In urma producerii cutremurului cu magnitudinea de de 7,9 pe scara Richter din apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, in dimineata zilei de 25 aprilie 2015, Ambasada Romaniei la New Delhi continua demersurile legale pe langa autoritatile competente nepaleze, in vederea obtinerii unor informatii suplimentare privind posibila existenta printre victime, a unor persoane de cetatenie romana, respectiv pentru a acorda asistenta consulara cetatenilor romani potential afectati, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Cutremur puternic in NepalFoto: Captura Youtube.com

Ambasada Romaniei la New Delhi a contactat telefonic doi cetateni romani care se afla in Nepal pentru un circuit turistic si care isi anuntasera prezenta in regiune, situatia acestora nefiind afectata de cutremur.

Sursa citata precizeaza ca, in cursul dupa-amiezii, in continuarea demersurilor initiate de MAE, au mai fost identificati in Nepal alti doi cetateni romani care sunt de asemenea in afara oricarui pericol.

Totodata, MAE a reusit sa stabileasca, prin intermediul familiilor din Romania, legatura cu cei doi romani aflati in zona afectata de cutremur si care erau cautati inca de dimineata. Si cei doi sunt in afara oricarui pericol.

Misiunea diplomatica din India are in continuare in atentie situatia unui grup de patru alpinisti romani aflati intr-o expeditie in regiune, urmarindu-se cu prioritate contactarea acestora si stabilirea situatiei lor dupa producerea cutremurului.

Din informatiile disponibile de la Ambasada Romaniei la New Delhi, doi dintre cei patru alpinisti sunt in siguranta, acest lucru fiind confirmat si de reprezentantul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, cu care structura specializata din MAE tine legatura in permanenta.

MAE mentioneaza ca toate aceste informatii au fost actualizate la ora 18.00. Pana la acest moment misiunea diplomatica nu a primit nicio confirmare oficiala referitoare la existenta vreunui cetatean roman, printre victime.

MAE face apel la cetatenii romani care au rude sau prieteni in zona afectata de cutremur sa informeze asupra acestui lucru la numarul de telefon 0728.557.116 sau pe email la adresa comunicare.consulara@mae.ro

Atat Ambasada Romaniei la New Delhi, cat si Consulatul Onorific al Romaniei din Nepal mentin legatura permanenta cu autoritatile locale si monitorizeaza evolutia situatiei din regiunea afectata, fiind pregatite sa acorde asistenta consulara de specialitate.

Operatiunile de salvare initiate de autoritatile nepaleze, in vederea stabilirii numarului si identitatii victimelor, sunt in curs de desfasurare.