Sanctionarea parintilor care nu-si vaccineaza copiii este deocamdata doar o discutie. Amalia Serban, Ministerul Sanatatii: Nu am ajuns la un consens 

de MVA     HotNews.ro
Marţi, 23 iunie 2015, 15:45 Actualitate | Esenţial


In Romania s-au inregistrat peste 4.000 de cazuri de rujeola
Foto: Lightspring
Principalele cauze ale scaderii considerabile a vaccinarii in anumite zone din Romania sunt informarea gresita a populatiei, refuzul parintilor de a-si vaccina copiii si discontinuitatile in aprovizionarea medicilor cu vaccinuri. Scaderea brusca a vaccinarii copiilor in Bucuresti (cu 19% intr-un singur an) a determinat Ministerul Sanatatii sa alcatuiasca un grup de lucru pentru scrierea unei legi a vaccinarii. O prima dezbatere pe acest subiect, la care au participat si membri ai acestui grup de lucru, s-a derulat luni in Parlamentul Romaniei.

A fost discutata posibilitatea sanctionarii parintilor care refuza sa-si vaccineze copiii fie prin interzicerea inscrierii la gradinita, fie prin amenzi. Dar reactiile membrilor grupului de lucru sunt rezervate. ”Obligativitatea este inca discutata si nu am ajuns la un consens”, a subliniat dr. Amalia Serban, reprezentantul Ministerului Sanatatii, vorbind despre posibilitatea interzicerii inscrierii la gradinita a copiilor nevaccinati. “Sanatatea tuturor copiilor din colectiv este mai presus de orice. Dar ca sa introducem in legea vaccinarii ca dreptul la sanatate primeaza in fata dreptului la educatie, ar trebui sa schimbam legea educatiei”.

Ion Luchian, presedintele Comisiei de Sanatate din Senat, a subliniat ca “ar trebui sa vedem pana unde putem merge cu masuri coercitive in acest proiect de lege fara sa incalcam drepturile omului”.

“Avem tot mai multe cazuri de boli infectioase prevenibile prin vaccinare”, a declarat conf. dr. Monica Luminos de la Institutul Matei Bals. Procentul parintilor care refuza vaccinarea este tot mai mare, a subliniat Monica Luminos si medicii de familie prezenti la dezbatere. “Nu putem face o lege coercitiva, dar am putea sugera ca, in cazul aparitiei acestor boli infectioase prevenibile, sa plateasca parintii. Unul dintre cazurile de acest fel internate in prezent la noi a generat deja costuri de 10.000 de euro, boala fiind prevenibila printr-o simpla vaccinare”.

Anci Ionescu, medic sef in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a admis ca este necesar un cadru legislativ care sa stipuleze clar “obligatiile statului si ale apartinatorului. Am putea veni cu sanctiuni ale parintelui, dar cum vom convinge copilul sa vina la vaccinare? Asta e cel mai important”. Anci Ionescu propune si introducerea in cursurile din facultatile de medicina a unor ore de informare in privinta vaccinarii. In cadrul grupului de lucru pentru legea vaccinarii se ia in calcul efectuarea unor module de pregatire a medicilor de familie pe aceasta tema, medicii de familie fiind principalii vaccinatori din Romania.

O problema frecvent ridicata a fost discontinuitatea aprovizionarii cu vaccinuri, mult parinti semnaland HotNews dificultatea cu care fac rost de vaccinurile necesare copiilor.

“Este o problema reala si este una dintre cauzele pentru care a scazut acoperirea vaccinala, dar asta nu este imputabil Ministerului Sanatatii” , a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sanatatii. “Ciclul de productie al unui astfel de vaccin este de 2-3 ani. Pentru vaccinurile multivalente, care se administreaza si in Romania, exista doar doi producatori. Vaccinul se obtine greu si este o foarte mare presiune pentru ca producatorii sa se prezinte cu vaccinul la timp si in cantitati suficiente.  Procedurile noastre de achizitie publica duc la preturi mici spre deosebire de alte state UE, unde se deconteaza integral pretul vaccinului dupa ce initial parintele este cel care il achizitioneaza. Astfel ca producatorii prefera sa aprovizioneze mai intai sistemele de sanatate care platesc mai mult”.

Florian Bodog, secretarul Comisiei de Sanatate din Senat, a spus ca “Ministerul Sanatatii nu este cu adevarat o institutie care sa faca preventie desi acesta este rolul Ministerului Sanatatii, nu sa faca achizitii publice”. Alexandru Rafila sustine insa ca sistemul actual, in care statul plateste primul pentru vaccin, trebuie mentinut dar trebuie asigurate stocuri de vaccin. “Schema de vaccinare in Romania s-a schimbat pentru ca Ministerul Sanatatii a organizat doua achizitii pentru vaccinul pentavalent si nimeni nu s-a prezentat sau cantitatile oferite au fost prea mici. Procedura de achizitie publica duce la preturi mici spre deosebire de alte state UE, unde se deconteaza integral pretul vaccinului dupa ce parintele il achizitioneaza .Trebuie asadar sa stabilim prin lege ca, in Romania, sa avem intotdeauna o cantitate de vaccin care sa asigure necesarul pentru cel putin un an”.

Normele actuale de siguranta a vaccinurilor sunt foarte dure la nivel european si producatorii care reusesc sa le indeplineasca nu sunt numerosi. Institutul Cantacuzino are know-how de productie doar pentru vaccinul care previne complicatiile tuberculozei, BCG, si cel gripal care nu face parte din recomandarile imperioase pentru copii. Cu acest argument s-a incheiat discutia referitoare la posibilitatea producerii nationale a acestor vaccinuri.

Alexandra Cucu, directorul Institutului National de Sanatate Publica, a subliniat ca farmaciile, scoala si media ar trebui sa sprijine mai mult actiunile de informare in privinta vaccinurilor si ca “oamenii din teritoriu ne spun ca Biserica este un factor impotriva vaccinarii si ca reprezentantii ei ii sfatuiesc pe oameni sa ramana asa cum i-a facut Dumnezeu”. La dezbatere nu a participat niciun reprezentant al Bisericii, desi acestia au fost invitati.

In tari precum Slovacia, Slovenia, Polonia, Croatia, Cehia, Bulgaria sau Ungaria vaccinarea copiilor este obligatorie. Cu exceptia Bulgariei, in aceste tari parintii primesc amenzi de la 200 de Euro la 10.000 de Euro daca refuza sa-si vaccineze copiii. In tarile baltice vaccinarea copiilor nu este obligatorie.

“Profilul parintelui care refuza vaccinarea este parintele intelectual, cel care are toate conditiile socioeconomice la dispozitie si cei mai multi dintre acestia se gasesc in Bucuresti”, explica dr. Adriana Pistol, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie. “In zona de vest a tarii acoperirea vaccinala a fost cea mai scazuta din tara”.

Proiectul de lege a vaccinarii nu va fi aprobat fara o dezbatere publica largita efectuata in prealabil. Discutiile de luni de la Parlament au fost doar o prima etapa a acestui proces important pentru sanatatea publica din Romania.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2169 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  pai daca e obligatoriu (Marţi, 23 iunie 2015, 16:10)

  relu [anonim]

  sa se faca la scoala, automat, gratuit, la cei care nu au facut. Sau statul vrea doar sa fie gestionarul banilor parintilor?
  • 0 (0 voturi)    
   comentariu (Miercuri, 24 iunie 2015, 9:19)

   nae [anonim] i-a raspuns lui relu

   Cum adică?Să se facă vaccinare forţată,fără acordul părinţilor?
 • +3 (11 voturi)    
  dezinformarea deliberata a parintilor (Marţi, 23 iunie 2015, 16:25)

  jackalphonse [utilizator]

  asta este problema. cine dezinformeaza? chiar cei care cer vaccinarea. ei cred ca parintii sunt niste oi care inghit propaganda celor interesati.
  cat este valabil un vaccin? ce risc este sa nu l faci? informatii reale, documentate. s-a oferit asa ceva? nu.
  sau scris numai articole prin care parintii erau literalmente jigniti. asta s-a intamplat si in vest.
 • +5 (7 voturi)    
  Corect, dar hai sa fie complet (Marţi, 23 iunie 2015, 16:40)

  Ted [anonim]

  Desi sunt impotriva vaccinarii, consider ca e corect: daca copilul putea fi prevenit prin vaccinare de o boala, parintii sa plateasca cheltuielile de spitalizare.

  Hai insa sa fim corecti si sa extindem conceptul: daca un parinte isi vaccineaza copilul si acesta sufera, statul sa plateasca parintelui toate cheltuielile ocazionate de suferinta pricinuita si de timpul pierdut si veniturile nerealizate de parinti.

  De ce sa ne oprim aici? hai sa fim corecti si sa stabilim si ca daca un copil este vaccinat si face boala, atunci producatorul vaccinului sa plateasca toate cheltuielile de spitalizare.

  Si mai departe? Da. Fumatorii sa-si plateasca cheltuielile de spitalizare pentru afectiunile produse de consumul de tutun, pentru ca scrie clar pe toate produsele ca dauneaza grav sanatatii.

  De acord sa imi asum riscurile financiare ale unei decizii poate eronate, dar hai sa fim corecti cu toata lumea, nu numai cu o anumita categorie.
  • 0 (8 voturi)    
   Sa fim si mai corecti (Marţi, 23 iunie 2015, 17:04)

   gigelache [utilizator] i-a raspuns lui Ted

   Daca un parinte isi vaccineaza copilul si acesta sufera, medicul care a efectuat vaccinul sa fie judecat pentru vatamare.

   As fi curios citi or sa-l mai recomande.
  • +1 (3 voturi)    
   Încă și mai corect (Marţi, 23 iunie 2015, 22:31)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Ted

   Dacă un părinte nu-și vaccinează copilul și copilul meu ia o boală de la el, părintele să-i plăească cheltuielile medicale. Dacă copilul meu rămîne cu sechele grave sau moare în urma bolii, părintele nevaccinatului să facă pușcărie. Corect, da?
   • 0 (2 voturi)    
    comentariu (Miercuri, 24 iunie 2015, 9:00)

    nae [anonim] i-a raspuns lui jcjc

    Dacă un copil vaccinat se îmbolnăveste din cauza celui nevaccinat.înseamnă că l-ai vaccinat degeaba.
    Imunitatea celui vaccinat se instalează-însă nu întotdeauna după mai multe zile timp în care poate îmbolnăvi pe alţi copii-vaccinaţi şi nevaccinaţi .În cazul ăsta cine va fi vinovat.
   • -1 (1 vot)    
    Nu. (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:18)

    MBA [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    Nu e corect. Daca ti-ai vaccinat copilul, nu se mai imbolnaveste. Altfel il vaccinezi degeaba. Iar pe cealalta a idee a dvs, nici o instanta nu poate atesta 100% sursa de imbolnavire a cuiva. Virusii pot fi in aer si ataca doar sistemul imunitar slab.
 • -1 (9 voturi)    
  O idee utila. (Marţi, 23 iunie 2015, 16:41)

  Marionette [utilizator]

  Vaccinarea se pune optionala dar pe riscul celui care ia decizia asta
  Se trece nevaccinarea ca forma de neglijare a copilului daca ii pune viata in pericol.
  Daca se imbolnaveste copilul este tratat, copilul insanatosit este dat spre adoptie parintilor sanatosi mintal iar parintii inconstienti sunt dati in judecata pentru tentativa de omor si aruncati la inchisoare.
  Daca moare copilul nevaccinat parintii sunt acuzati de omor si aruncati la inchisoare.
  Responsabilitatea statului: daca viata copilului este pusa in pericol de vaccin statul va plati despagubiri. (sau societatea de asigurari).
  Despagubirile se vor plati pentru reactiile de 1:1miliard descrise in prospect in care se moare, se extirpa intestine, nu pentru febre si raceli.
  • +1 (1 vot)    
   comentariu (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:38)

   nae [anonim] i-a raspuns lui Marionette

   Dacă dumneata vrei să risti de dragul unor despăgubiri e treaba dumitale.Riscul de a face boala este cu mult mai mic decât riscul efectelor secundare grave,în caz de vaccinare,cât despre despăgubiri-acestea nu compensează astfel de efecte,indiferent de sumă.
 • -2 (6 voturi)    
  Drepturile Omului (Marţi, 23 iunie 2015, 17:44)

  MBA [utilizator]

  trebuie respectate. Cei care nu-si vaccineaza copilul isi asuma responsabilitatea sanatatii acestuia si e dreptul lor natural. Nu se poate impune vaccinarea de catre "societate". De ce sa fie impus? Ne-vaccinarea nu dauneaza societatii: cei vaccinati sunt in siguranta, nu? Altfel de ce se mai vaccineaza? Deci nu se pot teme ca se vor imbolnavi copii lor vaccinati. Daca se tem, ar trebui sa nu si-i mai vaccineze, ca n-are rost si isi chinuie degeaba copiii. Iar in privinta costurilor medicale suportate de parinti in caz de imbolnavire a copilului ne-vaccinat - societatea trebuie sa si le asume daca parintii isi platesc la zi contributia de asigurari de sanatate. Cel mult ar putea fi o optiune de crestere a acestei contributii in cazul parintilor care aleg sa nu-si vaccineze copiii.
  • +4 (6 voturi)    
   ??? (Marţi, 23 iunie 2015, 20:27)

   Natasa [utilizator] i-a raspuns lui MBA

   Oare ce o fi asa de greu de inteles ca un copil nevaccinat nu e un pericol doar pentru el insusi ci si pentru alte categorii: copiii bolnavi si nevaccinabili, femei gravide- si ele nevaccinate dar care pot naste copiii cu grave probleme din cauza unei banale boli a copilariei, persoane in varsta etc. Si nu e vorba doar despre bolile copilariei- care sunt mai rar mortale, dar sunt ci de boli care in trecut au omorat sute de mii de oameni si cu care, cu ajutorul noilor teorii ale conspiratiei ne pot ajuta sa nu ne mai plictisim in viitorul apropiat!
   • 0 (2 voturi)    
    ??? (Miercuri, 24 iunie 2015, 12:57)

    MBA [utilizator] i-a raspuns lui Natasa

    Femeile gravide si batranii se presupune ca erau vaccinati daca sunt in favoarea vaccinarii, deci n-au de ce sa se teama...In ce priveste copiii ne-vaccinabili, nu cred ca e natural ca sa fie vaccinata 99% din populatie pentru ca cei 1% cu potentiale probleme sa fie "in siguranta". Nu doar cei 1% ci si noi restul am fi mult mai "in siguranta" daca am avea grija sistematic de sistemul nostru imunitar prin mijloace naturale si nu medicamentoase.
 • +3 (5 voturi)    
  Ucidere din culpa (Marţi, 23 iunie 2015, 20:21)

  BEDE [anonim]

  Ar trebui ca, daca un copil decedeaza din cauza unei boli pt care exista vaccin recomandat, atunci parintii sa fie condamnati ca pentru ucidere din culpa.
  Cred ca asta ar fi cea mai buna treaba.
  Iar daca in urma unei asemenea boli copilul ajunge sa aiba un handicap pe viata, atunci sa fie condamnati ca pentru vatamare corporala grava din culpa.
  • +2 (2 voturi)    
   micul kim jong (Marţi, 23 iunie 2015, 23:15)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Dar cu doctorul si firma producatoare in caz ca pateste ceva de la vaccin de ce sa nu se aplice masuri similare?
  • +1 (1 vot)    
   ?? (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:13)

   MBA [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Si cam cat credeti ca va conta pentru parintele care si-ar pierde astfel copilul, o condamnare? Cam cat o piscatura de tantar? O astfel de reglementare este o fortzare a parintilor sa accepte vaccinarile. E impotriva liberului arbitru al parintilor daca nu pot sa decida ce cred ca e mai bine pentru copilul lor, liber arbitru pe care Dumnezeu l-a acordat parintilor cand i-a desemnat ca parinti pentru noul nascut. Cine e societatea sa se erijeze in protectorul copilului? Sunt de acord cu o astfel de protectie in cazul parintilor cu probleme psihice, dar nu in cazul parintilor informati. Copilul e venit pe lume in grija parintilor si nu a "societatii". Cine e "societatea"? E de fapt o adunare de alti oameni cu putere de decizie! Politicieni!!! Copilul nu e a lor, nu e in sarcina lor, e a parintilor sai si ei au dreptul de decizie si dreptul sa fie informati corect.
   • +1 (1 vot)    
    Despre tetanos (Miercuri, 24 iunie 2015, 17:57)

    Emi C [anonim] i-a raspuns lui MBA

    Oare stie toata lumea cat de grav e tetanosul? Si ca in cazul unei rani, nu are nici un rost sa-ti faca de urgenta vaccinul antitetanic DACA nu ai fost vaccinat pana atunci?
    Parintii informati care nu si-au vaccinat copilul trebuie sa stie lucrul asta si in cazul unei rani cu risc tetanigen sa se adreseze direct medicului infectionist pt inceperea tratamentului specific de urgenta! Cei 2 copii de la Instit Matei Bals au mare noroc ca mai sunt in viata...si ei nu au nicio vina! Asta ma revolta!
    • 0 (0 voturi)    
     o mare abureala (Miercuri, 8 iulie 2015, 23:13)

     MBA [utilizator] i-a raspuns lui Emi C

     si cu vaccinul anti-tetanos. Eu nu mi-am vaccinat copilul si cand s-a taiat nu am fost de acord cu vaccinarea la urgente. Si n-a avut nimic. Nici eu nu am acceptat vaccinul cand m-am taiat adanc la deget intr-o sticla din gunoi, si uite ca va scriu azi...
   • +1 (1 vot)    
    comentariu (Joi, 25 iunie 2015, 14:46)

    nae [anonim] i-a raspuns lui MBA

    Nu voi accepta vaccinarea copilului meu chiar sidaca ar fi sa fac inchisoare.
 • 0 (0 voturi)    
  exista lege care sanctioneaza unitatile de invatam (Vineri, 9 septembrie 2016, 0:02)

  Prediger [utilizator]

  Exista un text de lege care sanctioneaza unitatile de invatamant care inscriu copii nevaccinati cu amenda intre 5.000 si 10.000 lei.

  HOTĂRÂRE nr. 857 din 24 august 2011(*actualizată*)
  privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice

  CAP. XIII
  Contravenţii la normele privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor pentru protecţia, educarea, instruirea, recreerea şi odihna copiilor şi tinerilor

  ART. 55
  Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

  b) primirea în unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor fără dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii şi fără documentele medicale eliberate de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copiilor şi tinerilor;

  Acest text de lege este in vigoare dar nici cei de la Ministerul invatamantului nu stiu de el si nici cei din Ministerul sanatatii :)

  Prediger Dan


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by