Economia Germaniei ar urma sa genereze in anul 2015 un excedent comercial record, in contextul scaderii preturilor la petrol si gaz pe plan global, releva date ale Ministerului german de Finante, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

Excedent comercial record pentru GermaniaFoto: Wikipedia

Excedentul balantei comerciale a economiei Germaniei ar urma sa atinga 8,1% din Produsul Intern Brut in 2015, comparativ cu 7,6% in 2014.

Scaderea sumelor oferite pentru achizitionarea de petrol si gaze a favorizat cu 1,2% puncte procentuale excedentul comercial german, precizeaza analisti financiari.

Noul excedent record probabil va relansa dezbaterile privind presupusul rol al Germaniei in dezechilibrele economiei mondiale, noteaza Le Figaro.

Intr-un raport prezentat luna trecuta, Fondul Monetar International a indemnat Guvernul Angela Merkel sa consolideze cresterea economica pe termen mediu si sa reduca dezechilibrele externe.

Comisia Europeana considera ca excedentele comerciale care depasesc constant 6% din PIB sunt periculoase pentru stabilitatea macroeconomica. In acest context, Executivul Uniunii Europene a recomandat Berlinului sa favorizeze investitiile pentru a stimula importurile.

Excedentul comercial al Germaniei a atins in 2014 cel mai inalt nivel de la crearea acestui indicator statistic - 217 miliarde de euro, gratie unor exporturi record.