Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a discutat in cadrul unui interviu despre medicamentelor generice si cum acestea pot face ca anumite tratamente sa fie mai accesibile pentru pacientii romani. In plus, presedintele ANMDM a mai discutat si despre drepturile pacientilor in cazul achizitionarii de medicamente la farmacii si cat de important e ca un pacient sa fie bine informat inainte de achizitionarea unui medicament, fie el generic sau inovativ.

Marius Savu, Presedinte ANMDMFoto: Hotnews
  • Ce sunt medicamentele generice


Medicamentul in sine inseamna o substanta activa care e descoperita fie provenind din natura, fie prin cercetari facute in diferite parti ale lumii care, aratand ca are efecte terapeutice, la un moment dat respectand anumite reguli se transforma in medicamente, in pilule, in injectii, in creme, depinde de modul de utilizare. Intr-o prima etapa aceste medicamente au un proprietar al patentului care de-a lungul timpului a facut in asa fel incat costul cercetarii sa poata fi intr-un fel recuperat. De aceea, un medicament nou nu il vedeti produs de mai multe ori, il vedeti produs de o singura companie, de multe ori sub un singur nume si acesta este modul sub care il cunoasteti. Dupa expirarea patentului, orice producator care respecta regulile de calitate poate sa produca acea molecula, moment in care acel medicament se generizeaza. Faptul ca se generizeaza nu inseamna ca el va trebui sa respecte alte criterii de calitate, ci va insemna faptul ca in costul acelui produs nu se mai regaseste costul cercetarii care s-a regasit in cazul originalului. Deci, ca si principiu, un medicament generic, e un medicament care apare dupa o perioada in care originalul a circulat in tratamentul bolnavilor si care respecta aceleasi criterii de calitate ca acesta.

  • Cel mai important avantaj: obtii aceeasi calitate la un pret mai mic

Cel mai important avantaj este pretul, pentru ca pana la urma obtii aceeasi calitate la un pret mai mic. Este un lucru natural care permite un acces mai larg la acel medicament si permite, de asemenea, daca ne uitam la partea publica a sistemului social de sanatate, ca o parte din banii care inainte erau cheltuiti pentru medicamentele originale sa poata fi folositi pentru alte medicamente originale. Pana la urma este un ciclu al vietii. Un medicament original este pe piata, isi traieste perioada de glorie si ulterior este lasat sa fie produs de mai multi producatori, intrand in partea de competitie a costurilor si a pretului, fiind disponibil la un pret mai mic.

  • Cum se justifica pretul mai mic al medicamentului generic

In medicamentul original costul principal nu este cel al productiei moleculei. Molecula pana la urma, daca ai niste standarde pe care le respecti, nu costa foarte mult in a fi produsa. Costul crescut al originalului (medicamentul inovativ - n.red.) se datoreaza partii de investitie in cercetare pe care ei (producatorii de medicamente - n.red.) trebuie sa si-o recupereze. Este de fapt rolul patentului in evolutie, daca pot spune acest lucru. Dar acest patent nu poate sa tina pentru prea mult timp si mai mult decat atat, in ultima perioada sunt discutii mult mai ample asupra pretului pe care poti sa il ceri pentru un produs inovator. Exista o dezbatere din ce in ce mai aprinsa la nivelul UE, pentru ca, daca pana acum un medicament nou costa 100, 200, 300 de euro pe luna, acum au ajuns sa coste si 10, 15, 20.000 de euro pe luna. Costurile depasind de cele mai multe ori posibilitatile de finantare, nu ale noastre neaparat, ci ale multor sisteme sociale din tari mult mai bogate decat Romania.

Este o perioada din viata unui produs pe care trebuie sa o acceptam asa cum este si poate si de aceea unele companii au devenit extrem de bogate in ultimii ani, pentru ca au avut acest mod de a isi proteja investitia prin patent, insa, in momentul in care acest patent expira, care pana la urma este un lucru artificial si birocratic, nu trebuie sa lasam ca pretul sa ramana o problema de acces a pacientului.

  • Calitatea medicamentelor generice si a medicamentelor inovative

Noi incercam sa fim siguri de un lucru: de calitatea produsului generic. De multe ori apare acea perceptie ca un medicament generic ar avea o calitate inferioara originalului, lucru care nu este deloc adevarat. Din punctul nostru de vedere, orice medicament care obtine o autorizatie de punere pe piata respecta criteriile de calitate ale medicamentului respectiv. Si vorbim aici nu numai de generic, vorbim si de original, pentru ca si el trebuie, in fiecare lot pe care il produce sa respecte aceste criterii de calitate. Din punctul nostru de vedere, un medicament, fie el generic sau inovativ, respecta niste norme de calitate. Aceasta este partea pe care Agentia (Natioanala a Medicamentului - n.red.) si-o asuma si pe care o urmareste indeaproape.

  • 

Despre platforma online unde poate fi verificat statutul si pretul aprobat al unui medicament



Exista site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului unde daca stii denumirea comuna internationala a medicamentului, asa numitul DCI, il poti introduce si verifica cate medicamente comericale sunt disponibile pe acea molecula si exista si site-ul Ministerului Sanatatii, CaNaMed-ul unde nu numai ca poti sa introduci DCI-ul si sa vezi care sunt produsele comerciale disponibile, dar poti sa vezi si pretul maximal de raft aprobat pentru fiecare dintre ele.

Este un lucru mai greu de facut, dar eu sunt convins ca cine este interesat poate sa se uite si cel putin pentru medicamentele uzuale pe care le foloseste sa isi faca o idee si sa intrebe ulterior in farmacie daca acea denimire comerciala este disponibila.

In mod normal, orice farmacie din Romania este obligata sa aiba in stoc sau sa aduca in maxim 48 de ore cel mai ieftin medicament care corespunde acelei molecule. Ar fi foarte bine ca pacientii sa intrebe in momentul in care farmacia ii ofera un medicament, la care trebuie sa plateasca acea coplata sau poate si-l cumpara cu pretul integral, daca i s-a oferit cel ieftin medicament care contine molecula respectiva. E vorba de informare si de multe ori aceasta initiativa, din pacate, trebuie sa vina de la pacient pentru ca pe circuit exista uneori “alte prioritati” si atunci nu ajunge neaparat cel mai ieftin medicament la pacient si poate altul. De aceea pacientul trebuie sa intrebe si sa fie informat.

  • Despre medici si reprezentatii medicali



Exista diferite modele, de la interzicere totala pana la prezentarea calitatilor sau a eficientei medicamentelor doar in cadrul unor reuniuni organizate unde medicii sunt prezenti si de unde isi pot lua informatiile. Exista si solutia unor reglementari a unui numar limitat de vizite anual pentru fiecare doctor in parte. Probabil ca aceasta va fi urmatoarea reglementare pe care noi incercam sa o punem in practica.

In mod normal ar trebui, daca aceasta reglementare este introdusa, ca in spitale sa existe niste proceduri, niste norme de acces. In momentul de fata pare destul de greu, dar incercam sa vedem cum putem sa facem acest lucru. Ati vazut si dvs. ca de multe ori medicul are mai multi reprezentati medicali la usa decat pacienti, ori acest lucru nu este in regula.

Pana acum am reusit sa le impunem reprezentatilor medicali ca materialele care le sunt prezentate medicilor sa aiba girul Agentiei (Agentia Nationala a Medicamentului n.red.) si de asemenea, orice cheltuiala care este facuta sa fie publica pentru a nu mai exista suspiciuni de influentare incorecta prescrierii medicamentelor.

  • Interviul integral