Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a concluzionat ca “suspiciunea de plagiat” in teza de doctor a premierului interimar Gabriel Oprea “nu se confirma”. Este vorba despre forul care a decis si ca Ponta nu a plagiat. De aceasta data, decizia in cazul lui Oprea a fost data intr-un timp record: la doar 16 zile de la sesizare. Amintim ca in cazul lui Ioan Mang verdictul a venit la 3 ani de la sesizare.

Gabriel OpreaFoto: Agerpres

Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a anuntat astazi ca “suspiciunea de plagiat” in teza de doctorat a lui Gabriel Oprea “nu se confirma”. CNE precizeaza ca pe 23 iunie 2015 a primit o sesizare “care, intre altele, solicita verificarea tezei de doctorat a D-lui Gabriel Oprea in scopul depistarii unei posibile infractiuni de plagiat”.

Consiliul a adaugat ca “solicitantul nu aduce in sprijinul cererii sale nici un argument”. Institutia comunica faptul ca “a numit o comisie de experti in 'Drept Penal si Drept Procesual Penal' in scopul analizarii tezei de doctorat”, insa nu explica si cine a facut parte din aceasta comisie.

Consiliul National de Etica “constata citarea corespunzatoare a surselor bibliografice si utilizarea unui numar semnificativ de note de subsol” - se arata in decizie. Or analiza HotNews.ro a relevat ca teza contine pasaje copiate dintr-o alta lucrare, care nu sunt marcate cu ghilimele, dar care la finalul lor au note de subsol, care fac trimitere catre operele din care au fost copiate. “Daca ar fi pus ghilimele, s-ar fi vazut ca teza sa de doctorat nu este altceva decat o insailare de citate din alte lucrari”, arata analiza HotNews.ro.

Descarca de aici Decizia integrala a Consiliului National de Etica in privinta lui Gabriel Oprea

Pe scurt, ce spune Consiliul National de Etica:

  • “Consiliul a analizat teza de doctorat cu titlul 'Procedura plangerii prealabile', sustinuta in anul 2001 de catre d-l Gabriel Oprea.”
  • “Pentru o competenta analiza a presupuselor incalcari ale normelor de etica din cercetare a fost solicitat d-lui Gabriel Oprea un punct de vedere si a fost invitat la audiere, iar pe de alta parte CNECSDTI a numit o comisie de experti in 'Drept Penal si Drept Procesual Penal', in scopul analizarii tezei de doctorat.”
  • “Pe parcursul audierii d-l Oprea Gabriel si-a prezentat punctul de vedere respingand categoric acuzatia de plagiat. Totodata d-l Gabriel Oprea a raspuns intrebarilor membrilor CNECSDTI.”
  • “Intrebarile s-au referit in principal la informatii privind cadrul organizatoric si regulamentar la momentul elaborarii tezei la Facultatea de Drept din Universitatea Bucuresti.”
  • “Din raspunsurile formulate a rezultat ca la acea data nu exista un ghid sau un regulament privind redactarea unei teze de doctorat in cadrul Facultatii de Drept din Universitatea din Bucuresti.”
  • “De asemenea s-au obtinut calificativul 'foarte bine' si nota 10 la toate referatele si examenele sustinute in cadrul programului de doctorat, iar in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat nu au existat remarci, observatii sau concluzii negative.”
  • CNECSDTI constata citarea corespunzatoare a surselor bibliografice si utilizarea unui numar semnificativ de note de subsol (251).”
  • “Conform raportului intocmit de experti s-au constatat urmatoarele: (...)
  • - bibliografia consultata a fost bine valorificata de autor in cuprinsul tezei de doctorat, iar in procesul de documentare au fost selectate si citate din lucrarile folosite, idei si informatii semnificative asupra problematicii analizate; (...)
  • - indicarea prin notele de subsol a lucrarilor consultate si a autorilor acestora se inscrie in cerintele care trebuie respectate in procesul de elaborare a unei lucrari stiintifice, cerinte impuse de dispozitiile legale in vigoare la data elaborarii tezei;”

Concluzia Consiliului National de Etica (CNECSDTI) din subordinea Ministerului Educatiei este urmatoarea: “Avand in vedere constatarile comisiei de experti si analiza efectuata de membri CNECSDTI, suspiciunea de plagiat nu se confirma, sesizarea nefiind sustinuta de alte dovezi concludente.”

Decizia este semnata de vicepresedintele Consiliului National de Etica, Vergil Muraru.

Decizia Consiliului National de Etica la sesizarea de plagiat impotriva lui Gabriel Oprea

Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei are competenta de a se pronunta pe acuzatii de plagiat, atunci cand este vorba despre demnitari - prevede Ordonanta nr. 28/2011.

Nimic nu impiedica si Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti sa faca analiza plagiatului, pentru ca Gabriel Oprea este membru al comunitatii universitare: si-a luat doctoratul la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Citeste aici regulamentul Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti. Ministerul Educatiei a anuntat, insa, deja, ca ia in considerare doar decizia Consiliului National de Etica din subordinea sa.

Decizia Consiliului National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei vine cu doar o zi inainte de o conferinta anuntata de Universitatea din Bucuresti, in cadrul careia se va discuta, printre altele, despre: "De ce sunt exceptati demnitarii de la analiza malpraxisului academic de catre comisiile de etica universitara? (autosesizari ale Comisiei de etica a UB: Victor Ponta, Stefania Duminica, Olguta Vasilescu, Gabriel Oprea)"

Amintim ca aceeasi institutie – Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei – sub aceeasi semnatura a lui Vergil Muraru a decis pe 18 iulie 2012, la aproape o luna de la sesizare, ca Victor Ponta nu a plagiat in teza sa de doctorat. Decizia Consiliului – a carui componenta fusese schimbata din temelii inainte de acest caz de ministrul interimar de atunci Liviu Pop – a venit chiar inainte ca Universitatea din Bucuresti sa isi anunte verdictul: Victor Ponta a plagiat. Anterior, si CNATDCU adecis ca Ponta a plagiat, dar institutia a fost reorganizata chiar in timp ce delibera si decizia nu a mai fost luata in considerare de ministrul de atunci, Liviu Marian Pop.

Citeste si: