Primul-ministru Victor Ponta a anuntat, marti, ca Ioan Mang a solicitat incetarea activitatii ca ministru al Educatiei "avand in vedere situatia in care a fost pus". Un nou ministru va fi nominalizat in 45 de zile. In perioada urmatoare Liviu Pop va asigura interimatul la conducerea Ministerului Educatiei, a informat premierul.

Ioan Mang (foto arhiva)Foto: Agerpres

Principalele declaratii facute de Victor Ponta cu privire la situatia de la Ministerul Educatiei:

  • Domnul ministru Ioan Mang mi-a solicitat astazi sa isi inceteze activitatea ca ministru avand in vedere situatia in care a fost pus, acuzatiile venite intr-o sarabanda pe care o cunoastem si acuzatii pornite si sustinute de cei din PDL si UDMR.
  • Din punctul meu de vedere, domnul Mang are in acest moment mainile dezlegate sa isi apere prestigiul si munca de atatia ani, fara presiunea acestei functii.
  • Sunt absolut convins ca in zilele urmatoare, fara presiunea acestei functii care se dovedeste dificila, va restabili adevarul si ma va ajuta si pe mine sa inteleg ce s-a aflat in spatele acestor atacuri repetate.
  • Pot sa fac o singura precizare care m-a convins sa accept demisia: acea comisie de etica formata de fostul ministru, domnul Funeriu, a luat act de acuzatiile care i se aduc domnului Mang tot de la un apropiat al fostului ministru Funeriu si, in loc sa stabileasca un termen de 2, 3, 4 zile in care sa discute acuzatiile, a programat o prima sedinta in care sa se ia in discutie situatia domnului Mang pe data de 15 iunie, ziua in care incepe Bacalaureatul.
  • Deci Guvernul si Ministerul Educatiei trebuie sa astepte sa tina scandalul o luna si probabil tinta adevarata este modul in care vom organiza Bacalaureatul si modul in care Guvernul actual gestioneaza problemele aflate intr-un sector fundamental pentru orice tara, cum este educatia. 

  • Educatia si sanatatea sunt cele doua domenii prioritare pentru o guvernare USL.
  • Am discutat si cu domnul presedinte Basescu si i-am facut propunerea pe care a acceptat-o ca in perioada urmatoare, in termen de 45 de zile prevazut de Constitutie, un alt membru al Guvernului, ministrul delegat pentru dialog social, domnul Liviu Pop, sa asigure conducerea interimara a Ministerului Educatiei şi, cel mai important lucru, organizarea examenului de bacalaureat.
  • In acest termen voi face nominalizarea unui nou ministru.
  • Probabil in perioada urmatoare vom afla ca acuzatiile care i se aduc domnului Mang nu se sustin, probabil obiectivul era sa plece domnul Mang.
  • Atunci cand mi-am asumat responsabilitatea de a forma guvernul, am inteles sa-mi asum responsabilitate de a fi sfatuit, dar e foarte important cine iti da lectii.
  • Nu am sa accept niciodata lectii de moralitate sau de buna guvernare de la domnul Boc, care dupa un an si jumatate de la frauda din Parlament o are mereu alaturi pe doamna Anastase.

Ioan Mang a declarat marti, dupa ce si-a inaintat demisia premierului Victor Ponta, ca a facut acest pas pentru a nu afecta imaginea Ministerului Educatiei. Ministrul demisonar a precizat, raspunzand unei intrebari, ca nu si-a anuntat mai devreme intentia de a parasi postul pentru ca a interpretat acuzatiile drept "un atac politic" ce urma sa inceteze "dupa ce sunt sesizate Comisiile care se ocupa de acest lucru".

Citeste si: