Ministerul Afacerilor Externe verifica situatia a cinci persoane, cetateni romani care si-au suspendat contractele de munca cu Alro Slatina in timp ce se aflau in Sierra Leone, pentru a vedea daca acestea se mai afla la momentul actual pe teritoriul tarii africane puternic afectate de epidemia de Ebola, se arata intr-un comunicat de presa al MAE. Ministerul mai precizeaza ca din datele pe care le detine, firma Alro Slatina nu are, in prezent, personal delegat sau detasat in statul Sierra Leone, toti angajatii fiind rechemati. Precizarile vin dupa ce intr-un articol publicat de enational se afirma ca peste o mie de specialisti romani ar lucra la ora actuala la mina de bauxita detinuta de catre ALRO Slatina in Sierra Leone si ca o persoana si-ar fi pierdut viata ca urmare a infectarii cu acest virus.

Totodata, MAE infirma decesul unui cetatean roman in Sierra Leone, "si isi exprima dezacordul fata de mesajele vehiculate in unele publicatii, care creeaza panica nefundamentata la nivelul opiniei publice romanesti".

Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, rezulta ca firma Alro Slatina nu are, in prezent, personal delegat sau detasat in statul Sierra Leone. Compania Alro si-a rechemat angajatii romani din statul Sierra Leone, se arata in comunicat.

MAE precizeaza ca datele actuale indica posibila prezenta a 5 cetateni romani in Sierra Leone, care si-au suspendat contractele de munca cu Alro Slatina, adaugand ca verifica situatia celor 5 persoane, respectiv daca acestea se mai afla la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmand a fi luate masurile ce se impun, conform solicitarilor cetatenilor romani.

In comunicatul de presa sa mai arata ca MAE monitorizeaza cu atentie prioritara situatia din cele mai afectate statele africane afectate in prezent de epidemie (in special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria) si continua sa isi coordoneze demersurile la nivel international, in special cu statele membre UE, pentru combaterea raspandirii Ebola, protejarea propriilor cetateni si acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat anterior misiunilor diplomatice si oficiilor consulare romane din strainatate sa transmita cu maxima celeritate orice informatii obtinute din surse credibile cu privire la deplasarea catre tara noastra a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane in cauza, informatiile respective fiind puse la dispozitia Ministerului Sanatatii si a Ministerului Afacerilor Interne, in calitate de autoritati cu competente specifice in domeniu.

Precizarile MAE vin la o zi dupa ce enational a publicat un articol in care sustine ca peste o mie de specialisti romani ar lucra la ora actuala la mina de bauxita detinuta de catre ALRO Slatina in Sierra Leone si ca o persoana si-ar fi pierdut viata ca urmare a infectarii cu Ebola.

Masurile luate de MAE

Avand in vedere alerta instituita la nivel international de catre organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cu privire la epidemia de Ebola, MAE a dispus o serie de masuri ce vizeaza, in principal, furnizarea de informatii in sprijinul cetatenilor romani cu privire la riscurile pe care le presupun calatoriile in zonele afectate, cat si evaluarea riscului pe care il pot reprezenta anumiti cetateni terti care solicita vize de intrare in Romania, si care provin din zona de risc sau au calatorit in aceasta regiune in ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitarii vizei romane.

Pentru strainii supusi obligativitatii vizei de intrare in Romania, care au resedinta in Guineea, Liberia, Sierra Leone si Nigeria (masura urmeaza a fi implementata si pentru R.D. Congo), a fost introdusa masura acceptarii dosarelor de solicitare a vizelor, exclusiv online, prin intermediul portalului pentru facilitarea solicitarii vizelor - eViza, in scopul reducerii contactului direct cu solicitantii de vize din regiunea de risc. Prin intermediul portalului eViza, misiunile diplomatice si oficiile consulare romane au posibilitatea de a stabili data la care persoanele care solicita viza se pot prezenta la ghiseu.

Pentru solicitarile de vize formulate de catre cetatenii terti originari din zona de risc sau care au calatorit in aceasta regiune in ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitarii, intre misiunile diplomatice si oficiile consulare romane, Centrala MAE, Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situatii de Urgenta (MAI-DSU) se desfasoara un proces de consultare, cu furnizarea de informatii specifice. In cazul in care un anumit solicitant de viza corespunde profilului unui cetatean tert ce ar putea reprezenta un risc la adresa sanatatii publice, solicitarea de viza a acestuia poate fi respinsa in conformitate cu legislatia nationala in vigoare.

MAE va acorda un ajutor financiar catre Fondul pentru combaterea Ebola (Ebola Response Multi-Partner Trust Fund) care a fost lansat de ONU la 23 septembrie 2014, ca reactie la aparitia epidemiei de Ebola.

MAE a desemnat un reprezentant care sa faca parte din Comitetul National Ebola, instituit prin Hotararea nr.3 din data de 8 octombrie 2014 a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a fost coinitiator, inca din luna august 2014, alaturi de Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Sanatatii si Ministerul Transporturilor, a unui set de masuri de prevenire a epidemiei de virus hemoragic Ebola, inclusiv pentru personalul misiunilor diplomatice romane din statele afectate. De altfel, incepand cu luna august 2014, reprezentantii autoritatilor nominalizate se intrunesc periodic in cadrul unui grup de lucru interinstitutional destinat stabilirii masurilor adecvate de profilaxie si combatere a acestui flagel.

Demersurile Ministerului Afacerilor Externe vor continua, avand si sprijinul institutional al tuturor autoritatilor romane competente.

Reamintim faptul ca Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul numeroaselor atentionari de calatorie postate inca din luna iulie 2014 pe site-ul www.mae.ro, a informat cu privire la riscul existentei si raspandirii epidemiei de Ebola.

MAE a actualizat si continua sa actualizeze pagina oficiala de internet (www.mae.ro) care contine informatii utile privind regimul de calatorie si situatia de securitate din diferite tari ale lumii, precum si referitoare la asistenta consulara care poate fi acordata cetatenilor romani aflati in situatii deosebite in strainatate. In acest sens, inca de la primele confirmari cu privire la riscul de infestare cu febra virala hemoragica (produsa de virusul Ebola), au fost postate atentionari de calatorie adresate cetatenilor romani care calatoresc in strainatate. In prezent, pe website-ul MAE sunt postate atentionari de calatorie prin care se recomanda evitarea calatoriilor in statele unde au fost inregistrate cazuri de infestare cu Ebola (Guineea-Conakry, Liberia, Sierra Leone, confirmate prin analize de laborator, dar si in Mali, unde exista cazuri, neconfirmate inca prin analizele de laborator). Totodata este semnalata decizia autoritatilor din Kenya si Senegal de a inchide frontierele pentru cetatenii care calatoresc dinspre Guineea, Liberia si Sierra Leone, pe fondul multiplicarii cazurilor de infestare cu febra virala hemoragica (Ebola).

Totodata, MAE, prin dezvoltarea sistemului de alerta SMS, informeaza cetatenii romani, la intrarea in statele cu risc, asupra coordonatelor misiunilor diplomatice romane in vederea anuntarii prezentei pe teritoriul respectiv.

De asemenea, prin intermediul sistemului "Calatoreste in siguranta" care poate fi utilizat pe orice telefon inteligent (Smartphone) dar si tableta conectate la internet, cetatenii romani pot consulta toate recomandarile de calatorie, lansate de Ministerul Afacerilor Externe.

O alta masura intreprinsa de MAE a fost informarea institutiilor competente care asigura supravegherea punctelor de trecere a frontierei de stat a Romaniei, in vedere efectuarea unor controale suplimentare in contextul raspandirii virusului Ebola.

Anterior, misiunile diplomatice acreditate in statele Africii de Vest au initiat multiple de demersuri de mentinere a contactului cu cetatenii romani aflati in aceste zone, nefiind inregistrata insa, nicio cerere de repatriere ca urmare a riscului infectarii cu virusul Ebola.

Ministerul Afacerilor Externe subliniaza ca, in conformitate cu dispozitiile art. 5 lit. d) din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, in cazul stabilirii resedintei sau a domiciliului in strainatate, cetatenii romani au obligatia de a informa cea mai apropiata misiune diplomatica sau oficiu consular al Romaniei.