Salariile tuturor angajatilor din sistemul public de sanatate vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie, a anuntat, marti, premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor cu reprezentantii sindicatelor, precizand ca acest lucru se va face printr-o ordonanta de urgenta care va fi discutata in sedinta Guvernului de saptamana viitoare. Premierul a precizat ca vor urma alte doua transe de mariri, tot de 25%, care ar urma sa se faca incepand din 2016, respectiv din 2017, si sa fie asumate prin legile bugetului. Impactul bugetar anual al masurii este in jurul sumei de 1,7 miliarde lei, a precizat seful Executivului.

Victor PontaFoto: Agerpres

Premierul a mai spus ca Executivul va propune un proiect de lege prin pacientii sa le poata da bani doctorilor, dar doar daca vor indeplini concomitent trei conditii: plata sa nu fie conditionata de medic, plata sa se faca dupa incheierea actului medical si plata sa fie declarata, asa incat sa fie si fiscalizate.

Declaratiile premierului vin pe fondul amenintarilor cu greva din partea a mii de medici coalizati intr-un grup pe Facebook numit Alianta Medicilor. Intr-o postare pe acest cont, cu putin timp inainte de anuntul premierului, o crestere de 35% a salariilor era caracterizata drept "derizorie", iar sindicatele din Sanatate erau criticate pentru ca "s-au trezit din somnolanta si tacere devenind parteneri de discutii cu Guvernul in aplanarea unei tensiuni din sistemul medical pe care sindicatele nu au generat-o.

De remarcat ca la scurt timp dupa declaratia premierului Ponta, sindicalistii din Educatie au cerut cresteri similare de salarii, amenintand cu actiuni de protest daca Guvernul nu le va mari veniturile.

Principalele declaratii ale lui Victor Ponta:

  • Nu cred ca exista o solutie magica pentru sistemul de sanatate, dar exista posibilitati de a imbunatati, sub forma de OUG in ceea ce priveste salarizarea si de proiect de lege cand vine vorba de statutul medicilor.
  • Putem de la 1 octombrie anul acesta sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar: asta inseamna, daca datele ministerului si ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane in reteaua Ministerului Sanatatii si a autoritatilor publice locale si 12.380 de persoane in ministerele si institutiile care au propria retea, Interne, Aparare, SRI si celelalte.
  • Impactul bugetar anual este in jurul sumei de 1,7 miliarde lei anual.
  • Pentru anul acesta resursele sunt asigurate din fondurile economisite la Ministerul Sanatatii si la Casa, dar pentru asta avem nevoie in luna octombrie de o rectificare bugetara pe care, evident ca o vom face in asa fel incat din noiembrie sa se plateasca practic salariile majorate in luna octombrie.
  • Este important in textul ordonantei si dupa aceea in dezbaterea in Parlament ca obligatia de a continua aceasta marire graduala sa fie asumata inainte de Legea bugetului in asa fel incat in 2016 sa putem aplica urmatoare crestere de 25% si in acelasi fel 25% anual pana cand se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici, asistente si restul personalului.
  • Medicii nu mai sunt functionari publici prin decizia adoptata anul trecut, Ordonanta 2 din 2014, care i-a scos pe medici din sistemul functionarilor publici. Ea a fost de altfel aprobata de Parlament.
  • Ministrul Justitiei, impreuna cu reprezentanti din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, si nu cu o ordonanta de urgenta.
  • Legea sa prevada pe intelesul tuturor faptul ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca pentru medic, pentru asistent sa fie cu definirea cumulativa a trei conditii: sa nu fie conditionata de medic, sa fie dupa incheierea actului medical si sa fie declarate, asa incat sa fie si fiscalizate. Cu aceste trei condiţii cumulative să nu mai implice răspunderea penală a medicului, a asistentului sau a oricărui reprezentant al sistemului sanitar.
  • Miercurea viitoare o vom trimite in Parlament si sunt convins ca in comisiile juridice se va indrepta.
  • Nu sunt naiv, mai avem mult de lucru pana sa putem da 5 mii de euro fiecarui medic ca in alta tara, dar atat vreme cat avem un proiect clar putem avea speranta ca acest sistem sa aiba un viitor pentru cetatenii acestei tari.

Principalele declaratii ale ministrului Banicioiu:

  • E o decizie unica.
  • Este o marire substantiala si trebuie continuata cu ce discutam despre statutul medicului, nu numai profesional, cat si despre statutul medicului in societate. Toata aceasta discutie trebuie sustinuta de clasa politica.
  • Lucrurile au fost posibile dupa o serie de masuri implementate, vorbim aici de cardul electronic de asigurari de sanatate, si pot fi asumate de toate guvernele viitoare, cu o singura conditie: cardul de sanatate trebuie sa ramana obligatoriu. Ca sa intelegeti de ce poate mult timp s-a amanat si de ce nu s-a ajuns la aceste mariri mai devreme.
  • In proiectul de buget pe 2016 vor fi in plus alte 25 de procente. Vom vedea exact luna in care intra in plata in 2016. Majorarea va fi de aproape 60%.
  • Toata aceasta discutie trebuie susutinuta de toate fortele politice
  • Banii pentru anul acesta vin din introducerea cardului de sanatate si actualizarii pretului la medicamente.
  • Prin aceste masuri am prins doar o parte din anul 2015, n-am prins anul in totalitate. In 2016, cardul va fi functional tot anul, banuiesc ca nu va veni nimeni sa spuna ca preturile medicamentelor trebuie sa se dubleze.
  • Gestiunea fondurilor din sistemul de sanatate trebuie sa continue principiile stabilite in 2014 si 2015 si consumurile trebuie tinute in aceleasi limite
  • 25% de la 1 octombrie si continuarea pentru 2016 va fi votata in legea bugetului pe 2016.
  • Daca facem toate calculele, la final salariile in sanatate se dubleaza fata de salariul din 2015.
  • Vom vedea exact luna in care intra in plata in 2016 majorarea de 50 si ceva la suta, aproape 60.
  • Ultima transa de marire, inceputul lui 2017.

Citeste si: