Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a gasit "elemente de plagiat" in unul dintre articolele care poarta semnatura fostului ministru Ioan Mang. CNE a decis sa-l sanctioneze pe Mang cu avertisment scris, retragerea articolelor si suspendarea pe 3 ani a dreptului de inscriere la un concurs in invatamantul superior. Aceste decizii au fost luate 2012. HotNews.ro a scris atunci, citand surse apropiate situatiei, despre acest verdict. Insa verdictul a fost publicat oficial pe site-ul CNE abia ieri, la 3 ani de la decizie, iar Ioan Mang a declarat pentru HotNews.ro la inceputul saptamanii ca nu a primit niciun verdict si ca nu i-a fost aplicata nicio sanctiune.

Verdictul CNE in cazul Ioan Mang, publicat la 3 ani dupa luarea decizieiFoto: Agerpres
  • Vezi in articol care au fost demersurile HotNews.ro pentru ca verdictul in cazul Mang sa fie facut public, la 3 ani de la decizie, si cum se incurca in declaratii fosti si actuali ministri si oficiali din Ministerul Educatiei

Decizia integrala publicata acum de Consiliul National de Etica in cazul Ioan Mang - dupa ce HotNews.ro a trimis la inceputul saptamanii solicitari la Ministerul Educatiei, CNE si Universitatea din Oradea:

Hotararea din 5 septembrie 2012 a Consiliului National de Etica: Ioan Mang a plagiat

Care este traseul unei Hotarari a Consiliului National de Etica

Hotararile Consiliului National de Etica (CNE) sunt avizate de Directia juridica a Ministerului Educatiei, secretariatul CNE le trimite apoi - in termen de 2 zile lucratoare de la avizare - la Ministrul educatiei, catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, catre conducatorul unitatii sau institutiei si catre organismele ori persoanele indreptatite legal pentru aplicarea sanctiunilor recomandate si sunt publicate in acelasi termen pe site-ul CNE, potrivit Regulamentului Consiliului National de Etica, aprobat prin Ordinul nr. 4393/2012 al ministrului educatiei.

Dupa ce HotNews.ro a transmis din nou, la inceputul saptamanii, solicitari catre Ministerul Educatiei, Universitatea din Oradea si Consiliul National de Etica pentru a afla de ce verdictul in cazul Ioan Mang nu este facut public, pe site-ul CNE a aparut raportul (Raportul final nr. 938).

Vezi mai jos ce au declarat pentru HotNews.ro, de la inceputul saptamanii, o parte dintre cei implicati in acest caz de plagiat.

6 aprilie 2015 - Ioan Mang: Nu am primit nicio decizie, nicio sanctiune

Ioan Mang

Ioan Mang

Foto: Agerpres

HotNews.ro l-a contactat luni, 6 aprilie 2015, pe Ioan Mang, care a declarat ca nu stie care este verdictul CNE si ca nu a primit nimic.

Rep: Ati primit vreun verdict si sanctiuni de la Consiliul National de Etica in privinta acuzatiilor de plagiat?

Ioan Mang: In mod normal nu era nevoie sa fiu sanctionat, nu vad ce as fi fost sanctionat, atat timp cat nu am plagiat. Dar nu am primit nimic.

Rep: A mintit ministrul Mihnea Costoiu in ultima zi de mandat cand a declarat ca ati primit verdictul de plagiat si ati si fost sanctionat?

Ioan Mang:Probabil ca dansul o fi remis ceva, dar eu nu am primit. Nu vreau sa fac mincinos pe nimeni. Eu personal nu am primit nicio decizie, poate s-a emis. In mod normal nu puteam sa primesc [constatare de plagiat] in urma discutiilor pe care le-am avut cu comisia. Am adus dovezi si comisia a spus ca e o prostie.

Rep: Presa locala a scris ca ati declarat ca daca Mihnea Costoiu nu isi corecteaza informatia ca ati fost sanctionat pentru plagiat, - declaratie pe care ati calificat-o drept prostie - il dati in judecata. L-ati dat in judecata?

Ioan Mang: La presa locala am spus ca daca Mihnea Costoiu nu isi retrage declaratia ca am plagiat in teza de doctorat il dau in judecata. Si asta si-a retras-o, ca nu mi-am plagiat teza de doctorat. In presa locala aparuse ca Mang si-a plagiat teza de doctorat.

Rep: Va spun eu ca Mihnea Costoiu a declarat ca ati "plagiat in cadrul unei lucrari stiintifice". Detalii aici

Ioan Mang: Nici asta nu cred. Nu pot sa cred ca a declarat asa ceva, ca nu stiu daca stie dansul despre ce era vorba acolo.

Rep: Dar dvs. ati intreprins vreun demers pentru a afla care este verdictul Ministerului Educatiei? Sunteti profesor universitar, cum priviti faptul ca Ministerul nu a dat un verdict unor acuzatii de plagiat din 2012 si pana acum?

Ioan Mang: Eu stiu ca cu presa nu e bine sa fiu sincer. Dar cu dumneavoastra o sa fiu sincer. Subiectul a fost o mare prostie. Am adus dovezi ca lucrarile nu mi-au apartinut, mi-a fost trecut numele acolo in speranta unor autori ca vor obtine mai usor ceva. Am cerut sa mi se retraga numele de pe acele lucrari, am adus hartii de la autori ca eu nu am realizat lucrarie, iar Consiliul de Etica era in situatia sa spuna ca am plagiat si atunci pacatuiau sau sa spuna ca am plagiat si sa sariti toata presa in sus. A fost un scandal ca sa nu fiu ministru. Eu aveam o cu totul alta gandire despre scoala profesionala, dar nu am fost lasat. A fost o lupta politica, eu nu am copiat nici la teze. A fost o lupta, pe care au castigat-o.

Rep: Cine nu are curaj sa dea un verdict: Ministerul sau Consiliul de Etica?

Ioan Mang:Nu are nimeni curaj [sa dea un verdict]. Cel mai usor pentru dansii ar fi sa spuna ca am plagiat, si am merge in instanta. Dar nu ar fi drept. Maine, oricine ar putea sa fie atacat ca a plagiat pe doua litere. Nu exista nicio dovada ca eu am scris aceste lucrari. Au aparut pentru ca au profitat de ocazie. Eu ma fac vinovat ca nu am stat toata ziua cu ochii sa vad unde mai apare numele meu.

Rep: De ce spuneti ca "mi-a fost trecut numele acolo in speranta unor autori ca vor obtine mai usor ceva"? Ce voiau sa obtina?

Ioan Mang: Erau niste preparatori si asistenti si miza era sa le creasca cota lucrarii, sa fie publicata.

6 aprilie 2015 - Cristina Icociu, coordonatorul Directiei juridice a Ministerului Educatiei: Noi am Avizat decizia si am transmis-o CNE in 2012

Pentru ca pe site-ul Consiliului National de Etica nu a fost facuta public pana ieri decizia in cazul Mang, desi legea obliga Consiliul sa o publice la doua zile de la avizarea de catre Departamentul Juridic, HotNews.ro a sunat-o luni, 6 aprilie 2015, pe Cristina Icociu, coordonatorul Directiei juridice a Ministerului Educatiei.

Rep: V-a transmis CNE vreo decizie in cazul Mang spre avizare?

Cristina Icociu: A fost avizata propunerea Consiliului de Etica de catre Departamentul juridic.

Rep: Care a fost verdictul avizat?

Cristina Icociu: Ceea ce a propus Consiliul de Etica s-a avizat, pentru ca noi urmarim sa se faca toti pasii procedural. In acest proces consta avizul juridic, nu consta in verificarea pe fondul problemei. Din cate imi amintesc, a fost o decizie pe care a anuntat-o si ministrul Mihnea Costoiu.

Dar una este sa se publice pe site, alta atributie este sa ii comunici decizia persoanei. Noi am transmis avizul Consiliului, pentru ca daca am fi avut vreun element procedural lipsa, se evidentia acest aspect, ce trebuie corectat si se relua procesul daca era cazul. Sanctiunea care s-a dat nu mai stiu care a fost, ca nu m-a interesat personal.

Rep: Cand a dat Departamentul Juridic acest aviz?

Cristina Icociu: Avizul a intrat cand eu nu eram in minister. Au avut un termen, din ce imi amintesc, la nivelul anului 2012.

Rep: Imi puteti trimite o copie a acelui aviz?

Cristina Icociu: Trebuie sa aveti un ragaz, pentru ca la noi s-au facut arhivari si nu mai stiu ce avize sunt la Minister. Pana maine va voi trimite copie a avizului.

Pe 7 aprilie 2015, Cristina Icociu a transmis HotNews.ro copie dupa Avizul dat de Ministerul Educatiei pe Hotararea CNE in cazul Mang. Potrivit documentului publicat mai jos, Consiliul National de Etica a luat decizia ca Ioan Mang a plagiat partial si trebuie sanctionat, pe data de 5 septembrie 2012. Directia juridica a avizat decizia pe 16 octombrie 2012.

Avizul Directiei juridice pe decizia CNE

7 aprilie 2015 - Paul Dobrescu, presedintele CNE: Eu nu mai stiu acuma pe deasupra

Paul Dobrescu

Paul Dobrescu

Foto: Agerpres

Pe 7 aprilie 2015, HotNews.ro l-a intrebat pe Paul Dobrescu, presedintele Consiliului National de Etica, care este verdictul in cazul Mang, de ce hotararea care avizata de acum 3 ani de Ministerul Educatiei nu a fost publicata pe site, asa cum prevede legea, si de ce nu i-a fost adusa la cunostinta lui Ioan Mang.

Rep: Care este hotararea Consiliului National de Etica in speta Ioan Mang: a plagiat, n-a plagiat, exista sanctiuni?

Paul Dobrescu: Eu nu mai stiu acuma pe deasupra, dar stiu ca am pronuntat un lucru care a apasat asupra domniei sale.

Rep: Directia juridica a avizat de acum 3 ani hotararea CNE. De ce nu a fost publicata pana astazi pe site, asa cum prevede legea? L-ati anuntat pe Ioan Mang care este verdictul?

Paul Dobrescu: Regulamentul CNECTSDI spune ca noi in inaintam propunerea la Ministerul Educatiei. Nu mai stiu nici eu chiar tot, trebuie sa verific maine.

8 sau 9 aprilie 2015 Hotararea a fost publicata pesite-ul CNE

9 aprilie 2015 - Paul Dobrescu, presedintele CNE: Eu sunt plecat din tara, nu stiu, nu stiu, nu stiu

Astazi, pe 9 aprilie 2015, HotNews.ro l-a sunat din nou pe Paul Dobrescu si l-a intrebat ce s-a intamplat cu decizia timp de 3 ani, cat nu a fost publicata, si cine a hotarat ca ea sa nu fie publicata: "Nu stiu, ca nu am fost in tara", a raspuns Dobrescu. Intrebat daca verdictul a aparut pentru ca dumnealui a intrebat in institutie de acesta, Paul Dobrescu a spus: "Eu sunt plecat din tara, nu stiu, nu stiu, nu stiu".

In acest moment, HotNews.ro asteapta raspuns de la Ministerul Educatiei si Consiliul National de Etica la urmatoarele intrebari, pe care le-a transmis printr-o solicitare oficiala:

  • Cine este responsabil de incalcarea unui ordin de ministru, prin nepublicarea hotararii in cazul Mang pe site-ul web al CNECSDTI? [timp de aproape 3 ani]
  • Ati luat vreo masura ca urmare a incalcarii acestui ordin? Daca da - cand, care a fost masura si cum a fost aplicata?
  • Daca nu - de ce?
  • Ioan Mang a declarat pentru HotNews.ro pe 6 aprilie 2015 ca nu a primit nicio decizie de la Consiliul National de Etica si ca nu a fost sanctionat. De ce CNECSDTI nu l-a anuntat pana acum care este Hotararea pe care a luat-o in speta sa?
  • Care sunt pasii facuti, dupa ce Hotararea a fost avizata de Directia Generala Juridica din Ministerul Educatiei?

- secretariatul CNECSDTI a transmis-o, in termen de 2 zile lucratoare de la data la care a fost avizata de Directia generala juridica din Minister, catre ministrul educatiei, catre ANCS, catre conducatorul unitatii sau institutiei si catre organismele ori persoanele indreptatite legal pentru aplicarea sanctiunilor recomandate?

- daca da - va solicit dovada ca Hotararea a fost transmisa, conform actelor normative

- daca nu - de ce? a cui este responsabilitatea? care sunt masurile pe care le-ati luat?

  • Au fost puse in aplicare sanctiunile prevazute de Hotararea CNE?

- daca nu - de ce si cine se face responsabil?

- daca da - cine le-a pus in aplicare, cand si cum, avand in vedere ca Ioan Mang a declarat pentru HotNews.ro pe 6 aprilie 2015, dar si pe 20 decembrie 2014 pentru eBihoreanul: "Pe site-ul Ministerului nu exista niciun raspuns si nici eu nu am primit niciun raspuns, niciun verdict, nicio decizie in acesti doi ani".

Vom publica raspunsul institutiilor, in momentul in care il vom primi.

UPDATE 22 aprilie 2015 - Universitatea din Oradea raspunde la intrebarile HotNews.ro: Nu am pus in aplicare decizia pentru ca nu a fost comunicata oficial

Universitatea din Oradea a raspuns pe 22 aprilie 2015 la solicitarea formulata de HotNews.ro pe 7 aprilie 2015, via e-mail; institutia de invatamant superior a anuntat: "Comisia de Etica a Universitatii din Oradea nu a primit pana azi, 20 aprilie 2015 nici un fel de instiintare sau Hotarare a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, legate de acuzatiile de plagiat aduse d-lui Ioan Mang". Vezi mai jos intrebarile HotNews.ro si raspunsul Universitatii din Oradea:

1. V-a transmis secretariatul CNECSDTI Hotararea Consiliului National de Etica in privinta acuzatiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang?

Universitatea din Oradea:Comisia de Etica a Universitatii din Oradea nu a primit pana azi, 20 aprilie 2015 nici un fel de instiintare sau Hotarare a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, legate de acuzatiile de plagiat aduse d-lui Ioan Mang.

2. Daca da - cand v-a transmis aceasta hotarare si ce spune hotararea (care este verdictul)?

Universitatea din Oradea: Nu va putem transmite verdictul pentru ca nu am primit nici un fel de Hotarare.

3. Daca da - va solicit o copie a hotararii CNECSDTI in speta Ioan Mang.

Universitatea din Oradea: Nu putem sa va punem la dispozitie aceasta Hotarare, pentru ca nu o avem.

4. Daca da - cand si cum ati pus in indeplinire decizia CNECSDTI in speta Ioan Mang?

Universitatea din Oradea: Nu am pus in aplicare decizia pentru ca nu a fost comunicata oficial.

Descarca de aici Raspunsul trimis pe data de 22 aprilie 2015 de catre Universitatea din Oradea la intrebarile HotNews.ro

Scurt istoric al acuzatiilor de plagiat si al verdictului pierdut in cazul Mang (Sursa)

  • Stirea ca Mang a plagiat, pe surse, este data de aproape toata presa, dupa care cazul intra in uitare
  • Iordan Petrescu, presedintele consiliului ARACIS, confirma ca Mang este evaluator al calitatii programelor universitare si declara ca pozitia aceasta si cea de acuzat de plagiat "nu sunt compatibile, dar eu nu am fost anuntat de niciun for printr-o hartie: vezi ca e acuzat de plagiat si ca atare vezi ce masuri luati, ca atunci imediat il scoteam in registrul de evaluatori".
  • Tudor Prisecaru, secretar de stat si presedintele autoritatii care asigura secretariatul Consiliului National de Etica, a declarat tot in iulie 2014 pentru HotNews.ro ca "de la CNE a plecat decizia catre comisia juridica a Ministerului Educatiei si abia dupa ce Comisia juridica a Ministerului da verdictul, atunci decizia poate fi publicata".
  • "Eu nu stiu mai multe. Eu nu fac parte din CNE si pana nu vine viza oficiului, decizia nu este publica" - a spus Prisecaru, responsabil conform legii sa transmita Hotararea CNE la 2 zile lucratoare dupa ce a fost avizata care Ministrul educatiei, catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, catre persoanele indreptatite legal pentru aplicarea sanctiunilor recomandate.
  • 19 decembrie 2014: Mihnea Costoiu, la predarea mandatului de ministru delegat pentru Cercetare: Ioan Mang a plagiat
  • 20 decembrie 2014: Ioan Mang, pentru eBihoreanul: "Pe site-ul Ministerului nu exista niciun raspuns si nici eu nu am primit niciun raspuns, niciun verdict, nicio decizie in acesti doi ani. Am incercat sa-l sun pe domnul Costoiu, o sa mai incerc sa-l contactez, sa corecteze informatia pe care a dat-o sau sa-mi dea decizia despre care a vorbit, sau in caz contrar o sa-l dau in judecata".

Ce spune legea

Legea Educatiei prevede la articolul 323, alineatul 3, ca "Hotararile Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) sunt avizate de directia juridica din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Raspunderea juridica pentru hotararile Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii revine Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului".

Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, aprobat prin Ordinul nr. 4393/2012 al MECTS, prevede la articolul 31 alineatul 2 ca "Hotararea CNECSDTI pentru aprobarea raportului prevazut la alin. (1) este avizata de Directia generala juridica din cadrul MECTS, conform art. 323 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si transmisa de catre secretariatul CNECSDTI, in termen de doua zile lucratoare de la avizarea acestuia, catre ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, catre ANCS, catre conducatorul unitatii sau institutiei si catre organismele ori persoanele indreptatite legal pentru aplicarea sanctiunilor recomandate, conform prevederilor art. 326 din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si este publicata in acelasi termen pe site-ul web al CNECSDTI".