Peste 25.000 de persoane, potrivit organizatorilor, si 5.000, potrivit politiei, au participat sambata la marsul pentru unirea R. Moldova cu Romania, la 203 ani de la anexarea Basarabiei de catre Rusia, relateaza presa de la Chisinau, citata de Mediafax.

Mars unionist la ChisinauFoto: Captura Privesc.eu

Potrivit PRO TV Chisinau, organizatorii au anuntat ca peste 25.000 de persoane s-au reunit sambata in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, cu steaguri si pancarte, in timp ce pe o scena improvizata se intoneaza cantece patriotice. In Piata Marii Adunari Nationale a fost adus si un tricolor imens.

In timp ce in fata Guvernului mii de persoane au strigat "Unire", in spatele cladirii Executivului, zeci de politisti sunt pregatiti sa faca fata unor eventuale violente. Deocamdata manifestatiile au loc fara incidente semnificative, anunta organizatorii.

La scurt timp dupa ora 15.00, manifestantii au inceput un mars al carui traseu va trece prin fata ambasadelor Rusiei, Germaniei, Statelor Unite si Romaniei si care se va incheia in Piata Marii Adunari Nationale.

Ajunsi in fata ambasadei Rusiei, manifestantii au scandat "Armata rusa afara!", "Rusine!", "Hotii!", "Good Bye, Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!". Ulterior, ei s-au indreptat spre ambasadele Statelor Unite si Romaniei. Politia din Chisinau estimeaza numarul participantilor la 5.000 de persoane, potrivit postul de televiziune Publika.

Evenimentul, organizat de Tinerii Moldovei si Actiunea 2012, se va incheia in jurul orei 19.00. Acesta are loc pe fondul expulzarii liderului Miscarii Actiunea 2012, George Simion.

Simion, a fost expulzat miercuri din Republica Moldova, cu interdictie de intrare in tara pentru cinci ani. Acesta urma sa participe la marsul de sambata.

Platforma Unionista Actiunea 2012 este o coalitie de asociatii nonguvernamentale si grupuri civice care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania.

Ministerul de Interne de la Chisinau a explicat ca cetateanul roman George Simion a fost expulzat miercuri de pe teritoriul Republicii Moldova in baza unei legi care permite o astfel de decizie "ca masura asiguratorie" impotriva unui strain care ar putea pune in pericol securitatea nationala.