Fostul sef de stat Ion Iliescu a declarat joi pentru Mediafax, intrebat daca redeschiderea dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990 il vizeaza, ca nu este cazul. "Am fost contemporan cu evenimentele si am avut niste raspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului, n.red.) e cu totul altceva", sustine Iliescu. Presedintele fondator a PSD a mai afirmat ca oricine este liber sa analizeze si sa comenteze evenimentele de atunci si ca nu este nicio problema daca cei interesati sau istoricii se ocupa si de acele momente.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Solicitat sa comenteze redeschiderea dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990 de catre Parchetul instantei supreme, Iliescu a evitat sa se pronunte, precizand ca nu comenteaza acest fapt.

Intrebat daca crede ca redeschiderea acestui dosar il vizeaza in vreun fel sau il va afecta, Iliescu a raspuns: "De ce? Nu. Am fost contemporan cu evenimentele si am avut niste raspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului, n.r.) e cu totul altceva".

"Oricine este liber sa analizeze, sa comenteze evenimente traite, mai apropiate, mai indepartate, nu e nicio problema", a adaugat Iliescu.

El a aratat ca in 13-15 iunie 1990 au fost "niste fenomene si niste manifestari" pe care le-a trait si care au constituit "factori perturbatori ai vietii sociale, incepand cu organizarea societatii romanesti".

"Asa ca e firesc ca toti oamenii interesati, istorici, cei care vor sa descifreze sensul evenimentelor, sa se ocupe inclusiv de asemenea momente. Nu e nicio problema", a mai spus Iliescu.

Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis, dupa ce procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul acelor evenimente, instanta suprema urmand sa hotarasca daca va confirma decizia.