Uniunea Editorilor din Romania sustine ca Ministerul Educatiei se pregateste sa reediteze scandalul manualelor digitale si in cazul licitatiei de manuale pentru clasele a III-a si a IV-a. "Ne asteptam cu totii ca specialistii si conducerea ministerului sa traga toate invatamintele din organizarea dezastruoasa a licitatiei pentru noile manuale destinate claselor I si a II-a si sa demareze, cel tarziu la 15 septembrie 2014, procedurile premergatoare achizitiei de manuale pentru clasele a III-a si a IV-a, prin aprobarea programelor scolare", avertizeaza Uniunea.

"Ne aflam la sfarsitul anului 2014 si nu numai ca aceste importante documente n-au fost oficializate, dar, ca si acum un an, nu exista specificatiile tehnice, iar OMEN nr. 5559/2013 n-a fost modificat corespunzator cu deciziile CNSC [Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor], fiind un factor perturbator al regimului manualelor si nicidecum un cadru juridic stimulativ, predictibil si generator de competitie corecta in domeniu", sustine Uniunea Editorilor din Romania intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Editorii amintesc declaratiile de acum 2 saptamani facute de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, referitor la licitatia de manuale: "cel putin atata timp cat sunt eu ministru, nu dau drumul la licitatia pentru clasa a III-a pana nu revedem regulile". Citeste aici pe larg declaratiile ministrului Remus Pricopie

Uniunea Editorilor din Romania reactioneaza la afirmatiile lui Pricopie si sustine ca "in loc sa perfectioneze procedurile existente si sa le puna in acord cu deciziile instantelor care au obligat CNEE-ul [Centrul National de Evaluare si Examinare, organismul din subordinea Ministerului Educatiei care s-a ocupat de licitatie - n.red] si MEN-ul la transparenta, predictibilitate si legalitate, domnul ministru declara ca '... in acest moment, la ministerul educatiei se lucreaza la un material, respectiv o propunere catre Guvern, fie vorbim despre o lege a manualelor - va fi un document nu foarte extins, dar in care sa se precizeze foarte clar in ce conditii se face achizitia pentru manuale - fie vorbim de un capitol distinct la ordonanta de urgenta privind achizitiile publice, pentru ca sistemul actual nu este viabil ...'".

"Domnul Remus Pricopie vrea sa fuga de propria raspundere si a institutiei pe care o conduce privind greselile din organizarea si desfasurarea licitatiei, printre care intarzierea cu peste 6 luni a procedurilor de lucru, erorile flagrante de parcurs datorita precaritatii documentatiei, lipsa de profesionalism a comisiei si a evaluatorilor, netransparenta si carentele dialogului cu producatorii de manuale", se arata in comunicatul Uniunii.

Editorii sustin ca "pentru gasirea unei solutii, specialistii din minister ar putea sa priveasca la sistemul de evaluare si de achizitie din tarile europene. Vor constata ca, mai peste tot, nu ministerele educatiei achizitioneaza manuale, ci scolile, de pe o piata libera si concurentiala, avand la dispozitie o subventie din partea statului si alte fonduri atrase pe plan local".

Comunicatul este semnat de presedintele Consiliului Permanent al UER, Mihail Penescu, care este si directorul editurii All.

Informatii de background

Ministerul Educatiei a finalizat in 2013 noi programe scolare pentru clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a. Programele scolare pentru clasa pregatitoare si clasa I s-au aplicat din septembrie 2013; cu alte cuvinte, septembrie 2013 a fost primul inceput de scoala in care elevii de clasa I au avut programa noua, dar manuale care nu erau in concordanta cu ea.

Programa scolara noua pentru clasa a II-a s-a aplicat in scoli din septembrie 2014 (adica elevii care anul trecut au facut clasa I dupa programa noua, acum continua clasa a II-a dupa curriculum de asemenea nou, in concordanta cu programa din clasa I). Numai ca septembrie 2014 a inregistrat o noua premiera: a fost pentru prima data cand elevii de clasele I si a II-a au inceput scoala fara niciun fel de manual pe banca: nici conform programei, nici manual vechi. Motivul: Ministerul Educatiei nu a finalizat licitatia pentru manuale scolare pana la 15 septembrie 2014 si nici nu a dat comanda pentru manualele vechi, pana la inceputul scolii, sperand ca nimeni sa nu conteste rezultatele licitatiei.

Licitatia pentru manuale scolare noi (print si digitale) pentru clasele I si a II-a, conforme cu noile programe scolare, a fost lansata in luna aprilie 2014. Pe 4 august 2014, Ministerul anunta primele rezultate ale licitatiei: CD PRESS SRL si SIVECO sunt desemnati de Minister castigatori ai licitatiei de manuale la materiile Comunicare in limba romana clasa I, Comunicare in limba romana clasa a II-a, Matematica si explorarea mediului clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa a II-a. Pe langa acestia, mai sunt desemnati castigatori Editura Corvin Deva la Comunicare in limba materna maghiara clasa I si SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL la Limba moderna clasa I - limba engleza.

Mai multe edituri contesta rezultatele, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) le da dreptate si obliga Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele, ceea ce duce la anuntarea de noi castigatori: fata de cele 2 firme pe care MEN le-a dat castigatoare in prima faza la Comunicare si Matematica, reevaluarea a mai adus cate 4 ofertanti castigatori, numai la aceste materii.

CNSC arata in decizia prin care obliga MEN la reevaluarea ofertelor ca Ministerul a respins o parte dintre oferte pe baza unui punctaj anuntat in Ordinul de nr. 5559/2013, desi acest ordin nu apare "nicaieri in documentatia de atribuire si clarificarile publicate in SEAP".

Si rezultatul reevaluarii a fost contestat, de data asta doar la disciplina Comunicare in limba romana - clasa I, CNSC a gasit din nou nereguli si in modul in care Ministerul Educatiei a reevaluat ofertele si l-a obligat sa evalueze din nou proiectele de manuale primite la aceasta materie, proces care se desfasoara in prezent la MEN.

Pe de alta parte, la inceputul lunii octombrie 2014, reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca Ministerul pregateste urmatoarele licitatii pentru manualele scolare din clasele a III-a si a IV-a. "Cum programele scolare pentru clasele a III-a si a IV-a nu au fost inca aprobate, cel mai probabil licitatia va fi lansata anul viitor", a declarat atunci pentru HotNews.ro biroul de presa al Ministerului Educatiei.

Pe 14 octombrie 2014, Ministerul Educatiei a pus in dezbatere noile programe scolare pentru clasele a III-a si a IV-a, insa nici pana la ora publicarii acestui articol programele nu au fost aprobate prin ordin de ministru publicat in Monitorul Oficial.

Cu cat Ministerul Educatiei intarzie mai mult sa aprobe noile programe scolare si sa lanseze licitatiile pentru manuale scolare in conformitate cu aceste programe, cu atat creste probabilitatea ca elevii care astazi sunt in clasa a II-a sa treaca la anul printr-o situatie similara celei din septembrie 2014. Copiii de clasa a II-a sunt cei care au facut clasa I dupa o programa implementata in scoala pentru prima data, dar cu manuale vechi (adica realizate dupa vechea programa), sunt cei care au inceput scoala anul acesta fara niciun manual pe banca si care la anul, in clasa a III-a, ar trebui sa invete de asemenea dupa programa noua (care sa continue filosofia si cunostintele prevazute in programele de clasele I si a II-a parcurse), programa noua care insa nu a fost aprobata inca prin ordin de Ministerul Educatiei.

Amintim, de asemenea, ca 2013 a fost primul an in care Ministerul Educatiei a anuntat oficial ca va lansa licitatia pentru manuale scolare la clasele I si a II-a. La acea vreme, Ministerul spunea ca va lansa licitatia tot in luna aprilie, cu promisiunea ca licitatia se va finaliza cu semnare de contract pana la 15 septembrie.

Editorii au cerut amanarea termenelor, argumentand ca nu au timp sa realizeze proiectele de manuale cu care sa participe la licitatie in intervalul anuntat de MEN. Ministerul a amanat atunci licitatia, insa a repornit-o fix un an mai tarziu: aprilie 2014, cu promisiunea ca pe 15 septembrie 2014 elevii vor avea noile manuale pe banca.

Citeste si: