Mircea Cartarescu: Cladirile cu risc la cutremur trebuie evacuate pentru a evita dezastrele precum Colectiv
"Din ce am vazut ca s-a discutat la intalnirea dintre presedinte si reprezentantii societatii civile (nu comentez acum compozitia acestui grup), un lucru mi se pare esential: "Acordul national pentru siguranta cladirilor". E o urgenta absoluta: toate cladirile cu risc la cutremur din Bucuresti trebuie imediat evacuate si ulterior daramate sau consolidate. Altfel vom avea o tragedie cu multe ordine de marime peste dezastrul din clubul Colectiv. Este ceasul al doisprezecelea. Apelez la toti cei care decid in aceasta privinta si la toti cei care pot sa-i faca sa actioneze urgent. Lucrul acesta va salva mii de vieti si e mult mai usor de realizat decat acordul politic sau insanatosirea morala a natiunii", a scris scriitorul, sambata dimineata, pe contul sau de Facebook, citeaza Mediafax.
Mircea Cartarescu a reactionat in mai multe randuri, pe contul sau de Facebook, dupa incendiul care a izbucnit, pe 30 octombrie, in clubul Colectiv din Bucuresti, in urma caruia au murit 38 de persoane. Alte aproximativ o suta de persoane sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti.
Noi proteste au avut loc, vineri seara, in Bucuresti si in mai multe orase din tara, pentru a patra zi la rand, dupa ce revolta din strada, generata de tragedia din clubul Colectiv, a dus la demisia Guvernului Victor Ponta, manifestantii cerand schimbarea clasei politice.
Presedintele Klaus Iohannis a chemat vineri, la consultarile pentru formarea guvernului, societatea civila si reprezentanti ai manifestatilor. Cu o zi inainte, Iohannis a declarat ca a auzit vocea strazii si ca va tine cont de solicitarile protestatarilor.
Mircea Cartarescu: Parlamentul trebuie dizolvat si sa urmeze alegeri anticipate. Reset la sistem
Tragedia din clubul Colectiv Mircea Cartarescu: Fiecare dintre tinerii care au murit atat de ingrozitor si de absurd ar fi putut fi copilul meu

VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 fațîă de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
asta repeta cu obstinatie toti oficialii.
cum sa fie facuta actiunea din punct de vedere legal, fezabila?
cine sa fie cei care hotarasc asta si cum pun in aplicare evacuarea?
unde sa fie dusi toti cei afectati de evacuare?
ce se intampla cu persoanele in varsta aflate in aceasta situatie?
cine plateste consolidarile daca evacuatii nu au bani sa-si plateasca consolidarea imobilului?
O sa fie o drama imensa, trezirea!
Daca de 26 de ani nu s-a facut absolut nimic in aceasta directie de catre autoritati si de catre proprietari, atunci inseamna ca amandurora le convine acest lucru !
Nu pot sa cred ca exista oameni care mai stau in asemenea cladiri desi stiu ca este foarte probabil sa se darame in orice moment .
Am o ruda care are un apartament intr-un asemenea imobil si care atunci cand s-a disponibilizat un alt apartament in acelasi bloc L-A CUMPARAT pentru a-l inchiria !
De aceea cred ca cel mai bine este ca aceste persoane care nu au putut sau nu au facut nimic in acesti 25 de ani SA FIE EVACUATE IN STRADA !
Poate va surprinde, dar sa stiti ca multi proprietari sunt oameni sarmani, batrani, care nu din rea vointa, ci din neputinta nu s-au mutat in blocuri noi si frumoase sau nu au putut plati consolidarea blocurilor vechi in care stau. Plus ca trebuie acordul majoritatii proprietarilor, iar tu daca vrei si ceilalti vecini nu vor sau nu pot, n-ai ce face din punct de vedere legal.
nu vrei tu sa te limitezi la a bali la nobel? sloganul cu sa fie pace pe pamant e luat de misse, tot fara solutii.
Tu? Inchizi ochii, inghiti in sec si astepti sa mai treaca o zi.
Cartarescu una din putinele valoari creata in societatea actuala romaneasca.
Ahh, am uitat ca nu mai e la 'moda' mandria de a fi roman si valorile, multi sunt inca la bisnitareala si chiobiteala.
Pentru ei exista inotdeauna eruditul Basescu.
e o idee, o parere, nu a dat legea inca ...
hai sa nu exageram
Scuza-ma ca nu ma cheama ponta, ca sa ma pot lauda cu un doctorat. Pot sesiza stupiditatea si fara titluri.
Sa-ti dai cu parerea, chiar si steril dar apreciat de idolatrizanti de meserie, e una. Sa propui insa solutii cretine si negandite precum " TOATE cladirile cu risc la cutremur din Bucuresti trebuie IMEDIAT EVACUATE si ulterior daramate sau consolidate", e altceva. Oamenii aia unde ar trebui sa stea? In centrele de refugiati din germania? doh...
Sper ca nu te gandesti la cea de-a treia varianta, in care dezastrul se amana la nesfarsit, deci putem supravietui fara sa facem nimic. Asa au crezut si responsabilii ultimelor tragedii de pe la noi.
Ce aveti cu Cartarescu?
Trage un semnal de alarma... o sa va dau sa recititi articolul asta peste ceva timp.
Ca a repetat ce se stia, fie. Ca a dat o solutie idioata, care reprezinta o problema in sine... Ce-mi place mie idolatrizarea neconditionata la unii.
Mai bine s-ar apuca de scris!
Sunt ferm convins ca aceste intentii, onorabile nu-i asa, nu for fi abuzate, si nu se for demola cladiri cu dedicatie din varii motive.
Nu poti sa forteti oamenii care traiesc acolo sa paraseasca imobilele ca asa ai tu chef, chiar si spre binele lor. Daca ei vor sa se expuna la risc, este strict problema lor.
Normal la cap, este sa pui avertisment pe cladirile cu risc, si sa interzici desfasurarea oricarei activitati publice in acele cladiri (adica nu carciumi, nu teatre, nu sali de conferinte, nu magazine, etc).
Ca si caz de studiu, va recomand Ocna Mures. Mai sunt si alte exemple in Romania unde oamenii traiesc in conditii cu risc foarte ridicat, dar hai sa incepem cu din astea usoare ca sa nu oboseasca micul si insignifiantul dictator Cartarescu.
- in centrul vechi sunt cocioabe ce au la parter cate o crasma luxoasa, adica rahatu'-i poleit bine !
- in blocurile cu bulina sunt apartamente fie goale, fie inchiriate de persoane ce nu au domiciliul stabil in Bucuresti
- sunt cladiri in zone considerate istorice care ar trebui demolate pentru ca sunt un pericol pentru sanatatea oamenilor (pline de microbi, virusi si bacterii).
Un arhitect ce stie meserie poate proiecta o cladire noua sa arate ca cea veche, demolata ! Putem sa redam aerul de "Micul Paris", trebuie numai sa vrem si sa apelam la specialistii adevarati !!
D-l Cartarescu are dreptate, chiar daca nu e specialist in proiectare antiseismica, ci doar bun-simt si 7 ani de-acasa !! Ca sa ne falim cu trecutul, mai intai sa-l reparam pe ici pe colo in partile esentiale si dupa aia sa vorbim ! Iar pentru stiinta ta, sa stii ca un proiect de constructii este alcatuit de arhitecti si ingineri cu diverse specializari, indiferent daca este vorba de o casa noua sau refacerea uneia vechi ! Si s-ar putea sa ai o surpriza apropo de fotbal !!
Nu ingrosa tocmai tu, baiat dastept, grosul alora care-si dau cu parerea despre orice.
184 cladiri CARE PREZINTĂ PERICOL PUBLIC
183 cladiri CLASA I DE RISC SEISMIC
"De la început se ştia că nu este autorizată, doar că acum este public. Organizatorii şi toată lumea ştiau că nu este, acum au hotărât să nu mai joace acolo"
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne ??????????????!
http://www.petitieonline.com/consolidati_cladirile-salvati_vieti#form
Domnule Mircea Cărtărăscu, înainte să vă pronunţaţi într-o problemă atât de gravă mai întâi gândiţi, domnule! Şi, mai ales, NUANŢAŢI! Bineînţeles, doar dacă aveţi această capabilitate! Sunteţi cotat ca cel mai mare scriitor român postbelic, în vremuri grele ca cele pe care le trăim, dumneavoastră aţi putea fi nominalizat ca fiind dintre cei destinaţi a scoate societatea din impas! Sau trebuie să ne resemnăm ca este necesar că de acum încolo suntem sortiţi a avea o iluzie mai puţin?...