Tiberiu Nitu a depus o cerere la Sectia pentru procurori a CSM in care solicita "continuarea activitatii intr-o functie de conducere" la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, dupa incetarea mandatului de procuror general al Romaniei, informeaza Agerpres. Solicitarea lui Tiberiu Nitu a fost aprobata in sedinta de marti a Sectiei pentru procurori a CSM.

Tiberiu NituFoto: Agerpres

"Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi, a hotarat continuarea activitatii la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a domnului procuror Tiberiu Mihail Nitu, dupa incetarea mandatului in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in decizia CSM.

Tiberiu Nitu a fost numit in functia de procuror general al Romaniei la data de 16 mai 2013, iar mandatul sau in fruntea Ministerului Public are o durata de 3 ani, respectiv pana in mai 2016.

Numirea lui Tiberiu Nitu in functia de procuror general a starnit numeroase controverse.

Initial, el a fost propus pentru aceasta functie in noiembrie 2012 de ministrul Justitiei de atunci, Mona Pivniceru, insa a primit aviz negativ de la CSM, fiind respins apoi si de fostul presedinte Traian Basescu.

Motivele invocate de CSM au fost faptul ca Tiberiu Nitu avea un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, o scazuta capacitate de mobilizare si adaptare la interviu, precum si o spontaneitate redusa.

Tot atunci, CSM sustinea ca Tiberiu Nitu nu intruneste conditiile si exigentele necesare functiei de procuror general, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului Ministerului Public, dar si din perspectiva structurii de personalitate.

In aprilie 2013, fostul premier Victor Ponta, care indeplinea si functia de ministru interimar al Justitiei, la propus din nou pe Tiberiu Nitu la sefia Ministerului Public.

In urma unor negocieri intre Traian Basescu si Victor Ponta, s-a ajuns la un compromis, Tiberiu Nitu era acceptat pentru functia de procuror general, iar Laura Codruta Kovesi era numita procuror sef al DNA, cele doua nominalizari primind aviz pozitiv si din partea CSM.