Intr-o postare pe un blog, Andrei Plesu a fost acuzat ca ar fi declansat concedierea unui angajat al librariei Humanitas pentru ca nu a fost recunoscut si, din aceasta cauza, nu a putut beneficia de reducerea oferita de editura Humanitas autorilor ei. Postarea a fost intens distribuita pe Facebook, fiind preluata de anumite site-uri si de blogeri populari ca Ovidiu Eftimie sau de Vasile Ernu. O zi mai tarziu, Petronela Rotar, autoarea postarii, si-a retras acuzatiile afirmand ca a fost mintita.

Andrei PlesuFoto: Agerpres

In postarea initiala, acum stearsa, Petronela Rotar sustinea ca Andrei Plesu l-ar fi sunat pe Gabriel Liiceanu pentru a se plange ca nu a fost recunoscut intr-o librarie Humanitas si, din acest motiv, nu a primit reducerea cuvenita autorilor. Reclamatia ar fi declansat concedierea angajatului care nu l-a recunoscut.

Foarte rapid o anumita zona a blogosferei si a Facebook-ului s-a inflamat la citirea abominabilei intamplari. Postarea respectiva a fost preluata si de cateva site-uri de scandal si distribuita intens pe Facebook.

Popularul bloger Ovidiu Eftimie a produs o postare care se incheie astfel: “Incep sa cred ca nu tu [Plesu] ai plecat de langa Basescu pe vremea cand erai consilier, te-a dat ala afara ca erai cacanar si sclifosit”.

Vasile Ernu, membru al grupului CriticAtac, a distribuit si el respectiva postare pe Facebook, comentand: “cam asta e elita tarii. Domnul Liiceanu isi plateste angajatii ca pe niste iobagi, iar domnul Plesu se supara ca nu e recunoscut in librarie. Rezultatul: iobagii sunt goniti de pe mosie”.

O zi mai tarziu, Petronela Rotar, de la care a plecat intregul incident, sterge propria postare si revine cu urmatoarea lamurire: “Am sters postarea de ieri, dupa ce Andrei Plesu a sustinut ca nu are nicio vina in situatia de la librarie. Nu am niciun motiv sa ma indoiesc de veridicitatea spuselor dumisale si imi cer scuze ca prietena mea si eu, la rindu-mi, am fost mintite”. Angajata respectiva a demisionat, iar Petronela Rotar a incheiat incidentul cu urmatoarea fraza: “Toate titlurile gonflate si calomniile din ziare, bloguri, etc., nu au nicio legatura cu ceea ce am scris eu”.

Contactat de HotNews, Andrei Plesu nu si-a ascuns perplexitatea in privinta amplitudinii pe care a luat-o episodul. “Nu mi-a trecut prin cap sa cer discount, nu fac asta niciodata la librariile Humanitas si nici nu stiu exact in ce consta discountul. Si nu am obiceiul sa sun la centru, sa fac reclamatii si sa cer sanctiuni. Am cumparat si pur si simplu am plecat”.

Morala: Caragiale e viu. Si e trist.