Procurorii s-au sesizat din oficiu in cazul fetei care a murit, joi, in Spitalul Judetean Suceava, dupa ce parintii nu au permis medicilor sa ii faca transfuzie de sange, Parchetul Tribunalului Suceava deschizand dosar penal pentru omor, scrie Mediafax.

Potrivit Parchetului Tribunalului Suceava, in acest caz exista suspiciuni cu privire la imprejurarile in care tanara a incetat din viata.

Astfel, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava s-au sesizat din oficiu in urma aparitiei in presa a unui articol in care se relateaza ca in 5 noiembrie 2015, in comuna Ciprian Porumbescu, din judetul Suceava, a avut loc un accident de circulatie in urma caruia tanara a fost ranita grav si a fost transportata de urgenta la Spitalul Judetean "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava cu traumatism cranio-cerebral cu edem, fracturi costale care i-au afectat plamanul stang si fracturi la picioare.

In comunicat se precizeaza ca, din motive religioase, parintii pacientei au semnat ca nu sunt de acord si refuza transfuzia de sange necesara, astfel ca, urmare a complicatiilor medicale si a starii critice, pacienta a incetat din viata in seara de 12 noiembrie 2015.

Directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Suceava, medicul Tiberius Bradatan, a declarat, vineri, ca pacienta a fost victima unui accident produs in 5 noiembrie 2015, cu politraumatism, si ca s-a prezentat la SJU Suceava in stare grava, cu traumatism cranio-cerebral, cu traumatism toracic grav, cu pneumotorax stang, cu fracturi costale si de vertebre multiple, dar si cu fracturi ale ambelor femururi. In aceste conditii, tanara a necesitat stabilizarea functiilor vitale si apoi, in urma evaluarii, in comisia formata din medicii de garda de la Chirurgie, Neurochirurgie si Ortopedie a fost internata in Sectia Anestezie Terapie Intensiva.

In primele zile, pacienta a fost stabila hemo-dinamic, cu valori ale hemoglobinei 7,2, ulterior 8,6, a spus directorul medical al SJU Suceava, care a mentionat ca s-a precizat atat in consimtamantul informat, cat si in foaia de observatie din sectia Chirurgie, din sectia ATI si Unitatea de Primire a Urgentelor faptul ca familia apartine unui cult religios ale carei practici interzic transfuzia de sange sau orice transplant de organe.

El a explicat ca, in acest context, pentru efectuarea interventiei chirurgicale ortopedice, care presupunea refacerea continuitatii celor doua oase fracturate si care era o interventie chirurgicala sangeranda, cu risc major pentru pacienta, s-a pus problema administrarii transfuziei sanguine, care a fost din nou refuzata de familia pacientei.

"Din acest motiv, s-a instituit, conform legii drepturilor pacientului, comisia de arbitraj formata din trei medici - sefi de sectie, care a studiat cazul si, in prezenta familiei, insotita de reprezentantul legal, de un avocat, respectiv medicii curanti, a decis ca este necesara administrarea transfuziei de sange", a spus Bradatan.

El a adaugat ca, in momentul in care familiei i-a fost comunicata decizia comisiei, rudele au cerut o scurta amanare, pentru a decide asupra conduitei de urmat si au hotarat sa ceara transferul la o clinica universitara.

Directorul medical a precizat ca, in acest sens, SJU Suceava a facut toate demersurile necesare pentru a facilita transferul catre Terapia Intensiva a Spitalului clinic universitar "Sf. Spiridon" Iasi, s-a asigurat transport aeropurtat, iar elicopterul a aterizat pe Aeroportul Suceava, dar in momentul transferului din sectia Terapie Intensiva catre ambulanta pacienta a intrat in stop cardio-respirator repetat, a fost resuscitata de doua ori, iar a treia oara, in ciuda manevrelor intreprinse de echipa de terapie intensiva, aceasta a murit.

Bradatan a spus ca s-a constituit, joi, o comisie de arbitraj, in momentul in care s-a decis realizarea interventiei chirurgicale, pacienta fiind permanent internata in Sectia ATI, cu valori tensionale normale, cu frecventa cardiaca intre 90 si 100 pe minut, iar saturatia in oxigen, fiind ventilata mecanic, era de suta la suta.

El a mai declarat ca interventia chirurgicala ortopedica poate fi amanata saptamani si chiar luni de zile, in functie de starea pacientului.

"Este recomandat sa se asigure conditii optime pentru a se putea face interventia chirurgicala, iar dupa o saptamana de la accident se punea deja problema sa pregatim interventia chirurgicala. Pentru a putea face interventia chirurgicala era nevoie, intai si intai, de o transfuzie de sange si aceasta este decizia comisiei", a spus Bradatan.

El a explicat ca din cauza traumei toracice, care nu a permis in prima faza o ventilatie eficienta permanenta a pacientei, nu se putea pune problema efectuarii interventiei chirurgicale ortopedice mai repede.

Bradatan a spus ca in momentul transferului pacientei de la ATI spre ambulanta, starea pacientei era stationara.

"Nu putem decat face speculatii, de regula, la o mobilizare, poate sa apara o embolie pulmonara, date fiind fracturile de oase lungi. Fracturile de femur sunt fracturi emboligene si socogene, prin natura lor. Sunt fracturi de oase mari, de oase importante din organism, si poate surveni decesul ca urmare a unei embolii grase, asa cum se numeste in termeni stiintifici. Adica, din maduva osoasa, pleaca niste bule de grasime care ajung sa blocheze arterele pulmonare si/sau arterele coronare", a precizat medicul sucevean, aratand ca dupa efectuarea necropsiei se vor afla cauzele exacte ale decesului pacientei..

El a subliniat ca, in fata comisiei de arbitraj, familia a luat decizia de a solicita transferul la clinica ieseana, desi i-a explicat acesteia riscurile transferului pacientei, asumandu-si si posibila aparitie a unor complicatii.

"Nu sunt de dorit, dar se pot intampla oricand la mobilizarea unui pacient. Sa nu uitam ca era vorba de un pacient politraumatizat grav, deci se pleaca de la un pacient care, chiar daca fiind organism tanar, a trecut printr-un accident feroviar, cu leziuni multiple, care, fiecare in sine, putea sa provoace decesul. Transfuzia sanguina se impunea pentru a putea asigura conditii optime de interventie chirurgicala", a spus Bradatan.

Intrebat daca transfuzia de sange era necesara si inaintea efecturarii interventiei chirurgicale, Bradatan a spus ca administrarea transfuziei de sange ar fi putut grabi procesul de imbunatatire a starii generale a pacientei si ar fi pregatit-o pentru interventia chirurgicala.

El a spus ca, din momentul prezentarii la UPU, familiei pacientei i s-a pus in vedere ca este posibil sa fie nevoie de transfuzie, aceasta a refuzat atat in UPU, cat si pe consimtamantul informat.

Tanara de 19 ani, ranita grav dupa ce masina in care se afla a fost lovita de un tren, a fost internata in coma indusa la Spitalul Judetean Suceava. Familia sa le-a interzis medicilor sa ii faca transfuzie de sange din motive religioase, fiind membri ai cultului Martorii lui Iehova. Fata a murit in cursul zilei de joi.