Institutul Cantacuzino nu va face vaccin antigripal nici in sezonul 2015 - 2016, chiar daca, din 2013, are autorizatii de fabricatie si de punere pe piata pentru acest produs, intrucat are conturile blocate, a declarat, pentru Mediafax, liderul sindical Monica Balteanu.

"As vrea sa fac mai multe precizari cu privire la situatia Institutului Cantacuzino, pentru toti cei care nu inteleg cum functioneaza aceasta unitate. Agentia Nationala a Medicamentului are lista unitatilor autorizate de fabricatie / certificate de buna practica de fabricatie (GMP). Pe aceasta lista este si Institutul de Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino". (...) Asadar Institutul Cantacuzino are GMP in baza caruia a obtinut autorizatia de punere pe piata din 2013. Cu toate acestea, adica desi avem aceste doua autorizatii inca din 2013 si, mai mult, in vigoare si in 2015, ANM a gasit un lot de vaccin neconform cerintelor europene in domeniu si a oprit de la vaccinare cele 400.000 de doze produse la noi", a declarat, miercuri, agentiei Mediafax, liderul sindical Monica Balteanu.

Ea a mai precizat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat inca din martie formula pentru vaccinul antigripal sezonier, asa ca deja s-a inceput preparea acestor produse.

Ministerul Sanatatii va face licitatia pentru vaccin in octombrie.

"Noi, in iune maine, poimaine, nu avem nimic pregatit. Asa ca nici in acest sezon nu vom face vaccin, dar, daca expira una dintre autorizatii depunem documentatia necesara pentru reinnoirea actului", a mai spus doctorul Monica Balteanu.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

În 2013 producţia a fost reluată, dar, la sfârşitul anului, ANM a anunţat Institutul Cantacuzino că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform.

În acest context, producţia de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populaţiei se face numai cu vaccin din import.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei, din cea a Ministerului Sănătăţii.

În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

La începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorităţi ca să "pună institutul pe linia de plutire".