Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca declaratiile lui Traian Basescu privind sechestrul pus de procurori pe terenuri din comuna Nana au incalcat independenta justitiei, anunta B1TV.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inspectorii judiciari au finalizat raportul privind declaratiile facute de Traian Basescu dupa sechestrul pus pe terenuri de la Nana, in dosarul instrumentat de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acesta urmand sa fie prezentat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii in sedinta de plen care va avea loc marti.

Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, declaratiile lui Traian Basescu au avut un impact negativ asupra imaginii justitiei si asupra sistemului judiciar in ansamblul sau, afectand independenta procurorului care instrumenteaza dosarul Nana, au declarat pentru Mediafax oficiali din cadrul Inspectiei Judiciare.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat in data de 9 martie Inspectia Judiciara in cazul afirmatiilor fostului presedinte Traian Basescu privind dosarul Nana, urmand sa se stabileasca daca a fost afectata credibilitatea justitiei.

Sesizarea Inspectiei Judiciare de catre CSM a fost facuta dupa ce Traian Basescu a scris pe Facebook despre sechestrul pus pe terenuri de la Nana, iar conducerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a cerut Consiliului sa apere magistratii, aprecizat ca este regretabil ca un fost presedinte pune la indoiala independenta si impartialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justitiei.

"Masurile procesuale dispuse de procurori intr-un dosar penal sunt analizate si validate doar de catre judecatori. Conducerea Ministerului Public apreciaza ca fiind regretabil faptul ca un fost presedinte al Romaniei pune la indoiala independenta si impartialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natura sa afecteze prestigiul si credibilitatea justitiei", a aratat PICCJ, intr-un comunicat de presa transmis sambata, in contextul aprecierilor emise in spatiul public de catre Traian Basescu referitoare la dosarul penal care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri amplasate in comuna Nana, judetul Calarasi.

Fostul presedinte Traian Basescu a scris pe Facebook ca ii pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010, aratand ca aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva sa.