Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca alti 15 cetateni romani, care se aflau in statiunea egipteana Sharm El Sheikh in scop turistic, au fost repatriati luni pe cale aeriana in Romania, via Amman (Iordania), respectiv Istanbul (Turcia), cu sprijinul unei companii de transport aerian.

Aeronava a aterizat pe aeroportul Bucuresti Otopeni in cursul acestei dimineti.

Celula de criza activata de ministrul afacerilor externe, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Cairo, a continuat acordarea de asistenta si protectie consulara in procesul de repatriere a turistilor romani, asistandu-i in cadrul procedurilor si formalitatilor specifice, se arata in comunicatul MAE.

Totodata, misiunea diplomatica romana a mentinut legatura permanenta cu grupul cetatenilor romani si a monitorizat intreaga deplasare a acestora pe traseul Egipt-Amman-Istanbul-Bucuresti, asigurandu-se ca aceasta se desfasoara in conditii de siguranta.

Repatrierile de astazi au fost posibile datorita eforturilor conjugate ale Celulei de criza activate si coordonate de catre ministrul afacerilor externe, ale misiunii diplomatice romane de la Cairo si ale altor institutii cu competente in materie, noteaza sursa citata.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca sambata, 7 noiembrie, au fost repatriati 140 de cetateni care se aflau in statiunile Sharm El Sheikh si Hurghada din Egipt. Astfel, pana in acest moment, au fost repatriati in total 155 de cetateni romani aflati in scop turistic in Egipt.

La nivelul misiunii diplomatice romane din Cairo nu mai exista, deocamdata, solicitari de asistenta in vederea repatrierii din partea altor cetateni romani.

Anchetatorii incidentului in urma caruia Airbusul rusesc ce venea din Sharm El Sheikh si s-a prabusit in Peninsula Sinai pe 31 octombrie sunt "90% siguri" ca un zgomot inregistrat de cutiile negre ale aeronavei corespunde exploziei unei bombe.