Programele scolare pentru clasele a III-a si a IV-a au fost puse in dezbatere de Ministerul Educatiei. Descarca din articol planul-cadru si programele pentru fiecare materie pe care elevii o vor face la scoala si vezi ce vor invata copiii din ultimele clase primare. Aprobarea unei noi programe scolare pentru clasa a III-a este un imperativ, avand in vedere ca elevii care acum sunt in clasa a II-a invata in premiera anul acesta dupa o programa noua. Amintim, de asemenea, ca aparitia curriculumului pentru clasele a III-a si a IV-a era obligatorie pentru lansarea unei noi licitatii de manuale. HotNews.ro a scris in premiera, in urma cu o saptamana, despre faptul ca Ministerul Educatiei a inceput demersurile pentru o noua licitatie de manuale scolare, pentru clasele a III-a si a IV-a.

Programa scolara Limba romana clasa a III-a si a IV-aFoto: ise.ro

Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publica astazi, 14 octombrie, programele scolare pentru invatamant primar, clasele a III-a si a IV-a. Potrivit anuntului, observatiile si recomandarile in ce priveste proiectele de programe scolare pot fi trimise online la www.surveymonkey.com/s/programe, insa nu se precizeaza si data limita pana la care aceste programe scolare sunt in dezbatere.

Amintim ca anul trecut Ministerul Educatiei a aprobat noi programe scolare pentru clasele pregatitoare, I si a II-a. Programele scolare noi pentru clasa pregatitoare si pentru clasa I au intrat in vigoare in septembrie 2013, iar programa pentru clasa a II-a a fost aplicata in septembrie 2014. Ordinul nr. 3.371 din 12 martie 2013 prin care Ministerul Educatiei a aprobat primele programe si planul cadru care se respecta si acum prevede ca din anul 2015-2016 se aplica un curriculum nou si pentru clasele a III-a si a IV-a.

Planul-cadru pentru clasele a III-a si a IV-a: Cate ore sunt alocate fiecarei materii, pe saptamana

Clasa a III-a:

Programa de Limba si literatura romana de clasa a III-a prevede ca elevii vor putea viziona emisiuni pentru copii (online sau TV) pe teme de interes pentru clasa, vor folosi reportofonul sau computerul pentru a audia diferite texte, vor invata sa povesteasca "dupa intrebarile investigatorului perfect (cine? ce? unde? cand? cum? de ce? cu cine? cu ce?)".

Elevii vor invata ce inseamna lectura activa - cu creionul in mana, vor lucra in perechi - cu scopul de a lamuri lucrurile pe care nu le-au inteles intr-un anumit text, vor invata sa foloseasca jurnalul cu dubla intrare (elevii trebuie sa imparta o foaie de caiet in doua, in stanga sa scrie un fragment care i-a impresionat dintr-un text citit, iar in dreapta - opiniile personale despre acel fragment, raspunzand la intrebari ajutatoare), vor invata sa citeasca folosind metoda SINELG (elevii vor face insemnari pe marginea texului citit, astfel: vor scrie V in dreptul paragrafelor care contin informatii cunoscute deja de elev, semnul - acolo unde continutul infirma opiniile copilului, + cand informatia citita este noua si ? unde elevul vrea sa stie mai multe. Sursa explicatiilor)

Copiii vor face "exercitii de exprimare a primelor reactii fata de cele citite folosind coduri diverse - desen, mima, schema, ritm/melodie".

Programa contine si o lista "orientativa" de autori si texte, pe baza carora elevii sa invete la clasele a III-a si a IV-a: Tudor Arghezi - Cartea cu jucarii; Ana Blandiana - Intamplari din gradina mea; Ce poti face cu doua cuvinte? (juniorii). Antologie; Iordan Chimet - Cele douasprezece luni ale visului; Ion Creanga - La scaldat, La cirese, Pupaza din tei; Roald Dahl - Matilda, Vrajitoarele, Uriasul cel prietenos, Fantasticul domn Vulpe; Gemma Elwin Harris - Intrebari mari de la cei mici la care raspund niste oameni foarte importati; Michael Ende - Punci cu porunci; Jim Nasturel si Lukas, mecanicul de locomotiva; Cornelia Funke - Cand Mos Craciun cade din cer; Emil Garleanu - Din lumea celor care nu cuvanta.

In proiectul de programa, expertii in stiintele educatiei noteaza gresit numele omului de stiinta Stephen Hawking (este trecut Steven Hawking); elevii vor putea studia lucrarile sale: George si cheia secreta a Universului; George in cautare de comori prin Cosmos; George si Big Bangul.

Alti autori de pe lista orientativa prezenta in programa scolara de Limba si literatura romana pentru clasele a III-a si a IV-a sunt urmatorii: Erich Kastner - Emil si detectivii, Emil si ce trei gemeni; Silvia Kerim - Povestiri pentru copii; Paul Maar - Sambata, cand vine Sambo, Gellu Naum - Cartile cu Apolodor, Nikolai Nosov - Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai; Adrian Oprescu - Tomi; Adina Popescu - povestiri pentru copii; Marin Sorescu - Unde fugim de-acasa.

Programa contine si o "lista de site-uri utile", unde sunt mentionate urmatoarele: www.liternet.ro si http://www.itsybitsy.ro/copii/.

Clasa a IV-a:

Programele scolare pentru clasele a III-a - puse astazi in dezbatere publica - se vor aplica la clasa incepand cu septembrie anul viitor. Pe baza noului curriculum vor fi realizate si manualele scolare digitale de clasele a III-a si a IV-a; amintim ca Ministerul Educatiei a anuntat public de saptamana trecuta ca incepe selectia profesorilor care sa evalueze "proiectele de manuale scolare pentru invatamantul primar in anul scolar 2014-2015". Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat atunci ca "apelul a fost lansat in vederea urmatoarelor licitatii pentru manualele scolare din ciclul superior primar, clasele a III-a si a IV-a￯. (Detalii aici)

Precizam, insa, ca cu cat Ministerul Educatiei va intarzia aprobarea programelor scolare puse astazi in dezbatere si lansarea licitatiilor pentru cumpararea de manuale realizate conform acestor programe, cu atat cresc si sansele ca nici anul viitor elevii claselor a III-a sa nu aiba manuale noi.

Citeste si: