Biroul Electoral Central a decis ca “nestiinta de carte” nu este un motiv pentru care alegatorii sa fie instotiti in cabina de vot, avand in vedere faptul ca aceasta stare de fapt nu poate fi verificata in practica de presedintele biroului eletoral al sectiei de votare. BEC precizeaza ca numele candidatilor sunt insotite si de insemnele electorale, care ar putea fi recunoscute de cei care nu pot citi.

“Nestiinta de carte nu poate fi constatata cu certitudine de presedintele biroului electoral al sectiei de votare”, se arata in decizia luata in urma dispozitiillor art. 44 alin (8) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

“Luand in considerare Anexele nr.1 si 2 la Hotararea Guvernului nr. 707/2014 pentru aprobarea modelului, dimensiunilor si a conditiilor de tiparire ale buletinului de vot care va fi folosit la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2014, potrivit carora patrlaterele in care sunt inscrisi candidatii sunt individualizate, nu numai prin numere, denumirea formatiunii politice sau sintagma candidat indepedente, prenumule si numele candidatilor, ci si prin semnele electorale, aceste elemente fiind considerate suficiente pentru a facilita identificarea candidatului preferat si de catre alegatorii nestiutori de carte.”

  • Vezi decizia BEC in documentul atasat