EXCLUSIV Spitalele raman din nou fara medicamente din cauza bramburelii birocratice si a lacomiei

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Vineri, 31 iulie 2015, 11:14 Actualitate | Esenţial


Piata farma din Romania
Foto: 123rf.com
Farmaciile mai multor spitale din ţară au început să rămână fără medicamente esenţiale, precum prednisonul, digoxinul, furosemidul sau hidrocortizonul. Motivul este refuzul mai multor distribuitori de medicamente de a continua cu spitalele contractele încheiate anterior lui 1 iulie 2015, data la care a intrat în vigoare scăderea preţurilor la medicamente.

Practic, spitalele trebuie să refacă toate licitaţiile şi, între timp, să cumpere acele medicamente prin negociere directă. Dar până la finalizarea acestor proceduri birocratice, farmaciile spitalelor s-au golit iar pacienţii au rămas fără medicamente.


Cei mai importanţi distribuitori de medicamente din ţară refuză să prelungească contractele cu spitalele pentru a le furniza anumite medicamente, motivul invocat fiind, conform surselor HotNews, “lezarea gravă a intereselor comerciale şi legitime ale societăţii noastre”. Printre distribuitorii implicaţi se află Farmexpert, Polisano, Farmexim, Actavis, Romastru, Europharm, Farmaceutica Remedia şi alţii, practic cei mai importanţi jucători de pe piaţa din România.

CINE SUNT VINOVAŢII?

Primul spital care a anunţat oficial situaţia de criză în care se află este Spitalul Clinic Municipal din Oradea. “Cei de la Oradea au primit de la Ministerul Sănătăţii o adresă prin care îi rugam să obţină negaţii de la distribuitori şi apoi să achiziţioneze medicamente în regim de urgenţă prin cumpărare directă şi, în acelaşi timp, să demareze un nou acord cadru în baza noilor preţuri”, ne-a explicat Alin Ţucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Ţucmeanu (UNPR) spune că la Oradea criza se datorează managerilor “care au fost informaţi şi trebuiau să ia măsuri preventive care să le asigure stocuri de medicamente; dar ei nu cunosc achiziţie publică”. Alin Ţucmeanu spune că nu i-au mai fost semnalate situaţii similare în alte spitale din ţară.

Secretarul de stat este însă contrazis de afirmaţia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, care a “auzit despre această problemă de la mai mulţi, dar în scris nu am primit nimic”. De ce se feresc directorii de spitale să informeze în scris autorităţile centrale? “Când închei un contract trebuie să te protejezi, să ai clauze care să-ţi asigure aprovizionarea şi să-ţi dea dreptul să treci pe altă variantă”, ne explică preşedintele CNAS. “E vina lor [a managerilor, n.r.] că nu au pus acolo astfel de clauze”.

Că mai multe spitale din ţară trec prin această criză, deşi nu toate o anunţă la centru, ne este confirmat, sub condiţia protejării identităţii, chiar şi de distribuitori: “Dacă a apărut o problemă la un anumit medicament, atunci acea problemă este generală, în toată ţara. În momentul în care un medicament are probleme la un spital, are cam peste tot”.

LĂCOMIA


De ce refuză distribuitorii să prelungească contractele cu spitalele? Fiind contracte mari (pe mai mulţi ani şi pe cantităţi mari de medicamente), distribuitorii oferă de obicei spitalelor reduceri de preţ. În multe dintre aceste contracte există o clauză care îi obligă pe distribuitori să acorde în continuare acea reducere, chiar dacă preţul medicamentului scade ulterior semnării contractului. Însă scăderea preţurilor la medicamente de la 1 iulie a fost prea mare, în viziunea distribuitorilor, pentru a mai merita să continue contractele. Iată de ce distribuitorii de medicamente au renunţat unilateral la contractele respective, dorind negocieri noi.

Deşi am solicitat Asociaţiei Distribuitorilor Farmaceutici din România un răspuns oficial în această chestiune, până la momentul publicării acestui articol răspunsul nu a venit. În schimb HotNews a obţinut un document oficial în care distribuitorul respectiv de medicamente precizează clar motivul denunţării contractului: “lezarea gravă a intereselor comerciale şi legitime ale societăţii noastre”.

BRAMBUREALA

Posibilitatea apariţiei acestei crize a fost semnalată încă din primăvară Ministerului Sănătăţii, care nu a reuşit însă să găsească soluţii de prevenire a ei. Directorii de spitale din ţară s-au trezit într-o situaţie fără ieşire. Dacă făceau stocuri înainte de 1 iulie, riscau să fie acuzaţi că au cumpărat medicamente la preţurile mari dinaintea ieftinirii. Dacă nu făceau stocuri, ajungeau cu farmaciile goale (cum s-a şi întâmplat) urmând să-şi trimită pacienţii să cumpere medicamentele pe banii lor.

În următoarele săptămâni este posibil să vedem un val de contracte atribuite prin negociere directă între spitale şi distribuitori, ceea ce va duce la variaţii mari de preţ pentru acelaşi medicament între spitale diferite din ţară. Doar în acest fel pot managerii să-şi aprovizioneze spitalele cu medicamente în perioada de 30-40 zile necesară organizării unor licitaţii noi.

Dar şi aceste noi licitaţii vor fi problematice, căci unele autorităţi locale se simt trase în piept de către distribuitorii care au denunţat unilateral contractele. “În condiţiile în care o companie care a semnat un contract de prestări de servicii nu şi l-a mai onorat, atunci, conform legislaţiei, acelei companii nu i se va mai permite să se prezinte la următoarea licitaţie”, spune Ilie Bolojan (PNL), primarul Oradei în a cărui subordine se află Spitalul Municipal din oraş.

BINE PENTRU BUGET, RĂU PENTRU PACIENT

Pe lângă criza descrisă mai sus, există pacienţi care acuză faptul că, în farmacii, sunt de fapt obligaţi să plătească mai mult pentru reţetele compensate decât o făceau înainte de ieftinirea medicamentelor. Explicaţia acestei situaţii ne este oferită de Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS: “A crescut cursul valutar în funcţie de care se calculează preţul medicamentelor: înainte de ieftinire se calcula la 4,2 lei pentru un Euro, acum se calculează la 4,4 lei. Deci această creştere este normală”.

O altă problemă care ar putea apărea în curând este ca “unele medicamente originale sau generice să dispară de pe piaţa din România”, avertizează Cristian Buşoi (PNL), fost preşedinte al CNAS. “Aceste medicamente nu vor mai fi rentabile sau nu vor mai fi aduse în România pentru că, din cauza sistemului european de referenţiere, vor strica preţul din celelalte ţări UE”.

Deşi bazată pe principii foarte corecte, modul în care a fost pregătită aplicarea legii actualizării preţurilor la medicamente naşte astfel de paradoxuri, din care au de suferit în primul rând pacienţii. Desigur că la anul, în plină campanie electorală, premierul Victor Ponta se va lăuda cu scăderea preţurilor la medicamente, trecând sub tăcere toate aceste probleme care afectează oameni reali, cu boli foarte concrete.

Principalele medicamente pentru care distribuitorii refuză să mai încheie contracte cu spitalele:
 • Digoxin
 • Prednison
 • Hidrocortizon hemisuccinat
 • Fenobarbital injectabil
 • Algocalmin injectabil
 • Furosemid
 • Morfina
 • Mialgin (si altele...)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6641 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  Distribuitori abonaţi la măgării (Vineri, 31 iulie 2015, 11:25)

  Kap [utilizator]

  Propun să fie făcute toate achiziţiile de la distribuitori externi.
  Iar hienele astea şpăgare din RRomânica să dea faliment sau să vină cu preţuri normale. Au un tupeu fantastic: le-a mers ani de zile să dea şpăgi ca să vândă la suprapreţ după care acum au pretenţia să facă acelaşi jaf în continuare.
  • +2 (4 voturi)    
   preturi corecte (Vineri, 31 iulie 2015, 12:51)

   oaspetele [utilizator] i-a raspuns lui Kap

   preturile au fost scauzte, ce nu e bine??
   :)
   • +2 (4 voturi)    
    Negocieri directe (Vineri, 31 iulie 2015, 18:25)

    Close [utilizator] i-a raspuns lui oaspetele

    Bine ca lasa spitalele sa-si faca negocieri in loc sa discute centralizat, astfel incat sa negocieze la volum mai mare si preturi mai bune. Ca apoi achizitia si-o face fiecare in parte e alta treaba dar pretul ar trebui neociat sub un contract cadru global.
    Asta se face peste tot si in mediul privat pentru ca garantezi cele mai bune preturi in loc sa ai 80-100 de contracte facute de fiecare spital in parte.

    Dar la noi totul trebuie sa fie pe dos. Mereu se centralizeaza sau descentralizeaza ca nu trebuie si ajungi ca un spital sa negocieze conditii mai proaste nejustificat, pentru ca nu are parghii de negociere.

    Iar companiile care denunta unilateral aceste contracte ar trebui excluse de la orice negociere cu statul (in orice forma a sa) timp de 3 ani. Asta i-ar descuraja sa ia masuri radicale si sa santajeze spitalele.
 • +2 (6 voturi)    
  Asta-i genocid (Vineri, 31 iulie 2015, 11:51)

  Gogu [anonim]

  cei raspunzatori trebuie condamnati la urgenta si executati urgent.
  Banicioiu trebuie sa fie primul
 • +6 (8 voturi)    
  Vinovatii (Vineri, 31 iulie 2015, 12:04)

  BDlamunte [utilizator]

  Totusi cine trebuia sa faca ceva? Ca din articol am inteles ca nici o persoana nu e vinovata... ca vinovate ar fi BRAMBUREALA si LACOMIA. ok ok dar Ministerul Sanatatii cu ce se ocupa? Daca medicamentele respective sunt nerentabile pentru firmele producatoare mi se pare normal ca acestia sa nu le vinda. Ori se subventioneaza pretul ori se face un contract preferential cu o firma romaneasca pentru aceste medicamente punctuale. Ele sunt medicamente de maxima necesitate iar lipsa profitului nu poate duce la ne-fabricarea lor. Statul roman trebuie sa gaseasca solutii, ca de aia avem minister. Am observat ca din farmacii medicamentele ieftine au disparut. Am un parinte bolnav de cancer si am cautat medicamente simple cu limba scoasa prin oras. Supriza, nu gasesti. Se vind toate siropurile cu Echinaceea si Propolis si Bifidoactoregulatus, 30 de feluri de sirop de calciu si creme pentru femei, insa nu gasesti ser fiziologic. Farmaciile s-au transformat in boutique-uri, se scaneaza cardul, se fidelizeaza, se ofera cadouase la paciente fidele, farmacia inimii, halatul se merita si alte frectii. Insa medicamentele ieftine dar foarte SERIOASE, care aduc vindecare, lipsesc. Bravo farmacistilor!
  • +1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 iulie 2015, 12:42)

   [anonim] i-a raspuns lui BDlamunte

   • -1 (3 voturi)    
    farmacisti vinovati (Sâmbătă, 1 august 2015, 10:44)

    gicacontragica [utilizator] i-a raspuns lui

    meseria nu e cine stie ce. si avem farmacisti si medici bogati si pacienti care mor pentru ca nu au bani de medicamente. pretul medicamentelor trebuie sa scada. ati castigat pana acum bani pe spatele nostru vanzand la suprapret si ar trebui sa ramaneti someri numai ca sa vedeti cum e.
  • 0 (4 voturi)    
   nu generalizati! (Vineri, 31 iulie 2015, 12:54)

   oaspetele [utilizator] i-a raspuns lui BDlamunte

   Incercati sa intrati si in farmaciile independente!
   DIn pacate, de mai binde de un an exista produse care NU se gasesc la depozite. De unde sa le aducem? Se dau doar pe pile, doar pentru cei care colaboreaza bine adica cumpara mult.
   Cand o sa fim ultima farmacie din Romania care acorda facilitati prin intermediul cardurilor de fidelizare probabil ca ma voi gandi daca le adopt sau nu.
   • -1 (3 voturi)    
    pana acum (Sâmbătă, 1 august 2015, 10:46)

    gicacontragica [utilizator] i-a raspuns lui oaspetele

    a fost boierie pentru voi. auzi ... farmacie independenta. cati din noi isi permit sa aiba afacere? si mai ales cati ar trebui sa isi permita sa aiba afacere pe banii bolnavilor? iti spun eu: daca statul ar fi corect - farmaciile si lanturile de distributie ar fi si de stat.
 • -1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 iulie 2015, 12:11)

  [anonim]

  • +2 (6 voturi)    
   problema e alta (Vineri, 31 iulie 2015, 12:55)

   oaspetele [utilizator] i-a raspuns lui

   Modific legislatia si DOAR pentru spitale iau direct din fabrica. Pentru intreg sistemul sanitar.
  • +1 (9 voturi)    
   bine explicat (Vineri, 31 iulie 2015, 13:04)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui

   lacomie este cand refuzi sa vinzi in pierdere? Apreciez articolele lui Vlad Mixich, dar de data asta a dat-o in bara, a scris in genul stirilor din tabloide. Distribuitorii au adaosuri intre 0,5-13%. La licitatii se merge cu 1-2% deseori, este concurenta mare. Pe unele produse se mai primesc discounturi de la producatori, dar in general produse de cicruit deschis, nu de spital si necompensate. Produsele de spital nu au diiscount, sau daca au este sub 5%. Puteti verifica datele distributorilor de medicamente, ei au o rentabilitate de cateva procente. Datele sunt disponibile pe situl ministerului de finante. Vlad vorbeste de lacomia distrinuitorilor? In ultimii ani au disparut mari distribuitori, Relad, Montero, Tamisa, se pregateste ADM, Polisano nu se simte foarte confortabil. Nu este usor sa faci distributie de medicamente, dar este foarte usor sa arunci cu vorbe si sa creezi o imagine negativa. Cineva mai sus vorbeste de spagi, acestea au disparut de mult din distributie, sistemul de licitatii nu prea mai lasa loc la asa ceva, iar distribuitorii nu-si risca libertatea pentru asta. Se pare ca producatorii o mai practica, vezi cazul recent GSK. Contracte directe externe? Producatorii nu au logistica sa acopere tara, ar fi probleme si mai mari. Si costurile ar fi mai mari, pana la urma. Un producator mare are maxim 200 produse, distribuitorii au portofoliu de mii de produse. Exista prodicatori si cu 10-20 produse, cum ar putea acestia sa livreze? plus conditiile de transport, depozitare, temperatura. Este imposibil pentru cei mai multi dintre producatorii externi. Intrebare: daca toti distribuitorii ar da faliment, asa cum isi doreste un coleg de forum mai sus, cum crede el ca s-ar acoperi golul ramas?
   • 0 (4 voturi)    
    Bravo! (Vineri, 31 iulie 2015, 14:47)

    Un cunoscator [anonim] i-a raspuns lui minos

    Foarte bine punctat, daca preturile se anuntau din timp, nu se ajungea aici.
    Problema este ca noile preturi au intrat in vigoare foarte repede de la data publicarii listei si au dat peste cap toate planurile firmelor din farma, de la producatori la farmacii.
    Cand scaderea la unele medicamente a fost si de 37%, nu iti mai convine sa te aprovizinezi ca iesi pe pierdere. Farmaciile si distribuitorii merg cu marje mai mici decat scaderile efectuate la unele produse.
    Un alt exemplu despre "bunul simt" al statului roman, si respectul pentru cetateni.
    Stiau ca unele medicamente vor dispare si ca se va bloca piata pentru o perioada si nu i-a interesat.
   • +1 (1 vot)    
    in pierdere? (Sâmbătă, 1 august 2015, 10:49)

    gicacontragica [utilizator] i-a raspuns lui minos

    pana acum ati facut averi pe spatele bolnavilor cu banii nostri.
 • -1 (3 voturi)    
  Nedumerire (Vineri, 31 iulie 2015, 12:22)

  Un simplu cititor cu o nedumerire [anonim]

  Nu inteleg cum de nu se fac achizitiile direct de la producatorii de medicamente! De ce trebuie sa cumperi de la distribuitori, care sunt de fapt niste intermediari. Se stie foarte bine ca acestia au o marja de adaos plus un discount dat de producatori pentru vanzarea acestor medicamente. De ce nu cumperi direct de la producator in asa fel incat sa primesti tu respectivul discount, iar marja sa ramana producatorului (presupunand ca ii vor creste cheltuielile cu livrarile).

  In cazul de fata esti la mana unui numar limitat de companii distribuitoare care oricand pot organiza un boicot (numarul distribuitorilor este mai mic decat al producatorilor, iar primii 10 distribuitori controleaza aproape 90% din piata).

  Mi se pare aberant sa nu cumperi direct de la sursa, preferand achizitia de la intermediary, mai ales cand este vorba de cantitati foarte mari.

  Domnul Vlad Mixich ce parere are?
  • +1 (3 voturi)    
   lege (Vineri, 31 iulie 2015, 13:05)

   oaspetele [utilizator] i-a raspuns lui Un simplu cititor cu o nedumerire

   Exista lege, un producator nu poate fi si distribuitor.
   • +2 (2 voturi)    
    nu exista asa lege (Vineri, 31 iulie 2015, 13:36)

    minos [utilizator] i-a raspuns lui oaspetele

    desigur un producator nu este distribuitor, dar poate vinde direct la spital. Insa producatorii nu au logistica necesara sa acopere toata tara. Cheltuielile lor ar fi mai mari decat a distribuitorilor.
    Cei mai multi dintre producatorii externi, nici macar nu au un singur depozit in Romania, pe cand distribuitorii au depozite regionale, unii peste 10. Distributia este rapida. Daca spitalul din Dorohoi are o urgenta, el va primi medicamentul a doua zi sau chiar in aceeasi zi, din Suceava sau Iasi. Cam cat ar dura unui producator din olanda sau mai rau, dintr-o tara din afara UE, sa livreze la Dorohoi?
   • +1 (3 voturi)    
    Ba se poate (Vineri, 31 iulie 2015, 13:43)

    Mares Nicu [anonim] i-a raspuns lui oaspetele

    Sunt cazuri in care anumiti producatori de medicamente si-au deschis SRL-uri in RO, si-au obtinut autorizatie de facturare si vand direct in farmacii si spitale (in special cei cu produse originale) pentru a evita exporturile paralele, discounturile catre distribuitori, etc. Totul tine de vointa!

    Eu am o farmacie si fac achizitii directe de la anumiti producatori, daca vrei iti dau si exemple concrete in privat. Ei isi pastreaza marja de distributie, iar mie imi dau discountul care l-as fi primit de la distribuitor. Acelasi lucru se poate realiza si cu spitalele.
    • 0 (0 voturi)    
     se poate... (Luni, 3 august 2015, 9:40)

     minos [utilizator] i-a raspuns lui Mares Nicu

     ....dar cum spui chiar tu, sunt niste cazuri. Acestea sunt exceptii, producatori mari care au un portofoliu care sa merite investitia in distributie si totusi niici acestia nu reusesc sa acopere toata tara. GSK au europharm ca firma de distributie, dar preiau si produse de la alti producatori pentru asi acoperi chetuielile. Antibiotice isi livreaza produsele prin Pharma SA, dar si acestia distribuie si alti producatori pentru a-si optimiza costurile. Est mai greu decat pare.
  • +1 (5 voturi)    
   Ura pentru intermediari (Vineri, 31 iulie 2015, 13:50)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui Un simplu cititor cu o nedumerire

   Încercați să ieșiți din logica urii proletare față de „intermediari”, care a fost atât de nocivă în anii trecuți cel mai evident pe piața produselor agroalimentare proaspete.

   Intermediarii oferă un serviciu atât producătorilor, pe care îi degrevează de munca de a-și căuta piață de distribuție și de a o deservi direct, lăsându-i să se concentreze pe ceea ce fac ei mai bine (cercetarea și producția); cât și cumpărătorilor, cărora le pun la dispoziție în același loc produse diverse de la toți producătorii.

   Tu de ce mergi la Cora, Carrefour, Auchan sau Mega Image? Nu mai bine mergi să-ți iei pâine de la fabrica din Pantelimon, apă direct de la izvor, mere de pe valea Dâmboviței, pește de la Marea Neagră sau de la Dunăre? Poți face una sau două din astea, dar pentru restul te bazezi pe acești „intermediari”. Și dacă ai fi la capătul celălalt, la care vinzi, tot ai prefera să-ți vinzi masiv marfa câtorva mari cumpărători, decât să mergi tu să vinzi în piață cu kilogramul.
 • -3 (3 voturi)    
  Lăcomia (Vineri, 31 iulie 2015, 13:14)

  CosMin4 [anonim]

  Deci distribuitorii sunt lacomi dacă vor să vândă scump, dar statul nu e lacom dacă vrea să cumpere ieftin?
  Cum vine asta?
 • +2 (2 voturi)    
  practic (Vineri, 31 iulie 2015, 13:45)

  yyyxxx [anonim]

  vor sa santajeze statul pt ca preturile sa nu scada niciodata si sa fim la infinit prizonierii lor. Aici trebuiesc luate masuri drastice
  • 0 (0 voturi)    
   medicamente (Luni, 16 noiembrie 2015, 3:58)

   peter [anonim] i-a raspuns lui yyyxxx

   In ori ce caz capitalizmul salbatec este vinovat de tot ce se intampla cu medicamentele lasa lumea sa moara numai noi sa castigam
 • +2 (2 voturi)    
  cum se fura bani (Vineri, 31 iulie 2015, 13:47)

  tepesvoda [anonim]

  Ministerul ar trebui sa centralizeze la nivel national necesarul sa initieze o licitatie pe fiecare medicament si atunci sa vezi cum se vor bate toti furnizori sa prinda acest contract .Cumpararea directa va duce la risipirea banilor
 • 0 (2 voturi)    
  comentariu (Vineri, 31 iulie 2015, 14:32)

  Spinu Victor [anonim]

  revin la propunerea de ieri, ceaiul de papadie. numai ca , pentru a nu se incarca artificial costurile, papadia va trebui culeasa de pe plaiuri de echipele manageriale si de personalul spitalelor . nu poate fi achizitionata direct iar licitatiile sint de cele mai multe ori intirziate nepermis si/sau contestate si/sau trucate.
 • 0 (2 voturi)    
  Nu se poate domle, Phonta a declarat (Vineri, 31 iulie 2015, 15:37)

  Parzivall [utilizator]

  ca Romania are cel mai bun sistem de sanatate din Europa.
  • -1 (1 vot)    
   A mancat c*cat (Vineri, 31 iulie 2015, 18:34)

   dan elin [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

   ca doar nu-i 1000 lei/kilu
   Daca ar fi crezut cu adevarat asta s-ar fi operat in romania, nu in turcia. Chiar, cat l-a costat distractia si cine a platit-o?
 • -1 (1 vot)    
  - (Sâmbătă, 1 august 2015, 14:09)

  gexim [anonim]

  Arcik are două ouă,el vrea să le vândă cu trei lei,dar Steluța îi dă numai un leu șaptezeci,atunci Vlăduț băiat isteț trecut prin involuție,cumpără de la Vasile oul cu un leu cinzeci și-l bagă pe Arcik în criză de testosteron.
  Steluța,basama,atunci negociază cu Arcik și-l bagă pe Vlăduț la originea glandei piniale,de urgență.
  Ursul n-are coadă,dar are /// mare.
 • -1 (1 vot)    
  medicamente ieftine (Duminică, 2 august 2015, 2:32)

  cautam cumparator [anonim]

  avem disponibile 10cutii digoxin si 3,5cutii vesseldue f made in italy,de la 600lei pretul lor noi le vindem romaneste,cu numai 200lei.daca e interesat cineva,sunati la 0214247703.
 • 0 (0 voturi)    
  Medicamente din Egipt (Luni, 3 august 2015, 11:13)

  Gabriela [anonim]

  Ar trebui importate medicamentele si gata. In Egipt sunt foarte ieftine si bune spre exemplu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by