Anul acesta, parlamentul este mai sarac cu un milionar: Dan Voiculescu, demisionat in 2007. Averea totala a milionarilor parlamentari se ridica la aproape 2 miliarde de dolari. In topul bogatilor se situeaza fsenatorul PC, George Copos, cu 700 milioane dolari si senatorul UDMR, Verestoy Attila cu 81 milioane. Si, evident, ultimul pe lista, dar primul ca avere... Dan Voiculescu. De la 500 milioane dolari in 2005 a ajuns la 1 miliard in 2006, an in care inca mai era senator. Cu o singura exceptie, averile milionarilor parlamentari au crescut si nu cu putin. Cit priveste ierarhia, ea se mentine doar pentru primele trei locuri, in rest schimbarile fiind substantiale.

1. George Copos, senator PC, a devenit mai bogat cu 280 milioane. Fata de 2005 cind avea 420 de milioane, in 2006 are 700 milioane, bani proveniti in principal din investitii majore in piata imobiliara, cum ar fi cladirea de birouri de clasa A de linga hotelul Crowne Plaza, si in industria hoteliera si industria grea. Companiile holdingului Ana au peste 3000 de angajati, iar cifra de afaceri a fost de 150 milioane euro. Din declaratia de avere, reactualizata luna aceasta, nu s-ar zice ca George Copos este atit de bogat. Proprietatile sint aceleasi din anii precedenti, fiind achizitioant doar un teren arabil de 11. 600 mp in judetul Satu Mare. Actiunile ln Holdingul Ana se ridica la aproape 132 milioane euro, iar veniturile din dividende si dobindzi sint de 800.000 ron, plus salariul de senator si cel de directoare al sotiei.

Fostul vicepremier nu s-a imbogatit doar cu 280 milioane dolari, ci si cu un dosar la Parchetul general. Norocul insa il urmareste, dosarul "Loteria" a fost restituit procurorilor de judecatorii Inaltei Curti pe un motiv legat tot de bani, mai precis, de aproximativ 45.000 de euro lipsa la dosar. Procurorii DNA au calculat prejudiciul adus de Copos la un curs valutar din 2005, ceea ce a scos dosarul de sub calificativul "mare coruptie", de care se ocupa doar DNA-ul.

2. Verestoy Attila, senator UDMR, are o avere de 81 milioane dolari, fata de anul precedent cind aceasta se cifra la 55 milioane. Revista Capital scrie ca anul 2006 a fost unul dedicat investitiilor si majorarilor de capital. Mai exat, Verestoy si-a vindut toate actiune pe care le detinea la firma Hungastro catre grupul francez Accor Services, iar cu parte din banii obtinuti a majorat capitalul firmelor.. A continuat investitiile in domeniul imobiliar, pe piata de capital si in fonduri de investitii. " Am marit investitiile pe pietele de capital din Austria, Elvetia, Monaco si Ungaria", spune Verestoy, adaugind ca in viitor se va concentra asupra afacerilor din domeniul fiscal. Senatorul UDMR este actionar in circa 10 firme inchise si in peste 30 de companii listate la bursa. Intr-una din companiile de factoring este actionar si Daniel Daianu, fost ministru al finantelor si actual europarlamentar din partea PNL.

Verestoy Attila are si el probleme cu DNA, fiind in procedura actelor preliminare. Procurorii anti-coruptie au facut in mai anul acesta o cerere catre Camera Deputatilor pentru a afla care a fost implicarea senatorului in actiunea de majorare a pragului de detinere la SIF-uri.Mai exact, procurorii au vrut sa afle cum a votat Verestoy Attila in plenul Camerei Deptatilor cind s-a dezbatut Ordonanta guvernului prin care se majora acest pragul la SIF-uri. Cererea inaintata de procurorul Doru Tulus s-a izbit de refuzul parlamentarilor, mai mult procurorul a fost trimis in fata CSM pentru a fi evaluat profesional. De menitonat ca Verestoy Attila detinea in ianuarie 2006 actiuni la SIF-uri in nvaloare de 20 milioane Ron, care ii aduceau un profit de 11 milioane.

3. Dumitru Becsenescu, deputat PC, poseda o avere estimata la 55-60 milioane dolari, fata de anul 2005 cind avea doar 42 milioane. Dupa cum a declarat Becsenescu pentru Top 300, anul 2006 a fost cel in care si-a "consolidat afacerile grupului Antares si a demarat citeva proiecte investitionale de anvergura". Investitiile sale imobiliare totalizeaza 320.000 mp in intravilanul citorva mari orase, a caror valoare a crescut la circa 30-35 milioane euro. Grupul pe care il conduce mai are in proprietate complexul hotelier Fantasy Beach, din statiunea Mamaia, evaluat la 20-22 milioane euro.

Cu toate acestea, deputatul PC se numara printre parlamentarii care au incasat banii pe chiria p ( circa 800 euro/luna) pentru apartamentul pus la dispozitie de Parlament. Din declaratia sa de avere de pe site-ul Camerei Deputatilor, neactualizata, reiese ca detine o casa in Bucuresti ( Unirii) de 455 mp construiti si 216 mp utilitati, achizitionata in 2004, un apartament in Rm Vilcea de 64 mp si o casa de 280 mp, terenuri in Voluntari de 98 ha, achizitionate intre 2005 si 2006. In plus, mai are 98 de ha padure in Voluntari si teren agricol si intravilan in Rm. Vilcea. Deputatul nu a precizat daca va inapoia banii incasati pe chirie.

4. Neculai Apostol, senator independent, fost PSD, are o avere estimata la 40-45 milioane dolari, fata de 2005 cind avea aproximativ 20 milioane dolari. Omul de afaceri iesean, a investit in 2006 peste 35 milioane euro in modernizarea unor ferme din Iasi, intentionind sa dezvolte alte ferme prin programe europene sau guvernamentale. A mai modernizat cu tehnologie de ultima ora o fabrica de nutreturi combinate, un abator de pasari (investitie de peste 12 milioane euro), un abator de porci- 12,5 milioane euro. In 2006, cifra de afaceri s-a situat la 150 milioane lei, cu un profit brut de aprope 9 milioane.

Cititind declaratia de avere, e drept, neactualizata din februarie 2006, senatorul Apostol nu are imaginea unui milionar. Detine doar un apartament de 64 mp in Iasi si o casa de 262 mp in Pascani, plus actiuni la doua societati care valoreaza 15.473.047 Ron. Cit priveste veniturile, ele nu sint mari pentru un milionar, doar 754.375 Ron.

5. Nicolae Bara, deputat PD, potrivit Top 300, averea din 2006 este estimata la 30--32 milioane euro, in crestere fata de 2005 cu peste 10 milioane. Bara conduce Frigotehnica, lider de piata in domeniu, pe viitor prefigurind sa dezvolte afaceri imobiliare pe terenurile detinute de societate, mai precis, sa ridice doua blocuri de 14 etaje in apropiere de soseaua Pantelimon. Declaratia de avere de pe site-ul parlamentului este mult mai saraca decit cea din Top 300. Deputatul PD are doua case, un apartament, terenuri in intravilan de aproximativ 20.000 mp si extravilan de 81.000 mp si a realizat venituri de 680.324 Ron din actiunile pe care le detine la Frigotehnica si alte firme si 165.644 Ron din salarii.

Bara, unul dintre sponsorii clubului de fotbal UTA Arad si patron de presa, a fost implicat in scandaluri rasunatoare.

6. Doru Ioan Taracila, senator PSD, are o avere de 20 milioane dolari, ceea ce inseamna o crestere cu 3 milioane fata de 2005, asa cum reiese din Top 300. Din cele cinci companii la care este actionar, trei sint pe numele sotiei. Din declaratia sa de avere reinnoita in 15.11 2007, rezulta insa ca este actionar la noua societati comercial, din care cel mai mare venit il aduce SC 3T Calarasi. Cum si-a marit Taracila averea cu 3 milioane ramine un mister, pentru ca in 2006 a incasat doar 97.000 Ron de la SC 3T Calarasi, plus salariul de senator, 50.000 Ron, si onorariul de avocat, 40.000 Ron.

Dupa alegerile din 2004, Taracila a fost extrem de discret pe sdena politica, iar imediat dupa adoptarea legilor anticoruptie si-a trecut actiunile firmelor pe numele familiei.

7. Dorel Onaca, sentator PD, Top 300 estimeaza o avere de 15- 17 milioane, ceea ce inseamna ca este singurul parlamentar din top care nu a reusit sa-si creasca averea in raport cu anul precedent. Scafandru de meserie, constanteanul Onaca a devenit un apropiat al presedintelui Basescu, caruia in timpul perioadei de suspendare din functie pe perioada referendumului i-a pus la dipozitie un imobil pentru sediul de campanie. Onaca are peste 10.000 mp de plaja concesionata in Eforie Sud, un hotel de trei stele “ Splendid” cu 70 de camere si care se intinde pe 3.700 mp. In fata hotelului, este o terasa – restaurant, iar Onaca spune ca are de gind sa construiasca un parc subacvatic si sa mai ridice un etaj la hotel. Nimic din toate acestea nu apare si in declaratiile de avere ale senatorului, nici hotelul, nici restaurantul sau terenul, cit despre venituri, milionarul Onaca declara ca traieste exclusiv din salariul de la Parlament.

Onaca a schimbat pina acum patru partide. Si-a inceput cariera politica sub steagul PSD, dupa care a migrat la PRM, s-a inscris in PC si ultima dragoste se numeste PD.

8. Dan Ioan Popescu, deputat PC, fost PSD, 15-20 milioane dolari, fata de 14 in 2005. Potrivit revistei Capital, anul 2006 a fost unul productiv, iar din momentul in care judecatorii au decis sa ridice sechestrul asiguratoriu de pe averea sa, DIP isi poate continua linistit afacerile. Nimic nu s-a schimbat esential, proprietatile au ramas aceleasi, tot cinci apartamente in Bucuresti si o casa de vacanta in Azuga. Grosul banilor lui DIP se afla insa in terenuri intravilane, in Bucuresti, la mare si la munte, si in terenuri gricole de zeci de mii de metri patrati. DIP a vindut in 2006 un teren in valoare de 300.000, actiunile la societatile pe care le detine, a contractat un credit de peste 1 milion ron si si-a completat impresionanta colectie de arta, cu tablouri de peste 20.000 euro. Dan Ioan Popescu nu si-a actualizat declaratia de avere in 2007, exact anul cu problemele cu Justitia.

9. Dan Voiculescu, fost senator PC, averea estimata de revista Capital pentru anul 2006, cind inca mai era parlamentar ( de aceea l-am introdus in acest top al milionarilor) este de aproape 1 miliard dolari, ceea ce inseamna dublul celei din anul precedent. In 2006, tot cu ocazia aparitiei legilor anticoruptie, Voiculescu si-a donat toate actiunile de la Grupul Grivco celor doua fiice. Cifra de afaceri a fost de 350 milioane dolari ( unele contracte de energie au produs un veritabil scandal de presa) si profitul de 50,5 milioane, iar pentru 2007 este estimata o crestere de acelasi dimensiuni.La sporirea averii a contribuit si cresterea valorii proprietatilor imobiliare pe care familia de detine. Voiculescu a demisonat din Senat la scurt timp dupa referendumul pentru suspendarea presedintelui, in care s-a implicat masiv conducind asa numita “ Comisie Felix”. Se afla in ancheta penala preliminara la DNA si are un proces cu CNSAS deoarece a contestat decizia de politie politica pe care a primit-o. La alegerile europene, PC a luat doar 2% si desi Voiculescu promisese ca isi da demisia in cazul unui esec, sint toate semnele ca s-a razgindit.