Presedintele Klaus Iohannis a semnat marti decretul pentru numirea lui Daniel-Constantin Horodniceanu in functia de procuror sef al DIICOT pe o perioada de trei ani, informeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Daniel Constantin HorodniceanuFoto: 7est.ro

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat marti, 19 mai a.c., Decretul pentru numirea domnului Daniel-Constantin Horodniceanu in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pe o perioada de 3 ani", se arata in comunicatul difuzat de Presedintie.

Daniel-Constantin Horodniceanu a fost propus pentru aceasta functie, pe 9 aprilie, de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, aminteste Agerpres.

Pe 4 mai, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz pozitiv numirii procurorului Daniel Constantin Horodniceanu in functia de procuror-sef al DIICOT.

Ulterior, seful statului a solicitat CSM, spre consultare, stenograma sedintei in care Daniel-Constantin Horodniceanu a fost intervievat si documentele avute in vedere la adoptarea hotararii prin care a fost avizata aceasta propunere.

Pe 13 mai, seful statului a anuntat ca a primit documentele cerute CSM si ca este multumit de acestea, aratand ca va lua o decizie cu privire la Horodniceanu saptamana aceasta.

Conform reglementarilor legale in vigoare, procurorul-sef al DIICOT este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror. Numirea se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Horodniceanu are o vechime in functia de procuror de 16 ani, din care 6 ani in functii de conducere. Pana in prezent a fost procuror-sef al Serviciului Teritorial Iasi al DIICOT. A fost procuror-sef al Biroului Teritorial Iasi - DIICOT, in perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv procuror-sef al Serviciului Teritorial Iasi - DIICOT in perioada iunie 2012 - 2015. De asemenea, a fost formator in cadrul Institutului National al Magistraturii in probleme de etica si deontologie profesionala a magistratului; formator in domeniul ascultarii copilului in cadrul procedurilor judiciare, precum si in domeniul protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane.

A absolvit cursuri postuniversitare in domeniul dreptului penal, al eticii si deontologiei profesionale a magistratilor, protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane, infractionalitatii informatice, consolidarii capacitatii sistemului judiciar din Romania de a face fata noilor provocari legislative si institutionale. A semnat mai multe articole de specialitate juridica.