Raluca Turcan, vicepresedinte ACL, avertizeaza ca suma de 150 de euro pe care ministrul Educatiei, Remus Pricopie, le-a promis-o profesorilor, ca o continuare a proiectului "Suta de euro pentru carti", poate fi folosita numai pentru perfectionare, nu si pentru cumpararea de carti, si ca orice activitate trebuie justificata cu documente. "Profesorii sunt atrasi intr-un joc de deturnare de fonduri europene" si "sunt instigati la fals in declaratii, din cauza metodologiei interpretabile, iar cei care vor raspunde pentru acest lung sir de actiuni politicianiste vor fi rectorii, directorii de licee, inspectorii scolari", sustine Raluca Turcan, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat joi ca profesorii vor primi curand 150 de euro, prin programul "Dezvoltarea carierei didactice", cu care sa isi cumpere carti sau alte materiale didactice, relateaza Mediafax. "Sunt constient ca acesti bani nu sunt suficienti decat pentru o luna-doua, cel mult, dar atat am putut face. De vineri, banii vor ajunge in teritoriu, este vorba despre echivalentul a 700 de lei", a anuntat joi Pricopie, la Buzau, la o intalnire cu aproximativ 400 de cadre didactice din judet.

Recomandarile FSLI catre sindicate

Recomandarile FSLI catre sindicate

Foto: slipc.ro

Ulterior, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a trimis catre sindicatele afiliate o serie de precizari cu privire la implementarea proiectului "Personalul didactic din sistemul de invatamant preuniversitar si universitar de stat - promotor al invatarii pe tot parcursul vietii". In acel document, FSLI le comunica profesorilor, sub semnatura presedintelui federatiei, Simion Hancescu, urmatoarele: "Fiecare beneficiar al acestei sume poate sa o cheltuiasca cum considera, fara a fi obligat sa participe la cursuri de formare platite si fara sa aduca documente financiare justificative pentru cheltuielile efectuate (chitante, facturi, adeverinte, etc.)".

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Raluca Turcan, vicepresedinte al Aliantei Crestin Liberale (ACL), declara ca "profesorii sunt atrasi intr-un joc de deturnare de fonduri europene". "Cei 700 de lei promisi cadrelor didactice de Guvernul Ponta si de ministrul Pricopie pentru 'Dezvoltarea carierei didactice', fara a prezenta o metodologie clara privind cheltuirea banilor, reprezinta o capcana intinsa de Ponta in scopuri electorale. (...) Profesorii sunt instigati la fals in declaratii, din cauza metodologiei interpretabile, iar cei care vor raspunde pentru acest lung sir de actiuni politicianiste vor fi rectorii, directorii de licee, inspectorii scolari", sustine Turcan.

Aceasta avertizeaza ca "Ponta si ministrii lui spun ca acesti bani se pot folosi pentru a cumpara carti, ca reprezinta o suma forfetara care nu trebuie justificata cu documente contabile. Fals! Prevederile legii spun altceva. Specialistii in fonduri europene avertizeaza ca acesti bani pot fi folositi doar pentru 'perfectionare prin cursuri formale, informale sau non-formale' (conform Metodologiei Art. 4, pct 4, lit d). Toti profesorii care au derulat pana acum proiecte cu finantare din fonduri europene stiu ca nu este posibil sa se cheltuiasca nici macar un euro fara justificare cu documente".

Vicepresedintele ACL sustine ca, desi proiectul european se va derula anul viitor, "banii se dau in avans, acum, in scop strict electoral. Nu exista in acest moment o prezentare a cursurilor care trebuie urmate, a organizatorilor acestor cursuri, a utilitatii lor pentru banii oferiti. (...) este posibil ca banii sa mearga direct la grupurile economice de interese din jurul Ministerului, la firmele capusa ale PSD. Nu este normal ca plata sa se faca inaintea derularii activitatilor din proiect".

Raluca Turcan declara ca "toti profesorii sunt atrasi in grupul tinta, pusi sa semneze ca vor urma obligatoriu niste cursuri pentru banii primiti, fara sa li se spuna: care sunt cursurile, ce durata au, de cate ori se primesc bani pentru urmarea lor, daca sunt sumele acestea impozabile, cand vor trebui platiti banii de catre profesori pentru cursurile respective".

Aceasta sustine ca "prin graba cu care s-au completat actele, vinerea trecuta, Ministerul discrimineaza cadrele didactice care nu se aflau in scoli. Dascalii care erau in vacanta de toamna sau in concediu nu au putut semna actele cerute de Inspectorate".