Lectori din mai multe state printre care si Rusia si Ucraina participa la un program de formare in securitatea regiunii Marii Negre, deschis, luni, de Serviciul Roman de Informatii, in colaborare cu Universitatea Harvard din SUA, sub patronajul presedintelui roman, Klaus Iohannis.

"Sala Unirii a Palatului Cotroceni a gazduit deschiderea oficiala a programului de formare -Securitate in Regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil (SBSR). Programul este organizat sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, dl. Klaus Iohannis, de catre Serviciul Roman de Informatii /Academia Nationala de Informatii <>, in parteneriat cu Universitatea Harvard si cu participarea Universitatii Nationale de Informatii din SUA. (...) La program iau parte peste 80 de personalitati, lectori si participanti din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Germania, Georgia, Grecia, Olanda, Moldova, Romania, Statele Unite, Turcia, Rusia si Ucraina, acestora adaugandu-li-se oficiali de rang inalt ai Uniunii Europene si NATO", a precizat SRI, intr-un comunicat de presa.

La deschiderea programului, presedintele Iohannis a declarat ca Romania si-a pus la dispozitie, "resursele de cunoastere, precum si pe cele umane si materiale, pentru a contribui la consolidarea securitatii regionale bazate pe dreptul international si la asigurarea sustenabilitatii statelor din regiunea Marii Negre", se mai arata in comunicatul SRI.

Programul actual este continuatorul platformei Harvard Black Sea Security Program lansate in anul 1997, formula in marja careia Romania a fost extrem de activa.

Pana acum, proiectul a condus la formarea a peste 400 de experti regionali, "capabili sa contribuie cu cunoastere la identificarea de solutii pentru problemele din regiune", sustine SRI.

Co-director al programului din partea Universitatii Harvard este profesorul ucrainean Sergey Konoplyov, fost ofiter din armata sovietica. In perioada 1994-1996, el a fost director interimar al Fundatiei Eurasia in Ucraina, Belarus si Republica Moldova, iar apoi a lucrat ca asistent al presedintelui Comisiei de securitate nationala a Radei ucrainene.