Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, vineri, ca Romania nu se simte intimidata de amenintarile Rusiei si ca protectia de catre NATO a flancului estic vine ca urmare a actiunilor Federatiei Ruse, scrie Agerpres.

'Am luat nota de declaratia pe care purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe a facut-o, ca raspuns la o intrebare adresata de corespondentul Radio Romania Actualitati la Moscova si ceea ce pot sa va spun foarte clar este faptul ca masurile pe care Alianta Nord-Atlantica le-a luat in urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie din septembrie anul trecut si care au fost implementate in urma deciziilor adoptate la ministerialele NATO de externe si aparare din decembrie si, respectiv, din februarie anul acesta sunt masuri care au fost luate pentru protectia aliatilor de pe flancul estic, in urma a ceea ce s-a intamp

lat in Ucraina, in Crimeea - ocuparea ilegala a Crimeii -, in urma sustinerii de catre Federatia Rusa a separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei', a afirmat ministrul roman de Externe.

Potrivit demnitarului roman, este vorba despre masuri de reasigurare si protectie, 'ca reactie la o anumita atitudine asertiva, agresiva a Federatiei Ruse'.

'Prin urmare, Federatia Rusa nu poate sa invoce aceste masuri de protectie a aliat

ilor de pe flancul estic - care, repet, sunt reactii la atitudinea Federatiei Ruse in Ucraina -, ca justificare pentru a adresa amenintari mai mult sau mai putin voalate, mai mult sau mai putin directe catre aliatii din flancul estic. Romania nu se simte intimidata de aceste amenintari', a precizat Bogdan Aurescu.

Cresterea numarului trupelor NATO in Europa de Est este un pas periculos fara precedent care incalca acordurile Rusiei cu Alianta, a afirmat joi purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukasevici, comentand disponibilitatea Romaniei de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul sau, scrie agentia oficiala rusa TASS. 'Cresterea prezentei fortelor NATO pe flancul de e

st, sau, dupa cum spun ei, in 'tarile din prima linie', este un pas periculos fara precedent care incalca absolut orice acord la care se poate gandi cineva, iar lucrul cel mai important este ca incalca Actul Fondator NATO-Rusia, in continuare valabil', a spus Aleksandr Lukasevici.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la Workshopul 'Foreign Policy & Diplomacy', organizat pentru studenti de Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, precum si la dezbaterea cu tema 'Securitatea flancului estic al NATO astazi: provocari si oportunitati', organizata de Grupul de Reflectie si Analiza Internationala CITADEL. De asemenea, el a participat la lansarea volumului 'The European Union's Eastern Neighbourhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives' (Cambridge Scholars Publishing, 2015), editata de catre profesorii Valentin Naumescu si Dan Dungaciu.