Caloriferele celor 60.000 de apartamente racordate la sistemul de incalzire centralizata din municipiul Galati au ramas, luni, reci, dupa ce Electrocentrale Galati a decis reducerea la minim a parametrilor agentului termic produs, relateaza Agerpres.

Potrivit reprezentantilor Electrocentrale, masura a fost luata ca urmare a faptului ca societatea distribuitoare de caldura, Apaterm Galati, nu si-a achitat factura curenta de 12,1 milioane lei catre Electrocentrale. Aceasta, societate aflata in insolventa, la randul sau nu poate sa plateasca la Romgaz Medias combustibilul livrat, ceea ce inseamna ca exista riscul sa nu mai primeasca gaze naturale pentru producerea caldurii.

Administratorul special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, a precizat ca, in total, Apaterm are de achitat catre Electrocentrale peste 370 milioane lei, din care 339 de milioane reprezinta datorii istorice, acumulate in perioada 2000-2011, iar 35 de milioane lei, facturi neplatite anul trecut, pana la momentul in care instanta a decis ca Apaterm va intra in reorganizare judiciara. Mustafa Sinan a mai adaugat ca din datoria curenta de 35 milioane lei, 12,1 milioane de lei reprezinta factura scadenta.

Pe de alta parte, Apaterm precizeaza ca are de incasat de la populatia Galatiului peste 150 milioane lei, in conditiile in care din totalul de 691 de asociatii racordate la sistemul centralizat, doar 140 sunt cu plata facturilor la zi.

In prezent, galatenii platesc 200 de lei pe gigacalorie, dupa ce, in luna noiembrie, Consiliul Local Galati a aprobat cresterea subventiei acordata populatiei pentru plata caldurii, de la 78,84 lei la 127,42 lei/gigacalorie.