Proaspat numit ministru de Externe, Bogdan Aurescu si-a lansat miercuri volumul "Romania and the International Court of Justice" printre invitatii care au prezentat lucrarea figurand si fostul ministru de Externe Adrian Nastase, in prezent eliberat conditionat din puscarie.

Bogdan Aurescu si Adrian NastaseFoto: Fundatia Titulescu

Lansarea volumului, care trateaza in principal delimitarea platoului continental al Romaniei in Marea Neagra, a avut loc la Fundatia Europeana Titulescu, condusa de Adrian Nastase.

"Cartea pe care domnul profesor Bogdan Aurescu a coordonat-o este o pledoarie pentru solutionarea pasnica a diferendelor internationale si este si o argumentatie pentru ceea ce inseamna felul in care din punct de vedere diplomatic pot fi gasite solutii, chiar atunci cand negocierile bilaterale ar duce cu mare dificultate la o formula acceptabila care sa fie ratificata in parlamentele respective. Sunt foarte multe elemente interesante prezentate in mod sintetic. Cartea este o consemnare, un proces verbal al unei reuniuni care, la randul ei, reprezinta o sinteza a ceea ce a insemnat momentul 2009 pentru scoala de drept international din Romania, dar si pentru interesele romanesti", a declarat Adrian Nastase, citat de Agerpres.

Bogdan Aurescu a explicat ca a ales Casa Titulescu pentru acest eveniment dintr-un motiv foarte important - Titulescu a fost unul dintre cei mai puternici sustinatori al rolului dreptului international in politica externa.

"Si gandirea mea, la momentul in care am discutat cu dl. profesor Nastase alegerea acestei locatii, a fost de fapt sa incercam sa restituim locul important al dreptului international, ca instrument de politica externa. Pentru ca, fara acest instrument extrem de important, aceasta arma inteligenta, o tara cum este Romania nu ar putea sa obtina rezultate la fel de bune prin alte mijloace. (...) Diplomatia este institutia fundamentala a statului roman", a adaugat Aurescu.