Cum l-a albit Consiliul de Etica din subordinea Ministerului Educatiei pe Gabriel Oprea, in timp record. Care este verdictul la acuzatiile de plagiat

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 8 iulie 2015, 15:19 Actualitate | Esenţial


Gabriel Oprea
Foto: Agerpres
Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a concluzionat ca “suspiciunea de plagiat” in teza de doctor a premierului interimar Gabriel Oprea “nu se confirma”. Este vorba despre forul care a decis si ca Ponta nu a plagiat. De aceasta data, decizia in cazul lui Oprea a fost data intr-un timp record: la doar 16 zile de la sesizare. Amintim ca in cazul lui Ioan Mang verdictul a venit la 3 ani de la sesizare.
Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a anuntat astazi ca “suspiciunea de plagiat” in teza de doctorat a lui Gabriel Oprea “nu se confirma”. CNE precizeaza ca pe 23 iunie 2015 a primit o sesizare “care, intre altele, solicita verificarea tezei de doctorat a D-lui Gabriel Oprea in scopul depistarii unei posibile infractiuni de plagiat”.

Consiliul a adaugat ca “solicitantul nu aduce in sprijinul cererii sale nici un argument”. Institutia comunica faptul ca “a numit o comisie de experti in 'Drept Penal si Drept Procesual Penal' in scopul analizarii tezei de doctorat”, insa nu explica si cine a facut parte din aceasta comisie.

Consiliul National de Etica “constata citarea corespunzatoare a surselor bibliografice si utilizarea unui numar semnificativ de note de subsol” - se arata in decizie. Or analiza HotNews.ro a relevat ca teza contine pasaje copiate dintr-o alta lucrare, care nu sunt marcate cu ghilimele, dar care la finalul lor au note de subsol, care fac trimitere catre operele din care au fost copiate. “Daca ar fi pus ghilimele, s-ar fi vazut ca teza sa de doctorat nu este altceva decat o insailare de citate din alte lucrari”, arata analiza HotNews.ro.

Descarca de aici Decizia integrala a Consiliului National de Etica in privinta lui Gabriel Oprea

Pe scurt, ce spune Consiliul National de Etica:

 • “Consiliul a analizat teza de doctorat cu titlul 'Procedura plangerii prealabile', sustinuta in anul 2001 de catre d-l Gabriel Oprea.”
 • “Pentru o competenta analiza a presupuselor incalcari ale normelor de etica din cercetare a fost solicitat d-lui Gabriel Oprea un punct de vedere si a fost invitat la audiere, iar pe de alta parte CNECSDTI a numit o comisie de experti in 'Drept Penal si Drept Procesual Penal', in scopul analizarii tezei de doctorat.”
 • “Pe parcursul audierii d-l Oprea Gabriel si-a prezentat punctul de vedere respingand categoric acuzatia de plagiat. Totodata d-l Gabriel Oprea a raspuns intrebarilor membrilor CNECSDTI.”
 • “Intrebarile s-au referit in principal la informatii privind cadrul organizatoric si regulamentar la momentul elaborarii tezei la Facultatea de Drept din Universitatea Bucuresti.”
 • “Din raspunsurile formulate a rezultat ca la acea data nu exista un ghid sau un regulament privind redactarea unei teze de doctorat in cadrul Facultatii de Drept din Universitatea din Bucuresti.”
 • “De asemenea s-au obtinut calificativul 'foarte bine' si nota 10 la toate referatele si examenele sustinute in cadrul programului de doctorat, iar in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat nu au existat remarci, observatii sau concluzii negative.”
 • CNECSDTI constata citarea corespunzatoare a surselor bibliografice si utilizarea unui numar semnificativ de note de subsol (251).”
 • “Conform raportului intocmit de experti s-au constatat urmatoarele: (...)
 • - bibliografia consultata a fost bine valorificata de autor in cuprinsul tezei de doctorat, iar in procesul de documentare au fost selectate si citate din lucrarile folosite, idei si informatii semnificative asupra problematicii analizate; (...)
 • - indicarea prin notele de subsol a lucrarilor consultate si a autorilor acestora se inscrie in cerintele care trebuie respectate in procesul de elaborare a unei lucrari stiintifice, cerinte impuse de dispozitiile legale in vigoare la data elaborarii tezei;”

Concluzia Consiliului National de Etica (CNECSDTI) din subordinea Ministerului Educatiei este urmatoarea: “Avand in vedere constatarile comisiei de experti si analiza efectuata de membri CNECSDTI, suspiciunea de plagiat nu se confirma, sesizarea nefiind sustinuta de alte dovezi concludente.”

Decizia este semnata de vicepresedintele Consiliului National de Etica, Vergil Muraru.

Decizia Consiliului National de Etica la sesizarea de plagiat impotriva lui Gabriel OpreaConsiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei are competenta de a se pronunta pe acuzatii de plagiat, atunci cand este vorba despre demnitari - prevede Ordonanta nr. 28/2011.

Nimic nu impiedica si Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti sa faca analiza plagiatului, pentru ca Gabriel Oprea este membru al comunitatii universitare: si-a luat doctoratul la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Citeste aici regulamentul Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti. Ministerul Educatiei a anuntat, insa, deja, ca ia in considerare doar decizia Consiliului National de Etica din subordinea sa.


Decizia Consiliului National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei vine cu doar o zi inainte de o conferinta anuntata de Universitatea din Bucuresti, in cadrul careia se va discuta, printre altele, despre: "De ce sunt exceptati demnitarii de la analiza malpraxisului academic de catre comisiile de etica universitara? (autosesizari ale Comisiei de etica a UB: Victor Ponta, Stefania Duminica, Olguta Vasilescu, Gabriel Oprea)"

Amintim ca aceeasi institutie – Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei – sub aceeasi semnatura a lui Vergil Muraru a decis pe 18 iulie 2012, la aproape o luna de la sesizare, ca Victor Ponta nu a plagiat in teza sa de doctorat. Decizia Consiliului – a carui componenta fusese schimbata din temelii inainte de acest caz de ministrul interimar de atunci Liviu Pop – a venit chiar inainte ca Universitatea din Bucuresti sa isi anunte verdictul: Victor Ponta a plagiat. Anterior, si CNATDCU adecis ca Ponta a plagiat, dar institutia a fost reorganizata chiar in timp ce delibera si decizia nu a mai fost luata in considerare de ministrul de atunci, Liviu Marian Pop.


Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8840 vizualizari

 • +2 (10 voturi)    
  Etica? (Miercuri, 8 iulie 2015, 15:48)

  evoque [utilizator]

  Dupa votul unpr pentru mru se mai pune problema de etica? Nu a fost nici la Ponta etica, de ce ar fi la generalul de paie.
  Oricum chestiunea cu este o mare tampenie, insa o gaselnita buna pentru a crea anumite situatii neplacute adversarilor politici.
 • +12 (12 voturi)    
  La place bălăcăreala! (Miercuri, 8 iulie 2015, 16:00)

  vali47 [utilizator]

  Și lui Ponta și lui Oprea le place bălăcăreala.Se simt bine într-o situație ambiguă,care,nu-i semn de bună creștere și pregătire intelectuală.Este situația întâlnită în perioada comunistă la cei care absolveau //Ștefan Gheorghiu//.Unii îi spuneau Ștefan Pomană,bineînțeles că nu cei care absolveau.Inițial o Scoală de partid,a fost ridicată la rang de Academie,unde //învățau//de a valma tot felul de indivizi(și cu 7 clase,liceu,facultate).Toți erau obraznici și înfumurați insuportabili.Este stimat un om care își cunoște limitele și nu caută să se cațere în locuri unde nu are competențe,sfidându-i pe adevărații intelectuali.Ce o fi în capul celor care au analizat teza lui Oprea?
  • +4 (4 voturi)    
   Raportul este incredibil. (Miercuri, 8 iulie 2015, 18:01)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   Nu am vazut nici o fraza in care sa se spuna: au fost verificate propozitiile tezei dupa procedura copy-paste si nu s-au gasit portiuni copiate. Parca si acest raport a fost scris tot de un militian, nu de un profesor universitar. Cand am vazut am devenit si mai convins ca tablagiul oprea a copiat. Cine sunt membtii acetei comisii? La pagiatorul prim minustru i-am vazut, au ajuns cu totii deputati, directori in minister sau in alte functii banoase platite de statul roman(poporul fraier). Sunt sigur ca oligofrenii care au redactat raportul prezentat vor avea o cariera profesionala similara.
   • +2 (2 voturi)    
    Prof. univ. agramat ? (Miercuri, 8 iulie 2015, 21:55)

    n.dumiritu [anonim] i-a raspuns lui cartofil

    Citind concluziile citate de Hotnews, am remarcat ca lipsesc virgulele dupa locutiunile adverbiale de timp. M-am uitat si in decizia inserata la capatul articolului si, surpriza, gasesti virgulele unde nu ar trebui, adica intre subiect si predicat (ex. in pag.4: "teza de doctorat intitulata ... , (!) reprezinta ...")
    • 0 (0 voturi)    
     De ce ne mai mirăm? (Joi, 9 iulie 2015, 8:17)

     Radu I [utilizator] i-a raspuns lui n.dumiritu

     Ar fi fost uimitor un verdict corect. De plagiat. Dar cum știm noi bine, politicul dictează tot-tot, de la poarta Guvernului și a Casei Poporului până la cele mai „mănoase” funcții. Și obedienți nevertebrați mișună de când lumea în politica dâmbovițeană. Nu s-a născut încă o clasă politică responsabilă, integră, cu o percepție corectă asupra realității.
     Ceea ce mă uimește e că Ponta, ca și „interimarul” său (ca și mulți alții) se simt bine în mocirla în care se scaldă. Acolo o fi locul lor, cine știe?
 • +9 (9 voturi)    
  Alt militian student cu studii superioare (Miercuri, 8 iulie 2015, 16:22)

  ac [utilizator]

  La fel ragea un suptlocotenent in armata, duminica seara cind ne-a pus sa scoatem paturile de la etajul 2 pina jos si inapoi: sinteti studenti cu studii superioare, ai? 'r-ati ai dreacu'. Atit de timpit era incit ne ameninta pe vreo cinci deja tunsi zero ca ne tunde zero. (Normal, tautologia si x => x sint normale in armata).
  Cind il aud si pe multiubitul si stimatul asta de Oprea, parca ma simt insufletit de mindrie patriotica, mindru de realizarile marete si de neprecupetirea nici unui efort [completati spatiile astia de-o virsta cu mine]. Grozave vremuri in care nu avem de ales intre doi comunisti, ci dintre Munchausen da Gorjjjj si Mos Teaca general fara sa fi facut vreo minuire de arma. Il asteptam sa taie cheiul Dimbovitei ca si ilustrul predecesor.
 • +6 (6 voturi)    
  Gabriel Oprea trecut (Miercuri, 8 iulie 2015, 16:46)

  Alexandru [anonim]

  Se vede incultura dupa vorbe, comportament,priviri etc. A avea un doctorat, inseamna in primul rand a fi
  un specialist cu activitate stiintifica...
  Un om cu vechime la "magazie", un fost magazioner care taia uniforme, lenjerie etc. cum poate ajunge ... ? In Romania se poate orice ?
  Sunt multi inculti si dinainte de '89, si-au dat diferente ... si-au luat doctorate si ... conduc o tara.
  Plagiatul , incultura, tupeul ... si nu numai.
  Pentru ca, sfidarea porneste chiar de la institutele de invatamant ...
  Este Ok ... ??!!
 • +5 (5 voturi)    
  invidia... voastra (Miercuri, 8 iulie 2015, 17:37)

  ciubex [utilizator]

  Sunteti voi invidiosi pe domnul ministru si pe realizarile dumnealui.
  1.
  Nu a plagiat, el doar s-a inspirat din alte teze, copiindu-le, ba chiar a adus si ceva in plus lucrarii sale, fata de cea originala, a schimbat fonturile.
  2.
  Ba eu chiar cred ca cel ce a scris lucrarea asa zis originala, l-a plagiat pe domn ministru.
 • +3 (3 voturi)    
  comisia lu' peste prajit.. (Miercuri, 8 iulie 2015, 18:57)

  lili [anonim]

  Toti numiti in functiile respective pe pile politice.. ce rezultat sa aiba evaluarea acestei comisii fantoma?!
  Acelasi ca in cazul Ponta!
  Rusine, o adunatura de impostori si de penali!
  Sila!
 • +2 (2 voturi)    
  CNE sunt slugile lui Ponta, (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:34)

  emil bobu [utilizator]

  pentru ca daca nu ar fi, nu ar mai exista.

  Amintiti-va ce au facut Ponta si cu Androneasca atunci cand au aparut suspiciunile de plagiat in cazul lui Ponta.
 • +2 (2 voturi)    
  aha (Miercuri, 8 iulie 2015, 23:33)

  gg [anonim]

  prin urmare solicitantul trebuie sa aduca argumente.Si atunci comisia ce rost are?Sa-i albeasca pe plagiatori?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by