Regele Mihai I spune ca atunci cand a intors tara de partea Aliatilor, pentru salvarea statului roman, avea 22 de ani, varsta tinerilor protestatari din prezent, carora le transmite ca timpul Romaniei lor a inceput, precizand ca, prin raportarea ei la natiune, Coroana ocroteste fiinta nationala, transmite Mediafax.

Regele Mihai I si Principesa MargaretaFoto: AGERPRES

"Romani, Cand am intors tara de partea Aliatilor, pentru salvarea existentei Statului roman, aveam 22 de ani. Aceeasi varsta o aveau si cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, in Piata Palatului Regal, pentru a-si apara libertatea. Aceeasi varsta o au si cei ce au iesit in strada, in aceste zile. Un lucru pe care l-am invatat in tinerete a fost ca prietenii te pot dezamagi mai mult decat dusmanii. Alt lucru invatat atunci a fost ca in momentele cruciale ramai singur. Democratia si libertatile nu sunt castigate pentru totdeauna. Nicio izbanda nu este eterna. Omul isi castiga in fiecare zi dreptul de a avea un 'maine'. Tara isi redobandeste, cu fiecare generatie, privilegiul de a continua sa existe", spune Regele Mihai I, intr-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sfintilor Mihail si Gavriil, prin intermediul biroului sau de presa.

Regele Mihai I mai spune ca "a avea legi bune este un lucru insemnat" si "a-i face pe oameni sa le respecte este inca mai valoros". "Dar fundamental este ca oamenii sa creada in ele. Romania prezentului nu a ajuns inca acolo", afirma Regele Mihai I.

Acesta precizeaza ca "bunul mers al institutiilor Statului este conditia libertatii si statorniciei noastre". "Institutiile nu pot functiona fara respectul legii, fara competenta si fara etica. Dar, dupa cum ati constatat recent voi insiva, legislatia cea mai avansata si atitudinea civica nu sunt, din pacate, suficiente pentru a obtine si garanta o viata institutionala solida. Sunt sigur ca tanara generatie va sti sa gaseasca, in Romania ei, justa masura intre atitudinea civica si institutiile Statului", spune Regele Mihai I.

"Prin unica ei raportare la natiune, Coroana ramane fantana mandriei, a increderii si a iubirii. Ea ocroteste si intruchipeaza fiinta nationala. Ea este o punte de legatura intre comunitati, intre credinte, intre cetatean si aproapele lui. Coroana Romana implineste peste cateva luni 150 de ani. Ea a continuat sa existe, timp de un secol si jumatate, in ciuda unor nelegiuri si greutati de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trait personal. Toate acestea ma indreptatesc sa spun tinerilor nostri: Timpul Romaniei voastre a inceput!", mai declara Regele Mihai I.