Mai multe documente continand date personale ale celor implicati in diverse procese au ajuns in containerele de gunoi din spatele cladirii unde functioneaza Judecatoria Iasi, institutia anuntand ca va declansa o ancheta in acest caz intrucat actele ar fi trebuit arhivate, apoi distruse prin topire, potrivit Mediafax.

Documentele gasite in pubelele de gunoi din spatele cladirii Judecatoriei iesene, situata in centrul municipiului, contin detalii referitoare la diverse procese, inclusiv declaratii consemnate in timpul sedintelor de judecata, dar si date personale ale celor implicati in procesele respective.

Reprezentantii Judecatoriei Iasi sustin ca regula este ca documentele sa se pastreze chiar si 20 de ani in arhiva institutiei, dupa care dosarele sunt distruse prin topire.

Purtatorul de cuvant al Judecatoriei iesene, Cristina Valcu, a precizat ca institutia va demara o ancheta in acest caz, pentru a se stabili cum au ajuns hartiile respective la gunoi.

"Dosarele, atat cele penale, cat si cele comerciale, sunt arhivate si duse intr-un loc special, pentru ca legea prevede un anumit termen de pastrare, de pana la 20 de ani. Ulterior, dosarele sunt duse la topit", a afirmat purtatorul de cuvant al Judecatoriei Iasi, Cristina Valcu.

Ea a precizat ca se vor face verificari in acest caz, pentru a se stabili cum au ajuns documentele la gunoi.

Coordonatorul Avocatului Poporului, Biroul Teritorial Iasi, Carla Cozma, sustine ca documentele din timpul proceselor nu pot fi aruncate "intr-o asemenea maniera", ci trebuie distruse, pentru a nu fi ulterior utilizate in alte scopuri.

"Pot fi diverse date acolo, ale unor victime sau privind unii martori care la vremea respectiva au fost protejati. Nu este normal ca detaliile sa ajunga in spatiul public", a mai spus Carla Cozma.