Ce spun Ministerul Fondurilor Europene si Comisia Europeana despre cei 700 de lei pe care Guvernul Ponta i-a dat profesorilor in campania electorala

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 8 decembrie 2014, 13:05 Actualitate | Esenţial


Ministerul Educatiei este institutia care are sarcina sa verifice daca este sau nu adevarat ceea ce au scris in rapoarte profesorii care au primit suma de 700 de lei in campania electorala. Precizarea a fost facuta, la solicitarea HotNews.ro, de catre Ministerul Fondurilor Europene, care a evitat sa spuna insa ce risca Ministerul Educatiei, in cazul in care se constata ca nu a verificat folosirea fondurilor POSDRU sau ca a realizat o metodologie ambigua. HotNews.ro a trimis o solicitare de lamuriri si la Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca a Comisiei Europene.
 • Guvernul Ponta le-a virat profesorilor 700 de lei in campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, bani destinati dezvoltarii profesionale, ca parte a unui proiect european.
 • Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a anuntat atunci ca a incercat astfel sa continue programul mai vechi 'Suta de euro pentru carti', dar ca de aceasta data profesorii nu mai trebuie sa prezinte niciun document justificativ pentru cheltuirea banilor.
 • In metodologia realizata de Minister si pe care HotNews.ro a gasit-o pe site-urile inspectoratelor scolare, se arata ca profesorii au primit cei 700 de lei in noiembrie 2014 pentru "activitati specifice pentru dezvoltarea profesionala" pe care sa le realizeze in perioada ianuarie-iunie 2015.
 • Metodologia precizeaza de asemenea ca, "pe parcursul perioadei de dezvoltare profesionala individuala, fiecare persoana care a beneficiat de acordarea subventiei completeaza, in perioada ianuarie-iunie 2015, un raport individual de dezvoltare profesionala, conform modelului de raport elaborat de Ministerul Educatiei Nationale". Ministerul Educatiei nu a publicat insa modelul de raport de care vorbeste in metodologie.
Numerosi profesori au transmis mesaje la adresa redactiei, intreband ce trebuie sa faca si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca, pentru banii pe care i-au primit. In urma acestor sesizari primite de la profesori, HotNews.ro a trimis o solicitare oficiala de lamuriri la Ministerul Afacerilor Europene, dar si la Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale a Comisiei Europene (biroul Comisarului pentru afaceri sociale - care supravegheaza cheltuirea corecta a fondurilor POSDRU).

Proiectul in cadrul caruia profesorii au primit acesti bani se numeste “Personalul didactic din sistemul de invatamant preuniversitar si universitar de stat - promotor al invatarii pe tot parcursul vietii”, este cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU, Ministerul Educatiei Nationale are in acest proiect calitatea de Beneficiar, iar profesorii sunt grupul tinta. Codul contractului este: POSDRU/174/1.3/S/149155.

Ministerul Fondurilor Europene: Verificarea corectitudinii rapoartelor este strict sarcina Ministerului Educatiei

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Fondurilor Europene a raspuns ca "suma de 150 euro (aproximativ 700 lei) nu este cheltuiala forfetara, ci este subventie. Subventia este cheltuiala eligibila".

"Cheltuielile efectuate in cadrul proiectului vor fi transmise de beneficiarul proiectului (Ministerul Educatiei Nationale) la AM POS DRU prin cereri de plata/ rambursare/ insotite de un set de documente, in conformitate cu Instructiunile si Deciziile AM POS DRU, coroborat cu legislatia specifica in domeniu (Regulamente financiare). Beneficiarului proiectului, Ministerul Educatiei Nationale, este responsabil cu modalitatea de acordare a subventiei. Grupul tinta [profesorii - n.red.] nu trebuie sa prezinte facturi, chitante etc. ca documente justificative deoarece aceasta suma se acorda sub forma de subventie", comunica Ministerul Fondurilor Europene, in raspunsul trimis HotNews.ro.

Ministerul intareste ca "suma de 700 lei este subventie, deci nu trebuie aduse documente justificative - chitante, facturi, adeverinte".

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene spune ca raportul de activitate pe care fiecare profesor - beneficiar al sumei de 700 de lei - trebuie sa il realizeze poate fi luat in calcul de Comisia Europeana ca document justificativ pe baza caruia sa fie rambursati banii europeni catre Romania.

Intrebat ce risca profesorii care fac rapoarte fictive de pregatire profesionala, Ministerul Fondurilor Europene a raspuns pentru HotNews.ro ca "verificarea corectitudinii rapoartelor este strict sarcina Ministerului Educatiei Nationale, avand in vedere ca aceasta institutie primeste rapoartele respective".

La intrebarea 'ce risca Ministerul Educatiei, daca se constata ca nu a verificat cu rigurozitate si buna-credinta folosirea fondurilor POSDRU sau ca a realizat o metodologie ambigua?', Ministerul Fondurilor Europene a informat ca "Orice persoane, fizica sau juridica din Romania, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Atat rapoartele mentionate, cat si metodologia pot fi verificate la momentul depunerii cererii de rambursare".

Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale a Comisiei Europene: Ministerul Fondurilor Europene este responsabil sa verifice cheltuielile declarate de Ministerul Educatiei

HotNews.ro a transmis o solicitare de clarificare si la Comisia Europeana, la Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale. In raspunsul trimis HotNews.ro, DG Employment anunta ca "statele membre sunt responsabile pentru gestionarea, implementarea si controlul programelor operationale. In conformitate cu Regulamentul CE nr. 1083/2006, normele privind eligibilitatea cheltuielilor sunt stabilite la nivel national (art.56)."

"Autoritatea de Management, in acest caz POSDRU din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, este responsabila sa asigure ca operatiunile sunt selectate pentru finantare in conformitate cu criteriile aplicabile programului operational si ca sunt conforme cu normele comunitare si nationale aplicabile pentru intreaga perioada de implementare (art.60)", arata Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale in raspunsul trimis HotNews.ro.

DG Employment precizeaza pentru HotNews.ro ca "Autoritatea de Management este responsabila si sa verifice daca produsele si serviciile cofinantate sunt livrate si daca cheltuielile declarate de beneficiari pentru operatiuni au fost suportate efectiv si in conformitate cu normele comunitare si nationale. In plus, sistemele de gestionare si control ale programului operational stabilite de Statul Membru ar trebui sa asigure corectitudinea si regularitatea cheltuielilor declarate in cadrul programului operational. In cazul in care se constata nereguli, ar trebui luate masuri pentru a recupera platile efectuate nejustificat".

Citeste mai jos raspunsul integral transmis de Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale a Comisiei Europene la solicitarea HotNews.ro:

"In the framework of the shared management, the Member States are responsible for the management , implementation and control of the operational programmes. In accordance with Regulation EC no 1083/2006, the rules on the eligibility of expenditure are laid down at national level (art.56). The Managing Authority, in this case  the HRD OP under the Ministry of European Funds, is responsible with ensuring that operations are selected for funding in accordance with the criteria applicable to the operational programme and that they comply with applicable Community and national rules for the whole of their implementation period (art.60). 

The Managing Authority is also responsible with verifying that the co-financed products and services are delivered and that the expenditure declared by the beneficiaries for operations has actually been incurred and complies with Community and national rules. In addition, the management and control systems of the operational programme set up by the Member State should ensure the correctness and regularity of expenditure declared under the operational programme. In case irregularities are detected, action should be taken in order to recover the payments unduly made.

As the Commission is not in the possession of the data required, we would direct the journalist to the Managing Authority under the Ministry of European Funds responsible for the Human Resources Development Operational Programme
."

Informatii de background

Cu 12 zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, pe 22 octombrie, Guvernul a anuntat ca aloca circa 50 milioane, in cadrul Programului Operational Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind "Dezvoltarea carierei didactice", urmand ca minimum 250.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si minimum 40.000 profesori din mediul unversitar sa primeasca suma de 150 euro in cadrul acestui program, dupa cum relata Mediafax.

Pe 6 noiembrie 2014, la 4 zile de la primul tur al alegerilor prezidentiale care a stabilit ca in turul doi intra seful Guvernului Victor Ponta si liderul ACL, Klaus Iohannis, ministrul Educatiei Remus Pricopie anunta la o intalnire cu aproape 400 de profesori la Buzau ca a doua zi Ministerul de Finante le va vira inspectoratelor scolare banii pentru plata celor 150 de euro de profesor pentru dezvoltare profesionala. Profesorii au primit cei 700 de lei intre cele doua tururi de scrutin.

Remus Pricopie a declarat intr-un interviu la Adevarul: “Ca urmare a multor probleme care au aparut pe POSDRU, acesti bani reprezinta o suma forfetara, adica nu vor fi decontati, deci profesorul nu trebuie sa faca un raport, doar sa prezinte la nivelul conducerii scolii cum a folosit profesional banii." "Profesorii gestioneaza cum vor aceasta suma, pot sa-si faca abonament la o revista, spre exemplu", a mai spus ministrul.

In acelasi timp, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a transmis o nota catre toate sindicatele afiliate, cu o serie de precizari privind implementarea proiectului european din care profesorii primesc cei 150 de euro. La finalul notei, FSLI spune: "Concluzia este ca fiecare beneficiar al acestei sume poate sa o cheltuiasca cum considera, fara a fi obligat sa participe la cursuri de formare platite si fara sa aduca documente financiare justificative pentru cheltuielile efectuate (chitante, facturi, adeverinte, etc.)."

Raluca Turcan, vicepresedinte ACL, a spus atunci ca "profesorii sunt atrasi intr-un joc de deturnare de fonduri europene" si "sunt instigati la fals in declaratii, din cauza metodologiei interpretabile, iar cei care vor raspunde pentru acest lung sir de actiuni politicianiste vor fi rectorii, directorii de licee, inspectorii scolari".

Ce spune metodologia pe care trebuie sa o respecte profesorii care primesc cei 150 de euro

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a publicat pe site-ul sau o serie de acte care reglementeaza desfasurarea acestui proiect european. Printre documente se numara si Ordinul nr. 4.871 din 5.11.2014 privind implementarea proiectului sistemic “Personalul didactic din sistemul de invatamant preuniversitar si universitar de stat - promotor al invatarii pe tot parcursul vietii”, semnat de ministrii Remus Pricopie si Mihnea Costoiu.

Printre documente nu se numara insa si modelul de raport elaborat de Ministerul Educatiei Nationale, la care metodologia face referire.

Ordinul aproba Metodologia privind implementarea proiectului sistemic “Personalul didactic din sistemul de invatamant preuniversitar si universitar de stat - promotor al invatarii pe tot parcursul vietii”.

Citeste mai jos fragmente relevante din aceasta metodologie, in forma in care este ea acum:
 • Art. 2 Obiectivul general al proiectului consta in imbunatatirea dezvoltarii profesionale pentru personalul didactic din sistemul de invatamant preuniversitar de stat si universitar de stat, din toate regiunile de dezvoltare, in vederea imbunatatirii calitatii procesului educational.
 • Art. 4 - (3) Pentru realizarea obiectivelor Proiectului, la demararea acestuia, fiecarei persoane din grupul tinta, din categoria personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat si universitar de stat, i se va acorda o singura data, o subventie, sub forma de suma forfetara in cuantum de 700 lei, pentru dezvoltare profesionala.
 • (4) Organizarea si desfasurarea activitatilor din Proiect care vizeaza dezvoltarea profesionala a personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat si universitar de stat se va realiza etapizat astfel:
 • a) in primele doua luni de la demararea Proiectului, echipa de management si implementare a Proiectului din cadrul Ministerului Educatiei Nationale realizeaza un set de documente suport necesare pentru procesul de dezvoltare profesionala a personalului didactic din sistemul de invatamant preuniversitar de stat si universitar de stat, care vor fi postate pe pagina web a Ministerului Educatiei Nationale, pana la data de 5 ianuarie 2015;
 • ...
 • d) fiecare persoana care a beneficiat de acordarea subventiei desfasoara, la alegere, activitati specifice pentru dezvoltarea profesionala, prin participarea la orice forma de dezvoltare profesionala/formare continua prevazuta de legislatia specifica domeniului educational in vigoare, formal, informal sau nonformal, pornind atat de la nevoile profesionale personale, cat si tinand cont de nevoile institutionale, in perioada ianuarie-iunie 2015;
 • e) pe parcursul perioadei de dezvoltare profesionala individuala, fiecare persoana care a beneficiat de acordarea subventiei completeaza, in perioada ianuarie-iunie 2015, un raport individual de dezvoltare profesionala, conform modelului de raport elaborat de Ministerul Educatiei Nationale".
 • Art. 5 - Acordarea subventiei fiecarui membru al grupului tinta se va realiza de catre Ministerul Educatiei Nationale, prin inspectoratele scolare (…) Ministerul Educatiei Nationale transfera acestor institutii sumele necesare acordarii subventiei persoanelor din grupul tinta, iar acestea efectueaza plata subventiei catre fiecare persoana din grupul tinta. (…) Plata se face pe baza Statului de plata a subventiei/sumei forfetare, prevazut in Anexele 2.a, respectiv 2.b, dupa caz. Sumele se transfera din Trezorerie catre banca/bancile comerciale la care sunt deschise conturile beneficiarilor pe baza statului de plata a subventiei/sumei forfetare. Pentru fiecare stat de plata se intocmesc doua ordine de plata centralizatoare pentru suma totala defalcat pe cofinantarea nationala (21%) si Fondul Social European (79%).
 • (5) Fiecare dintre documentele justificative de derulare a activitatilor la nivelul unitatilor/institutiilor de invatamant preuniversitar de stat/universitar de stat/bibliotecilor centrale universitare sprijinite prin Proiect: planuri institutionale de dezvoltare profesionala, liste de prezenta, (asumate prin semnaturi si stampila reprezentantului legal) rapoarte individuale de dezvoltare profesionala (semnate de persoana din grupul tinta care l-a completat) se intocmesc in dublu exemplar in original.
Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28368 vizualizari

 • +34 (34 voturi)    
  deci (Luni, 8 decembrie 2014, 13:28)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Ministerul minte si plaseaza pisica la alt minister,dupa care prim ministru minte si plaseaza pisica mai departe si ajung toti in studioul Antena 3 si se concluzioneaza ca Basescu e de vina.
 • +20 (20 voturi)    
  Am si eu o (Luni, 8 decembrie 2014, 13:37)

  HS [utilizator]

  Intrebare...
  Cati dintre fericitii beneficiari ai subventiei au completat formularul de inscriere in grupul tinta al proiectului? Si apropo, care proiect? Are si el un cod de identificate, care axa, care directie , etc...
  • +2 (2 voturi)    
   Nu asta e problema (Marţi, 9 decembrie 2014, 8:47)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui HS

   ci modul in care au implementat metodologia si mai ales compatibilitatea ei cu cerintele POSDRU;

   in rest, toate datele sunt in articol - cu bold:

   "Proiectul in cadrul caruia profesorii au primit acesti bani se numeste “Personalul didactic din sistemul de invatamant preuniversitar si universitar de stat - promotor al invatarii pe tot parcursul vietii”, este cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU, Ministerul Educatiei Nationale are in acest proiect calitatea de Beneficiar, iar profesorii sunt grupul tinta. Codul contractului este: POSDRU/174/1.3/S/149155."
 • +19 (19 voturi)    
  oare daca ..... (Luni, 8 decembrie 2014, 13:42)

  falcoind [utilizator]

  un profesor la partea justificativa trece , platit intretinere pentru a putea fuctiona in continuare sau 20 kg carne pt a hrani creieru , e un act justificator ???
 • +12 (16 voturi)    
  banuiesc, (Luni, 8 decembrie 2014, 13:58)

  hash [utilizator]

  ca 'pomana' se va intoarce, precum un bumerang, asupra celui care a ordonat platile.

  pentru acesti 700 lei, ori ministerul va trebui sa implementeze masuri solicitind raportari suplimentare pentru cheltuirea sumei, pentru fiecare profesor in parte (wow! cred ca nefezabil), ori, varianta cea mai probabila, fiecarui profesor care a primit suma, i se va retine din salariu, aceasta suma - practic sunt bani dati fara posibilitatea daca beneficiarul i-a cheltuit in scopul cu care au fost alocati sau in alte scopuri.

  ce-as mai rade daca s-ar ajunge la aceasta a doua varianta :) si ar fi si un precedent - iata ca pomenile electorale se 'deduc' din veniturile ulterioare - adica n-ar fi pomeni deloc.
 • -10 (12 voturi)    
  Daca nu poti construi, macar nu darama! (Luni, 8 decembrie 2014, 15:02)

  munuc [utilizator]

  Efectul electoral al celor 700 de lei a fost nul, ceea ce era de asteptat de altfel. HotNews.ro putea sa gaseasca altceva mai bun de facut. Nu de alta dar atunci cand suntem cu totii in rahat pana-n gat nu e recomandabil sa faci valuri.
 • +16 (16 voturi)    
  Mai pe sleau :frauda din bugetul national/buget UE (Luni, 8 decembrie 2014, 15:06)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Daca cititi in metodologia facuta de prostii neamului de la Educatie, vedeti ca ar fi trebuit sa vireze acesti bani ulterior intocmirii metodologiei, in perioada ian-iunie 2015, nu intre cele doua tururi de scrutin (mita electorala). Chiar daca e subventie, se acorda ULTERIOR implicarii in program-gestionez proiecte pe DMI 1.3 si DMI 5.1 din POSDRU si stiu ce spun, nu sunt eligibile sumele acordate "inainte", ci dupa ce beneficiarii subventiei probeaza cumva implicarea in minim o activitate eligibila din proiect!!!

  Este clar o deturnare de fonduri , pe moment din bugetul public pe care vor avea pretentia sa o si deconteze ulterior din POSDRU-aloo, DNA, DIICOT, sesizeaza cineva abuzul in serviciu savarsit? si prejudiciul creat bugetului de stat, de zeci de milioane euro, prin gestionarea frauduloasa a banului public in scopuri electorale, cu incalcarea chiar a propriilor reguli?
  Si corect, cum spune cineva mai devremne: unde sunt Formulare de Grup Tinta(FGT)-datele /id/titlu proiect, unde s-a pbulciat aprobarea lui sau, mai nou, proiectele din fonduri UE sunt la categoria "secrete de stat"?

  Este si o bataie de joc la adresa restului de implementatori de proiecte similare, care ne chinuim sa respectam regulile si birocratia lor ingrozitoare, pt orice aspect interpretabil ne trezim cu corectii financiare, uite ca MEN e tratat discriminatoriu de OIPOSDRU MEN-sa le fie rusine!

  Trebuie facute sesizari la DNA pt asa ceva, e un abuz clar din partea MFE/AMPOSDRU (Ca tolereaza asa ceva), al OIPOSDRU MEN-daca vor accepta la rambursare asa ceva si evident al Guvernului Romaniai/MEN, care deturneaza fonduri publice si vor sa deturneze si fonduri UE in scop electoral.
  A naibii coincidenta, nu se puteau gasi cele 50 mil euro din POSDRU in 2013, la inceput de 2014 sau vira dupa ian 2015...trebuia EXACT intre cele doua tururi! Prost sa fii si nu ai cum sa nu iti dai seama ce au facut!
 • -4 (4 voturi)    
  n-am inteles nimic! (Luni, 8 decembrie 2014, 18:44)

  Codruta N [utilizator]

  Ori e "suma forfetara" ori a fost platita pe "stat de plata" (cum zice ministerul pe undeva prin articol).
  Daca e "pe stat de plata", inseamna ca, la fel cu orice venit, multumita legilor chioambe nascocite de ciumetzii guvernelor Boc, aferent acestor sume vor trebui platite: CAS, somaj, fond pensii, impozit pe ventiul global... samd...! :P
  Deci profesorii vor ramane cu 4 - 500 lei din Mareatza Suma - dar asta nu-i nimic!! Parca ii VAD la anul, stand la coada sa depuna declaratii, primind amenzi si somatzii de plata, constatand ca au conturile blocate samd... pentru ca SIGUR cea mai mare parte dintre ei habar nu vor avea sa calculeze sumele alea sau vor uita de vreo Minunata Institutie (a Statului, a Bugetului :P ) unde vor trebui sa plateasca!

  adica... superTZEAPA - ca tot ce vine de la mincinosi, de altfel >:)
 • +3 (3 voturi)    
  aiureala (Marţi, 9 decembrie 2014, 9:52)

  Dedalus [utilizator]

  Cine ii va invata pe profesori?

  Dupa ce carti?

  Pentru ce?

  Cum se poate derula un proiect fara un grup tinta clar definit? Sa nu imi spuna cineva ca "profesorii din Romania" reprezinta un grup tinta....

  Sa intelegem ca profesorii care nu primesc acesti bani nu trebuie sa se perfectioneze?! Adica, pregatirea profesionala a profesorilor costa 700 de lei pe ani si o fac numai daca sunt platiti?!

  Asta este pur si simlu o irosire de fonduri.
  • 0 (0 voturi)    
   culmea (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:15)

   GrigorescuMihail [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   ...e ca de acesti bani n-au beneficiat 250 00o de cadre didactice ci si AUXILIARII din scoli.Mai exact si contabilii,secretarele,administratorii de patrimoniu si de retele de calculatoare,etc. Intrebari:1. de ce-or fi fiind considerati astia didactici-auxiliari,ca n-au nici in clin si nici in maneca cu atul de predare didactica; 2. cum s-o fi perfectionand astia cu "pomana" primita de la pzd?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by