Profesori de la Universitatea Bucuresti refuza cei 700 lei de la Ministerul Educatiei: Ar fi o umilinta sa acceptam acesti bani

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 14 noiembrie 2014, 19:20 Actualitate | Esenţial

Profesori de la Universitatea din Bucuresti au anuntat astazi ca refuza suma de 700 de lei pe care Ministerul Educatiei le-a trimis-o profesorilor cu o saptamana inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale. "Consideram ca ar fi o umilinta sa acceptam acesti bani", arata cele 13 cadre didactice de la Universitatea din Bucuresti, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, care este si candidat in alegeri, si ministrilor Remus Pricopie, de la Educatie, si Mihnea Costoiu, de la Invatamant Superior.
 • "Ii intelegem intru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subventii. (...) dorim sa tragem un semnal de alarma asupra modului jignitor in care sunt tratate cadrele didactice"
Citeste mai jos scrisoarea integrala a cadrelor didactice, publicata de Revista 22

"Domnule Prim Ministru Victor-Viorel Ponta,

Domnule Ministru Remus Pricopie,

Domnule Ministru Delegat Mihnea Cosmin Costoiu,

Am fost informati de Universitatea din Bucuresti, unde suntem cadre didactice, despre OUG nr. 58/2014, prin care personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat poate primi subventia pentru dezvoltare profesionala, in cuantum de 700 lei.

Va trimitem aceasta scrisoare pentru a va informa ca noi, semnatarii ei, nu acceptam primirea acestei sume.

Aceasta actiune a Guvernului, insuficient pregatita si fara precedent in mediul universitar, pare mult prea legata de momentul alegerilor si sugereaza mai degraba dorinta de a potoli nemultumirea lucratorilor din invatamant decat grija sincera pentru soarta lor.

Cele mai multe cadre didactice (in special cele tinere) si personalul auxiliar din invatamant muncesc in conditii indecente de salarizare. Nu de demagogie si de masuri pompieristice au nevoie, ci de o abordare corecta a problemelor din Educatie, inclusiv a celor salariale.

Consideram ca ar fi o umilinta sa acceptam acesti bani in conditiile in care:

- nu este respectat procentul de finantare a Educatiei, asa cum este prevazut de lege;

- din interese politice si impotriva interesului invatamantului, actuala putere a modificat unele articole din Legea Educatiei si a modificat criteriile CNATDCU. Aceste actiuni isi arata deja efectele dezastruoase;

- cercetarea performanta este descurajata;

- puterea actuala pare dezinteresata de conditiile materiale grele in care traiesc cele mai multe cadre didactice;

- politicul se amesteca in activitatea universitara prin decizii cum a fost cea recenta, prin care in mod absolut nejustificat au fost suspendate cursurile universitare in zilele de vineri, 14 noiembrie 2014, si luni, 17 noiembrie 2014.

Ii intelegem intru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subventii. Multi dintre dansii chiar au mare nevoie de acesti bani, multi o duc foarte greu. Cu totii am avea nevoie de venituri corecte pentru un trai decent, insa noi, prin neacceptarea acestei subventii, dorim sa tragem un semnal de alarma asupra modului jignitor in care sunt tratate cadrele didactice.

14 noiembrie 2014
Lector Dr. Crina Dascalescu
Prof. Dr. Sorin Dascalescu
Conf. Dr. Alexandru Gica
Conf. Dr. Radu Gramatovici
Conf. Dr. Ioana Leustean
Prof. Dr. Laurentiu Leustean
Prof. Dr. Liviu Marin
Prof. Dr. Liviu Ornea
Conf. Dr. Ionel Popescu
Prof. Dr. Sanda Tigoiu
Conf. Dr. Victor Tigoiu
Conf. Dr. Cristian Voica
Conf. Dr. Victor Vuletescu"

Ministrul Educatiei, intre cele doua tururi de alegeri prezidentiale: 150 de euro pentru profesori vor ajunge in teritoriu

Remus Pricopie
Foto: Agerpres
Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a anuntat pe 6 noiembrie - la 4 zile de la primul tur al alegerilor prezidentiale la care candideaza si premierul Victor Ponta - ca a doua zi Ministerul de Finante le va vira inspectoratelor scolare banii pentru a plati fiecare profesor cu 150 de euro de profesor pentru dezvoltare profesionala, dupa cum a scris Mediafax.

"Sunt constient ca acesti bani nu sunt suficienti decat pentru o luna-doua, cel mult, dar atat am putut face. De vineri, banii vor ajunge in teritoriu, este vorba despre echivalentul a 700 de lei", a spus atunci Pricopie. Ministrul a adaugat ca vrea ca acest program derulat cu fonduri europene sa fie pastrat pana in anul 2020, potrivit agentiei de presa.
 
Anterior, pe 22 octombrie, Guvernul anuntase ca aloca circa 50 milioane, in cadrul Programului Operational Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind "Dezvoltarea carierei didactice", urmand ca minimum 250.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si minimum 40.000 profesori din mediul unversitar sa primeasca suma de 150 euro.

Pricopie afirma atunci ca "un proiect mai vechi care a fost intrerupt in 2010 se numea atunci 'Suta de euro pentru carti', fiecare cadru didactic primea echivalentul in lei a 100 de euro pentru a-si achizitiona carti. Acest drept in perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, in urma discutiei cu colegii din Guvern si cu sindicatele, am gasit aceasta noua formula".

"De data aceasta, nu exista conditionare stricta de a cumpara carti si a deconta prin facturi, ci este vorba de o suma forfetara pe care profesorii o pot folosi pentru achizitia de materiale didactice, carti, participare la cursuri, conferinte si asa mai departe (...) Nu vorbim de deconturi, ci vorbim de o pagina in care fiecare cadru didactic spune cum a folosit cei 150 de euro in raport cu dezvoltarea profesionala a fiecarei persoane", mai sustinea Pricopie, citat de Mediafax.

In acelasi timp, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a transmis o nota catre toate sindicatele afiliate, cu o serie de precizari privind implementarea proiectului european din care profesorii primesc cei 150 de euro. La finalul notei, FSLI spune: "Concluzia este ca fiecare beneficiar al acestei sume poate sa o cheltuiasca cum considera, fara a fi obligat sa participe la cursuri de formare platite si fara sa aduca documente financiare justificative pentru cheltuielile efectuate (chitante, facturi, adeverinte, etc.)."

Si Remus Pricopie a intarit acest lucru, intr-un interviu la Adevarul: “Ca urmare a multor probleme care au aparut pe POSDRU, acesti bani reprezinta o suma forfetara, adica nu vor fi decontati, deci profesorul nu trebuie sa faca un raport, doar sa prezinte la nivelul conducerii scolii cum a folosit profesional banii." "Profesorii gestioneaza cum vor aceasta suma, pot sa-si faca abonament la o revista, spre exemplu", a mai spus ministrul.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro la inceputul saptamanii, Raluca Turcan, vicepresedinte ACL, avertizeaza ca suma de 150 de euro pe care ministrul Educatiei, Remus Pricopie, le-a promis-o profesorilor, ca o continuare a proiectului "Suta de euro pentru carti", poate fi folosita numai pentru perfectionare, nu si pentru cumpararea de carti, si ca orice activitate trebuie justificata cu documente. "Profesorii sunt atrasi intr-un joc de deturnare de fonduri europene" si "sunt instigati la fals in declaratii, din cauza metodologiei interpretabile, iar cei care vor raspunde pentru acest lung sir de actiuni politicianiste vor fi rectorii, directorii de licee, inspectorii scolari", sustine Raluca Turcan.
Citeste si:


Citeste mai multe despre   11060 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  respect! (Vineri, 14 noiembrie 2014, 19:27)

  VW_Bora [utilizator]

  dar din păcate mulţi profesori vor accepta, pentru că nivelul la care sunt remuneraţi în preuniversitar, primar şi preşcolar concurează cu cel din ţări africane din coada clasamentului...
  • +15 (17 voturi)    
   Ai dreptate, (Vineri, 14 noiembrie 2014, 20:27)

   Matrix-4 [utilizator] i-a raspuns lui VW_Bora

   dar aceştia ar trebui să înţeleagă că se încearcă cumpărarea lor, asemenea purceilor ademeniţi cu o mână de porumb, înainte de tăiere.
 • +20 (22 voturi)    
  Bravo Universitatea Bucuresti! (Vineri, 14 noiembrie 2014, 19:33)

  derblauereiter [utilizator]

  un exemplu de demnitate, bravo.
  • +9 (9 voturi)    
   au fost 17 din 1300 (Vineri, 14 noiembrie 2014, 20:47)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

   deci sub 2%. pana la urma majoritatea vor lua banii si o sa i-o traga lui Tonta pe buletinul de vot, unde nu pot fi controlati. asta este comportamentul ancestral al romanului. nu stiu daca e bine sau rau, daca ne-a asigurat supravietuirea in istorie sau ne-a pervertit neamul si ne-a lipsit de o consacrare statala de exceptie.
 • +8 (10 voturi)    
  BRAVO !!!! (Vineri, 14 noiembrie 2014, 20:43)

  danut lupascu [utilizator]

  mai sunt intradevar profesori, bravo ! cred in profesorii & invatatorii romanii !!!!!
  • +4 (4 voturi)    
   BRAVO (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 10:38)

   chiaburu [utilizator] i-a raspuns lui danut lupascu

   Ma alatur acestui meritat BRAVO si ma alatur lui cu tota fiintamea
   Va multumim si va sustinem!
   Toata STIMA!
 • -5 (13 voturi)    
  hehe (Vineri, 14 noiembrie 2014, 21:49)

  The Saker [utilizator]

  mai ,dar vad ca in lista aia jumatate sunt perechi barbat -femeie cu acelasi nume de familie: profii si-au aranjat nevestele si fiicele lectori. Curat murdar balcanic romanesc, coane Fanica !
  • +1 (3 voturi)    
   mda (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 12:03)

   CristinaCX [utilizator] i-a raspuns lui The Saker

   Logica defecta
  • -2 (2 voturi)    
   Aia sunt doctori pe bune! (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 17:31)

   mionut [anonim] i-a raspuns lui The Saker

   Nu ca Poanta ala mincinos si plagiator!
  • 0 (0 voturi)    
   de ce dispretuiesti femeile la modul general? (Duminică, 16 noiembrie 2014, 0:29)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui The Saker

   Ai vazut lista de publicatii (pe bune) a doamnei profesoare Tigoiu?
   Dincolo de asta, insinuarea este marsava. De multe ori, cei mai buni studenti & tineri asistenti, cand sunt pasionati de meserie, ajung sa se casatoreasca cu colegi din aceeasi meserie.
 • +8 (8 voturi)    
  figurile eminente ale romanilor (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 0:15)

  qwerasdf [utilizator]

  romani care nu se lasa prostiti si umiliti cu bani. Dincolo de aceasta mita electorala, sunt principiile si valori morale, care puse la temelia unei tari, pe langa munca si resursele naturale, fac un stat sa fie avasat sau nu.

  Avem nevoie doar de oameni cu principii solide.
 • +2 (4 voturi)    
  Felicitari Domnilor profesori (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 12:03)

  CristinaCX [utilizator]

  Sunt toti de la Facultatea de matematica Bucuresti. Toti niste oameni deosebiti. Unii dintre dumnealor mi-au fost dascali. Si cum spuneam aseara la miting: "ce votam noi e si pentru voi". Acesta este modul meu de a va multumi!
 • +4 (4 voturi)    
  Bravo! (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 17:30)

  mionut [anonim]

  Toti avem obligatia sa refuzam mita, iar mita electorala este cea mai josnica!

  Bravo domnilor profesori! Va respect!
 • +1 (1 vot)    
  Demnitate (Duminică, 16 noiembrie 2014, 15:20)

  EMP [utilizator]

  Sper ca incet-incet sa se coaguleze in Romania o elita intelectuala, in locul celei distruse de comunisti. Sunt cateva universitati mari in tara si acolo e speranta. Felicitari profesorilor care au refuzat acest ajutor umilitor. Ma bucur ca au avut si delicatetea sa precizeze ca multi dintre colegii lor au fost nevoiti sa accepte banii nu din convingere ci pentru ca sunt platiti mizerabil.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri