Metodologia privind mobilitatea studentilor a fost publicata in Monitorul Oficial. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca studentii pentru a se transfera de la o universitate la alta

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 26 noiembrie 2014, 12:58 Actualitate | Esenţial


Cerere de mobilitate a studentilor
Foto: Monitorul Oficial
Studentii se pot transfera de la o universitate la alta "in baza unor acorduri interinstitutionale" si "numai cu acceptul" celor doua institutii de invatamant superior. Pentru transfer sau pentru a urma un semestru cursurile in alta parte, studentul trebuie sa completeze cererea-tip de mobilitate (din fotografie) si sa obtina acceptul si de la universitatea gazda, si de la cea de la care pleaca.

Ministerul Educatiei a publicat luni, 24 noiembrie 2014, in Monitorul Oficial, Ordinul nr. 651 din 19 noiembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei privind mobilitatea academica a studentilor.

Potrivit metodologiei, studentii se pot transfera de la o universitate la alta sau isi pot efectua un semestru sau un an de studii la o alta universitate "in baza unor acorduri interinstitutionale" si "numai cu acceptul" celor doua institutii de invatamant superior - cea de la care pleaca si cea la care urmeaza sa continue cursurile.

Aceste acorduri interinstitutionale sunt cele care stabilesc toate detaliile de transfer al studentilor: tipul mobilitatii, durata, numarul de mobilitati, domeniul, programul de studiu, finantarea mobilitatii temporare.

Pentru ca un student sa se transfere la o alta universitate sau sa urmeze o perioada limitata cursurile altei institutii de invatamant superior, el trebuie sa obtina "acceptul interinstitutional". Adica trebuie sa completeze cererea-tip de mobilitate (din fotografie), sa depuna aceasta cerere la universitatea unde doreste mobilitatea, iar dupa ce obtine acceptul de la universitatea gazda, studentul trebuie sa obtina si acceptul universitatii de la care pleaca.

In cazul in care un student vrea sa urmeze cursurile pentru o perioada limitata de timp la o alta universitate, recunoasterea creditelor de studii transferabile si a compatibilitatii curriculei se realizeaza atat la inceputul, cat si la sfarsitul perioadei de mobilitate, in baza regulamentelor institutiilor de invatamant superior implicate. De asemenea, un student poate apela la mobilitatea interna temporara numai dupa parcurgerea primului an de studii, cu finalizarea sesiunii de examene.

In cazul in care un student vrea sa se transfere definitiv la alta universitate, poate face acest transfer dupa primul an si pana la sfarsitul penultimului an de studii, la aceeasi specializare.

Textul integral al Metodologiei privind mobilitatea academica a studentilor

"Capitolul I Dispozitii generale

Art. 1. - Potrivit legii, mobilitatea academica reprezinta dreptul studentilor si al studentilor doctoranzi de a li se recunoaste creditele transferabile dobandite, in conditiile legii, la alte institutii de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu din tara sau din strainatate. Mobilitatea poate fi interna sau internationala, respectiv definitiva sau temporara, pentru toate formele de invatamant.

Art. 2. - Calitatea de student, respectiv student doctorand se mentine pe perioada mobilitatilor interne si internationale.

Art. 3. - Recunoasterea creditelor transferabile in cazul mobilitatilor academice internationale se poate realiza de catre institutiile de invatamant superior numai pentru persoana care dovedeste calitatea de student cu documente relevante emise de catre institutia de invatamant superior pe care a frecventat-o.

Art. 4. - (1) Mobilitatea academica se poate efectua ca urmare a demersului studentului, respectiv a studentului doctorand:
a) in baza unor acorduri interinstitutionale;
b) numai cu acceptul institutiilor de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu, dupa caz, de provenienta, respectiv primitoare.

(2) Acordurile interinstitutionale stabilesc conditiile de desfasurare a mobilitatilor intre institutiile de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu: tipul mobilitatii, durata mobilitatii, numarul de mobilitati, domeniul, programul de studiu, finantarea mobilitatii temporare etc.

(3) Acceptul interinstitutional consta in completarea si semnarea cererii-tip de mobilitate prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta metodologie, astfel:
a) studentul, respectiv studentul doctorand depune cererea de mobilitate la institutia de invatamant superior unde doreste mobilitatea;
b) dupa obtinerea acceptului de mobilitate, studentul, respectiv studentul doctorand solicita mobilitate institutiei de invatamant superior de unde doreste mobilitatea;
c) institutia de invatamant superior care accepta mobilitatea semneaza prima cererea de mobilitate a studentului, apoi semneaza institutia de la care se pleaca;
d) in cerere sunt trecute si conditiile in care are loc mobilitatea.


Cererea-tip de mobilitate academida pentru studenti:


Capitolul II Mobilitatea interna temporara a studentilor

Art. 5. - (1) Studentul sau studentul doctorand poate beneficia de mobilitate temporara interna intre doua institutii de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu, dupa caz.

(2) Recunoasterea creditelor de studii transferabile si a compatibilitatii curriculei se realizeaza atat la inceputul, cat si la sfarsitul perioadei de mobilitate, in baza regulamentelor institutiilor de invatamant superior implicate.

Art. 6. - Mobilitatea interna temporara, pe locuri bugetate sau taxa, poate surveni dupa parcurgerea primului an de studii, cu finalizarea sesiunii de examene.

Art. 7. - Institutiile de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu au obligatia de a include in regulamentele privind activitatea profesionala a studentilor prevederi privind procedurile referitoare la mobilitatea interna temporara, precum si cu privire la situatiile in care mobilitatea interna temporara nu poate fi acordata.

Art. 8. - In cazul mobilitatii interne temporare pe locuri bugetate finantarea urmeaza studentul.

Capitolul III Mobilitatea internationala temporara

Art. 9. - Mobilitatea internationala temporara prin programe internationale se realizeaza in conformitate cu reglementarile ce privesc respectivele programe.

Art. 10. - Mobilitatea internationala temporara pe cont propriu reprezinta mobilitatea temporara efectuata in afara cadrului stabilit de un program international.

Art. 11. - Mobilitatea internationala temporara pe cont propriu se realizeaza cu acceptul institutiei de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu de provenienta, respectiv primitoare.

Art. 12. - Mobilitatea internationala temporara poate surveni dupa finalizarea primului an de studii.

Art. 13. - In cazul mobilitatilor academice internationale temporare, recunoasterea creditelor transferabile se realizeaza de catre institutiile de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu de provenienta, respectiv primitoare, in temeiul autonomiei universitare.

Capitolul IV Mobilitatea definitiva

Art. 14. - Mobilitatea academica interna definitiva este valabila atat pentru studentii finantati de la bugetul de stat, cat si pentru studentii cu taxa si se realizeaza cu respectarea prevederilor legale privind capacitatea de scolarizare si finantarea invatamantului superior, prin acordul institutiilor de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu, in conformitate cu prevederile regulamentelor privind activitatea profesionala a studentilor. 

Art. 15. - Institutia de invatamant superior acreditata/autorizata provizoriu are obligatia de a include in regulamentele privind activitatea profesionala a studentilor prevederi privind procedurile referitoare la mobilitatea interna definitiva.

Art. 16. - Mobilitatea definitiva se poate realiza dupa primul an si pana la sfarsitul penultimului an de studii, la aceeasi specializare.

Art. 17. - Mobilitatea definitiva se realizeaza numai dupa sfarsitul unui an de studii, dupa satisfacerea tuturor cerintelor prevazute in programul de invatamant, iar inmatricularea se realizeaza odata cu inceperea noului an universitar.

Art. 18. - In cazul unei mobilitati definitive, diploma se emite absolventului de institutia de invatamant superior care l-a acceptat.

Art. 19. - Mobilitatea definitiva se face pe principiul 'subventiile urmeaza studentul'.

Art. 20. - Prevederile privind mobilitatea interna definitiva se aplica si in cazul studentilor si studentilor doctoranzi proveniti din statele membre ale UE, SEE si din Confederatia Elvetiana.

Art. 21. - Pentru tarile terte se aplica prevederile acordurilor bilaterale si ale acordurilor internationale in materie, in vigoare la data efectuarii mobilitatii.

Art. 22. - (1) Prezenta metodologie intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) La aceeasi data se abroga orice alte reglementari contrare referitoare la mobilitati ale studentilor."

Metodologia este realizata pe baza prevederilor Legii Educatiei Nationale.

Art. 142 din Legea Educatiei (asa cum a fost modificat prin OUG 49/2014):
(7 1) Calitatea de student, respectiv student-doctorand se mentine inclusiv pe perioada mobilitatilor interne si internationale. In cazul mobilitatilor academice internationale ale studentilor care vin sa studieze pe cont propriu valutar recunoasterea creditelor transferabile se realizeaza de catre institutiile de invatamant superior, in temeiul autonomiei universitare.

(7 2) Recunoasterea creditelor transferabile in cazul mobilitatilor academice internationale se poate realiza de catre institutiile de invatamant superior numai pentru persoana care dovedeste calitatea de student cu documente relevante emise de catre institutia de invatamant superior pe care a frecventat-o.

(7 3) Conditiile si modul in care se realizeaza mobilitatea academica se stabilesc printr-o metodologie aprobata prin ordin al ministrului educatiei nationale.

Art. 199 din Legea Educatiei:
(3) O persoana poate fi admisa si inmatriculata ca student concomitent la cel mult doua programe de studii, indiferent de institutiile de invatamant care le ofera. Orice subventie financiara sau bursa din fonduri publice se acorda, conform normelor legale in vigoare, numai intr-o singura institutie de invatamant superior, pentru un singur program de studii. In cazul studentilor care se transfera intre universitati sau programe de studii, subventiile urmeaza studentul.

Art. 200 din Legea Educatiei:
(1) O institutie de invatamant superior poate admite si inmatricula intr-un program de studii numai acel numar de studenti pentru care sunt asigurate conditii optime de calitate academica, de viata si de servicii sociale in spatiul universitar.
...
(4) Universitatile care admit in programele lor de studii mai multi studenti decat capacitatea de scolarizare, aprobata conform prezentei legi, incalca raspunderea lor publica si sunt sanctionate in conformitate cu prevederile prezentei legi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8805 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by