Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea Mediafax, ca este "inacceptabila" afirmatia lui Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societatii pentru Tinutul Secuiesc, potrivit careia Romania ar fi Statul Islamic al UE, deoarece "decapiteaza" dreptul la identitate nationala al minoritatii maghiare.

"Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca o astfel de afirmatie este inacceptabila", se arata in raspunsul institutiei.

Totodata, MAE precizeaza ca o asemenea declaratie "nu corespunde spiritului european".

Aproximativ 500 de persoane care au participat, marti, in Piata Eroilor din Budapesta, la un miting de comemorare a executiei unor martiri secui la 10 martie 1854, au adoptat o petitie prin care ii cer premierului Ponta sa demareze negocieri cu privire la statutul Tinutului Secuiesc, relateaza MTI.

Participantii la miting au protestat, totodata, fata de interdictia impusa primarului din Targu Mures de a organiza un eveniment similar in orasul romanesc.

Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societatii pentru Tinutul Secuiesc, a declarat la domonstratie ca secuilor din Romania li s-a interzis dreptul la libera exprimare.

El a denuntat o incercare din partea autoritatilor romane de a distruge mostenirea arhitectonica a secuilor.

Liderul maghiar a declarat ca Romania este Statul Islamic al Uniunii Europene.

"Romania este Statul Islamic al Uniunii Europene in secolul XXI", a apreciat Arpad Gyorgy-Mozes.

El a sustinut ca autoritatile romane "decapiteaza" saptamanal drepturile la libera intrunire, de exprimare si la "identitate nationala" ale maghiarilor din Romania.