angajatorul i-a desfacut contractul de munca pentru incalcarea regulamentelor interne ale companiei, care interzicea folosirea resurselor firmei in scopuri personale.

Barbulescu a atacat in justitie decizia angajatorului sau, aratand ca decizia firmei de a-i rezilia contractul este nula si neavenita, intrucat angajatorul i-a incalcat dreptul la corespondenta prin accesarea comunicatiilor sale, fapt ce contravine Constitutiei si Codului Penal. Plangerea sa a fost respinsa pe motiv ca angajatorul a respectat procedura de concediere prevazuta de Codul Muncii si ca Barbulescu a fost informat in mod corespunzator de regulamentele firmei. Barbulescu a facut apel, sustinand ca e-mailurile sunt protejate de Articolul 8 (Dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si a corespondentei) al Conventiei Europene a Drepturilor Omului si ca prima instanta nu i-a permis sa aduca martori pentru a dovedi ca angajatorul sau nu a avut de suferit ca urmare a actiunilor sale.

Intr-o decizie definitiva, pe 17 iunie 2008, Curtea de Apel a respins recursul sau si, bazandu-se pe legislatia UE, a considerat ca conduita angajatorului a fost rezonabila si ca monitorizarea comunicatiilor lui Barbulescu a fost singura metoda de a putea stabili daca a existat o abatere disciplinara. Mai mult, Curtea de Apel a stabilit ca probele prezentate in fata primei instante au fost suficiente.

Astfel, pe 15 decembrie 2008, Bogdan Mihai Barbulescu a depus la CEDO o plangere in care a aratat, bazandu-se pe Articolul 8 (Dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si a corespondentei), ca decizia angajatorului sau de a-i desface contractul s-a bazat pe o incalcare a intimitatii sale. De asemenea, bazandu-se pe Articolul 6, punctele 1 si 3 (d) (Dreptul la un proces echitabil si dreptul de a obtine citarea si audierea martorilor), el s-a plans ca modul de desfasurare a procesului in instantele nationale a fost inechitabil.

Judecatorii CEDO s-au pronuntat, marti, in aceasta speta si au stabilit, cu sase voturi la unu, ca nu a existat nicio incalcare a Articolelor 8 sau 6 din Conventia Europeana si ca deciziile instantelor romanesti au fost juste.

Potrivit Curtii, "faptul ca angajatorul a accesat contul profesional de internet al dlui Barbulescu si ca inregistrarea comunicatiilor sale a fost folosita in litigiu in sprijinul angajatorului a fost suficient sa implice 'viata privata' si 'corespondenta' reclamantului". Curtea "a constatat, prin urmare, ca Articolul 8 este aplicabil", se arata in comunicatul emis cu privire la decizia in cazul Barbulescu v. Romania.

Curtea arata apoi ca, "in primul rand, insa, Curtea nu a gasit nerezonabil faptul ca un angajator ar dori sa verifice daca angajatii isi indeplinesc sarcinile profesionale in timpul orelor de lucru si a remarcat ca angajatorul a accesat contul lui Barbulescu cu convingerea ca acesta continea comunicatii legate de clienti".

"In al doilea rand, dl Barbulescu si-a putut prezenta argumentele legate de presupusa incalcare a vietii sale private si a corespondentei in fata instantelor nationale si nu a existat nicio mentiune in deciziile care au urmat despre continutul concret al comunicatiilor. In special, instantele nationale au folosit transcripturile comunicatiilor sale doar in masura in care acestea dovedeau ca a folosit computerul companiei pentru scopurile sale personale in timpul orelor de lucru, iar identiteatea persoanelor cu care el a comunicat nu a fost dezvaluita", a mai aratat instanta europeana.

Prin urmare, CEDO a concluzionat ca "instantele nationale au ajuns la un echilibru corect intre dreptul dlui Barbulescu la respectarea vietii sale private si a corespondentei, in conformitate cu Articolul 8, si interesele angajatorului sau. Nu a existat, prin urmare, nicio incalcare a Articolului 8 al Conventiei Europene".

De asemenea, cu privire la invocarea Articolului 6 din Conventie (Dreptul la un proces echitabil), CEDO a declarat aceasta plangere vadit nefondata, intrucat obiectiile lui Barbulescu au fost avute in vedere de catre Curtea de Apel, care le-a gasit a fi, intr-o decizie suficient de bine motivata, irelevante.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23793 vizualizari

 • +5 (17 voturi)    
  pierdere de timp (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 1:02)

  Cristian [anonim]

  E ceva normal ca angajatorul sa urmareasca activitatea angajatilor de pe internet, atat timp cat sunt la lucru sau folosesc un smart phone de la lucru. Cel mai bine ar fi ca angajatul sa stie asta de la inceput....

  Ma gandesc ce adrese de internet a accesat, acest domn Barbulescu... :-)... LOL!
  • +2 (14 voturi)    
   Stai asa (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 9:02)

   io [anonim] i-a raspuns lui Cristian

   E normal sa-mi monitorizeze......smartphone-ul personal?!!?

   Inteleg ca Mr. Barbulescu, in timp ce vorbea cu clientii pe Yahoo, o facea si cu prietenii/familia. Greseala lui. Nu folosi niciodata computerul de la servici ptr. interese personale. Pentru astea exista smartphone-ul / tableta PERSONALA.
   • +6 (6 voturi)    
    nu-ti monitorizeaza tie nimic.. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 16:35)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui io

    isi monitorizeaza lor traficul de internet. daca ti-au pus la dispozitie o retea de date cu acces la internet si ti-au scris in contract (pe care l-ai semnat) ca nu ai voie sa o folosesti in interes personal, au tot dreptul sa monitorizeze ce trece prin routerele lor.
    daca vrei intimitate, se poate - telefon personal, sim personal, cont de yahoo personal (din articol inteleg ca persoana folosea un cont de yahoo creat special pentru corespondenta in interesul companiei - o penibilitate de companie daca are nevoie de yahoo pt asa ceva, dar deh..).
  • +3 (5 voturi)    
   reminder (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 9:29)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Cristian

   problema nu e de ieri de azi.e veche si tabacita.in interesul angajatorului biensur.
   vreau insa sa va reamintesc,tuturor,ca susunumitul te poate monitoriza si acasa.motivul?daca vb ceva cu cei din concurenta sau vinzi secretele firmei

   deci da
   • +1 (1 vot)    
    hai sa nu exageram... (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:27)

    lucian [anonim] i-a raspuns lui Point

    in primul rand titlul articolului este tendentios, dar la noi jurnalistii nu mai au demult profesionalism, nu verifica sursele(parca in trei locuri) si denatureaza adevarul in scopul dorit de ei...
    angajatorul a accesat corespondenta de pe un cont profesional, deschis in mod special pentru a-si indeplini sarcinile de serviciu...
    daca ii era accesata adresa personala, putea invoca articolul 8 si care mai era, dar asa, mi se pare chiar penibil sa ajungi la cedo cu o asemenea speta... si sa fii si inginer...
    ps la noi a devenit o practica ca hotii sa dea statul in judecata si sa ceara despagubiri, ei sunt oameni cinstiti ca doar nu i-a prins nimeni cu rata in gura, rata a venit singura in cotet si el chiar a vrut sa o inapoieze, dar intre timp a murit, rata, poate si proprietarul,
    cam asa este mentalitatea noastra si cand mai sunt ajutati si de sistemul de justitie, iti vine sa regreti ca nu ai un sistem autoritar...
 • -2 (26 voturi)    
  E un om de doi bani (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 1:06)

  Klaus_ [utilizator]

  Barbulescu asta e doar un puturos care se crede destept dar s-a facut de rusine in toate partile. Dupa ce ca fenta la timpul de lucru, asa cum multi looseri o fac, a tinut el neaparat sa le arate tuturor cat de marcat a fost el ca angajatorul i-a citit mesajele in care femeia ii spunea ca nu-l mai vrea, ca o are prea mica si ca asta e motivul principal pt care l-a inselat cu fratele lui. Ce om penibil!
  • +12 (12 voturi)    
   ha (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 6:06)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

   frate, frate, dar nu-l ierti
 • +14 (16 voturi)    
  Periculos (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 7:13)

  itanium [anonim]

  Sunt convins ca cei care au comentat mai sus au un timp efectiv de lucru de 8/8 ore si nu au folosit nici macar google pentru a cauta ceva in interes personal...
  • +5 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 9:15)

   [anonim] i-a raspuns lui itanium

   • -1 (3 voturi)    
    contract la univ, nu? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 13:16)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui

    cred ca cranctele cu universitatile, nu se pun (in general cu institutiile publice :)).
    • +4 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 14:21)

     [anonim] i-a raspuns lui Ion Zapada

    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 14:22)

     [anonim] i-a raspuns lui Ion Zapada

     • +1 (1 vot)    
      "dr Fly" (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:55)

      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui

      parca erai profesor universitar prin Praga :).
      daca esti free, iarasi e ok dar in general, cel putin pe unde stau eu, firmele private nu te lasa sa pleci cand vrei tu si sa sa faci ce vrei tu, mai ales cu laptop lor...alea de stat, nici dracu nu le verifica (nu ma refer la Romania).
      Dar toate astea sunt stipulate clar in contract.
  • +3 (3 voturi)    
   5/5 (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 16:39)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui itanium

   nu lucram toti la fabrica de biscuiti...

   oare angajatorul ar fi fost la fel de grabit sa scape de un om de la vanzari care aducea in 2 ore contracte cat altii intr-o saptamana si in rest freca menta pe yahoo?
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 17:15)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

 • +3 (11 voturi)    
  E normal ce s-a intampla. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 7:22)

  Alius [utilizator]

  Tot ce a folosit respectivul la serviciu, apartine firmei (calculator, internet, curent, timp etc), asa ca nu exista "drept la intimitate" in cazul de fata. Mai mult: atata timp cat esti pe computerul de la serviciu si pe internetul de la serviciu, ei au voie legal sa-ti citeasca tot ce scrii, chiar daca scrii in e-mail-ul personal. A, daca o faci de pe device-ul tau personal, atunci e alta treaba.

  Este trist ca inca mai sunt oameni, la varsta lui si in anul 2015, care nu stiu ca sunt monitorizati tot timpul cat folosesc computerul si internetul. Stiu si timpul exact cat ai stat pe site-uri, ce anume site-uri etc. Asta e.
  • +3 (7 voturi)    
   Mai nou... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 9:04)

   io [anonim] i-a raspuns lui Alius

   Eficienta muncii se cuantifica in functie de siteurile vizitate la servici?
  • +15 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 9:14)

   [anonim] i-a raspuns lui Alius

   • +4 (8 voturi)    
    Nu pentru mailuri a fost concediat... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 10:31)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui

    Fiti siguri ca dl in cauza a avut alte bube, probabil ca taia frunza la caini toata ziua, firma s-a folosit de inregistrari pentru a scapa mai usor de el. Daca a semnat ca nu poate folosi resursele firmei in scopuri personale, asta e. Sa respecte contractul. Ori romanii nu prea sunt obisnuiti cu respectarea contractelor - ocupatia rusa de 50 de ani si-a spus cuvantul in mentalitatea poporului.
    • -1 (1 vot)    
     Poate aia turca ! (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 12:07)

     liviul2006 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     Peschesh, bacsis, ciubuc sunt din turca

     spaga - rusa

     Nici cu nemtii nu mi-e rusine, neam de spertari si pusi pe inselatori:
     spertz, speraclu - germana
    • +4 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 12:19)

     [anonim] i-a raspuns lui cartofil

 • +2 (4 voturi)    
  P.S. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 7:26)

  Alius [utilizator]

  Banuiesc ca angajatorul nu dispune de metode de monitorizare a comunicatiilor din viitor, caci atunci ajungem la Minority Report. Altfel nu-mi explic cum puteau ei sa inregistreze conversatiile purtate de angajat in anul ... 2017.
  • +3 (3 voturi)    
   Puteau (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 8:34)

   Rali [utilizator] i-a raspuns lui Alius

   Ce mare diferenta? Un unu acolo.
   Cand te gandesti ca la inceputul anului ajusesem in decembrie deja intr-un alt articol.
   Se pare ca functia de corector la hotnews.ro a disparut in acest an, ca altfel nu inteleg de ce abunda siteul de greseli de acest tip.
 • +2 (2 voturi)    
  La ce firma a lucrat domnul Barbulescu? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 8:46)

  Miky60 [utilizator]

  Este interesnt de vazut si la ce firma a fost angajat de a vrut atata sa se faca de ras? Cumva la grupul Intact al lui Felix Varanul?
 • -1 (7 voturi)    
  lacomia unor patroni (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 9:59)

  jescu [utilizator]

  Daca exista vreun angajat in Romania(sau Europa), care nu si-a contactat vreodata familia in timpul serviciului atunci as vrea sa-l stiu si eu. Cateodata sunt chiar urgente. Faptul ca patronul respectiv a gasit o portita in lege ca sa concediezi pe cineva pentru asa ceva, nu inseamna decat ca patronul e lacom si ca legea are prea multe portite. Angajatii oricum au dreptul la pauze in fiecare ora, si daca isi contacteaza familia sau fumeaza n-ar trebui sa fie asa mare diferenta. Sa nu-mi zica ca dadea firma faliment daca a contactat familia din contul lor de email si nu de pe telefonul personal.

  Care e numele firmei ? sa stie si lumea sa se fereasca.
  • +2 (4 voturi)    
   Think about it (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 11:57)

   sile [anonim] i-a raspuns lui jescu

   Daca toata lumea o face, probabil si alti angajati ai firmei respective o fac. Si atunci de ce doar unul a fost concediat pe motivul asta? Cel mai probabil e ca in cazul de fata s-a abuzat atat de mult de utilizarea in scopuri personale incat productivitatea a avut de suferit.
 • +2 (4 voturi)    
  cel mai probabil (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 10:25)

  taro [anonim]

  1.nu si-a vazut de treba de multa vreme
  2.i-au spus sa-si caute alt job.
  3.nu a vrut sa plece si au gasit un motiv sa-l dea afara.

  Atat timp cat iti tremini ce ai de facut si e la timp nimeni dintr-o firma de IT nu o sa-si piarda timpul sa ia la puricat logurile de trafic pe net.
 • +2 (2 voturi)    
  Către Hotnews: Link greşit (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 10:29)

  Razvan S. [utilizator]

  Link-ul către decizie din articol este incorect. În loc de http://hudoc.echr.coe.int/eng-press#{ ar fi trebuit să fie http://hudoc.echr.coe.int/eng/#{"respondent":["ROU"],"documentcollectionid2":["GRANDCHAMBER","CHAMBER"],"itemid":["001-159906"]}

  În plus, în articol se menţionează perioada "5-13 iulie 2017" (probabil ar trebui să fie "5-13 iulie 2007").
 • -2 (6 voturi)    
  S-a dus naibii si CEDO ... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 11:31)

  dANIEL [anonim]

  Eu inteleg asa solutia data de CEDO: da, firma l-a urmarit si este OK pentru ca folosea proprietatea firmei (PC-ul). Adica: Tu si drepturile tale, ca persoana, nu mai contezi cand folosesti proprietatea firmei. Pai atunci putem baga mana sub fusta secretarei sau a fetei de la front-desk care are o uniforma de firma pentru ca, nu-i asa, hainele sunt proprietatea firmei. Sau ne putem baga in salopeta oricui in timp e acesta o poarta pentru ca salopeta este proprietatea firmei. Daca au ascuns sub haine secrete de serviciu?

  CEDO a mai scapat din vedere ca soft-ul este unul public (Yahoo!) si actiunea lor a vizat acel soft public.

  Solutia este simpla - se foloseste un soft dedicat care nu permite folosira lui in folos personal. Pe un serviciu public (Yahoo!) nu ai voie sa-i vezi discutiile.

  Alta aberatie: i-au inregistrat convorbirile dar nu le-au folosit (decat ca sa-l concedieze). Adica ... hai sa instalam camere video ascunse in dusul fetelor ca poate fac ceva ilegal si daca nu facem public chestia asta suntem OK. SIGUR nu le va privi nimeni pe fete dezbracate - o sa punem un orb sa gestioneze inregistrarile video ...

  Exemplele mele sunt extreme dar cam asta-i ideea. Incet, incet se duc naibii avantajele democratiei si ramanem numai cu tarele ei.
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 12:23)

   [anonim] i-a raspuns lui dANIEL

 • +2 (2 voturi)    
  contul profesional (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 13:12)

  strutul [utilizator]

  Aveti in vedere ca instantele s-au pronuntat privind accesul la contul profesional. Nu e cont personal!
 • +1 (3 voturi)    
  ce de-a "harnici" frate... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 13:15)

  Ion Zapada [utilizator]

  toti stau acasa si folosesc calculatorul pt. HN din sufragerie.

  Daca ajungem sa calculam efientza muncii in cate ore stai la serviciu in favoarea angatului vs. cat de eficient/ bun esti in terminarea taskurilor, e grav...se duce naibii societatea.

  cat priveste verdictul CEDO, ei...s-or vazut cazuri si mai grave prin Deutschlad-> dat afara ca isi incarca telefonul personal la priza firmei. omul in final a castigat (fara CEDO) salariile compensatorii cuvenite si parca si ceva daune dar a fost pus sa plateasca dauna de 35 centi (cat a consumat curentul timp de un an de zile).
 • +2 (4 voturi)    
  ma ingijoreaza (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 15:29)

  baaaa [anonim]

  atitudinea din comentariile voastre. am impresia ca pe HN sunt tot mai multi de extrema dreapta care comenteaza si-si dau plusuri pe-aici. oameni buni, bineinteles ca omului in cauza i s-a verificat mailul PROFESIONAL, nu personal. am vazut comentarii pe aici cum c-ar fi perfect normal sa ti se acceseze continutul mailului personal pentru ca folosesti internetul de la munca. nu sunteti pe treaba voastra. in cel mai rau caz, angajatorul poate observa ca ai accesat mailul personal desi era interzis, insa in niciun caz nu are dreptul sa acceseze continutul.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 17:21)

   [anonim] i-a raspuns lui baaaa

 • +1 (3 voturi)    
  Sclavagismul modern, o realitate (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 17:46)

  Ultimul mohican [anonim]

  Este anormala aceasta decizie si ma surprinde ca nimeni nu realizeaza acest lucru! Conversatiile personale in timpul serviciului nu pot fi interzise, pentru ca nu suntem roboti, ci oameni. Avem familii, parinti batrani si bolnavi, probleme personale care nu il privesc pe angajator. Cu ce drept se intereseaza angajatorul asta ce vorbesc eu cu iubita sau cu fratele meu? Ati innebunit cu totii?
  Iar chestia aia cu aparatul oferit de angajator e de tot rasul... Ce-ar trebui, sa vin cu laptopul personal ca sa dau un mesaj sora-mii?
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 18:42)

   [anonim] i-a raspuns lui Ultimul mohican

  • +2 (2 voturi)    
   nu neaparat (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:43)

   lucian [anonim] i-a raspuns lui Ultimul mohican

   citeste mai intai articolul, titlul si multe comentarii sunt gresite, i-au fost verificate mesahjele de pe contul profesional, deschis special pentru activitatea firmei, era ca si o fisa zilnica de activitate... daca abundau mesajele personale si rezultatele muncii erau ioc, daca a si fost anuntat de la inceput si sigur a fost anuntat din moment ce i s-a deschis cont profesional pe yahoo, decizia cedo este foarte buna...
   iar de dat rapid un telefon sau un mesaj de pe adresa personala, asta face toata lumea si nu cred ca a fost dat cineva afara din cauza asta... sau NUMAI din cauza asta...
   sau poate se testeaza reactia noastra ca sa stie cineva pe viitor daca se poate citi si mesageria privata, cine stie...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by