Ambasadorul Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, a declarat, marti, despre incidentul invitatiilor transmise de Ambasada, pentru receptia in onoarea presedintelui Iohannis, ca este vorba despre "o mare gafa" si o "situatie nefericita", precizand ca daca parlamentarii ii vor cere, va da explicatii, potrivit Mediafax.

Mazuru, care a facut oficiile de gazda in cadrul receptiei oferite cu ocazia vizitei presedintelui Klaus Iohannis la Paris, nu a dorit sa comenteze, initial, situatia creata de scandalul invitatiilor transmise pentru receptie, in care in dreptul numelor invitatilor erau trecute observatii de tipul "indezirabil" sau "scarbos".

"A fost un scandal dar sa lasam Ministerul de Externe sa raspunda", a raspuns Mazuru la intrebarile jurnalistilor.

Intrebat daca a aflat ca parlamentarii din comisiile de politica externa ii cer presedintelui rechemarea sa la Bucuresti, Bogdan Mazuru a spus: "Am auzit (de chemarea in tara, nr) Eram in pregatirea vizitei presedintelui, nu stiu ce s-a intamplat acasa. Este un lucru foarte nefericit, ce s-a intamplat este un lucru foarte nefericit", a spus el.

Potrivit lui Mazuru, situatia a fost creata de "niste gafe".

"Orice gafa este nefericita. Asta este situatia. Ce pot sa va spun? Daca vreti sa stiti mai multe, nu iau eu masurile, masurile le ia Ministerul de Externe", a precizat ambasadorul Romaniei la Paris.

El a mai afirmat ca nu se simte vinovat, ci responsabil de situatia creata. "Vinovat nu cred ca ma fac, pot sa fiu responsabil. Sunt doua lucruri diferite. In momentul in care se intampla ceva la tine in ograda, atunci esti responsabil", a aratat el.

Intrebat daca este dispus sa raspunda parlamentarilor din comisii, Mazuru a aratat ca, daca este invitat sa dea explicatii, va veni cu placere. "Voi vorbi si cu ministrul de Externe", a adaugat Mazuru.

El a tinut sa mentioneze ca, daca il cheama comisiile parlamentare, este obligat sa vina sa dea explicatii.

"Am trimis o explicatie imediat dupa ce s-a intamplat incidentul, Ministerului de Externe. A fost o mare gafa, a unor diplomati de la Paris", a mai declarat ambasadorul roman, precizand ca nu el decide demiterea persoanei responsabile de incident, acest lucru fiind decis de Ministerul de Externe. "Au fost doar trei mentiuni pe o lista, o chestiune absolut nefericita", a mai precizat Mazuru.

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Petru Filip, a declarat, marti, dupa audierea secretarului de stat Radu Podgorean, ca a propus rechemarea directorului ICR Paris si a functionarei implicate in scandalul invitatiilor, precum si rechemarea de la post a ambasadorului Bogdan Mazuru.

"Comisia de politica externa a Senatului s-a sesizat legat de incidentul produs la Paris privind invitatii care vor participa astazi la intalnirea cu presedintele Iohannis si am avut o discutie cu domnul secretar de stat Radu Podgorean, domnul ministru Aurescu nefiind in tara, privind acest incident absolut regretabil pe care Comisia de politica externa il regreta in mod unanim", a declarat presedintele Comisiei, Petru Filip.

El a precizat ca, dupa discutia cu secretarul de stat din MAE, Comisia de politica externa a hotarat sa propuna rechemearea de la post a celor doua doamne implicate in scandalul invitatiilor, Yvette Fulicea, directoarea ICR de la Paris, si a unei functionare "implicata in mod direct in emiterea acelui document catre cei care urmau sa fie invitati".

Totodata, Filip a cerut ca Ambasada Romaniei la Paris "sa trimita in mod oficial scrisori de scuze publice celor care au primit acel mail nefericit pe care sigur il regretam".

Scriitorul Radu Portocala, unul dintre invitatii la intalnirea comunitatii romanesti cu presedintele Klaus Iohannis, care va avea loc marti, la Paris, a primit, recent, o invitatie de la ICR Paris care avea atasat si un document de uz intern ce continea aprecieri precum "indezirabil" sau scarbos" la adresa unor persoane.

Institutul Cultural Roman (ICR) a precizat, sambata, ca ceea ce s-a intamplat la Paris nu intra sub incidenta subordonarii fata de ICR, Ministerul Afacerilor Externe fiind responsabil pe linie administrativa.

MAE a precizat, luni, ca, la nivel intern, a fost demarat imediat un proces de investigare a incidentului de catre Corpul de Control si Evaluare Diplomatica. "Urmare declansarii acestei proceduri, s-a dispus cu caracter urgent chemarea in Centrala a diplomatului de la Ambasada Romaniei la Paris pentru continuarea cercetarilor la nivel CCED", se arata intr-un comunicat.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a dispus, ca prima masura sanctionatorie, aplicabila imediat, emiterea unui avertisment la adresa diplomatului din cadrul Ambasadei Romaniei la Paris care a redactat fisierul.

Sanctionata cu avertisment a fost si Yvette Fulicea, directorul ICR Paris.

In cazul directorului ICR Paris analiza Corpului de Control si Evaluare Diplomatica este in curs, urmand a avea loc inclusiv audierea sa. "Ulterior, CCED va concluziona asupra oportunitatii aplicarii de masuri suplimentare, in mod similar cu cele amintite mai sus in legatura cu diplomatul de la Ambasada Romaniei la Paris", a informat MAE.