Arafat: Doctoratul in domeniul medical a devenit o formalitate, fara valoare

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 8 ianuarie 2015, 22:18 Actualitate | Esenţial


Raed Arafat
Foto: Hotnews
Secretarul de stat Raed Arafat, fondator al SMURD, a declarat joi ca doctoratul in domeniul medical a devenit in Romania "o formalitate, cu o calitate cel mai probabil redusa si fara valoare" si ca obligarea celor din sistemul de invatamant universitar medical sa detina acest titlu a creat probleme, potrivit Mediafax.

"Doar prin faptul că i-am obligat pe toţi care fac parte din sistemul de învăţământ universitar medical să deţină titlul de doctor sau în cazul asistenţilor universitari să fie cel puţin doctoranzi a generat unele probleme a căror recunoaştere nu se doreşte şi am să dau exemple. În SUA, anul trecut, erau 309 de profesori de medicină de urgenţă în universităţile americane, unde doar şase au doctoratul", a spus dr. Arafat, la Gala Studenţilor Români din Străinătate, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Despre aceeaşi obligativitate, fondatorul SMURD a spus că aceasta este în detrimentul calităţii: "Ridicând nivelul, ca să fie neapărat cu doctorat sau doctorand, noi am redus calitatea şi am redus expunerea şi pregătirea studenţilor noştri. Determinând forţat medicii tineri să acceadă procedura de obţinere a titlului de doctor, nu am făcut decât să-i împovărăm pe toţi cei care trebuie să achite sume imense, dacă nu sunt bursieri, pentru şcoala doctorală, care a devenit o sursă importantă de venituri pentru universităţi. Pe de altă parte, eu nu ştiu unde vor oferi viitori doctoranzi atâtea subiecte şi teze de doctorat reale, utile şi valide din punct de vedere ştiinţific, solicitându-le obligatoriu tuturor să aibă astfel de doctorate".

În opinia lui Arafat, doctoratul în domeniul medical a devenit o formalitate, cu o calitate cel mai probabil redusă şi fără valoare, "determinând afectarea inclusiv a celor care într-adevăr finalizează teze de doctorat de valoare, în urma unui proces asociat cu multă muncă şi străduinţă".

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut referire, în acelaşi context, la cazul său. "După mai mult de opt ani de activitate în învăţământ în domeniul medical de urgenţă într-o universitate de prestigiu din România (Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca - n.r), a trebuit să plec, pentru că mi s-a spus că o să reduc punctajul universităţii prin faptul că eu nu am doctorat. Iar între a face doctoratul pe genunchi sau să mi-l facă altcineva ori a pleca, am hotărât să plec", a spus Raed Arafat.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6238 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  In toate domeniile (Joi, 8 ianuarie 2015, 22:49)

  Electorul [utilizator]

  Nu numai in domeniul medical. Multumim lui abramburica si celor ca ea. La cati "doctori" sunt in tara asta ar trebui sa fim primii din lume la nivelul de trai.
  • -5 (5 voturi)    
   Suntem mult sub nivelul occidental (Vineri, 9 ianuarie 2015, 1:32)

   alchimist [utilizator] i-a raspuns lui Electorul

   Proportia de doctori (PhD) fata de numarul de absolventi de facultate in Romania este mult sub nivelul din tarile occidentale. A fost o perioada in anii 1980-1990 cand admiterea la doctorat era limitata la un nivel absurd de scazut: se dadea examen de admitere o data la 4-5 ani, si in fiecare domeniu existau 5-10 posturi pe toata tara. Deci practic erau admisi 1-2 persoane pe an intr-un domeniu - pe toata tara. Asta in conditiile in care in SUA sunt cca 300 de universitati care acorda doctorate, si in fiecare universitate exista cateva sute, poate chiar mii de cadre didactice care sunt conducatori de doctorate. In SUA poti fi conducator de doctorat de la nivelul de asistent univ. in sus, daca este cineva interesat sa studieze in laboratorul tau. In fiecare an, fiecare catedra (department) accepta 5-10 studenti la doctorat, in functie de numarul cadrelor didactice.
   • +3 (3 voturi)    
    13.000 de doctori, numai în ultimii 6 ani ! (Vineri, 9 ianuarie 2015, 14:19)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui alchimist

    Pentru comparatie, in SUA se acorda anual circa 70.000 de titluri, respectiv 222 la un milion, iar asta inseamna ca, raportat la populatie, sistemul educational romanesc genereaza un numar de doctori mai mare decat cel generat de sistemul american.
    Raportat la populatie, in Romania s-au acordat 221 de titluri de doctor la un milion de locuitori in cazul in care luam in calcul o populatie de 21,5 milioane, si 251 in cazul in care luam in calcul o populatie de 19 milioane, mult peste media UE, si extrem de mult peste raportul inregistrat in tarile din jurul nostru
    In Polonia, numarul titlurilor de doctor la un milion de locuitori este de 87, in Bulgaria de 79, in Ungaria de 127, iar in Cehia de 221, toate aceste tari clasandu-se insa in fata Romaniei la testele PISA.
    Actualii lideri ai Romaniei stralucesc printr-o lipsa crasa de cultura.Ce ar trebui sa facem pentru a avea din nou un prim ministru erudit ca Titu Maiorescu sau Nicolae Iorga?Ar fi ei folositori Romaniei de azi?
    Primul pas este eliminarea coruptiei (ma gandesc la examene fraudate, la numiri politice ale unor directori, inspectori incompetenti), care se poate realiza numind, in fiecare judet, inspectori generali competenti care la randul lor vor identifica profesorii valorosi din sistem. Atunci cand acest pas va fi indeplinit putem sa mergem mai departe si sa discutam de mariri salariale, performanta,...
  • +3 (3 voturi)    
   pe bune (Vineri, 9 ianuarie 2015, 9:38)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Electorul

   ia spus asta s ilui oprescu?
 • +8 (8 voturi)    
  Domnu' Arafat (Vineri, 9 ianuarie 2015, 0:31)

  zigzag [utilizator]

  Da' spune-i matale asta amicului Victor Viorel, nu noua. Sau se supara si reorienteaza contractele alea catre prietenii altcuiva? Traiasca ipocrizia!
 • +4 (8 voturi)    
  Nedumerire (Vineri, 9 ianuarie 2015, 0:45)

  EllySt [utilizator]

  Nu il inteleg pe d-l Arafat. De ce i se pare exagerata cerinta de a avea doctorat pentru cadrele universitare.
  Cum ai putea sa fii un cadru didactic universitar bun, dar nu poti trece etapele unui doctorat? Cadrele universitare trebuie sa aiba un alt nivel de pregatire si o alta capacitate de a se perfectiona continuu, comparativ cu alte categorii profesionale.

  Vrea cumva sa-l scuze pe d-l Ponta ca nu a avut timp sa-si faca doctoratul corect, pentru ca era sef de corp de control la d-l Nastase?
  Nimeni nu te obliga sa fii cadru universitar sau sa ai doctorat. Este optiunea fiecaruia.
 • +5 (7 voturi)    
  Pacat de domnul Arafat (Vineri, 9 ianuarie 2015, 0:48)

  Bogdanous [utilizator]

  Cred ca de data aceasta onoratul domn Arafat spune prostii. Cu un singur lucru sunt de acord - nu cred ca era necesara obligativitatea doctoratului pentru a activa in invatamantul medical. In rest, cu regret, acest articol a redus foarte mult toate sentimentele pozitive si consideratia mea pentru domnia sa. Il respect pentru SMURD, dar in acest moment mi-a dovedit ca poate vorbi fara sa inteleaga sau sa cunoasca mare lucru despre subiectul abordat.
 • +4 (6 voturi)    
  Arafat sa-si vada de treaba lui (Vineri, 9 ianuarie 2015, 1:13)

  alchimist [utilizator]

  Poate ca in medicina de urgenta un doctorat nu este necesar, pentru ca instruirea practica este mai importanta decat cea teoretica. Dar pentru oricare alt domeniu medical, unde trebuie prescrise tratamente pe termen lung si unde nu este suficient sa tratezi pacientul pe termen scurt ca sa nu moara, este nevoie de cunostinte ceva mai aprofundate. Citat din Nenitescu: "Ca sa poti transmite stiinta, trebuie sa fii tu insuti creator de stiinta". Numarul de cadre didactice in medicina este mult mai mic decat numarul total de medici, asa ca doctoratul reprezinta o treapta in plus de intelegere de la nivelul careia profesorul sa fie in stare sa educe viitorii medici. Daca Arafat nu are timp sau nu e in stare sa dea un doctorat, sa-si vada de treburile lui. Afirmatia ca "nu mai e nimic de descoperit" pe care o generalizeaza la toate domeniile medicinei nu face decat sa-i arate ignoranta. Daca asa ar fi stat lucrurile, toti ar fi fost perfect sanatosi pana la adanci batraneti, dar din pacate foarte multi au afectiuni incurabile care inca isi asteapta o solutie.
 • +5 (7 voturi)    
  Corect! (Vineri, 9 ianuarie 2015, 2:27)

  Hohey [utilizator]

  Raed Arafat are dreptate. Ca sa faci un doctorat pe bune ar trebui sa iti dedici 3-4 ani exclusiv pentru acest lucru. Asa e in toata lumea...civilizata. Un medic, pe linga cei 6 ani de scoala medicala, mai face si un minimum de 3 ani de rezidentiat. De altfel in USA orice posesor al titlului MD poate intra in invatamintul universitar. In plus cei care doresc sa aiba si titlul de PhD o fac in programe speciale in care dedica 3 ani doar pentru acest lucru, sau fac doctoratul inainte sa merga la scoala medicala.

  Sunt destui medici foarte buni pedagogi, care nu sunt interesati de cariera universitara tocmai din acest motiv. Pierderea este pentru universitati...dar putini sunt cei care mai gindesc in RO...
  • +2 (2 voturi)    
   MD in SUA (Vineri, 9 ianuarie 2015, 6:04)

   alchimist [utilizator] i-a raspuns lui Hohey

   Este adevarat ca un MD poate fi cadru didactic in SUA, dar sa nu uitam ca pentru a ajunge MD in SUA se fac 4 ani facultate + 4 ani medical school =8 ani, fata de 6 in Romania. In plus MD care vor sa devina cadre didactice trebuie sa aiba laborator propriu de cercetare, sa aiba grant de cercetare pentru a angaja personal in laborator. Pentru a ajunge aici un MD face atat rezidentiat 4 ani, cat si, in plus un stagiu post-doctoral de minim 3 ani. Deci in total ii trebuie minim 15 ani de pregatire ca sa ajunga cadru didactic, fata de 6+3 ani rezidentiat= 9 ani in Romania. In plus, in Romania nu exista cerinta ca un MD pe post de cadru didactic sa aiba un laborator propriu si activitate de cercetare. In plus fata de asta, in sUA exista si program de MD/PhD farte competitiv, care dureaza 7 ani, fata de programul MD de 4 ani. Cu asta timpul de a ajunge cadru universitar se mai lungeste cu inca 3 ani, deci dureaza cam 18 ani pana ajungi asistent la o universitate.
   • 0 (4 voturi)    
    Decit sa vorbesti prostii mai bine taci (Vineri, 9 ianuarie 2015, 9:12)

    Hohey [utilizator] i-a raspuns lui alchimist

    Mosule, decit sa vorbesti prostii mai bine taci!
    In RO, pe vreme cind faceam eu liceul, '81-'85, in clasa a-XI-a si a a-XII-a se facea cam ce fac americanii in primii ani de colegiu. Deci scuteste-ma cu cei 8 ani de studiu pentru MD in US, sunt echivalenti cu ceea ce se facea in RO in ultimii ani de liceu + Facultatea de Medicina

    Chestia cu laborator propriu si granturi este din povesti nemuritoare. Nu cunoasti situatia sau spui din auzite. Dupa rezidentiat +/- fellowship, poti sa obtii o pozitie academica de assistant professor sau clinical instructor daca indeplinesti conditiile cerute de universitate.

    Alta baliverna cu rezidentiatul de 4 ani si post-doctoralul de 3 ani. Fiind in necunostiinta de cauza amesteci diverse informatii. Rezidentiatul in US este relativ similar cu cel din RO, undeva intre 3-7 ani in functie de specializare. Dupa rezidentiat, daca vrei anumite specializari mai faci un fellowship, nu mai mult de 1-2 ani si ajungi medic specialist. Daca vrei cercetare faci post-doc, tot 1-2 ani in medie.

    Nu numai in USA, programul specializat MD/PhD dureaza in medie cam 7 ani, cum bine zici.

    In rest sa triesti bine si sa vorbesti cind ai informatie sigura...

    In concluzir in USA poti sa ajungi profesor universitar doar cu MD-ul. Desigur daca ai si un PhD, poti sa evoluezi mai rapid in cariera universitara...si sa obtii mai usor tenure-track.
    • +1 (1 vot)    
     Mai usurel (Vineri, 9 ianuarie 2015, 18:50)

     alchimist [utilizator] i-a raspuns lui Hohey

     Lucrez in domeniu si locuiesc in SUA de 25 de ani, asa ca informatiile mele sunt destul de sigure. Poate la Univ of Alabama si altele asemenea sa fie cum zici, dar in zona de Nord-Est sistemul este mult mai competitiv. Intr-adevar la unele specialitati pur clinice (anesteziologie, chirurgie) exista si profesori fara cercetare proprie, desi multi au laborator chiar si in specialitatile astea. Dar in domenii precum oncologie, medicina interna, farmacologie, neurologie, radiologie, patologie, este imposibil sa ajungi professor la medical school daca nu ai program de cercetare. Chiar daca ai numai MD, trebuie sa ai o activitate de cercetare consistenta. Sunt coleg cu MD care la peste 40 de ani sunt abia instructori desi au terminat rezidentiatul de 10 ani, pentru ca nu au o cercetare prea competitiva. Inteleg ca Arafat era pe post de professor, despre nivelul asta vorbim. Iar liceul din anii 80 a ramas o legenda acum suntem in secolul 21 si liceul e o bataie de joc, mai rau ca la americani.
     • 0 (0 voturi)    
      Usurel, usurel (Vineri, 9 ianuarie 2015, 23:48)

      Hohey [utilizator] i-a raspuns lui alchimist

      In orice Universitate cu Scoala Medicala in USA sunt doua categorii de profesori: clinicieni si cercetatori. Clinicienii nu au laboratoare proprii, poate o mica parte dintre ei. Ei in principal ii invata pe stundenti si practica medicina clinica, fac cercetare clinica si in mica masura si cercetare stiintifica de baza. Ceilalti, research professors, fac cum zici tu. Faptul ca unii publica mai putin si ramin multi ani instructori, in majoritatea cazurilor isi dedica munca pentru partea clinica, de unde iese grosul malaiului. In orice caz DOAR cu MD in USA ajungi profesor plin, nu-ti cere nimeni PhD.

      Inteleg ca-l detesti pe Arafat, dar are dreptate in speta asta.
 • +1 (3 voturi)    
  Prostul isi da parerea! (Vineri, 9 ianuarie 2015, 13:01)

  vali47 [utilizator]

  Nu stiu daca Arafat are sau nu,doctorat.Nu-l stiu de profesor universitar.Cu ce drept un"analfabet"isi da parerea despre mediul academic?De multe ori Arafat s-a bagat sa dea indicatii in domenii care nu-l privesc,insultand de multe ori sistemul medical.In loc sa propuna masuri care sa asigure eficienta si promptitudine a actului medical,medicul Arafat sustine impostura.Da,pentru-ca romanii spun medicului"d-le doctor"dupa mintea lui Arafat termenul nu are nici-o valoare.Asa cum dovedeste Arafat.Se ocupa de toate numai de problema pe care a vrut sa se ocupe si a pretins ca se pricepe,nu se ocupa.SMURD ajunge,pe zi ce trece,un distrugator al societatii,familiei si principiilor crestine.
 • +2 (2 voturi)    
  Arafatu-i deja anacronic ! (Vineri, 9 ianuarie 2015, 14:02)

  Plagarus [utilizator]

  Cu " doctorul " Viorel sef, Arafatul este deja un roman "mandru " de invartelile facute si........ bate campii fara gratie.
 • +2 (2 voturi)    
  medic de urgenta (Vineri, 9 ianuarie 2015, 15:04)

  transilvania [utilizator]

  D-l medic Arafat nu ar trebui sa isi dea parerea despre ceva ce nu cunoaste. Nimeni nu este obligat sa isi faca doctoratul daca nu doreste, sau nu poate, sau are alte prioritati.
  Nu este corect ca un secretar de stat sa spuna ca Legea invatamantului NU trebuie respectata, si sa jigneasca medicii care si-au efectuat cu munca doctoratul si pe profesorii care i-au indrumat. Evident, azi este la moda sa jignesti medicii.
  Formalitate este sa trimiti alti colegi sa iti tina cursurile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by