Consiliul National al Elevilor (CNE) si Asociatia Elevilor din Constanta considera ca elevii care au implinit 14 ani trebuie sa decida daca doresc sa urmeze sau nu ora de religie si ca aceasta hotarare nu mai trebuie luata de parintii sau tutorii legali ai acestora, transmite Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, marti, de Consiliul National al Elevilor si Asociatia Elevilor din Constanta, cele doua organizatii "considera nelegale prevederile art. 3 alin. (1) din Metodologie, cat si art. 18 din Legea educatiei nationale, conform careia in cazul elevului minor, cu varsta de peste 14 ani, parintii sau tutorii legali ai acestuia decid asupra frecventarii orei de religie si inerent asupra adeziunii sale religioase".

"Conform dispozitiilor Codului Civil, precum si conform art. 30 din Legea 272/2004, minorul care a implinit varsta de 14 ani are dreptul de a-si alege confesiunea religioasa. Acesta este indreptatit si in acelasi timp competent sa decida daca doreste sa frecventeze ora de religie. Mai mult, obligatia de a participa la procesele unui act religios fara vointa proprie reprezinta o infractiune. Consideram necesara respectarea dreptului la constiinta si libertate de adeziune a minorului cu capacitate de exercitiu restransa, astfel, condamnam faptul ca elevii intre 14 si 18 ani nu au posibilitatea de a alege singuri daca doresc sau nu sa participe la ora de religie", se arata in comunicat.

Consiliul National al Elevilor si Asociatia Elevilor din Constanta sustin ca optiunile unui elev se pot modifica pe parcursul a 12 ani de studiu si militeaza pentru dreptul acestuia de a decide daca participa sau nu la ora de religie.

"Ne exprimam in acelasi timp ingrijorarea asupra faptului ca se doreste sa se interpreteze in mod abuziv Metodologia si astfel nu se ia in considerare ca optiunile unui elev care pe parcursul celor 12 ani de studiu se dezvolta continuu se pot modifica in timp. Amintim presiunile imense facute de catre unii directori, diriginti si profesori de religie pentru ca elevii sa se inscrie la ora si faptul ca acestia isi mentin optiunile pana la o decizie contrara devine un alt subiect prin care se faciliteaza nefrecventarea orei. Militam pentru dreptul elevului de a decide daca doreste sau nu sa participe la ora de religie, iar faptul ca parintii/elevii trebuie sa depuna o cerere in fiecare an reprezinta, pana la urma, o confirmare a dorintei de a participa. Aceasta actiune nu este niciun impediment", se mai arata in comunicat.

Presedintele Consiliului National al Elevilor, Horia-Serban Onita, a spus ca sustine dreptul elevilor de a participa la ora de religie, precizand ca este dreptul acestora sa refuze dupa implinirea varstei de 14 ani.

"Precum am mentionat de multe ori, sustinem in intregime ca este dreptul elevilor de a participa la ora de religie, la fel cum e dreptul elevilor de a refuza, iar 14 ani este o varsta la care, si moral si legal, au competenta de a decide daca vor sa urmeze cursurile sau nu. In acelasi timp, dorinta Patriarhiei de a interpreta ca inscrierile au finalitate in clasa a XII-a demonstreaza ca exista suspiciuni rezonabile ca s-au facut presiuni pentru ca elevii sa se inscrie la ora de religie, iar continuarea deciziei din clasa I pana in clasa a XII-a face ca retragerea sa fie mult mai greoaie, din cauza acelorasi presiuni. Atat timp cat parintii/elevii vor ca elevii sa frecventeze religia si in anul urmator scolar, nu credem ca este o problema in a depune acea cerere, mai mult, este dovada ca ei adera in continuare la aceleasi principii religioase de care au dat dovada si in trecut", a afirmat Horia-Serban Onita.

La randul sau, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, Constantin-Alexandru Manda, a precizat ca acest anunt al Patriarhiei este contrar cu decizia Curtii Constitutionale si ca Ministerul Educatiei trebuie sa ofere clarificari la aceasta situatie.

"Interpretarea emisa de Patriarhia Romana este neconforma cu ordinul emis saptamana trecuta si contrara cu decizia Curtii Constitutionale. Consider ca Ministerul Educatiei ar trebui sa ofere clarificari cu privire la acest subiect, pentru buna informare a opiniei publice. Totodata, reiterez nevoia modificarii art. 18 din Legea Educatiei, in sensul in care elevul cu varsta de peste 14 ani sa poata decide frecventarea orei de religie, conform prevederilor art. 491 din Codul Civil", a declarat presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, Constantin-Alexandru Manda.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, declara, luni, la Timisoara, ca aproximativ opt la suta dintre elevii din ciclurile primar, gimnazial si liceal au optat in anul scolar 2015-2016 sa nu studieze religia, iar inspectoratele scolare vor prezenta situatia exacta a acestora pana in luna octombrie.