Cat de controversat este Vasile Marica, sindicalistul care a facut scandal in Parlament pentru cresterea salariilor bugetarilor
"Marica a santajat toti directorii ANV, indiferent de culoare politica", "stia secunda de secunda tot ce se misca in punctele vamale, pe langa amenintarile de proteste", "Marica a infiintat, organizat si e principalul beneficiar al acestui sistem", a povestit Ungureanu, precizand ca s-a autodenuntat la DNA cu speranta "ca de data aceasta lucrurile sa se clarifice". Ungureanu a spus ca a mai facut un autodenunt in 2003, dar nu s-a intamplat nimic. Acum, el s-a autodenuntat la DNA: "Sper ca de data aceasta lucrurile sa se clarifice".
El a spus ca Vasile Marica si-a cumparat diploma de licentiat a unei facultati, in conditiile in care nu avea studii superioare. Ulterior, Vasile Marica a respins acuzatiile, iar DNA a anuntat ca nu a primit nicio sesizare din partea lui Marius Ungureanu. Vezi aici mai multe detalii.
Potrivit unui articol din 2011 din ziarul Adevarul, Federatia lui Marica a fost singura din Ministerul Finantelor Publice careia administratia i-a recunoscut toate drepturile. A preluat conducerea Sindicatului National Vamal Unirea in 1995, la numai un an dupa ce a intrat in sistem. Din 1995, Vasile Marica a urcat vertiginos, ajungand sa conduca prima si cea mai mare organizatie a functionarilor publici din Romania, arata Adevarul. In plus, Ministerul Finantelor i-a dat si foarte multa putere. In 2005, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu si Vasile Marica au semnat un protocol prin care Federatia lui Marica avea dreptul sa-si desemneze reprezentanti care sa "participe activ la repartizarea veniturilor suplimentare", celebrele stimulente din cauza carora s-au revoltat cei din finante in 2010. Prin acest protocol, stimulentele erau acordate preferential, beneficiarii fiind cei din sindicatul lui Marica.
El controleaza tot ce misca in zona resurselor umane de la Finantele Publice. Mai mult, sotia sa, Malina, este director la Scoala Nationala de Finante Publice si Vama. Asa s-a ajuns ca angajatii din Vama sa-i plateasca lui Marica un fel de "taxa de protectie" pentru a-si pastra slujbele, se arata intr-un articol din romaniacurata.ro.
Si presiunile sindicatului lui Marica nu se opresc doar la scandalul din Parlament. Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex anunta un protest pentru joi in care, sustin sindicalistii, angajatii din directiile de Finante si finantistii din primarii intrerup lucrul intre orele 11.00 si 14.00, acuzand un comportament abuziv al presedintelui ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si cerand demisia acestuia, potrivit agentiei Mediafax.
Alianta sindicala anunta o actiune de protest in fata Ministerului Finantelor si ANAF, ce va avea loc joi, intre orele 11.00 - 14.00.
Acest protest vine dupa ce doi directori regionali ai ANAF, Ioan Dragomir si Marian Bosianu (Directia Generala Regionala a Finantelor Publice din Timisoara si, respectiv, Iasi) au fost demisi in urma cu o zi de presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu pentru faptul ca nu au cerut trimiterea unui reprezentant al Directiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.
ANAF a extins regula instituita deja pentru toate examenele din cadrul Directiei de Antifrauda Fiscala si in cadrul altor tipuri de examene, respectiv aceea de a asigura prezenta unui inspector al Directiei de Integritate in cadrul comisiilor de examinare.
Dintre cei 8 directori generali din teritoriu, directorii de la regionalele Iasi si Timisoara au refuzat sa indeplineasca solicitarea presedintelui ANAF, incercand sa blocheze prezenta unui inspector al Directiei Generale de Integritate in cadrul comisiilor de examinare.
Potrivit ultimei declaratii de avere (2013), Marica detine din 2006 un teren de 500 mp in Ilfov, un apartament din 2000 de 98 mp in Bucuresti, un autoturism Toyota Yars din 2003 si un Volkswagen Golf din 2010, dar si un credit facut in 2008 de 150.000 euro. In banci, detinea la nivelul anului 2012 circa 40.000 lei.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
asa o sa fie salvata romania... in vreo 2000 de ani asa
-Deaconu(presedinte ANAF) are o atitudine de stapan pe mosie, a amenintat directorii din teritoriu pt ca au lasat functionarii sa protesteze-avm acest drept legal;
-A emis un ordin care incalca o lege, prin obligarea introducerii angajatilor din Directia de Integritate in comisii de promovare, directie unde sunt numai procurori, care n-au legatura cu activitatea profesionala sau legislatia functionarilor publici-daca are dubii privind activitatea comisiilor, banuiesc ca exista suficiente metode de anihilare a derapajelor'.Personal am facut parte din aceste comisii si declar ca nu am avut interventii din partea nimanui, desi o parte din candidati(colegi) au trebuit sa plece din sistem;
-A sufocat mediul economic(deja distrus prin caderea economica si lipsa de finantare bancara) prin actiuni de forta pentru realizarea unor incasari mai mari la buget.Din experienta, pot spune ca o firma romaneasca functioneaza in salturi, nu are o evolutie constanta, si prin actiuni de forta poti sa omori un agent economic viabil.Am avut foarte multe exemple in care o firma si-a revenit intr-un interval de 6 luni, ori noi avem obligatia sa-i executam total(popriri bancare) dupa 30 de zile de la comunicarea somatiei.
-Am tot mai multe semnale ca foloseste arma distrugatoare a Anti-fraudei fiscale in scop personal(cresterea puterii)-oricum se spune ca la AFF sunt 50% angajati SRI iar restul simpatizanti;
-Permite abuzuri asupra agentilor economici(prin proceduri sau dispozitii) fara justificare-masuri asiguratorii si executorii in baza unor decizii insuficient fundamentate, decizii care duc la falimentarea multor firme, firme care daca au suficiente resurse, castiga in instante, afectand bugetul.