Romania – tara impanzita de bacterii rezistente la tratament. De ce mananca romanii antibiotice pe paine?

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:11 Actualitate | Esenţial


Romania tara unde se consuma antibiotice pe paine
Foto: Hotnews
Românii sunt printre cei mai avizi consumatori de antibiotice din Uniunea Europeană, în 2013 situându-se pe locul trei fără ca nicio reducere a acestui exces periculos să se fi produs în ultimii 4 ani. Periculos pentru că efectul principal al acestui comportament este creşterea numărului de bacterii rezistente la orice tratament.

Specialiştii prevăd că, dacă acest exces va continua, pentru boli astăzi vindecabile românii nu vor mai avea un tratament eficient.

Deja peste jumătate din stafilococii aurii care circulă în România sunt rezistenţi la meticilină, astfel că infecţiile cu această bacterie (care poate produce pneumonii, artrite sau meningite) sunt tot mai greu de vindecat.

Dacă nu vă număraţi printre consumatorii de antibiotice nu înseamnă că sunteţi la adăpost de aceste bacterii, căci puteţi oricând contracta o infecţie cu o astfel de tulpină rezistentă. Excesul unora afectează întreaga populaţie a României.

Răspândirea Stafilococului rezistent la tratament în Europa. România are deja peste 50% din bacteriile circulante rezistente (sursa: ECDC)Medicii români prescriu mult prea uşor antibiotice pacienţilor lor, sunt de acord mai mulţi specialişti citaţi de săptămânalul Viaţa Medicală, care a dedicat un întreg număr acestei probleme. Motivele sunt legate de presiunea economică exercitată de comercianţii farma, crescând “impactul informaţiei produsă de cei interesaţi de creşterea vânzărilor de antibiotice, care încearcă să convingă cu argumente mai mult sau mai puţin ştiinţifice că [produsul] lor este cel mai bun”, susţine dr. Gabriel Popescu, preşedintele subcomisiei naţionale pentru limitarea rezistenţei microbiene.

Pacienţii români pot cumpăra din farmacii unele antibiotice fără reţetă, iar 40% din reţetele cu antibiotice prescrise de medici nu sunt necesare, susţine un studiu recent al OMS.

În acelaşi timp „formatorii din domeniul academic medical nu fac suficient pentru a crea deprinderi corecte viitorilor medici”.

Dar şi pacienţii pun presiune pe medici pentru a primi antibiotice, crede dr. Adrian Streinu-Cercel. „Aşa am ajuns înconjuraţi de germeni cu multirezistenţă. Medicii se tem să nu greşească, se tem de situaţia în care pacientul nu primeşte un antibiotic în condiţiile în care ar fi trebuit să primească unul”, afirmă Streinu-Cercel, citat de Viaţa Medicală. În condiţiile în care rezistenţa la antibiotice este o problema prioritară la nivel european, în România încă există farmacii care eliberează antibiotice fără reţetă.

"NICI UN PROGRES IN ROMANIA!" - Directorul Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor

Strategia adoptată de autorităţile române pentru a stopa acest fenomen nu a fost eficientă. În ultimii 4 ani, consumul de antibiotice în România a rămas constant: foarte mare.

„Pe hărţile comparative, în 2010 România apare în portocaliu, pentru ca în 2013 să fie colorată în roşu. Nu este niciun progres”, subliniază dr. Marc Sprenger, directorul Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), într-un interviu pentru Viaţa Medicală. “Ministrul dumneavoastră ar trebui să spună că reducerea consumului de antibiotice este importantă pentru România”, nu se sfieşte Sprenger să afirme. “Este foarte important să investiţi în combaterea acestui fenomen. Dar totul începe cu voinţa politică”.

Dirijorii politici ai sistemului sanitar din România au fost ocupaţi însă cu priorităţi electorale în ultimul an.

Deja peste un sfert din tulpinile de streptococ care circulă în România sunt rezistente la penicilină. 63,4% din cele de stafilococ aureu sunt rezistente la meticilină, iar numărul bacteriilor Klebsiella (care pot produce pneumonie) multirezistente la antibiotice a crescut de la 0% în 2011 la 44% în prezent. Din cele 12 recomandări UE pe tema rezistenţei la antibiotice, România a pus în aplicare doar 5.

Peste 500.000 de români consumă zilnic antibiotice. Este important să ştim că antibioticele NU vindecă:
 • gripa,
 • răceala,
 • infecţiile urechii,
 • sinuzitele,
 • durerile în gât.
Ele nu îndepărtează durerea, febra sau tusea. Durata prea scurtă sau prea lungă a unei cure de antibiotice, ca şi schimbarea antibioticului la trei zile este de asemenea o eroare. Prescrierea antibioticelor în alergii sau toxiinfecţii alimentare este nejustificată.


Citeste mai multe despre   
Comentarii alese de moderator

 • Clarificari (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:31)
  corectii [anonim]

  Cateva clarificari necesare acelor cititori care raspandesc prin comentarii informatii incorecte:

  1. Antibioticele nu trateaza afectiuni virale.
  2. Reclama la medicamente prescrise pe reteta in Romania este interzisa (cazul antibioticelor).
  3. Presiunea farma e ajutata si augumentata de presiunea pacientului - daca nu iese din cabinet cu reteta de antibiotic medicul e prost.
  4. Da, e necesara o dictatura medicala in ceea ce priveste antibioticele. Antibiotic strict pe reteta nu inseamna ingradirea accesului la sanatate ci protejarea sanatatii publice, ca sa nu ne intoarcem in epoca pre-antibiotic.
  [editat de HN]


29291 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  Din două motive (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:17)

  charlie [utilizator]

  Din prostia lor (mare) și din cauza faptului că poți să-ți cumperi antibiotice la kil, fără rețetă, fără nicio problemă, din milioanele de farmacii care funcționează din 10 în 10 metri, în toată țara.
  • +16 (16 voturi)    
   unde mai pui la socoteala (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:44)

   qwerasdf [utilizator] i-a raspuns lui charlie

   ca se produc tot felul de mutatii ale bolilor si acestea devin si mai rezistente, afectandu-ne intr-un final pe noi toti

   "aoleu, esti racit, iti curge nasul, trebuie sa-ti dau niste amoxacilina"

   sa nu care cumva sa muriti de la muci, bai fricosilor
   • -9 (15 voturi)    
    Corect! (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:59)

    dandra [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

    Daca ai 100 de virusi si reusesti sa distrugi doar 99 de virusi cu un antibiotic, atunci acel virus singuratic devine imun la antibiotic si in cateva ore se multiplica in numar de milioane si fiecare virus va fi rezistent la acel tip de antibiotic.
    • +16 (16 voturi)    
     Nu e chiar corect ... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:24)

     Aurelian [anonim] i-a raspuns lui dandra

     Amice ... esti in eroare ... Antibioticele nu distrug virusi, ci bacterii. Antiviralele ataca virusii.
    • +10 (12 voturi)    
     încă o corecţie (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:24)

     rz_ [utilizator] i-a raspuns lui dandra

     Şi chiar dacă ai fi spus "bacterii" tot nu era corect mecanismul. Bacteria singuratică nu DEVINE imună la antibiotic, ea este deja, însă nu mai concurează cu suratele bacterii nerezistente iar neavând concurenţă se înmulţeşte în voie iar apoi se răspândeşte.

     Practic e o selecţie ne-naturală (parafrazându-l pe Darwin), forţăm înmulţirea exact a acelor bacterii pe care nu ni le dorim. Neomorând bacteriile obişnuite, nerezistente, ţinem numărul celor rezistente sub control, cele rezistente pot chiar pierde lupta pentru supravieţuire cu cele nerezistente deoarece pot avea alte caracteristici care să le facă să piardă această luptă.
     • -1 (3 voturi)    
      pot deveni rezistente. e corect (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 13:25)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui rz_

      o bacterie nerezistenta poate suferi o mutatie care sa o faca rezistenta, deci pot deveni. au un ritm de diviziune ridicat si mutatiile aleatorii sunt frecvente. la miliarde de mutatii letale, poate fi una norocoasa, care-i da rezistenta. deci pot deveni rezistente
      • 0 (2 voturi)    
       devenire... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 14:24)

       rz_ [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

       Devenire înseamnă că nu este rezistentă iar pe parcursul vieţii sale (scurte) devine rezistentă. Acest lucru nu este corect. Deci nu exemplarul bacterie devine rezistent din cauza antibioticelor ci "specia" (clasa?) devine rezistentă prin creşterea proporţiei exemplarelor care au rezistenţă, cele nerezistente fiind distruse de antibiotice.

       Mutaţiile se produc aproape exclusiv la reproducere. Atunci bacteria se "naste" (prin diviziune). Ea este sau nu este rezistentă în funcţie de mutaţiile produse accidental. Acest lucru nu se schimbă. Antibioticele sortează exemplarele după un anumit criteriu (rezistenţa), favorizându-le pe cele rezistente, la fel cum noi alegem să reproducem legumele cu anumite caracteristici, creând în felul acesta roşii mari de exemplu.

       Deci bacteriile nu devine rezistente ci specia, tipul devine prin selecţie (artificială în cazul acesta).
       • 0 (0 voturi)    
        mutatii accidentale echivalent cu devine (Joi, 27 noiembrie 2014, 11:01)

        jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui rz_

        calcularea virgulii nu este o stiinta rz_:)
        da, specia, tipul, ca doar nu m-oi fi referit la o singura bacterie. uff...
        • 0 (0 voturi)    
         de unde am plecat (Joi, 27 noiembrie 2014, 12:29)

         rz_ [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

         Să nu uităm de unde am plecat: dandra spunea că "acel virus singuratic devine imun la antibiotic" dacă nu a fost distrus de antibiotic. Deci dandra şi apoi eu ne refeream la exact o bacterie, nu la specie. Ceea ce ai spus legat de specie este corect, însă era vorba chiar de exemplare.

         Specia devine imună (se transformă încet în altă specie) însă exemplarul este sau nu este rezistent la antibiotic, acest lucru nu se schimbă pe durata vieţii scurte a bacteriei.
   • -14 (24 voturi)    
    Ii urasc pe cei care nu se trateaza (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:18)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

    Smecherii care-i imbolnavesc pe toti cei din jur.

    In 24 ore de la administrarea unui antibiotic, de regula, boala nu mai este contagioasa.
    Dar smecherii duc boala pe picioare, de cele mai multe ori ei nu scapa de microb ci doar fac pace cu el, o boala cronica suportabila. Dar continua sa o dea tuturor.
    • +9 (11 voturi)    
     ia cu lingura, ia si cu pumnu' (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:39)

     qwerasdf [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     esti liber sa bagi cate antibiotice vrei tu in tine

     de ce la companie farmaceutica esti?
    • +12 (12 voturi)    
     Comment sters de user (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:42)

     Lok [anonim] i-a raspuns lui D-or

    • +10 (10 voturi)    
     Tocmai ati spus o gogomanie! (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:41)

     EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Multe dintre bolile pentru care sunt prescrise in mod curent sunt produse in primul rand de virusuri (ex. gripa, raceala), dar se produce o suprainfectare cu bacterii si atunci, daca situatia este grava, se prescriu antibiotice. Antibioticele omoara bacterii nu virusul care a initiat boala. Deci esti bine merci contagios.Asa ca fraza urmatoare este o gogomanie: "In 24 ore de la administrarea unui antibiotic, de regula, boala nu mai este contagioasa." Smecherii sunt cei care desi sunt ignoranti, fac pe desteptii si baga antibiotice in ei de parca ar fi dropsuri asa ca sa nu duca "boala pe picioara", permitand astfel dezvoltarea unor super bacterii, care apoi ne pot infecta pe toti cu consecinte foarte foarte grave!
    • +1 (3 voturi)    
     Vorbesti de BTS? (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 13:06)

     Alex73 [anonim] i-a raspuns lui D-or

     Precizeaza despre ce bacterii vorbesti, daca tot faci o comunicare publica. Da, e adevarat ca e multa lume infectata cu tot felul de...si nu se trateaza, sau se trateaza incorect. Problema este reala dar nu este subiectul articolului de fata, care prezinta problema inversa, a consumului de antibiotice pentru pentru afectiuni nebacteriene. La nivelul populatiei suntem niste primitivi ignoranti ca nivel de educatie medicala si ca tip de reactie; tarele acestea vin din perioada comunista, nu sunt o evolutie recenta.
    • +1 (3 voturi)    
     D-or vorebeste de o boala tratabila si contagioasa (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 13:28)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     nu mai particularizati cu virusi si altele. da, sunt multi care isi asteapta raspunsul imun sa si faca treaba, imprastiind boala. este bine sa mai lasi si raspunsul imun, dar fa-o responsabil, asta spune D-or. subscriu. esti racit cobza, pune-ti batistuta pe moaca atunci cand tusesti sau trateaza te (adica trateaza te responsabil).
    • 0 (2 voturi)    
     naisseria gonorrhea (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 14:14)

     ics [anonim] i-a raspuns lui D-or

     cred ca distinsul vorbeste din experienta proprie. descrierea sa seamana cu o BTS - gonorea.

     oricum intelept ar fi ca si pe viitor cind il ustura la pipi. sa se Duca intii la doctor. ar putea fi herpes si ala nu trece cu antibiotic.
     • -1 (3 voturi)    
      Ma gindeam la streptococi (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 15:05)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui ics

      Care pot fi intretinuti de un purtator aparent sanatos din anturaj care refuza sa se trateze sau de sursa de apa sau chiar de peretii caselor vechi. Odata ce a intrat intr-o colectivitate, e greu de eradicat pentru ca ar trebui tratati toti simultan. Asa ca ar trebui tratat de fiecare cit mai urgent, cu reteta sau fara.....

      Fiecare cu experienta lui...
      • +3 (3 voturi)    
       fain ca te pricepi (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 17:17)

       ics [anonim] i-a raspuns lui D-or

       wow ce fain de tine si de urmasii tai ca bagi in aceeasi oala strepto pneumoniae cu agalactieae , viridans sau bovis.. sau cu enterococul. succes cu automedicatia sint sigur ca are efecte benefice asupra ta sau copiilor tai.

       la urma urmei daca nu exista o selectie naturala am fi ramas maimute.

       vezi tu eu sint medic DV. vad gono destul de des la servici. doar ca acuma o fac in alta tara. nu merita sa pierd timpul in Romania, unde toti stiu mai bine ca doctorul ce trebuie facut si se duc sa ''comande'' un antibiotic sau ''sa se opereze'' (la genul reflexiv!)

       eu sint multumit de noul job. la astia prescriem antibiotice dupa niste ghiduri terapeutice, in trepte si cu confirmari date de culturi, antibiograme si studii de rezistenta (nccls sau anfor pentru aia de vor sa se documenteze)

       vad ca si tu esti multumit de situatia de acas unde antibioticul se da dupa ureche.

       la fel ca popii de la tanacu. aia de tratau diabetul dupa metoda verde ortodoxa.

       succes celor ramas acas!
  • +7 (11 voturi)    
   . (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:55)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui charlie

   Tie iti dau fara reteta? Eu am vazut oameni refuzati in fata mea. Venisera cu "am vb,(la tel?) cu pediatra si mi-a zis sa-i dau augmentin". Nu se poate , veniti cu reteta.
   Pe de alta parte am auzit rude plecate la lucru in Italia ca-si faceau provizii de antibiotice atunci cand veneau in vacanta.
   • +2 (6 voturi)    
    da... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:42)

    Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    E normal sa-ti faci provizii atunci cand lucrezi in afara si o consultative la medic te costa de 100 de euro in sus....
  • +7 (7 voturi)    
   ministerul sanatatii (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:35)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui charlie

   Asa se intampla cand mafia sanatatii este introdusa de sus..stie cineva cum e posibil sa se vanda in farmacii si magazine naturiste argila albastra. Este incredibil ca se comercializeaza avand in vedere metalele ce le contine (aluminiu etc) si nici macar un procent din ele expus..sa nu mai vorbim de alcool sanitar la peturi..
 • +10 (14 voturi)    
  Ai atins subiectul, (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:25)

  WaggaWagga [utilizator]

  dar n-ai pus punctul pe I: presiunea comerciantilor farma. Mai bine zis, spagile primite de medici de la companiile farmaceutice. Corect e ca nici o strategie a autoritatilor romane nu va fi eficienta, pentru ca e a autoritatilor romane. In plus, e bine de stiut ca recomandarea orbeasca a antibioticelor de catre medicii generalisti e un trend mondial pornind din tot mai proasta lor pregatire primita in universitati.
 • +14 (18 voturi)    
  E simplu! (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:26)

  dandra [utilizator]

  Bani, foarte multi bani! Companiile farmaceutice te vor sa crezi ca esti bolnav si ca ai nevoie de medicamente. Nu vedeti ca 8 reclame din 10 sunt la medicamente? Urmariti o emisune la tv, indiferent de post si veti vedea ca in pauza publicitara sunt numai reclame la medicamente - pentru raceala, pentru bronhii curate, hemoroizi,durere, inflamatie si multe altele. De multe ori am vrut sa scrriu la CNA despre asta dar ma uit la ce conducere are aceasta institutie si ma auto descurajez. Ar fi frumos sa avem o campanie care sa descurajeze atatea reclame la tv. Virusul racelii si gripei este foarte simplu - te imbolnavesti, zaci in pat 2-3 zile si apoi iti revii. Corpul tau lupta cu raceala si se imunizeaza. Degeaba iei tu un pumn de pastile contra racelii ca nu te ajuta cu nimic - e pur si simplu o alta forma scumpa de placebo. Sunt peste 200 de variante ale virusului racelii si prin urmare, nu exista leac pentru asta, sau costurile producerii ar fi foarte mari; pe cand, 2 zile de odihna si 1 supa de pui rezolva problema.
  • +6 (10 voturi)    
   medicatie (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:46)

   nimrod [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Cu tot respectul, gripa nu-i raceala. Nu va doresc sa faceti gripa.
   • +7 (7 voturi)    
    Virus (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:22)

    arabelle [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

    Asa e, nu e raceala, insa tot virus e, doar ca e mai grav si dureaza mai mult. Antibioticele insa la fel nu pot sa face nimic contra lui (in afara de cazurile rare de complicatii).
    • +5 (9 voturi)    
     virus (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:52)

     nimrod [utilizator] i-a raspuns lui arabelle

     :) Am reactionat la "2 zile de odihna si 1 supa de pui"... Eu, impreuna cu sotia, am avut gripa in urma cu vreo cincisprezece ani. Era sa murim amandoi. De atunci ne vaccinam.
     Ca o paranteza, pentru noi, modul in care s-a constituit patrimoniul Muzeului Leopold de la Viena are o semnificatie deosebita.
  • +6 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:47)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui dandra

 • +12 (14 voturi)    
  tara cu cele mai multe farmacii (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:34)

  wombatt [utilizator]

  Suntem tara cu cele mai multe farmacii per cap de locuitor din Europa. Coruptia si lipsa de scrupule si viziune a autoritatilor statului au dus la aceasta situatie unde datorita concurentei, se elibereaza din farmacii antibiotice pe banda rulanta. Numarul de farmacii ar trebui limitat si ar trebui interzisa detinerea/controlul lor de catre producatorii si distribuitorii de medicamente. Reclama la farmacii ar trebui interzisa. Numai asa se poate tine in frau consumul irational de medicamente si se poate opri automedicatia, de cele mai multe ori cu consecinte deosebit de grave, uneori letale.
  • +7 (7 voturi)    
   Asa este (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:52)

   dandra [utilizator] i-a raspuns lui wombatt

   in Ghencea, cum ies din scara am 6 farmacii la o distanta intre ele de maxim 50 de metri. Nu exagerez, plus 2 magazine de optica. Situatia a scapat de sub control si cand e vorba de multi bani, nu prea ai ce face...
  • +6 (6 voturi)    
   . (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:01)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui wombatt

   Numarul de farmacii este limitat de foarte multi ani, din anii 90 cred. Acum daca vrei sa deschizi farmacie trebuie sa cumperi licenta de la una existenta. Ceea ce vedem noi (concentrarea in anumite zone) este rezultatul operatiunii de achizitie de catre lanturi a licentelor de la micile farmacii de cartie care au dat faliment (si sunt foarte multe). Odata cumparata licenta ei o pot muta oriunde. De-asta au aparut usa langa usa unde este considerat vad.
   Dar ... Basescu :) a cerut sa se renunte la acest criteriu. Daca intr-adevar se va renunta atunci chiar vor fi precum ciupercile dupa ploaie.
   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18350157-traian-basescu-cerut-parlamentului-reexamineze-actul-normativ-pentru-modificarea-legii-farmaciei.htm
   • +4 (4 voturi)    
    realitate (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:54)

    nimrod [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    In sfarsit cineva care stie ce si cum... :)
 • -8 (18 voturi)    
  Vreti o dictatura medicala? Chiar? (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:01)

  D-or [utilizator]

  Cit de constitutionala este interzicerea vinzarii antibioticelor? Nu se ingradeste accesul la sanatate, in conditiile in care se introduce coplata, iar numarul doctorilor este oricum insuficient?

  O cunostinta se plingea ca in Canada e imposibil sa iei antibiotice fara reteta, iar doctorii nu dau antibiotice decit dupa 5 zile de febra. 5 zile de boala, 5 zile in care poate deveni cronica, 5 zile de contagiozitate, timp in care poti imbolnavi intreaga familie.

  Chiar va doriti asa ceva? Chiar va trebui sa depindem de un doctor care poate fi idiot, neinspirat sau rau-intentionat?
  • +12 (12 voturi)    
   11 (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:22)

   tot [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   da tu de unde stii ca iti trebuie antibiotic ?
  • +6 (8 voturi)    
   E vorba de responsabilitate (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:27)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   De prin anii 80 nu s-a mai descoperit nici un antibiotic nou, timp in care din ce in ce mai multe bacterii au dezvoltat imunitate la antibioticele existente. In acest ritm, nu mai e mult pana cand bacterii banale ne vor fi fatale.
   Din acest motiv, mai bine stai 5 zile cu febra, decat sa risti viata generatiilor viitoare.
   • +2 (2 voturi)    
    Banel teembeel (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 14:55)

    JackieJackson [anonim] i-a raspuns lui banel

    Banele, cred ca esti la fel de inteligent ca si tizul tau mai cunoscut. Macar ala are bun simt, tu nu. Cum poti sa spui ca din anii 80' nu s-a mai descoperit nici un antibiotic nou? Mai pune mina pe carte, baiete!
  • +9 (9 voturi)    
   !!! (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:31)

   arabelle [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Informeaza-te un pic care e diferenta dintre virusuri si bacterii inainte sa scrii asemenea aberatii. Se vede ca habar n-ai ce vorbesti.
   Antibioticele le iei cand TREBUIE (de obicei cand ai o infectie in organism), nu cand ai tu chef sa le iei, fiindca asa ai visat tu azi noapte. Foarte bine ca in Canada nu dau, nici aici unde stau eu nu se dau asa aiurea si ma bucur. Fiindca, guess what, daca ai un virus, oricum vei imbolnavi intreaga familie, cu sau fara antibiotice. Jezuz, deci nici nu ma mira culoarea Romaniei pe harta daca citesc asemenea comentarii....
   • -4 (12 voturi)    
    Doctorul da consultatii, sfaturi, nu ordine (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:00)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui arabelle

    De aceea nu plec eu din Romania. Cu doctorul "te consulti". El da sfaturi, nu ordine. Decizia o iau doar eu.

    Si cine-a vorbit de virusuri?
    De exmplu, intr-o infectie urinara, viteza cu care e luat antibioticul face diferenta dintre o simpla cistita sau o nefrita pe viata. Te imbolnavesti joi, vineri te duci la medic, dar laboratiorul recolteaza luni si rezultatele vin joi sau vineri. Tardiv. Microbul a urcat deja in rinichi. Ce alegi, o pastila de Ciprinol in prima zi sau luni de antibiotice dupa aceea?
    • +10 (12 voturi)    
     amice, mai citeste... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:30)

     akanom [anonim] i-a raspuns lui D-or

     Vezi ca tu si familia ta faceti toate minunile pentru ca luati antibiotice cu pumnu, si incorect.

     Antibioticele se iau CEL PUTIN 7 zile, la intervale regulate, chiar daca te simti mai bine, pentru a fi sigur ca omori toate bacteriile. Daca nu iei antibiotice suficient de lung timp, tot ce faci e sa distrugi cele mai putin rezistente bacterii, si sa te imbolnavesti dupa si mai rau, pe tine sau pe altii.

     Daca iei antibiotice prea repede dupa ce te imbolnavesti, nu oferi timp corpului timp sa raspunda imun - iar imunitatea e ca un muschi, trebuie antrenat tot timpul. Nu o folosesti, nu se dezvolta.

     Chestiile astea doua, combinate, fac ca utilizatorii frecventi de antibiotice sa se imbolnaveasca mai des si mai grav. Ceea ce se intampla cu tine si cu familia ta.

     Cautand rezolvarea pe termen scurt, reusesti sa distrugi sanatatea ta si a familiei tale pe termen lung.

     Dar parerea ta despre democratie e ca "ignoranta mea e la fel de buna ca si cunostintele tale", asa ca nu cred ca am sanse sa te conving sa te educi.
    • +4 (4 voturi)    
     Consult (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 12:20)

     arabelle [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Da, evident, in Romania toti oamenii sunt medici si ei iau deciziile, ca doar ei se pricep la toate, de la politica pana la fotbal. Doctorul e ca un vanzator la piata, doar te consulti cu el daca vrei sa iei sau nu un kilogram de rosii, mai mult nu conteaza.

     Da, ar trebui sa se imbunatateasca sistemul medical, sa primesti o consultatie mai repede si doctorii sa fie mai multi si mai competenti. Asta totusi nu schimba faptul de baza ca antibioticele nu trebuie sa le iei dupa ureche, fara reteta, fiindca tie iti suna bine cuvantul Ciprinol sau altul.

     Am impresia ca democratia e confundata de unii cu lipsa respectarii unor reguli de bun simt valabile in orice tara civilizata. Si se vede pe harta ce se intampla atunci.
    • 0 (0 voturi)    
     Am ales (Joi, 27 noiembrie 2014, 11:50)

     sec_o [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Eu am ales sa ma duc la spital in urgenta. Ajunsese la rinichi si mi-au dat antibiotic imediat, fara sa mai astept o saptamana. De unde te astepti tu sa stiu eu ca o pastila de Ciprinol in prima zi va vindeca toata infectia fara sa faca tulpini rezistente?
  • +4 (8 voturi)    
   Aveti dreptate (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:35)

   latka [anonim] i-a raspuns lui D-or

   Ati pus cumva punctul pe i. In Romania daca mergi pe aceasta cale trebuie sa faci:
   1. programare la medicul de familie
   2. analize in spital (minim exudat faringian)
   3. eventual consultatie la un specialist
   4. incredre ca tot acest lant e realizat cu profesionalism
   5. reintoarcerea la medicul de familie pentru reteta compensata

   De multe ori "lantul" de tratament are vicii, de aceea multi romani prefera automedicatia, pe baza istoricului lor medical.Nu e chiar cea mai buna solutie, dar nici sistemul de sanatate din Romania nu e de laudat. Medicii buni sunt primii care pleaca din el.

   Pentru adeptii sistemului "ca-n vest" le recomand filmul "Dallas Buyers Club".
 • -7 (11 voturi)    
  pt ca suntem saraci (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:09)

  sz [anonim]

  Eu zic ca o pondere mare o are si saracia. De exemplu dc un copil e racit. Ii trebuie aerosoli, apa de mare, suc de portocale care au vitamina C, etc... Si dureaza si vreo saptamana pana se amelioreaza simptomele, Eu fac asta pt copilul meu, ca are bona si are cine sa-i poarte de grija in fiecare minut. Dar cineva care are 8mil salar.
  Chiar am avut o discutie cu matusa mea medic, si-mi zicea ca ea nu poate sa-i dea cuiva cu ajutor social un tratament de 50 ron pe saptamana. E mai ieftin si mai sigru cu antibiotic.
  • +2 (2 voturi)    
   Ce bine ajuta medicii (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:45)

   JustU [utilizator] i-a raspuns lui sz

   Ce omenie, dom'le, cum sa nu-i ridici statuie? In cativa ani, copiii aceia or sa aiba sistamul imunitar la pamant si sa vezi atunci de unde or sa scoata bani parintii, daca acum un paracetamol nu-si pot permite. Ce ar trebui sa ia de aia 50 ron? Eventual vitamine si complemente alimentare sa traiasca si producatorii de medicamente din ceva. Cum au ajuns astia medici?
   • -2 (4 voturi)    
    pt ca suntem saraci (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:08)

    sz [anonim] i-a raspuns lui JustU

    Yeap, inteleg ca esti revoltat, dar asta e realitatea. Ceea ce vroiam sa zic e ca si un medic de buna credinta se loveste de neputina financiara a pacientilor. Pt multi 50 ron/sapt/copil e prea mult. Si e alegerea pacientului pana la urma sa ia antibiotic.
    • +2 (2 voturi)    
     Un medic de buna credinta (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 12:17)

     JustU [utilizator] i-a raspuns lui sz

     Inceaca sa-l sfatuiasca pe pacient, sa-i explice diferenta dintre un virus si o bacterie si consecintele pe termen lung ale administrarii antibioticelor ca pe bomboane, si nu sa-l indoape cu antibiotice. Omul de rand vede medicul ca pe un om cultivat, ca doar a facut atatia ani de scoala si daca stim ceva despre romanii de rand, e ca sunt creduli si ii convingi usor. Dar nu e in interesul nimanui sa stie poporul ca un paracetamol scade febra la o impla raceala si nu penicilina.
    • +1 (1 vot)    
     Nu atac, intreb! (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 13:20)

     Alex73 [anonim] i-a raspuns lui sz

     Pe bune matusa ta prescrie antibiotic pentru raceala?! Nu trateaza cumva o infectie bacteriana adiacenta?
     Am auzit ceva similar de la sora mea (medic!) pentru propria ei fiica, si i-am zis ca are creierul ars. Raspunsul ei a fost "are febra 40, indiferent ce e nu stau sa risc si sa astept rezultatul analizelor". Tot nu am fost de acord dar am inteles rationamentul pe termen scurt.

     Sa prescrii insa antibiotic pentru raceala fara alta patologie e deja un film foarte urat, cu actori care nu ar trebui sa profeseze.
     • -1 (1 vot)    
      pt ca suntem saraci (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 14:16)

      sz [anonim] i-a raspuns lui Alex73

      Matusa mea le prezinta ambele varinate. Varianta lunga cu vitamina C/aerolosi nu da rezultate sigure. Parintele nu tocmai educat vede ca antibioticul e cel mai bun si nu se mai oboseste cu impaturi in cearsaf ud la 40 grade, ceaiuri cu lingurita din 10 in 10 minute si toate cele (cine are copii stie).
      Ziceam de saracie pt ca dc un parinte nu ar fi rupt de oboseala fizica si psihica cu niste venituri mai mari nu ar face rabat la ingrijirea copilui. Si asa se ajunge la antibiotic de la 6 luni.
      Sa nu mai zic ca am auzit multi "intelectuali" pt care o febra de 40 grade la copil e un pas in partea cealalta.
      Cel putin la copii multi se panicheaza, nu au incredere in imunitatea copilul.
      • +2 (2 voturi)    
       Bine dar... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 17:06)

       Alex73 [anonim] i-a raspuns lui sz

       ...antibioticul nu trateaza raceala!! Daca nu are o complicatie, la ce foloseste, cum e "cel mai bun"?? Eroare de logica, de asta i-am zis si sora-mii ca are creierul ars (nu cred ca suspecta cu adevarat o complicatie bacteriana la nepoata-mea). Daca ei, primii responsabili cu educatia idiotilor o dau in bara, ce sa ne asteptam de la niste analfabeti functionali decat la stocuri de antibiotice.
  • -1 (7 voturi)    
   Riscul e prea mare si prostesc (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:49)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui sz

   Dupa 9 zile de la infectia cu un streptococ in git, apar reactiile articulare, cardiace, renale. La copii se ajunge la retard mintal progresiv.
   Statistic, doar o parte dintre oameni au imunitate atit de puternica incit sa vindece streptococul.
   De ce sa risti prosteste? Nu e mal-praxis, nu-l dai in judecata pe medic?

   Am avut o bona care avea reumatism. Din cauza ei ne-am imbolnavit cu totii, am facut luni de zile injectii cu Penicilina si apoi Moldamin.
   • +6 (6 voturi)    
    Bona cu reumatism (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:28)

    Cora54871 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Cum adica din cauza ei v-ai imbolnavit toti? Reumatismul e contagios???
    • -1 (3 voturi)    
     Da, este urmarea unui streptococ (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 14:21)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui Cora54871

     Este o reactie la o infectie cu streptococ. Bona a refuzat tratamentul, de frica sa nu-si piarda pensia de boala daca se vindeca, asa ca am schimbat-o.
     • -1 (1 vot)    
      Streptococ (Joi, 27 noiembrie 2014, 11:30)

      sec_o [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      Poti sa ai reumatism si fara sa mai ai streptococul in corp. Daca nu ma insel, caci nu sunt doctor, e vorba de streptococul B-hemolitic de care intr-adevar si eu am scapat doar cu Penicilina/Moldamin.

      Dar bona nu v-a infectat cu reumatism, asta e sigur.
   • +5 (5 voturi)    
    dependenta de antibiotice (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 13:12)

    akanom [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Ti-am scris si mai sus, tu si familia ta ati dezvoltat o dependenta de antibiotice.

    Daca cineva face artrita reumatoida dupa un contact superficial cu un bolnav, sistemul imunitar al persoanei este distrus.

    Daca copilul tau face reactii articulare de la o infectie cu streptococ in gat, sistemul lui imunitar e la pamant. Doar persoanele care iau imunosupresoare sau au SIDA in stare avansata fac minuni d-astea.

    Daca ce scrii aici e adevarat, situatia e foarte grava. Nici macar nu pot sa zic sa renunti la antibiotice, in locul tau as merge direct la specialisti in imunologie sa fad daca se poate face ceva pentru renuntarea treptata la antibiotice, si reconstruirea imunitatii naturale.

    Crede-ma, nu vreau sa te sperii sau sa te fac sa te simti prost, dar problemele pe care le aveti sunt grave, si aveti nevoie de ajutor.
    • 0 (0 voturi)    
     S-au imbolnavit 7 adulti. E vorba de principiu (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 14:40)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui akanom

     Familia, vecinele, cealalta bona... Sapte exudate cu streptococ betahemolitic de grupa b Toti in afara de copil. La el nu a iesit niciodata nimic, el n-a fost tratat.
     Toti 7 erau imunodeprimati? Penultima amigdalita am avut-o acum 6 ani, ultima acum o saptamina...

     Vorbesc de principiu, de ingradirea unui drept.
     Adica unii au voie sa-si lase copiii sa moara daca au nevoie de o transfuzie, din motive religioase, altii pot cere schimbare de sex, iar eu sa nu am voie sa cumpar un Ospen?

     Ce spune Constitutia despre dreptul meu asupra propriului corp?
     • +4 (4 voturi)    
      principiul e invalid (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 15:26)

      akanom [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      1 din 5 femei au streptococ hemolitic grupa B care traieste in mod normal pe piele sau in vagin fara sa provoace infectii. Singurele persoane cu sanatate integra care sunt susceptibile la infectii cu streptococ grupa B sunt sugarii pana la 6 luni, care nu au imunitatea naturala dezvoltata.

      Adultii sunt gazde naturale pentru grupa B si daca nu sunt imuno-deprimati nu ar trebui sa dezvolte infectii. Sau, ca sa o iau invers, daca faci, ca adult, infectie cu streptococ tip B, esti imuno-deprimat.

      Am prezis mai sus ca familia ta, din cauza tratamentelor cu antibiotice facute prost, este imuno-deprimata, si acum vii si confirmi ca asta e realitatea. Modelul este confirmat chiar de tine.

      Iar despre constitutie, nu am vazut nicaieri drepturi asupra propriului corp. Ba din contra, in Romania nu ai dreptul asta - daca vrei sa te sinucizi, poti fi plasat sub supraveghere tocmai pentru a nu putea sa faci ce vrei cu corpul tau, exista restrictii.

      Restrictiile la antibiotice sunt puse pentru binele general, in defavoarea binelui personal. Din aceeasi cauza inchidem hotii si teparii - pentru a proteja publicul de anumite actiuni, desi e clar ca daca inchizi pe cineva e in defavoarea persoanei respective.

      Antibioticele sunt o arma foarte puternica, si este folosita iresponsabil. Pana acum, ca societate, nu ne-am dat seama de asta (de prin 1900 cand au aparut antibioticele, pana prin 1980), dar acum ne dam seama. Sa lasi arma asta la indemana orcui este o greseala, asa cum nu lasi grenade in magazinele de jucarii, desi e dreptul oricarui copil sa se joace cu ce vrea el; asa si cu antibioticele.

      Odata ce-ti dai seama ca te pandeste un pericol mare, iei masuri sa il previi, iar argumentul ca "asa a fost pana acum" este invalid din punct de vedere logic - pentru ca noi incercam sa facem viitorul mai bun, nu sa perpetuam trecutul.
     • +1 (1 vot)    
      Drepturi... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 16:38)

      arabelle [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      Pai dupa logica ta ar trebui sa ai si "dreptul" sa iti bagi heroina in vena si sa prizezi cocaina, ca deh, doar e "dreptul tau" asupra propriului corp. Asta nu inseamna ca o sa le gasesti vreodata in farmacii si ca o sa poti sa le cumperi (in mod legal).

      Tu iti dai seama ce vorbesti? Pai dupa principiul asta, poti sa faci orice, de exemplu iti injectezi in corp un virus extrem de contagios si nu ar trebui sa fie nici o problema, ca doar na, e "dreptul tau" asupra propriului corp.

      Nu e nici o ingradire a vreunui drept, exact asa cum legile contra infractorilor nu pot fi privite ca o ingradire a drepturilor lor. E doar semnul unei societati civilizate care incearca niste restrictii pentru binele general.
 • -4 (8 voturi)    
  Medicii privati vor clienti? Pierd profit? (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:12)

  D-or [utilizator]

  Isteria antibioticelor e urmarea unui calcul cinic: se vind x milioane de antibiotice, dintre care doar t milioane prescrise de medici. Deci x-t bolnavi nu au contribuit la sistemul medical si cum cel de stat e insuficient, la cel privat.

  Deci medicii au pierdut n milioane de lei/euro prin auto-medicatie, asta-i problema.

  Chestia cu rezistenta, e praf in ochi. Exista antibiotice majore, de rezerva, care nu se dau decit in spitale.
  • +1 (1 vot)    
   Te contrazic (Joi, 27 noiembrie 2014, 11:26)

   sec_o [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Nu sunt de acord cu afirmatia ta "Chestia cu rezistenta, e praf in ochi". La cateva luni dupa ce m-am mutat in alta tara (nordica) am facut infectii pe banda rulanta. Poate nu eram eu inca imuna la tulpinile respective. Dar doctorul nu mi-a recomandat niciodata altceva decat Amoxicilina si Oxacilina.
   Cand eram gravida la fel. Daca faceam o infectie nu aveau ce sa imi dea decat Amox.
   Acum zi-mi si mie ce mai tratezi in Romania cu Amoxicilina???
   Am fost intr-o tara mai tropicala sa zicem, si am contractat o infectie ce a ajuns la rinichi in <24h. Acolo m-au bagat de urgenta in spital cu antibiotic perfuzabil foarte puternic, chiar daca eram gravida. La ei ca si la noi antibioticele simple sunt 'frectie la picior de lemn' si le muream in spital daca nu dadeau.

   Romania inca nu e in stadiu asa grav si sper sa nu ajungem acolo mai ales din prostie.
 • +8 (10 voturi)    
  lipsa educației (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:13)

  Ava_ps [utilizator]

  Ante-comentatorii subliniază presiunea producătorilor de medicamente; e un factor important, dar dă roade doar pentru că pică pe pămîntul extrem de fertil al lipsei de educație medicală de bază. Romînia e în continuare țara lui „nu sta în curent că răcești” (!), parcă n-am ieșit niciodată din evul mediu, doar atunci se considera că nu e bine să deschizi fereastra bolnavului.
  • +4 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:52)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui Ava_ps

   • +2 (2 voturi)    
    Alex (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 16:33)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Ii intreb pe oameni - "Spune-mi te rog care e diferenta intre o adiere de vint si curent. Ce faci, cind e un pic de vint nu mai iesi din casa ?

    Curentul este o deplasare (in termen relativi - la fel de bine te poti tu deplasa prin aer) a aerului.

    Asta e si vintul. Si curentul.

    De cite ori nu am stat mort de transpiratie in autobuz, vara, pentru ca nimeni nu vroia sa deschida vreun geam "Ce, vrei sa ne omori ?"...
 • +2 (6 voturi)    
  Opriti reclamele!!! (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:14)

  Martinezu [utilizator]

  Nu este posibil sa ai reclame non stop cu toate frectiile si gingobilobele din lume.
 • +8 (8 voturi)    
  miscarea si sportul sunt neglijate tot mai mult (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:17)

  cladob [utilizator]

  Am devenit si prea comozi in ultimul timp.
  Cum vine "frigul", dar nu numai, sarim in masini, mijloace de transport in comun s.a.m.d. Miscarea in aer liber adapteaza organismul mult mai repede la vremea schimbatoare, si ne face mai resistenti la schimbarile de temperatura, presiune, umiditate.
  Eu aveam dureri de spate de fiecare data primavara, incat o saptaman nu ma puteam da jos din pat. Pe langa asta raceam, si eram stresat.
  De cand zilnic merg pe jos 6 km dus-intors la servici, indiferent de cum e timpul, nu mai am dureri si dorm si mai bine si in plus nu trebuie sa mai dau bani la fitness :)

  Interesant este cum la tv sunt reclame cu medicamente ipotriva durerilor de spate in primavara si in toamna, dar nici o reclama nu-ti spune ce alternative ar exista sau ce ar fi bine de facut astfel incat sa nu ne mai imbolnavim.
 • +3 (3 voturi)    
  De ce nu produce vaccinuri antibacterii Cantacuzin (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:24)

  D-or [utilizator]

  Daca chiar va pasa de sanatatea noastra, de ce nu se reia prodictia de vaccinuri anti-streptococice, anti-stafilococice, etc, la Institutul Cantacuzino?

  De cine depinde, stimata clasa politica, ca acum aveti si Guvern si Parlament?

  Asteptati bani de la UE? Chiar asa am ajuns, stam in citeva milioane de euro cu care am economisi miliarde si am salva vieti?
 • +5 (5 voturi)    
  Clarificari (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:31)

  corectii [anonim]

  Cateva clarificari necesare acelor cititori care raspandesc prin comentarii informatii incorecte:

  1. Antibioticele nu trateaza afectiuni virale.
  2. Reclama la medicamente prescrise pe reteta in Romania este interzisa (cazul antibioticelor).
  3. Presiunea farma e ajutata si augumentata de presiunea pacientului - daca nu iese din cabinet cu reteta de antibiotic medicul e prost.
  4. Da, e necesara o dictatura medicala in ceea ce priveste antibioticele. Antibiotic strict pe reteta nu inseamna ingradirea accesului la sanatate ci protejarea sanatatii publice, ca sa nu ne intoarcem in epoca pre-antibiotic.
  [editat de HN]
  • +3 (7 voturi)    
   Re: clarificari (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:11)

   corectii 1 [anonim] i-a raspuns lui corectii

   2. reclama la farmacii nu este interzisa in Romania, ba chiar abunda pe toate posturile de radio si televiziune.
   Reclamele dau falsa impresie ca in farmacie iti rezolvi toate problemele si ca acolo "te simti bine". Adevarul este ca in multe farmacii (in special cele de lant) pe langa strictul necesar ti se baga pe gat si alte lucruri, cu scopul de a-ti usura portofelul. Iar la cererea unui antibiotic, ti se recomanda de preferinta unul scump sau foarte scump. Reteta nu ti se cere intotdeauna, si se trece usor cu vederea daca aceasta nu exista. Rezultatul conteaza: sa se stranga bani pentru a putea finanta noi reclame. Sanatatea pacientului este pe planul 2.
 • +5 (5 voturi)    
  infectiile urechii (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:55)

  trecatoru [utilizator]

  In articol scrie ca antibioticele nu trateaza infectiile urechii.
  Poate cineva să explice de ce nu trateaza infectiile urechii antibioticele? Nu este o infectie bacteriană? nu ajung acolo antibioticele? Nu inteleg. Otita poate fi si bacteriană.
  • +7 (7 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:14)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui trecatoru

   • +1 (1 vot)    
    Nu stiu daca e chiar asa... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 13:31)

    Alex73 [anonim] i-a raspuns lui Lok

    Am luat asta-vara ceva din apa la mare, cu o evolutie fulminanta....in 24h imi fulgera creierul de durere/pulsa o ureche, si am ajuns in urgenta. Mi-au dat amoxicilina ca are spectrul larg, nu aveau ORList, "reveniti luni..."
    In 48h eram bine, in 72h eram vindecat, doar pe amoxicilina.
    Nu stiu nici acum ce a fost, dar clar bacterian. Sa nu cadem in extrema cealalta acum cu antibioticele...nu sunt bomboane dar au rostul lor.
    • 0 (0 voturi)    
     Comment sters de user (Joi, 27 noiembrie 2014, 10:26)

     Lok [anonim] i-a raspuns lui Alex73

   • 0 (0 voturi)    
    usturoiul (Joi, 27 noiembrie 2014, 18:50)

    amu [anonim] i-a raspuns lui Lok

    ce fac eu - cand ma doare prima data urechea, pun usturoi copt in ureche- daca nu trece, ma duc la medic.
 • +5 (5 voturi)    
  Mda (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:56)

  electron [utilizator]

  Este presiune pe medici din partea companiilor farmaceutice, dar si de la pacienti.
  Romanul in general evita sa mearga la medic, pentru ca mergi si stai acolo cu orele de multe ori asa ca se medicheaza singur ia antibiotic daca poate asa dupa ureche, sau merge la medic cand nu mai rezista si atunci dupa atata suferinta zice domn' doctor dati-mi un antibiotic sa scap o data ca m-am saturat sa fiu bolnav.
  Trebuie schimbat ceva in sistemul de sanatate, medicii mai bine platiti sa mai scape de mirajul banilor de la companiile farma sa mai poata spune si nu, educati mai bine cand sa dea si sa nu dea antibiotice plus trebuie crescut respectul medicilor pentru pacienti, sa simte o mica rusine/remuscare cand vad ca stau oamenii cate 2-3 ore ca sa intre la medic, sa mearga la director de spital, sau mai stiu eu pe unde si sa bata ca pumnul in masa sa zica domnule ne mai trebuie oameni.
  Pana ce nu se face asta nu o sa se schimbe nimic, putem noi vorbi si povesti si analiza statistici cate vrem
 • +7 (9 voturi)    
  Nu doar antibioticele de la farma ne influenteaza (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:09)

  Rha-Doo [utilizator]

  O influenta majora o au si antibioticele pe care le ingeram consumand carnea produsa intensiv, in ferme (-le romanesti).
  Puisorii aia si celelalte animale ca sa supravietuiasca si sa ajunga la maturitate sunt indopati cu tot felul de substante chimice, inclusiv medicamente, inclusiv antibiotice.
  Acestea ajung in noi prin consumul zilnic de produse ale fermelor, chiar daca nu mergem la farmacie tot ne primim doza de antibiotice de undeva...
  Solutia?
 • +4 (6 voturi)    
  Imunitate zero (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:51)

  vodatepes [utilizator]

  Un popor care timp de decenii a fost slab alimentat care a stat in frig atat acasa cat la serviciu nu poate fii decat sa fie un popor bolnav. Toti care la revolutie aveau 35-40 ani acuma sunt pensionari si ff bolnavi. Nebunia lui Ceausescu de a plati datoria a dus la sacrificarea poporului care acum plateste prin lipsa de sanatate iar copii mostenesc parinti.
  • +4 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 12:11)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui vodatepes

  • +1 (3 voturi)    
   alimentatia proasta este acum. nociva chiar (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 13:36)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   credeti ca picioarele alea de porc si salamul de soia de atunci, plus painea erau mai proaste decat carnea procesata de acum? era mancare putina, dar nu era nociva. acum este multa si plina de inventii artificiale.
   sunt curios unde va duce nebunia astora de acum de a face datorii pe banda rulanta ca sa plateasca salarii si sa faca lucrari oneroase.
 • +5 (5 voturi)    
  antibiotice (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 15:02)

  RADU POSTOLACHE [anonim]

  Buna ziua tuturor.
  Sunt farmacist si as vrea sa va lamuresc in problema antibioticelor:
  -ele se lupta cu bacteriile, nu cu virusii
  -un tratament inadecvat(dupa ureche,fara antibiograma) cu antibiotice duce la ineficienta acestora
  -nr. mare de farmacii este o consecinta a legilor proaste
  -daca toate farmaciile ar fi proprietatea farmacistilor, lucrurile ar sta altfel, pentru ca farmacistii au o deontologie profesionala
  -lanturile mari de farmacii se afla in proprietatea unor negustori care vor doar sa vanda si atat
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 15:52)

  ncl [anonim]

  Romanul este si doctor, farmacist, inginer, le cunoaste pe toate de pe internet
 • +1 (1 vot)    
  La antibiotice stam bine. (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 17:08)

  Emil Popa [anonim]

  ABUZUL DE ANTIBIOTICE ÎN ROMÂNIA: Locul 1 în U.E.: consumul de Peniciline: 17,23 DDD/1000loc/zi • 58% din vânzări de AB, sunt peniciline • 40% din peniciline reprezintă amoxicilină şi derivaţi Locul 5 UE în 2011 şi locul 4 în 2012 la consumul de alte beta-lactamine (cefalosporine, carbapeneme): 3,94 DDD / 1000 loc/zi; • 13% din totalul de vânzari de AB în 2011 Locul 2 UE în 2011 la consumul de aminoglicozide Locul 2 în UE la consum de ciprofoxacină, care constituie 60 % din fluorchinolonele prescrise Locul 3 UE la consumul de chinolone: 3,17 DDD/1000 loc/zi; de 2,45 ori mediana consumului din UE, Locul 3 UE în 2011 după Cipru şi Grecia la consumul de antibiotice sistemice 29,76 DDD/1000 locuitori/zi şi locul 2 UE după Grecia 30,04 în 2012. Locul 7 UE la consumul de sulfamide şi trimetoprim 0,92 DDD/1000 loc/zi
 • 0 (0 voturi)    
  Clostridium difficile sta dupa usa. (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 17:15)

  Emil Popa [anonim]

  Arunca o privire aici si vezi ce te asteapta de la abuzul de antibioticeȘ infectia cu Clostridium difficile. Si dupa aia gandeste de doua ori inainte sa inghiti vreo bilina.http://www.slideshare.net/dremilpopa/infecia-cu-clostridium-difficile-urgen-medicala-chirurgical-i-epidemiologic?utm_source=slideshow&utm_medium=ssemail&utm_campaign=post_upload_view_cta
 • +3 (3 voturi)    
  de ce atat de multe imbolnaviri in Romania? (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 17:41)

  o femeie [anonim]

  Si nu ma gandesc doar la cazurile ce au nevoie neaparat de antibiotice (e un rau necesar, dar trebuie luat cand situatia e cu adevarat critica).
  Am citit atent comentariilr, articolul, si din experienta mea din Romania dar si din afara tarii consider ca sunt anumiti factori ce duc la o imbolnavire crescuta in Romania:

  -publicitatea la medicamente agresiva la tv
  -medicii primesc comision de la companiile de farmaceutica
  -conditii improprii de locuit (case vechi, cu igrasie, dar si case supraincalzite)
  -lipsa canalizarii si apei potabile pentru 25% din case
  -educatia nutritionala proasta (putine legume, prea multa carne procesata etc etc)
  -consumul mare de alcool si tigari
  -supra cocolositul: imbracat prea gros, prea putina miscare, temperaturi prea mari in dormitor, prea multe medicamente la primul semn de boala
  -supra vaccinarea
  -stresul din familii (sincer, eu cred ca panica e promovata si in media)
  -lipsa posibilitatii legale de a lua o zi de concediu de boala la primul semn, fara a trece pe la medic (odihna e f. importanta)

  etc.
 • +1 (3 voturi)    
  nu zau ?? (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 17:57)

  mihai [anonim]

  10 luni de zile eu personal am umblat pe la 4 medici specialisti ORL. Aveam stafilococul auriu cuibarit in sinusuri si in urma unui curent puternic am avut niste simptome si mai violente decat de obicei. Intrucat m-am speriat, m-am dus la medici sa ma tratez si nu am mai procedat ca de obicei. Asa ca m-am prezentat la primul mare specialist ORL si am precizat in clar faptul ca la simptome cu mult mai minore pe care le aveam de 5 ani, singura scapare era in final administrarea de antibiotic, desi in prima faza incercam diverse variante. am precizat de asemenea ca sunt suspect de infestare cu stafilococ auriu. Stiti ce mi-a prescris ? 5 zile paracetamol cate trei pe zi, plus antialergic si antiinflamator combinat cu analgezice. Dupa el m-am mai dus la inca 3 ORL-isti intrucat niciodata nu reuseam sa rezolv problema. Erau doar relative stari de acalmie...Stiti prin ce am trecut 10 luni de zile ? un calvar incredibil. inimaginabil ! Dureri de cap cumplite. Ameteli. Tot tacamul ! dupa 10 luni de chin intamplarea a facut sa fiu muscat de o capusa si cum in astfel de cazuri se administreaza preventiv antibiotic, a trebuit sa iau. Amoxiciclina. Costa 5 lei cutia fara compensare. In doua zile durerile de cap s-au redus ca intensitate si dupa 5 au disparut. Stiti cati bani am cheltuit in cele 10 luni de calvar ? minim 50 de lei saptamanal pana la 200...Plus consultatiile. Stiti de ce ?? Pentru ca niciun medic nu mi-a prescris decat exclusiv antiinflamatoare si analgezice, tonifiante si alte cacaturi din astea !! Cand pomeneam de stafilococ si antibiotic intrau in vrie. erau aproape nervosi. Imi cereau imperativ ca nu care cumva sa iau antibiotic. Acu v-ati prins ?? Antiinflamatoarele si analgezicele NU TRATEAZA infectia. O reduc numai ca si perceptie si o pastrezi in tine ! Este aliatul sistemului medical-farmaceutic. Ai infectie in tine ? Foarte bine ! O duci pe picioare si odata cu asta duci si toate lanturile de farmacii ! Asa ca mai incetati cu prostiile astea de articole
  • 0 (2 voturi)    
   Cronicitatea-i idealul doctorilor, nu vindecarea. (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 19:07)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   Unii doctori nu vor, evita sa vindece o boala. Urasc antibioticele, pentru ca ele chiar vindeca, daca sunt luate adecvat.
   Am mai scris de un doctor -care sper ca e in iad acum- care ani de zile ne-a tratat de infectii urinare cu cite o doza de antibiotic. Insuficient sa vindece, niciodata simultan toata familia. Cind un alt doctor mi-a dat o cura lunga cu o incrucisare de antibiotice si a cerut sa ia toti membrii familiei, chiar si cei aparent sanatosi cite o doza, s-a facut foc, apoi a zis ca a fost ideea lui. Dar numai asa am scapat definitiv de probleme.
   • +2 (2 voturi)    
    bataie de joc (Joi, 27 noiembrie 2014, 14:15)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui D-or

    Corect ! Profiturile intregului sistem medical depind 100% de existenta bolii. Oamenii sanatosi nu creeaza profit. Nu era mai bine pe vremea comunistilor ? Nu exista ideea de medicina privata(de altfel nimic nu era privat...), intrucat sanatatea natiunii tine de securitatea nationala. In momentul in care lasi ca medicina sa devina o chestie privata, ba chiar o stimulezi in mod criminal, la ce poti sa te astepti? Care medic privat e atat de tampit incat sa te trateze? Pai tu daca devii sanatos, cand naibii te mai duci pe la el sa contribui la bugetul sau? Are omul de platit : chirii, taxe, impozite, salarii, logistica si alte multe chestii inainte de a mai vorbi si de profit. Asa ca iata noul slogan : traiasca boala ! si bolnavii daca se poate ... Alta era situatia in sistemul comunist. Aveai nu aveai clienti, salariul mergea inainte si pensia era asigurata. Acum daca nu vin incasari: ciuciu bani ! Si in plus platim ca tampitii 5% din venituri la fondul de sanatate numai ca sa gasim pe usa cabinetului de stat un afis cu redirectionare catre cabinetul privat.
 • +2 (2 voturi)    
  si puiul? (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 18:25)

  mendax [utilizator]

  eu as fi curioasa sa aflu in ce masura injectarea cu antibiotice a puilor si a animalelor a caror carne o consumam in mod regulat are legatura cu aceasta dezvoltare a rezistentei organismului uman la antibiotice.
 • 0 (2 voturi)    
  Ma scuzati, nu din rautate (Joi, 27 noiembrie 2014, 10:02)

  victor L [utilizator]

  o zic, dar parca s-au adunat toate babele doftoroaie din cetate si isi dau cu parerea.
  Stiti bancul?
  -am fost la doctor si mi-a dat o reteta; am platit, pentru ca si el trebuie sa traiasca.
  - am fost la farmacie si am cumparat medicamentele; le-am platit, ca si farmacistul trebuie sa traiasca.
  - ajuns acasa am aruncat medicamentele; ca si eu trebuie sa traiesc.
 • +1 (1 vot)    
  fara antibiotice (Joi, 27 noiembrie 2014, 10:11)

  Miruna Alexandra [anonim]

  Pana acum 4 ani si noi ( 2 adulti + 2 copii ) luam antibiotice de 3-4 ori pe an... fiecare raceala se facea cu febra de 39. Un doctor mi-a recomandat sa bem in fiecare zi sucul de la o jumatate de lamaie si o lingurita de miere, cu 150ml apa. Cu alte cuvinte - limonada, doar putin mai acra. Este extraordinar. Toate medicamentele pe care le aveam in casa au expirat fara sa mai fie folosite. De 4 ani singurul eveniment in toata familia a fost un guturai cu febra de 37 cu 8.

  Cu singura mentiune ca nu este recomandat celor care sufera de hiperaciditate gastrica.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version