Militarii din Fortele Navale Romane executa, in perioada 12-15 octombrie, exercitii in apele internationale ale Marii Negre, impreuna cu militari din fortele navale ale Bulgariei, SUA si ale Ucrainei, informeaza Agerpres.

"La antrenamente participa Fregata Regina Maria, care va avea la bord un elicopter Puma Naval si o grupa de Forte pentru Operatii Speciale, Corveta Contraamiral Horia Macellariu, iar pentru sprijinul secventelor de lupta antiaeriana si lupta la suprafata, Fortele Aeriene Romane participa cu doua aeronave MiG 21 LanceR", informeaza un comunicat al Statului Major al Fortelor Terestre.

Fortele Navale ale SUA sunt reprezentate de Distrugatorul USS Porter si un avion maritim de patrulare P-3C ORION, Fortele Navale Ucrainene de Fregata Hetman Sahaydachniy, iar Fortele Navale Bulgare de Fregata Verni.

"Exercitiile se inscriu in Programul privind sprijinul acordat de SUA aliatilor si partenerilor NATO din estul Europei European Reassurance Initiative (ERI) si fac parte din Operatia Atlantic Resolve South / Black Sea Resolve Events (OARS/BSRE)", se arata in comunicat.

O aeronava P-3C Orion apartinand Batalionului de Patrula 9 al Fortelor Navale ale S.U.A. ajunge la Constanta, Romania, in 11 octombrie, 2015, pentru trei zile de exercitii de lupta antisubmarin alaturi de Fortele Navale ale Romaniei, se arata intr-un comunicat de presa al Marinei SUA.

Membrii Fortelor Navale ale Statelor Unite si Romaniei vor analiza si exersa tactici, tehnici si proceduri de strategie de lupta antisubmarin pentru a spori interoperabilitatea si capacitatea comuna de a asigura securitatea si stabilitatea in Marea Neagra.

"Imbunatatirea permanenta si exersarea strategiilor de lupta antisubmarin cu aliatii NATO precum Romania este o prioritate pentru flota noastra si pentru Alianta Nord-Atlantica", a declarat capitanul Bryan Durkee, comandant al Fortei de Interventie (CTF) 67, care coordoneaza aeronavele de patrula maritima in teatrele de operatiuni.

"Participarea aeronavelor noastre la antrenamente cu aliatii din Marea Neagra si cu partenerii nostri este o misiune permanenta a Flotei a 6-a a SUA. Interactiuni precum acestea sporesc cunostintele profesionale ale tuturor celor implicati si le ofera acestora ocazia sa impartaseasca inovatiile tactice si practice si sa faciliteze interoperabilitatea", a adaugat acesta.

Membrii Fortelor Navale ale Romaniei vor participa la un zbor demonstrativ al operatiunilor P-3C pe parcursul exersarii strategiei de lupta antisubmarin in cadrul unui exercitiu complex care se desfasoara in Marea Neagra.

P-3C participa in mod constant la exercitii cu partenerii si aliatii din regiunea Marii Negre. Cel mai recent, in luna iulie, o aeronava P-3C Orion a participat la exercitiul de tactica antisubmarin Sea Shield, desfasurat de Fortele Navale Romane.

Flota a 6-a a Fortelor Navale ale SUA din Europa/Africa, cu sediul de comanda la Napoli, in Italia, desfasoara o gama larga de operatiuni navale, adesea comune sau intrunite in cooperare cu aliati si parteneri institutionali pentru a promova interesele nationale ale SUA si securitatea si stabilitatea in Europa si Africa.