E bine sa stim sau sa nu stim despre mineriade? Ce invata elevii la scoala despre mineriade si cum functioneaza amnezia sociala

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 26 octombrie 2015, 12:18 Actualitate | Esenţial
Gafa unei prezentatoare TV referitoare la Marian Munteanu, liderul miscarii studentesti din Piata Universitatii la Mineriada din 1990, urmata de decizia postului de a o scoate de pe post a impartit online-ul in doua: "este o eroare inacceptabila sa nu stii cine a fost Munteanu" - au sustinut unii, in timp ce altii au spus: "de unde sa stie, era un copil la Mineriada". "Este fenomenul de amnezie sociala", a explicat pentru HotNews.ro psihologul Mircea Miclea, care a precizat ca acest proces ajuta societatea sa inoveze, sa nu fie obsedata de trecut. Dar elevii invata in scoala despre Mineriade? Vezi mai jos raspunsul unor inspectori scolari de Istorie, programele scolare, precum si problemele ridicate de rectorul Universitatii Babes-Bolyai, profesor universitar de istorie.
 • O realizatoare Digi 24 l-a intrebat pe Marian Munteanu, care a stat in coma 4 zile dupa ce un miner a incercat sa il decapiteze, daca a fost in Piata Universitatii la Mineriada din 1990. Detalii aici
Cat de mare este gap-ul informational dintre generatii si care este efectul necunoasterii istoriei recente? Pentru a raspunde acestor intrebari, HotNews.ro a verificat ce invata copiii despre mineriade, in scoala, cum sunt formati profesorii de istorie si ce spun specialistii despre aceasta uitare.

Mircea Miclea: Este fenomenul de amnezie sociala

Mircea Miclea
Foto: Agerpres
"Este un fenomen general: este fenomenul de amnezie sociala. Orice eveniment, chiar daca este dramatic, se sterge din memoria colectiva aproape integral in maximum 20-25 de ani. Un exemplu este revolutia lui Tudor Vladimirescu; dupa 25 de ani, nu se mai stia cine este Tudor Vladimirescu", a explicat pentru HotNews.ro psihologul Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei si profesor la Departamentul de Psihologie din Universitatea Babes-Bolyai.

Miclea a precizat ca "acest fenomen se accentueaza acum, cand ritmul schimbarilor e mult mai rapid ca inainte si atunci apare o uitare mai rapida a trecutului decat a fost anterior".

In ceea ce priveste efectele instalarii acestei amnezii, fostul ministru al Educatiei a declarat ca "intelegerea realitatii e afectata, pentru ca aceasta intelegere a realitatii necesita informatii despre istorie. Dar, altfel, nu cred ca avem de-a face cu efecte".

"Nu cred ca este un pericol in comportamentul oamenilor. Este zicala care spune ca daca uiti istoria, risti sa o tot repeti. Dar si daca stii istoria, tot o repeti. Era vie memoria primului razboi mondial si nimic nu a impiedicat omenirea sa porneasca al doilea razboi. Amnezia sociala este buna pentru ca te ajuta sa inovezi, nu mai esti obsedat de trecut si de problemele lui", a afirmat pentru HotNews.ro Mircea Miclea.

Intrebat daca este nevoie de mai multe lectii despre mineriade, in scoala, fostul ministru a raspuns: "Nu. E nevoie mai degraba de lectii despre anteprenoriat, pentru ca in felul acesta ii invatam pe copii cum sa construiasca viitorul. Daca le dam lectii tot despre mineriade, ii tinem ancorati in trecut".

Elevii invata in scoala despre Mineriade?

"Acest subiect - mineriadele - trebuie atins in clasele a XI-a (Domeniul Popoare si Spatii in secolul al XX-lea, Capitolul Europa si lumea in secolul XX, studiul de caz Imaginea Romanei in presa internationala dupa anul 1989) si in clasa a XII-a (Domeniul Statul si politica, Capitolul Romania Postbelica. Constructia democratiei postdecembriste). Continutul mentionat anterior se afla in programa de istorie pentru clasa a XII-a, obligatorie pentru toate profilurile si specialitatile invatamantului liceal", a raspuns, la solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei.

La intrebarea ce anume invata elevii despre mineriade, reprezentantii Ministerului au spus ca "mineriadele, in special perioada 13-15 iunie 1990, sunt tratate in cadrul dezvoltarii democratiei romanesti in primii ani dupa evenimentele din 1989. Ele sunt percepute de catre elevi ca un derapaj nedemocratic, fiind evidentiate mai ales consecintele (inclusiv imaginea tarii in exterior) care au marcat negativ, pentru cativa ani, istoria recenta a Romaniei".

"Informatii despre mineriade au fost introduse in programa inca din 1998. Noua programa din 2006 a dezvoltat acest moment funest pentru istoria Romaniei, introducand informatii si pentru clasa a XI-a", a precizat, la solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei.

Ministerul a explicat ca "exista cursuri de formare pentru profesori in cadrul programului Istoria Recenta a Romaniei (cuprinzand evenimentele din perioada 1944/1947-2007), dezvoltat de minister din fonduri structurale. In acest sens au fost elaborate o programa, un manual (aflat in acest moment in curs de digitalizare) si un ghid al profesorului. Incepand cu anul scolar 2016-2017, dupa finalizarea proiectului, cursul va avea statut optional pentru elevii din ciclul superior al liceului".

"Parcurgerea programei scolare este obligatorie", au precizat reprezentantii Ministerului.

Mihai Manea, inspector scolar de Istorie: Elevilor le sunt prezentate desfasurarea cronologica a evenimentelor si extrase din presa vremii

Mihai Manea
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro, inspectorul scolar de Istorie din Inspectoratul Municipiului Bucuresti, Mihai Manea, a declarat ca "la clasa a XI-a exista la Istorie o tema care se numeste Imaginea Romaniei dupa 1989 in presa din strainatate, iar la aceasta tema se face despre mineriade. Manualul editurii Corint are nu numai discutii pe aceasta tema. Si imi aduc amite ca in perioada fostului ministru Hardau introducerea unei astfel de teme in programa a fost considerata de unii, in Parlament, ca ar reprezenta un atac la adresa lui Iliescu".

"Iar la a XII-a exista de asemenea tema Constructia democratiei postdecembriste in Romania, unde exista mentiune despre mineriade, despre tot ce inseamna afectarea prestigiului Romaniei", a precizat inspectorul.

Mihai Manea a explicat ca elevilor le sunt prezentate desfasurarea cronologica a evenimentelor si extrase din presa vremii care oglindea mineriadele, pentru ca elevul sa isi formeze spiritul civic si critic.

Dar este o problema, spune inspectorul de Istorie: "problemele care nu sunt intodeauna clar demonstrate, cu arhive deschise, in care n-avem verdicte, in momentul cand i le prezint elevului la clasa, eu trebuie sa fiu foarte circumspect cu privire la ce intelege copilul in probleme controversate si trebuie sa fiu foarte clar, in acelasi timp".

In ceea ce priveste modul in care sunt formati profesorii de Istorie, inspectorul scolar a declarat pentru HotNews.ro ca "s-au realizat foarte multe formari pe istoria comunismului si a holocaustului. Este ceea ce face Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) si avem si un manual de istorie recenta. Deci profesorul afla masiv din formare. In facultate nu pot sa va spun, dar din cate stiu eu programa universitara nu e pusa intotdeauna de acord cu programa scolara. Exista o discrepanta. Dar sursa principala de informatie este formarea profesorului, formare organizata de IICCMER, precum si utilizarea cursului de istoria comunismului".

Profesorii de Istorie nu au insa obligatia sa faca formare pe un anumit subiect, ci sunt obligati "ca in 5 ani sa obtina 90 de credite transferabile prin cursuri de formare".

La finalul celor 12 clase, "nu stiu daca elevul va sti numele lui Marian Munteanu, dar sigur il va sti pe al lui Iliescu, sigur va auzi de Mineriade si de formarea statului de drept. Ne aflam printre putinele state europene care updateaza programele scolare pana aproape in zilele noastre. Teoretic, elevul trebuie sa stie despre aceste lucruri", a declarat pentru HotNews.ro inspectorul scolar pe Istorie din Inspectoratul Municipiului Bucuresti.

Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai si profesor de Istorie: Acum se fac profesori de istorie oriunde opreste trenul in gara

Ioan Aurel Pop
Foto: Agerpres
Studentii invata despre mineriade la Facultatea de Istorie, insa "problema este ca la scoala nu se ajunge, pentru ca intr-o ora este extrem de putin sa poti atinge toate subiectele. Si mai e si pasiunea profesorului pentru scoala. Acum se fac profesori de istorie oriunde opreste trenul in gara. Diploma de la Cluj este egala cu diploma de oriunde si atunci nu se mai poate distinge intre absolventul bine pregatit si cel mai putin, cu toate ca angajatorul stie care sunt brandurile universitare", a declarat pentru HotNews.ro Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, doctor in Istorie si profesor de Istorie.

Acesta a precizat ca simte intre generatii "o diferenta foarte mare si de cunostinte legate de istoria contemporana, dar si o diferenta de cunostinte in general pentru ca istorie nu se mai face decat maxim 1 ora pe saptamana".

"Este o lipsa de cunostinte si bazata pe prejudecata ca stie calculatorul si ca este de ajuns sa accesam o baza de date pentru a afla totul. Ori daca in cel mai performant calculator din lume, in mintea noastra, nu inmagazinam niste date, se intampla si asa ceva", a sustinut Ioan Aurel Pop.

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a declarat pentru HotNews.ro ca "stergerea memoriei colective inseamna crearea de oameni infirmi intelectual, care nu pot lua decizii corecte pentru prezent si pentru viitor".

Ce prevad programele scolare

Descarca de aici Programa scolara de la Istorie - clasa a XI-a

Descarca de aici Programa scolara de la Istorie - clasa a XII-a

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5660 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 octombrie 2015, 12:27)

  [anonim]

 • -9 (9 voturi)    
  da, e inadmisibil sa nu stii cine a fost Munteanu (Luni, 26 octombrie 2015, 12:31)

  mitza biciclista [anonim]

  si anume ca si-a facut partid cu Virgil Magureanu ulterior mineriadelor.
  Asta uita sa ne spuna toti cei care-l promoveaza excesiv pe TV in ultima perioada.
  • +1 (1 vot)    
   Ca-ti plac minciunelele tovarasa... (Luni, 26 octombrie 2015, 13:04)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui mitza biciclista

   În anul 2000, Marian Munteanu se află din nou pe punctul de a intra în viața politică, cel care îi propune o asemenea implicare fiind Mircea Druc, fost prim ministru al Republicii Moldova, la acea dată președinte al Consiliului Național al Partidului Unității Naționale Române (PUNR). Acesta îi propune să candideze la președinția României, asigurându-l de sprijinul politic al PUNR, propunere confirmată apoi de întreaga conducere a partidului (președinte fiind, la acea dată, Valeriu Tabără).

   Munteanu elaborează o platformă politică[34] ce propunea, printre altele, regenerarea și revitalizarea clasei politice prin promovarea noii generații de specialiști formați după 1989, declarând public că, în situația în care congresul partidului își va însuși acest proiect, se va înscrie în PUNR și va candida pe listele acestui partid, cu intenția de a participa la edificarea unei noi construcții politice.[35] La scurt timp, PUNR înființează Alianța Națională, formațiune rezultată din unirea PUNR cu Partidul Național Român (președinte Virgil Măgureanu). Deși congresul alianței acceptă inițial proiectul de program elaborat de Marian Munteanu, conducerea executivă îi exclude pe toti candidații tineri de pe listele electorale pentru alegerile parlamentare.

   În aceste condiții, Munteanu refuză înscrierea în partid, își retrage candidatura și nu participă la alegeri.[36] Alianța Națională obține un scor electoral nesatisfăcător (1%) și se autodizolvă, principalii lideri (Valeriu Tabără,[37] Mircea Druc,[38] Dorin Iacob[39] ș.a.) intrând în Partidul Democrat condus de Traian Băsescu.
  • 0 (0 voturi)    
   Depinde pentru cine! (Luni, 26 octombrie 2015, 15:20)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui mitza biciclista

   Pentru un jurnalist chair este inadmisibil sa nu stie cui ii ia un interviu! Inainte de a lua interviu cuiva trebuie sa se documneteze din diverse surse cine este acea persoana si ce a facut.
   Daca pentru un oarecare este admisibil sa nu stie cine este Marian Munteanu - si nu stiu daca la un sondaj ar iesi macar 30% care sa stie, totusi pentru un reporter/prezentator nu este admisibil sa nu stie cu cine vorbeste la o emisiune TV.
 • -2 (6 voturi)    
  fiecare cu cel il doare (Luni, 26 octombrie 2015, 13:09)

  tepesvoda [anonim]

  Pai in perioada aia Romania juca la campionatul modial de fotbal din Italia si era invinsa de catre Camerun cu 2-1 golul nostru fiind inscris de Gabi Balint. Oare citi din cei care o acuza pe prezentatoare stiu asta? Doar juca generatia de aur a lui Hagi. Generatie care aducea vesti bune despre Romania. Oare stiu multi ce se sarbatoreste pe 23 august? Multi vor spune despre revolutia comunista si de debarcarea lui Antonescu. Dar pe 23 august se sarbatoreste si lupta de la Calugareni când Mihai Viteazul a reusit sa incetineasca înaintarea turpelor conduse de Sinan Pasa. Peste 50 de ani nimeni nu va mai vb de Marin Munteanu.Uitarea este in firea oamenilor.
  • +4 (8 voturi)    
   ... (Luni, 26 octombrie 2015, 13:19)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui tepesvoda

   1. Ce treaba au mineriadele si cu campionatul de fotbal din Italia? S-au desfasurat in acelasi an? Si cum e asta relevant, tovarase?

   2. Aia cu 23 August e la fel de irelevanta ca tot comentariul matale.

   3. Peste 50 de ani mineriadele vor fi in manualele de istorie si Marian Munteanu va fi mentionat. Asta daca nu vine din nou comunismul peste noi.

   Tovarase...
 • +3 (3 voturi)    
  EXISTĂ O ”SAGA” (Luni, 26 octombrie 2015, 13:21)

  pointless man [utilizator]

  pusă în scris aprox. în secolul XII ÎN ISLANDA care povestește despre tribulațiile goților la Nipru și Nistru (legate de invazia hunilor) PETRECUTE ÎN SECOLUL III-IV.

  Unde-i Islanda și unde-i Niprul ! ”EI” nu și-au uitat istoria aproape 1000 de ani, la noi se consideră normală ștergerea memoriei după un sfert de secol. Trageți singuri concluziile !
 • +1 (1 vot)    
  da (Luni, 26 octombrie 2015, 13:25)

  george [anonim]

  Cat de sugestiva si terifianta e fotografia cu talpile minerului, dupa cum am distins apartinand unui Ilie Bumbac.
  Cu un exercitiu al mintii am pus-o langa ranjetul lui Iliescu. Am plans.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce gandire eminenta (Luni, 26 octombrie 2015, 13:30)

  CristiC. [utilizator]

  Tipic PSD. E bine sa uiti ca sa n-ai probleme dupa aia.

  "Amnezia sociala este buna pentru ca te ajuta sa inovezi, nu mai esti obsedat de trecut si de problemele lui"

  Deci de asta nu inovam noi si nu dam bani la cercetare, ca isi aduce aminte toata lumea de mineriade si de anii pierduti cu Iliescu si cu neocomunismul lui. O spune domnul asta care a fost ministrul educatiei in guvernul Tariceanu.

  Si decat sa invete despre mineriade la scoala, mai bine invata despre antreprenoriat. Omul asta nici nu face diferenta intre materii si a fost ministrul invatamantului.

  Bai nene, despre mineriade ar fi invatat la istorie. La istorie trebuie sa invete despre antreprenoriat? Sau vrei sa scoti istoria cu totul din scoala? Ca oricum ce se invata acolo s-a intamplat deja. Nu mai e relevant. Plus ca daca inveti, te ancorezi in trecut si nu mai inovezi.
 • +2 (2 voturi)    
  e o greseala (Luni, 26 octombrie 2015, 15:07)

  nahir [utilizator]

  pentru un om care se presupune ca are o minima pregatire jurnalistica, sa modereze o emisiune in direct si sa nu se fi pregatit. chiar daca fatuca avea vreo 5 anisori in 1990, nu avea voie sa nu se pregateasca pentru emisiunea pe care ea insasi o modera si sa puna absurda intrebare daca a fost in piata Universitatii.
  nu e nici eroare inacceptabila si nici amnezie sociala, ci lipsa crasa de profesionalism, de responsabilitate pentru meseria pe care o practica.
 • 0 (0 voturi)    
  Da dar trecutul asta e prezent (Luni, 26 octombrie 2015, 23:27)

  Picsius [utilizator]

  Pentru ca majoritatea actorilor sunt inca pe scena. Din participantii de atunci cam lipsesc doar victimele din peisaj ca agresorii o duc bine mersi.

  Macar acum sa afle si tinerii despre cat de mult s-a suferit recent ca ei sa se bucure de libertatea pe care o au.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by