"Pyro Pete" Cappadocia, unul dintre cei mai cunoscuti experti americani in efecte pirotehnice pentru concerte si spectacole, a vorbit despre tragedia din clubul Colectiv, unde si-au pierdut viata 31 de persoane. Acesta a remarcat similitudinile cu incendiul produs in 2003 in clubul clubul american The Station, care a ucis 100 de persoane.

"Pyro Pete" a declarat, intr-un interviu acordat Pollstar.com, ca in SUA pana si chelnerii care pun artificii pe torturi sau sticle de sampanie sunt instruiti de specialisti, scrie adevarul.ro

"Exista un dispozitiv in SUA numit Dream Star. [...] Se pune pe torturi aniversare. Le folosim in Las Vegas la sticlele de bautura. Sunt puse pe sticlele de sampanie comandate de VIP-uri. E o mica clema de plastic prin care Dream Star-ul se ataseaza de sticla. Eu am instruit 12 barmani din oras cum sa le foloseasca. Avem intelegerea asta cu pompierii, iar daca un bar vrea sa le ofere, cineva cu o licenta pirotehnica trebuie sa mearga si sa instruiasca managerul si chelnerii care au sa faca asta. Doar acel manager si acei chelneri au voie sa o faca. E o intreaga procedura: trebuie sa invete aspectele ce tin de siguranta, trebuie sa aiba o intreaga procesiune atunci cand aduc dispozitivul. Trebuie sa aiba pe cineva in apropiere cu un extinctor si sunt doar anumite zone in care poti sa faci asta. Poti sa faci orice, atata timp cat o faci corect", a explicat specialistul in pirotehnie.

Expertul spune ca buretele impropriu este cel care a cauzat tragedia.

"E aceeasi problema ca si la incidentul din Rhode Island [incendiul din 2003 de la clubul The Station, in urma caruia au murit 100 de persoane - n.r.], au folosit un burete pentru antifonare care nu era ignifug. Au folosit buretele care ar captusi interiorul unei cutii in care se transporta instrumentele. Arata si se comporta ca cel necesar pentru antifonare, dar este mult mai ieftin", spune Pyro Pete.

El sustine ca folosirea efectelor pirotehnice in locuri inchise este sigura, atata timp cat toata lumea stie ce are de facut. Specialistul a anticipat si alte reguli pe care s-a dovedit ca clubul Colectiv nu le-a respectat.

"Vor fi petitii sa interzica efectele pirotehnice in locuri inchise, pentru ca nu sunt sigure. Nu, nu, nu! Sunt foarte sigure. Ei au incalcat 10 legi ca acest accident sa se produca. [...] In Rhode Island au incalcat 20 de legi diferite pentru ca acea tragedie sa se petreaca. Si nu doar legi pirotehnice. In Romania, efectele pirotehnice au fost catalizatorul, dar o tigara sau o bautura flambata ar fi putut la fel de bine sa dea foc stalpului. Sunt sigur ca se va afla ca clubul era supraaglomerat si ca iesirile de urgenta erau neadecvate", mai crede Cappadocia.