Comisia Europeana avertizeaza autoritatile romane ca trebuie sa investeasca si sa faca reforme in domeniul cercetarii si inovarii. Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste investitiile publice si private in cercetare, potrivit datelor din 2012 publicate de executivul european. Profilul de tara al Romaniei in domeniu arata ca "universitatile romanesti au rezultate nesatisfacatoare conform tuturor clasamentelor internationale importante" si ca "numarul de coautori romani in publicatiile din alte tari europene este unul dintre cele mai scazute din Europa".

Nivelul investitiilor in cercetare in 2012Foto: ec.europa.eu

Romania are cel mai scazut nivel de intensitate a Cercetarii si Inovarii din Uniunea Europeana, la o valoare mai mica de un sfert din tinta sa de 2% pentru anul 2020. Comisia Europeana a precizat ca investitiile si reformele din acest sector sunt importante pentru redresarea economica a Uniunii Europene si a prezentat propuneri pentru a ajuta statele membre sa optimizeze impactul propriilor bugete, intr-un moment in care multe tari, printre care si Romania, continua sa se confrunte cu constrangeri pe partea de cheltuieli, se arata intr-un comunicat al executivului european.

Comisia le-a cerut statelor membre sa acorde prioritate cercetarii si inovarii. "Cu cheltuieli de C&I in sectoarele public si privat ridicandu-se in prezent la putin peste 2 % din PIB, UE ramane mult in urma unor concurenti internationali precum Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud, China aflandu-se si ea pe punctul de a depasi Uniunea", precizeaza CE.

Vezi mai jos informatii esentiale din Profilul de tara al Romaniei in ceea ce priveste performantele in domeniul cercetarii si inovarii (C&I) pentru anul 2013:

  • Pentru Romania, provocarea cheie o constituie nivelul scazut al competitivitatii, o provocare cu consecinte semnificative pentru sistemul de C&I. Economia Romaniei se caracterizeaza prin prevalenta sectoarelor bazate pe tehnologii de nivel mediu si inferior, cu o cerere de cunoastere scazuta si o cultura a inovarii subdezvoltata.
  • Romania se claseaza modest la capitolul inovare si are cea mai scazuta intensitate a C&D din UE, precum si un nivel foarte scazut al activitatii de C&D in intreprinderi. Pentru a completa tabloul slabei inovari, Raportul privind competitivitatea globala in 2011 clasifica tara ca fiind axata pe eficienta (alaturi de Bulgaria), in timp ce toate celelalte economii din UE sunt fie in tranzitie catre, fie se afla deja in etapa axarii pe inovare.
  • Lipsa de continuitate, de la o guvernare la alta, a deciziilor privind politica in domeniu si lipsa coordonarii intre ministerele care au in portofoliu activitati de c&i genereaza o evolutie de tipul "oprit - pornit", care este cu deosebire nociva intr-un domeniu care necesita dezvoltarea de capacitati in timp.
  • Nicio companie romaneasca nu figureaza in topul celor 1.000 de firme din UE care investesc in C&D.
  • Sistemul romanesc de C&I este in principal de stat, in conditiile in care doar 38,3% din cercetare se realizeaza de catre sectorul de afaceri (media UE este de 61,5%). O alta caracteristica structurala este fragmentarea sistemului public de C&D, care are un numar mare de cercetatori, dar ii lipseste masa critica de rezultate ale cercetarii.
  • Romania se prezinta bine in ceea ce priveste numarul de noi absolventi de facultati stiintifice si tehnice si numarul de absolventi de doctorat. Insa subfinantarea generala a C&I din 1990 pana in prezent a generat un exod al creierelor in urma caruia tara a ramas cu un efectiv de cercetatori cu o varsta medie ridicata si perspectiva de cariera limitata. Romania sufera in prezent o pierdere neta de cercetatori (se estimeaza ca in momentul de fata lucreaza in strainatate 15.000 de cercetatori).
  • In materie de excelenta in cercetare, universitatile romanesti au rezultate nesatisfacatoare conform tuturor clasamentelor internationale importante, iar productia lor stiintifica si compozitia personalului sunt mai putin internationalizate in comparatie cu alte state membre.
  • Per total, numarul de coautori romani in publicatiile din alte tari europene este unul dintre cele mai scazute din Europa, ceea ce sugereaza faptul ca Romania nu beneficiaza suficient de pe urma fluxurilor internationale de cunostinte favorizate de structura SEC.
  • Deficientele C&I din sectorul romanesc al intreprinderilor sunt izbitoare: un numar foarte mic de cereri de brevete in cadrul Tratatului de cooperare in domeniul brevetelor si un numar foarte mic de cercetatori in intreprinderi, precum si un nivel foarte scazut al intensitatii C&D in intreprinderi, cu tendinte de scadere. Sectorul de afaceri nu este alimentat de legaturi de colaborare intre sectorul de stat si cel privat (fapt care se reflecta in numarul scazut de coautori de publicatii cu caracter public-privat).
  • In materie de capacitate stiintifica si tehnologica, Romania are potential pentru clustere regionale in domeniul TIC, al nanostiintelor si nanotehnologiilor, al automobilelor, al securitatii si al noilor tehnologii de productie.
  • Indicele de specializare stiintifica a Romaniei, citarile si impactul publicatiilor ei stiintifice arata ca principalele domenii stiintifice sunt matematica si statistica, fizica si astronomia, tehnologiile generice si strategice, ingineria si tehnologiile informatiei si calculatoarelor.
  • Chimia prezinta o evolutie interesanta, fiind o specializare destul de puternica in Romania, dar cu un impact general al publicatiilor stiintifice scazut fata de nivelul mediu mondial. In plus, este izbitor faptul ca domeniul agriculturii, pescuitului si silviculturii, care are mult potential de dezvoltare economica in Romania, avand in vedere materiile prime existente, nu este sustinut printr-o specializare stiintifica pe masura.

Descarca de aici Profilul de tara al Romaniei in ceea ce priveste performantele in domeniul cercetarii si inovarii (C&I) pentru anul 2013 (in engleza si romana)