Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat propunerile premierului Victor Ponta privind intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei, in perioada mai-iunie 2015, a patru aeronave F16 Falcon si a 150 militari si civili ai armatei portugheze "in scopul pregatirii si desfasurarii misiunilor de Politie Aeriana NATO".

"Presedintele Romaniei urmeaza sa informeze Parlamentul cu privire la decizia luata, in conditiile legii", se arata intr-un comunicat de presa publicat dupa terminarea sedintei CSAT.

La inceputul lunii februarie, ministrul Apararii, Mircea Dusa, anunta ca primele avioane de vanatoare de tip F-16 vor ajunge in Romania la sfarsitul anului 2016.

Avioanele F-16 achizitionate din Portugalia vor avea resurse de zbor in medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, in conditiile unui nivel de instruire de minimum 200 de ore de zbor pe avion.

Totodata, CSAT a avizat proiectul de lege privind planificarea apararii.

"Membrii Consiliului au apreciat ca aceasta lege urmareste eficienta procesului de planificare a apararii, concentrat asupra dotarii militare, in scopul integrarii tuturor disciplinelor de planificare a apararii si asigurarii coerentei acestora cu planificarea din celelalte state NATO si UE", potrivit sursei citate.

Proiectul Legii privind planificarea apararii a fost supus dezbaterii publice in decembrie 2013.