Campanie informare medicamente generice sustinuta de APMGR

VIDEO INTERVIU Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor: Cel mai important avantaj al medicamentelor generice e acela ca obtii aceeasi calitate la un pret mai mic

de Smile Media    
Luni, 23 februarie 2015, 8:48 Actualitate | Esenţial


Marius Savu, Presedinte ANMDM
Foto: Hotnews
 Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a discutat in cadrul unui interviu despre medicamentelor generice si cum acestea pot face ca anumite tratamente sa fie mai accesibile pentru pacientii romani. In plus, presedintele ANMDM a mai discutat si despre drepturile pacientilor in cazul achizitionarii de medicamente la farmacii si cat de important e ca un pacient sa fie bine informat inainte de achizitionarea unui medicament, fie el generic sau inovativ. • Ce sunt medicamentele generice

Medicamentul in sine inseamna o substanta activa care e descoperita fie provenind din natura, fie prin cercetari facute in diferite parti ale lumii care, aratand ca are efecte terapeutice, la un moment dat respectand anumite reguli se transforma in medicamente, in pilule, in injectii, in creme, depinde de modul de utilizare. Intr-o prima etapa aceste medicamente au un proprietar al patentului care de-a lungul timpului a facut in asa fel incat costul cercetarii sa poata fi intr-un fel recuperat. De aceea, un medicament nou nu il vedeti produs de mai multe ori, il vedeti produs de o singura companie, de multe ori sub un singur nume si acesta este modul sub care il cunoasteti. Dupa expirarea patentului, orice producator care respecta regulile de calitate poate sa produca acea molecula, moment in care acel medicament se generizeaza. Faptul ca se generizeaza nu inseamna ca el va trebui sa respecte alte criterii de calitate, ci va insemna faptul ca in costul acelui produs nu se mai regaseste costul cercetarii care s-a regasit in cazul originalului. Deci, ca si principiu, un medicament generic, e un medicament care apare dupa o perioada in care originalul a circulat in tratamentul bolnavilor si care respecta aceleasi criterii de calitate ca acesta. • Cel mai important avantaj: obtii aceeasi calitate la un pret mai mic

Cel mai important avantaj este pretul, pentru ca pana la urma obtii aceeasi calitate la un pret mai mic. Este un lucru natural care permite un acces mai larg la acel medicament si permite, de asemenea, daca ne uitam la partea publica a sistemului social de sanatate, ca o parte din banii care inainte erau cheltuiti pentru medicamentele originale sa poata fi folositi pentru alte medicamente originale. Pana la urma este un ciclu al vietii. Un medicament original este pe piata, isi traieste perioada de glorie si ulterior este lasat sa fie produs de mai multi producatori, intrand in partea de competitie a costurilor si a pretului, fiind disponibil la un pret mai mic.


 • Cum se justifica pretul mai mic al medicamentului generic


In medicamentul original costul principal nu este cel al productiei moleculei. Molecula pana la urma, daca ai niste standarde pe care le respecti, nu costa foarte mult in a fi produsa. Costul crescut al originalului (medicamentul inovativ - n.red.) se datoreaza partii de investitie in cercetare pe care ei (producatorii de medicamente - n.red.) trebuie sa si-o recupereze. Este de fapt rolul patentului in evolutie, daca pot spune acest lucru. Dar acest patent nu poate sa tina pentru prea mult timp si mai mult decat atat, in ultima perioada sunt discutii mult mai ample asupra pretului pe care poti sa il ceri pentru un produs inovator. Exista o dezbatere din ce in ce mai aprinsa la nivelul UE, pentru ca, daca pana acum un medicament nou costa 100, 200, 300 de euro pe luna, acum au ajuns sa coste si 10, 15, 20.000 de euro pe luna. Costurile depasind de cele mai multe ori posibilitatile de finantare, nu ale noastre neaparat, ci ale multor sisteme sociale din tari mult mai bogate decat Romania.

Este o perioada din viata unui produs pe care trebuie sa o acceptam asa cum este si poate si de aceea unele companii au devenit extrem de bogate in ultimii ani, pentru ca au avut acest mod de a isi proteja investitia prin patent, insa, in momentul in care acest patent expira, care pana la urma este un lucru artificial si birocratic, nu trebuie sa lasam ca pretul sa ramana o problema de acces a pacientului.

 • Calitatea medicamentelor generice si a medicamentelor inovative

Noi incercam sa fim siguri de un lucru: de calitatea produsului generic. De multe ori apare acea perceptie ca un medicament generic ar avea o calitate inferioara originalului, lucru care nu este deloc adevarat. Din punctul nostru de vedere, orice medicament care obtine o autorizatie de punere pe piata respecta criteriile de calitate ale medicamentului respectiv. Si vorbim aici nu numai de generic, vorbim si de original, pentru ca si el trebuie, in fiecare lot pe care il produce sa respecte aceste criterii de calitate. Din punctul nostru de vedere, un medicament, fie el generic sau inovativ, respecta niste norme de calitate. Aceasta este partea pe care Agentia (Natioanala a Medicamentului - n.red.) si-o asuma si pe care o urmareste indeaproape.

 • 

Despre platforma online unde poate fi verificat statutul si pretul aprobat al unui medicamentExista site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului unde daca stii denumirea comuna internationala a medicamentului, asa numitul DCI, il poti introduce si verifica cate medicamente comericale sunt disponibile pe acea molecula si exista si site-ul Ministerului Sanatatii, CaNaMed-ul unde nu numai ca poti sa introduci DCI-ul si sa vezi care sunt produsele comerciale disponibile, dar poti sa vezi si pretul maximal de raft aprobat pentru fiecare dintre ele.Este un lucru mai greu de facut, dar eu sunt convins ca cine este interesat poate sa se uite si cel putin pentru medicamentele uzuale pe care le foloseste sa isi faca o idee si sa intrebe ulterior in farmacie daca acea denimire comerciala este disponibila.In mod normal, orice farmacie din Romania este obligata sa aiba in stoc sau sa aduca in maxim 48 de ore cel mai ieftin medicament care corespunde acelei molecule. Ar fi foarte bine ca pacientii sa intrebe in momentul in care farmacia ii ofera un medicament, la care trebuie sa plateasca acea coplata sau poate si-l cumpara cu pretul integral, daca i s-a oferit cel ieftin medicament care contine molecula respectiva. E vorba de informare si de multe ori aceasta initiativa, din pacate, trebuie sa vina de la pacient pentru ca pe circuit exista uneori “alte prioritati” si atunci nu ajunge neaparat cel mai ieftin medicament la pacient si poate altul. De aceea pacientul trebuie sa intrebe si sa fie informat.
 • Despre medici si reprezentatii medicaliExista diferite modele, de la interzicere totala pana la prezentarea calitatilor sau a eficientei medicamentelor doar in cadrul unor reuniuni organizate unde medicii sunt prezenti si de unde isi pot lua informatiile. Exista si solutia unor reglementari a unui numar limitat de vizite anual pentru fiecare doctor in parte. Probabil ca aceasta va fi urmatoarea reglementare pe care noi incercam sa o punem in practica.In mod normal ar trebui, daca aceasta reglementare este introdusa, ca in spitale sa existe niste proceduri, niste norme de acces. In momentul de fata pare destul de greu, dar incercam sa vedem cum putem sa facem acest lucru. Ati vazut si dvs. ca de multe ori medicul are mai multi reprezentati medicali la usa decat pacienti, ori acest lucru nu este in regula.Pana acum am reusit sa le impunem reprezentatilor medicali ca materialele care le sunt prezentate medicilor sa aiba girul Agentiei (Agentia Nationala a Medicamentului n.red.) si de asemenea, orice cheltuiala care este facuta sa fie publica pentru a nu mai exista suspiciuni de influentare incorecta prescrierii medicamentelor.


 • Interviul integral

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2543 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Fiecare cu interesul lui, nu?? (Luni, 23 februarie 2015, 9:55)

  CetateanulRoman [utilizator]

  E mult sa spui ca genericele sint la aceeasi calitate ca produsul original. De multe ori pentru a ocoli patentul se folosesc alti excipienti alesi dupa studii sumare. Da, majoritatea firmelor de generice mimeaza foarte frumos regulile GMP - uneori chiar firmele ff puternice au greseli d.p.d.dv. GMP (Good Manufacturing Practice - reguli de buna practica in productie).
  DA, pretul la medicamente originale este exagerat de mare. Firmele de profil justifica pretul prin sumele investite in cercetare - uita sa spuna ca 5% din upper management au un fond de salarii mai mare decit restul de 95% din angajatii companiei! Totul e lacomie pina la urma. E adevarat, firmele de generice pun presiune si coboara un pic pretul medicamentelor originale. Efectul cel mai puternic si foarte periculos este ca firmele novatoare, sub presiunea celor de generice "grabesc" punerea pe piata a unor produse insuficient cercetate. Asta duce la greseli grave pe termen lung. Sau pe crearea unor legende false gen ginkgo biloba - mai nou descoperit a nu avea nici un efect!
  Faptul ca o substata activa farmaceutic (API) este conditionata in mai multe feluri este iarasi un avantaj al consumatorului. Persoane diferite reactioneaza diferit la acelasi API functie de conditionare - de aici declaratii gen "mie imi merge ala...". E perfect normal.
  Cu toate ca este un domeniu supra-reglementat abea recent s-a considerat a fi nevoie sa fie mai atent controlati si excipientii - tocmai fiindca firmele de generice in goana dupa preturi mici si profituri mai mari folosesc tot felul de gunoaie (da, pare dur dar chiar asa e)
  Si NU, patentul nu e birocratie: de fapt patentul protejeaza dreptul consumatorului la inovatie, la API noi. Firmele de generice nu investesc in cercetare, cercetarea lor se limiteaza la a descoperii cum sa imiti un original cu pretul cel mai mic. Apar si exceptii notabile.
  Mai important ar fi ca statele sau UE sa impuna un pret unic si cit mai mic la produsele originale. Ar fi mult mai corect.
  • +1 (1 vot)    
   Cum sa impui (Luni, 23 februarie 2015, 11:09)

   oaspetele [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   un pret mai mic la originale?
   Legal vorbind, e greu de crezut ca se poate.
   Dar se poate ajunge la un compromis : UE sa faca front comun si sa achizitioneze n cutii pe an. Pretul sa fie acelasi in toate tarile UE. Iar pe la spate sa se agite steagul unui eventual boicot in lipsa ajungerii la un compromis.
   :)
  • +2 (4 voturi)    
   @CetateanulRo (Luni, 23 februarie 2015, 16:26)

   Cristian5 [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Spuneti si lucruri corecte si prostii.
   Afirmati ca se folosesc excipienti alesi dupa studii sumare. Ok, aveti si vreo dovada ca sunt periculosi excipientii respectivi? Daca nu, e doar teoria conspiratiei.
   Argumentul "mimeaza GMP" - dar si firmele mari gresesc nu e un argument. Daca atat de multe firme au probleme in procesul de productie, cum de nu avem procese peste procese in SUA, unde oamenii sunt foarte grabiti in a acuza pe toata lumea de erori? Ok, nici contraargumentul meu nu e cel mai bun. Pe scurt, daca GMP ar fi doar de fatada, am avea probleme majore la nivel global. Cum nu avem, pare sa fie o noua afirmatie de tip teorie a conspiratiei.
   Sa nu imi dati exemple faimoase (noi - Vioxx sau vechi - Thalidomide). Erori majore exista peste tot. Nu exista o industrie perfecta pe lumea asta. Din fericire, erorile de genul ala nu sunt atat de multe.
   Patentul e birocratie si protejeaza numai si numai profiturile Big Pharma. Cand 9/10 mari producatori de farmaceutice cheltuiesc cu de la 110% la peste 200% mai mult pe marketing si vanzari decat pe R&D (sursa: http://www.vox.com/2015/2/11/8018691/big-pharma-research-advertising), eu cred ca ar putea fi mult mai mici costurile medicamentelor inovative.
   Asta nu inseamna ca sunt avocatul Big Pharma.
   Oricat de mari ar fi costurile de R&D, profitul/medicament inovativ este imens, amortizandu-se investitia (in care ei includ si costurile umflate de marketing) in primii ani.
   Problema e ca Big Pharma a ajuns sa opereze cu niste costuri fixe (unde da, intra si salariile board-urilor) atat de mari, incat nu ii mai intereseaza medicamente necesare (antibiotice, vaccinuri) dar relativ ieftine ci majoritar medicamente pentru cate o boala de durata, care pot fi vandute pe termen lung, la costuri mult mai mari, cu scuza "costa mult R&D-ul".
   • 0 (0 voturi)    
    da, si imi sustin afirmatia (Luni, 23 februarie 2015, 22:15)

    CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui Cristian5

    Nu spun prosti. Teoria cosnspiratiei pare doar pentru pafaristi. Nu e nevoie de procese in USA. E suficient de vazut pe unde sint exportate aceste generice. Si dupa cum am spus exista generice si Generice! Si ar mai fi de spus ca evaluarea si verificarea unui produs se face dupa dosarul producatorului. Chiar daca exista dosare mai bune pe acelasi API si aceeasi forma farmaceutica. Tocmai ca sa poti sa mai lasi sa treaca si genericele.
    Ca sa intelegeti mai bine luati in considerare ca in Romania exista 44 firme producatoare de medicamente si suplimente....Si multe din aceste comprimarii se orienteaza spre "suplimente" sa nu mai fie nevoie nici de ce mimeaza azi.
    Culmea e ca avem firme in Romania ce reusesc sa fie mai bune dpdv al regulilor GMP decit unele firme Europene. Sintem si aici un mix de extreme.
    SA dau exemple? ar fi foarte usor, dar ar trebui sa ma pregatesc de procese.
    Da, asa e. Pe marketing se toaca aiurea. Enorm! De asta si spuneam ca ar trebui limitate preturile. De exemplu nu e permis sa adaugi in pretul de vinzare costurile cu analizele de laborator. Ia sa sa fie interzissa fie adaugate si costurile de marketing si salariile de peste o anume pozitie in organigrama. Si ai sa vezi ce preturi convenabile ies. Si nu ar mai fi nici bani pentru numeroasele spagi ce blocheaza accesul la terapie performanta (adica nu ar mai fi bani de spaga ce tine pe piata terapia cu interferon cind e clar a e depasita si exista terapie cu rezultate sigure) !
    In ziua cind patentul ar disparea ar disparea si cercetarea si adio API noi!
    In plus o gramada mare de bani se stringe in lantul de distributie. Si acolo se fac o gramada de manevre.....
    Putem avea acces la medicamente originale sau generice de foarte buna calitate la costuri acceptabile.Dar ar trebui sa gasim un sistem in care sa fim implicati. Mai transparent, mai corect. Domnul de mai sus isi protejeaza comprimariile.... Adevaratii nu se baga in asta
    Sint multe de povestit in domeniu.....dar nu se poate
 • 0 (0 voturi)    
  Ce se intimpla cu penicilina? (Luni, 23 februarie 2015, 10:36)

  D-or [utilizator]

  Am cautat Ospen-ul si este pe site-ul ANM fara nicio observatie ca privind limitarea dreptului de comercializare.
  Dar el nu exista in farmacii. De ce? Cum ramine cu obligatia farmaciilor de a se aproviziona in maxim 48 ore?
  Cind estimati ca va fi din nou disponibil? De ce exista un singur furnizor de penicilina pe piata romaneasca?
 • 0 (0 voturi)    
  Acreditare GMP (Luni, 23 februarie 2015, 13:53)

  PetrePopescu [utilizator]

  Buna ziua,

  Care este legislatia aplicabila pentru acreditarea GMP (Bune Practici de Fabricatie) a unui laborator independent, din afara locului de productie, pentru analizarea loturilor de medicamente generice si inovative?

  Nu exista legislatie nationala si pe site-ul ANM nu se afla nicio informatie legata de acest subiect. Am incercat de mai multe ori sa contactez ANM-ul direct, dar n-am primit niciun raspuns clar, doar generalitati.

  Nu inteleg de ce nu sprijiniti laboratoarele din tara cu informatiile de care au nevoie, unde sa ma duc, la EMA, la FDA?
 • 0 (0 voturi)    
  domnul vorbește despre un non-sens (Luni, 23 februarie 2015, 19:25)

  Radu_Luci [utilizator]

  e la mintea copilului de la clasa pregătitoare: cum să obții ceva mai ieftin după ce ai impus o taxă mai mare??? e ca și cum scumpesc grâul (sau făina), dar ieftinesc pâinea. ceva nu e în regulă. păi taxa aia de claw-back, impusă producătorilor de medicamente, tocmai a crescut (ca acciza) cu un procent cuprins între 5 și 10 la sută. nu stau să calculez acuma cât a ordonat Ponta, dar deja e foarte mult. așadar, ce și mai ales CUM se ieftinesc medicamentele???


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by