Asociatia Ad Astra a dat in judecata Ministerul Educatiei pentru ca nu a facut public bugetul unei competitii de proiecte in cercetare. Ce spune Ministerul

de R.P.     HotNews.ro
Joi, 5 martie 2015, 18:59 Actualitate | Esenţial


Fragment din plangerea Ad Astra
Foto: Ad Astra
Asociatia Ad Astra anunta ca a dat in judecata Ministerul Educatiei, pentru ca a refuzat sa faca public bugetul total al competitiei de proiecte Tinere Echipe 2014. "Consideram ca cei 3.000 de directori de proiect (...) au dreptul sa cunoasca fondurile pe care incearca sa le acceseze, la fel cum publicul larg este indreptatit sa cunoasca modul de alocare al banului public", sustine asociatia. De cealalta parte, Ministerul Educatiei sustine ca "nu se pune problema refuzului de a comunica informatiile publice solicitate", ci "putem vorbi cel mult de imposibilitatea temporara de a comunica respectivele informatii".

Plangerea Asociatiei Ad Astra a fost inregistrata in data de 26.02.2015, cu numarul 6743/3/2015, la Tribunalul Bucuresti sectia a II-a contencios administrativ si fiscal.

Ce spune Asociatia Ad Astra

Asociatia Ad Astra, care se prezinta ca un proiect online pentru comunitatea stiintifica romaneasca, avertizeaza in comunicatul remis HotNews.ro ca Romania aloca din ce in ce mai putini bani proiectelor de cercetare bazate pe competitie directa, ocupand ultimul loc in cadrul Uniunii Europene (sursa).

"Transparenta in alocarea acestora este deci cu atat mai importanta. Prevederile legale sunt foarte clare in acest sens (a se vedea art. 41 alin. (1) pct. 2 lit. a) din Normele metodologie aprobate de HG 1265/2004) si au rolul de a evita eventualele abuzuri ale Autoritatii Contractante (subordonate M.E.C.S.). Pe scurt, bugetul unei competitii de proiecte trebuie facut public odata cu lansarea acesteia, nu ulterior publicarii rezultatelor. Astfel, se poate face o estimare a ratei de succes, iar cercetatorul isi poate planifica mai bine munca pentru atragerea de fonduri. In plus, se evita reajustarea ulterioara a bugetului in functie de rezultatele evaluarii proiectelor, pastrandu-se impartialitatea in alocarea banilor publici", explica asociatia.
 
Potrivit cercetatorilor, "ultima competitie de proiecte, pe plan national, a fost lansata prin Ordinul nr. 631/10.11.2014 al Ministrului delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica (in prezent M.E.C.S.), iar Pachetul de informatii al acesteia nu include fondurile totale alocate in acest scop. Au fost depuse aproximativ 3.000 de proiecte. Consideram ca cei 3.000 de directori de proiect (alaturi de echipele lor, formate din minim alti trei cercetatori) au dreptul sa cunoasca fondurile pe care incearca sa le acceseze, la fel cum publicul larg este indreptatit sa cunoasca modul de alocare al banului public".
 
Asociatia Ad Astra anunta ca a depus la registratura Ministerului Educatiei o cerere de acces la informatii de interes public in data de 21.11.2014, cu scopul de afla acest buget. "In lipsa unui raspuns, a fost formulata o reclamatie administrativa in data de 13.01.2015. Raspunsul primit la aceasta nu a inclus insa informatia ceruta, deschizand astfel calea spre actionarea in instanta a Ministerului. Prin acest demers dorim atat aflarea bugetului, cat si sa atragem atentia asupra nerespectarii prevederilor legale de catre o autoritate a statului, cu impact negativ asupra mediului de cercetare din Romania", comunica asociatia.
 
Ce spune Ministerul Educatiei

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei a raspuns urmatoarele:

"Solicitarea Ad Astra la care faceti trimitere a fost initial inregistrata la Ministerul Educatiei Nationale cu nr. 15.047-II/13.01.2015, fiind ulterior redirectionata spre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI) intrucat informatiile solicitate intrau sub incidenta atributiilor acestei institutii. ANCSI a formulat un raspuns (nr. 197/TP/02.02.2015) semnat de presedintele Tudor Prisecaru, in care se specifica faptul ca 'atat procesul de evaluare a propunerilor de proiecte, cat si cel de alocare efectiva a fondurilor pe programele Planului National CDI pentru anul 2015 sunt procese aflate in curs'.

Raspunsul a fost considerat ca nesatisfacator de reprezentantii Asociatiei AdAstra. care au revenit cu o alta solicitare, de data aceasta adresata direct ANCSI (nr. de inregistrare 10.104/6.02.2015), la care, de asemenea, s-a formulat un raspuns, unde, in esenta, erau reiterate informatiile transmise prima oara, dar si invitatia de a cere lamuriri suplimentare din partea directorului general al Directiei Generale Politici si Programe de Cercetare, Dezvoltare si Inovare.

Din cele prezentate mai sus reiese clar ca nu s-a pus si nu se pune problema refuzului de a comunica informatiile publice solicitate de petenti (bugetul total alocat unui subprogram de cercetare). Putem vorbi cel mult de imposibilitatea temporara de a comunica respectivele informatii, intrucat ele nu erau disponibile la momentul formularii cererilor, drept dovada ca raspunsurile ANCSI nu au exclus comunicarea implicita a sumelor dupa ce acestea erau stabilite si aprobate."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2249 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Ad Astra are dreptate (Joi, 5 martie 2015, 22:19)

    anonim3 [utilizator]

    Incuria si incompetenta actualei conduceri a ANCS sunt egalate doar de porcaria pe care au facut-o. Au lansat call-ul in campanie electorala ca sa amageasca niste tineri, au evitat sa puna criterii minimale pt liderii de proiect, au acum o multime de aplicatii si se codesc sa arate ca la bugetul pe care inca nu l-au prevazut (dar care oricum va fi mic), fie vor fi selectate foarte putine proiecte, fie se va da fiecarui proiect doar o mica parte din suma indicata in anunt.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by