Remus Pricopie anunta ca noua licitatie de manuale scolare, pentru clasa a III-a, va incepe "probabil" in luna februarie. "Editorii contesta faptul ca ministrul Educatiei ar avea dreptul sa reglementeze problema selectiei manualelor. Dumnealor considera ca singurul document dupa care trebuie sa facem selectie este OUG privind achizitiile publice si SEAP-ul, in timp ce noi consideram, asa cum este firesc, sa avem norme specifice", sustine Pricopie, care a fost contrazis de doua ori de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor in aceasta privinta.

Remus PricopieFoto: Agerpres

"Procesul de improspatare a manualelor va continua. Anul trecut scolar a inceput procedura in aprilie, probabil ca anul acesta o vom incepe in februarie, dar o vom incepe dupa niste reguli mai clare", a spus Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, citat de Agerpres. Pricopie a sustinut ca licitatia de manuale scolare a fost si este blocata in continuare din cauza modului in care editorii interpreteaza un ordin de ministru, transmite agentia de presa.

Precizam ca Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor le-a dat de doua ori dreptate editorilor in ceea ce priveste acest ordin de ministru. CNSC a aratat in decizia prin care a obligat MEN la reevaluarea ofertelor ca Ministerul a respins o parte dintre oferte pe baza unui punctaj anuntat in Ordinul de nr. 5559/2013, desi acest ordin nu apare "nicaieri in documentatia de atribuire si clarificarile publicate in SEAP".

"Editorii contesta faptul ca ministrul Educatiei ar avea dreptul sa reglementeze problema selectiei manualelor. Dumnealor considera ca singurul document dupa care trebuie sa facem selectie este OUG privind achizitiile publice si SEAP-ul, in timp ce noi consideram, asa cum este firesc, sa avem norme specifice. Interesant este ca editorii recunosc ordinul ministrului pentru manualele unde au castigat licitatie si au si semnat contractul, dar nu recunosc ordinul ministrului unde nu au castigat licitatia. Acolo unde castigi este legal si corect, iar acolo unde pierzi este ilegal si incorect", a spus Remus Pricopie, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste Religia in scoala, ministrul Educatiei spune: "In momentul in care Parlamentul va corecta aceasta problema, evident ca ne vom supune legislatiei in vigoare". "Sunt mai multe lucruri care trebuie luate in calcul: in primul rand, trebuie respectata legea si Constitutia si tot cadrul institutional in care se desfasoara orele in scoli. In acest moment, avem o lege, avem o decizie a Curtii Constitutionale (CCR) si avem o procedura pe care Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, trebuie sa le parcurga. Pana cand nu se decide la nivelul Parlamentului sau la nivelul Guvernului cum se va proceda in planurile de invatamant si in procedurile pe care le avem in scoli, evident ca nu se poate schimba nimic. CCR atrage atentia asupra unui element de neconstitutionalitate, iar Parlamentul are obligatia sa-l regleze. In momentul in care Parlamentul va corecta aceasta problema, evident ca ne vom supune legislatiei in vigoare", a afirmat ministrul Educatiei, potrivit Agerpres.

Referitor la bugetul Educatiei pe 2015, ministrul a spus: "Bugetul Educatiei anul acesta a crescut cu 0,4% din PIB in ultima luna a anului. Este vorba de deciziile judecatoresti pe care am decis prin rectificarea bugetara sa le acordam in decembrie 2014 in contul anului 2015. Sunt inca calcule, dar 90 si ceva la suta din situatii sunt rezolvate. Mai sunt decizii judecatoresti care au aparut in ultimul moment. Zilele acestea vor primi bani. (...) Si vorbim de sume importante: vor fi profesori care vor primi 5.000, 6.000 sau 7.000 lei. Noi am luat o suma din bugetul lui 2015 si am pus-o in bugetul lui 2014. Acum bugetul pe 2015 arata asa cum arata si cel pe 2014, plus unele cresteri la care se adauga si sumele pentru deciziile judecatoresti pe 2016. Bugetul pe 2015 va fi spre plus fata de cel de anul acesta".

Citeste si: